13 Αυγούστου 2020

Βρετανίδα δημοσιογράφος στον Independent: «Στην Ελλάδα ένιωσα πιο ασφαλής απ' ότι στο Μάντσεστερ»

Δημοσιογράφος περιγράφει στον βρετανικό Independent τις διακοπές της στη χώρα μας - «Μου είπαν να μην κάνω διακοπές στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού», γράφει, σημειώνοντας ότι στην Κρήτη ένιωσε ασφαλής

Την εμπειρία των διακοπών της στην Ελλάδα, εν μέσω κορωνοϊού, αναπολεί σε άρθρο της στον βρετανικό Independent η δημοσιογράφος Άντζελα Έπστιν, εξηγώντας ότι αν και οι φίλοι της την προειδοποίησαν να μην έρθει στη χώρα μας για διακοπές, ένιωσε ποιο ασφαλής εδώ απ' ότι στο σπίτι της στο Μάντσεστερ.

Όπως αναφέρει στο άρθρο της, οι Έλληνες για χιλιετίες τιμούν τη φιλοξενία, που καθιστά «ιερή την επιτακτική ανάγκη να υποδεχθούν θερμά όσους κάνουν επίσκεψη μακριά από τον τόπο τους».

Ωστόσο το πρόσφατο ταξίδι της στην Κρήτη έδειξε ότι υπήρχαν αλλαγές στην ιστορική ελληνική φιλοξενία. «Η συνήθης χαρούμενη “καλημέρα” είχε αντικατασταθεί από την απαίτηση να δουν τα χαρτιά που μας επέτρεπαν την είσοδο στη χώρα. Εν τω μεταξύ, κάποιους ταξιδιώτες τους τραβούσαν (“εσείς παρακαλώ προς τα δεξιά”) για τεστ κορωνοϊού», σημειώνει. Η ίδια έκανε το τεστ, σε αντίθεση με τον άντρα της και το παιδί της.

Την ίδια δεν την πείραξε, αν και πέρασε το πρώτο 24ωρο των διακοπών της σε αυτοαπομόνωση. «Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με ένα νησί – μία χώρα- που παίρνει σοβαρά υπ' όψιν τον κορωνοϊό. Ειδικά από εκεί που προερχόμαστε», γράφει.

Μάλιστα η Έπστιν αναφέρεται στους «ηλίθιους του κορωνοϊού» (covidiots τους αποκαλεί) που πυροδότησαν σειρά κρουσμάτων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την Κρήτη.

«Ειλικρινά ένιωθα ασφαλέστερη σ' αυτό το απέραντο ελληνικό νησί 2.500 μίλια μακριά απ' ότι στην πόλη που ζω σε όλη μου τη ζωή», γράφει, ενθυμούμενοι ότι οι φίλοι της την απέτρεψαν από το να κάνει το ταξίδι και κάποιος μάλιστα της είπε ότι είναι απερίσκεπτη.

independent_greece

Επέλεξε την Ελλάδα γιατί αντέδρασε σωστά στην πανδημία

Ωστόσο, η δημοσιογράφος εξηγεί ότι αυτό που την ώθησε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα ήταν το γεγονός ότι η χώρα αντέδρασε σωστά στην πανδημία και στην αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού. Μάλιστα εξηγεί ότι πριν τα ταξίδια, οι ελληνικές αρχές απαιτούν από τους επισκέπτες να συμπληρώσουν ταξιδιωτική φόρμα την οποία ζητούν στο αεροδρόμιο, ειδάλλως υπόκεινται σε πρόστιμο 500 ευρώ.

«Υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορεί κανείς να θαυμάσει: ο οδηγός ταξί που μας είπε ότι η αστυνομία θα τον δίωκε αν δεν φορούσαμε μάσκες, οι θερμομετρήσεις πριν μπουν στο ξενοδοχείο -όχι μόνο για εμάς αλλά και για τον οδηγό ταξί. Και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους -όχι μόνο στα καταστήματα».

Η Έπστιν περιγράφει ένα περιστατικό σε κατάστημα με σουβενίρ, όπου ένας υπάλληλος της υπενθύμισε ευγενικά ότι αν δεν φορούσε τη μάσκα της, που είχε ξεχάσει, οι αρχές θα της επέβαλαν πρόστιμο.

Αντίθετα, η ίδια θυμάται αντίστοιχο περιστατικό στη χώρα της, όπου ρώτησε τον ταμεία γιατί δεν ζητά και από άλλους πελάτες να φορέσουν μάσκες, ο ίδιος το αγνόησε.

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα χάρηκε τις διακοπές της, αν και φέτος ήταν λίγο περίεργα, με μάσκες και γάντια στο πρωϊνό. Η δημοσιογράφος διερωτάται γιατί στο Μάντσεστερ δεν εφαρμόζονται τέτοια μέτρα. Πάντως αναπολεί τις διακοπές της και διερωτάται γιατί επέστρεψε στο σπίτι της τόσο γρήγορα.