13 Αυγούστου 2020

Επικοινωνία Μέρκελ – Μητσοτάκη για την τουρκική προκλητικότητα

Η τουρκική προκλητικότητα και η κατάσταση που αυτή πυροδοτεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση “Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η επικοινωνία γίνεται ενώ το τουρκικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται και πάλι εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός των ορίων που περιγράφει η παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.

Μία NAVTEX που όμως σήμερα έγινε διάτρητη κατά την κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας, με την παρουσία τεσσάρων πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιας γαλλικής φρεγάτας και ενός ελικοπτεροφόρου, καθώς και δύο γαλλικών αεροσκαφών Rafale.

Λίγες ώρες νωρίτερα η κυρία Μέρκελ είχε συνομιλήσει και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, κατά την επικοινωνία του κ. Ερντογάν με την κ. Μέρκελ συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, ιδίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και “οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου”.