05 Οκτωβρίου 2021

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας - Διαφοροποιείται ο Φίλης

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» - Ωστόσο ανέφερε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «όχι» εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία - Διαφωνία Φίλη με την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε καταψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την τοποθέτησή του υπογράμμισε πως το κόμμα θα ψηφίσει «κατά» της προωθούμενης Συμφωνίας εκτός αν υπάρξουν επίσημες διευκρινίσεις σε δύο βασικά σημεία.

«Θέλουμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταβάλλετε προσπάθεια διόρθωσης των 2 μελανών σημείων της Συμφωνίας. Να υπάρξει δήλωση μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με άλλο αποδεκτό διπλωματικά τρόπο ότι η Γαλλία θα παράσχει αρωγή ακόμα και σε αμφισβήτηση της ΑΟΧ ή της υφαλοκρηπίδας. Επίσης να υπάρξει δήλωση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει δική μας επέμβαση στο Σαχέλ. Αν δεν υπάρξουν αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο από το να καταψηφίσουμε».

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας είναι «στρατηγικά ορθή» ενώ είπε πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επι εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τους εξοπλισμούς


Πέραν αυτών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προωθεί υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «Η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή άμυνα. Το αξιόμαχο των ΕΔ να εξασφαλίζει ισορροπία και όχι υπεροπλία δυνάμεων».

Ο ίδιος είπε σε άλλο σημείο πως «Οι παλινωδίες του πρωθυπουργού, η αποχή του από το συμφωνημένο πρόγραμμα κατέληξε σε προμήθειες που υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας και θέτουν την χώρα σε κούρσα εξοπλισμών που είναι άσχετη με την αποτρεπτική ισχύ της χώρας» ενώ με αφορμή και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «Μαξίμου ΑΕ» ανέφερε «στο παρελθόν είχαμε το απαράδεκτο φαινόμενο της μίζας. Για τον λόγο αυτό είχαμε συμφωνήσει σε μια διαδικασία ώστε οι εξοπλισμοί να εγγυώνται το αξιόμαχο των ΕΔ και παράλληλα την διαφάνεια. Ο κ. Μητσοτάκης λες και η χώρα είναι επιχείρηση αγνόησε τον θεσμικό δρόμο. Μεταξύ άλλων φούσκωσε κατά 150% το κόστος για το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων στην Καλαμάτα».

Διαφοροποιείται ο Φίλης από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ


Την επί της αρχής διαφωνία του με την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης υπογραμμίζοντας παράλληλα και την διαφοροποίησή του από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων διαφώνησε με τις πολιτικές «στρατικοποίησης» της χώρας, εξέφρασε ισχυρές ενστάσεις με την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών συνεργασίας με την Γαλλία υποστηρίζοντας πως «η Γαλλία ανασυστήνεται στην βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο». Παράλληλα, διαφώνησε και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε νωρίτερα ότι η προσέγγιση Ελλάδας – Γαλλίας «είναι στρατηγικά ορθή». Ανέφερε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την αμυντική συμφωνία αν διορθωθούν δύο σημεία της. Πάντως, ο κ. Φίλης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να τοποθετηθεί και κατά την συζήτηση της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη αν και είναι γνωστό ότι η διαδικασία θα περιοριστεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών δείχνοντας με και τον τρόπο αυτό ότι η επίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εκφράζει απόλυτα.

Αναλυτικά ο κ. Φίλης είπε αρχικά πως «η ισχυρή κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυρή χώρα. Όταν υπερεξοπλισμοί βουλιάζουν την χώρα - 10 δις είναι τα λίτρα- για ποια ισχυρή χώρα μιλάμε; Το χρέος έχει φτάσει στο 228% του ΑΕΠ. Της Τουρκίας είναι 37% του ΑΕΠ. Που θα οδηγήσει η κούρσα των εξοπλισμών; 24 Rafale εμείς 50 οι άλλοι. 2 υποβρύχια εμείς 8 οι άλλοι.

Η χώρα μας είναι πρώτη στην ΕΕ σε αμυντικές στρατιωτικές δαπάνες και απο τους τελευταίους σε δαπάνες υγείας. Χωρίς ισχυρή οικονομία δεν υπάρχει αξιόμαχη προοπτική για την χώρα μας. Σε μια κοινωνία που φθίνει δημογραφικά θα έπρεπε να έχουμε άλλες πολιτικές» και πρόσθεσε «Το αξιόμαχο των ΕΔ πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία. Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή στην Χάγη. Δεν ακούμε τίποτα από την κυβέρνηση γι αυτά. Τα ξέχασε. Ακούμε για την Γαλλία ότι θα προτάξει τα στήθη της. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Δυσκολεύει η κατάσταση και ακούω αντιλήψεις να γίνει η Ελλάδα το Ισραήλ της περιοχής. Δεν θέλει η κοινωνία να γίνει στρατός. Στον τουρισμό στηριζόμαστε , τι σημαίνει στρατικοποίηση;».

Σε άλλο σημείο δε, έσπευσε να εκφράσει την διαφωνία του και με την επικείμενη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ λέγοντας πως «μετατρέπει την χώρα απέραντη αμερικανική βάση».