07 Ιουλίου 2022

📺Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον -«Λυπάμαι που φεύγω, αλλά έτσι είναι η ζωή»-Τα πέντε σκάνδαλα που τον «έκαψαν»-Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοί του


Την παραίτησή του ανακοίνωσε σε έκτακτο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του, των Συντηρητικών, και από την πρωθυπουργία, αλλά θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το κόμμα να εκλέξει νέο πρόεδρο, που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία.

Αναμένονται αντιδράσεις στην ανακοίνωση του Τζόνσον, καθώς ακόμη και μέσα στο κόμμα του, πριν καν το διάγγελμά του, πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραιτηθεί σήμερα και από την πρωθυπουργία και να μην παραμείνει μέχρι -ενδεχομένως το φθινόπωρο- να εκλεγεί η νέα ηγεσία των Τόρηδων. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται όχι μόνον αντιδράσεις αλλά και εξελίξεις εντός της ημέρας.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η βούληση του κοινοβουλευτικού συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης του κόμματος αυτού και συνεπώς νέος πρωθυπουργός» δήλωσε, ξεκινώντας το διάγγελμά του, ο Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

«Συμφώνησα με τον σερ Γκράχαμ Μπερέτιντ (πρόεδρο της Επιτροπής 1922) πως η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα» πρόσθεσε, και επιβεβαίωσε πως θα υπηρετήσει «έως ότου τοποθετηθεί νέος ηγέτης».

«Σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, έως ότου διοριστεί ένας νέος ηγέτης» ανέφερε.

Συνεχίζοντας, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν Συντηρητικούς στις τελευταίες γενικές εκλογές. «Ο λόγος που αγωνίστηκα τόσο σκληρά τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να παραδίδω αυτή την εντολή αυτοπροσώπως δεν ήταν μόνον επειδή το ήθελα, αλλά επειδή ένιωθα ότι ήταν η δουλειά μου, το καθήκον μου, η υποχρέωσή μου απέναντί σας».

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης στην επίτευξη του Brexit, στη διευθέτηση των σχέσεών μας με την Ευρώπη, στη διεκδίκηση της εξουσίας αυτής της χώρας να φτιάχνει τους δικούς της νόμους στο Κοινοβούλιο. Για το ότι ξεπέρασε η χώρα την πανδημία, για την ταχύτερη εξάπλωση των εμβολίων στην Ευρώπη, για την ταχύτερη έξοδο από το lockdown και τους τελευταίους μήνες για την ηγεσία της Δύσης στο να αντισταθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο λαό της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα τους».

«Τις τελευταίες ημέρες προσπάθησα να πείσω τους συναδέλφους μου ότι θα ήταν εκκεντρικό να αλλάξουμε ηγέτη, όταν προσφέρουμε τόσα πολλά, όταν έχουμε μια τόσο μεγάλη εντολή και όταν είμαστε μόνο μερικές μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις».

Πρόσθεσε πως λυπάται «που δεν πέτυχαν αυτά τα επιχειρήματα». «Είναι οδυνηρό που δεν μπόρεσα ο ίδιος να πετύχω τόσα πρότζεκτ. Αλλά όπως είδαμε στο Westminster, το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό».

Μπόρις Τζόνσον: Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος

Αναφερόμενος στον διάδοχό του, είπε: «Σε αυτόν τον νέο ηγέτη λέω πως θα σας στηρίξω όσο μπορώ» και συνέχισε: «Και σε εσάς, το βρετανικό κοινό... Ξέρω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα ανακουφιστούν και ίσως αρκετοί που θα απογοητευτούν επίσης. Και θέλω να ξέρετε πόσο λυπάμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Αλλά έτσι είναι η ζωή. Κανείς δεν είναι έστω και ελάχιστα αναντικατάστατος».

Συνέχισε ευχαριστώντας τη σύζυγό του και τα παιδιά του για την υποστήριξή τους. «Θέλω να ευχαριστήσω την Κάρι και τα παιδιά μας και όλα τα μέλη της οικογένειάς μας που έπρεπε να ανεχθούν τόσα πολλά για τόσο πολύ καιρό» ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ ευχαρίστησε την «απαράμιλλη βρετανική δημόσια διοίκηση» και το «φανταστικό NHS», που «βοήθησαν να παραταθεί η δική μου περίοδος στο αξίωμα».

Τέλος, κατέληξε: «Ακόμη κι αν τα πράγματα φαίνονται σκούρα τώρα, το μέλλον μας μαζί είναι χρυσό».


Οι συνεργάτες του στην Ντάουνινγκ Στριτ που έμειναν στο πλευρό του και η σύζυγός του με τη μικρότερη κόρη του παρακολούθησαν το διάγγελμα Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε ουσιαστικά σε παραίτηση μετά από ένα τσουνάμι παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, που ήρθαν μετά την αναβάθμιση του συνεργάτη του, Πίντσερ, σε κυβερνητική θέση, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως σε βάρος του υπήρχε έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση.

Δείτε το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον



Μπόρις Τζόνσον: Τα πέντε σκάνδαλα που τον «έκαψαν» - Από τα κορονοπάρτι, στα ψέματα και τα σεξουαλικά αδικήματα


Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας την Πέμπτη, δήλωσε κυβερνητική πηγή, αφού εγκαταλείφθηκε από τους υπουργούς και τους νομοθέτες του Συντηρητικού Κόμματός του, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος για να κυβερνήσει.

Μετά από ημέρες μάχης για να κρατήσει τη θέση του, ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από όλους τους συμμάχους του, εκτός από λίγους, αφού το τελευταίο διάστημα μια σειρά σκανδάλων «διέλυσε» την προθυμία τους να τον υποστηρίξουν.

Ακολουθούν ορισμένα από τα σκάνδαλα που έπληξαν πολιτικά τον Τζόνσον, όπως τα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:

Το σκάνδαλο Πίντσερ

Οι μαζικές παραιτήσεις από τη βρετανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ήρθαν μετά τις καταγγελίες ενός ανώτερου πρώην δημόσιου υπαλλήλου ότι το γραφείο του Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν εναντίον του Κρίστοφερ Πίντσερ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή επικεφαλής του κόμματος, δίνοντάς του την ευθύνη για την ευημερία άλλων συντηρητικών βουλευτών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πίντσερ τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το κόμμα, αφού παραδέχθηκε ότι «είχε κάνει άλλους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα» κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου που είχε καταναλώσει αλκοόλ. Στη συνέχεια προέκυψε ότι ο Πίντσερ είχε αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.



Το γραφείο του Τζόνσον δήλωσε αρχικά ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για καταγγελίες του παρελθόντος κατά του Πίντσερ. Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο ανώτερος πρώην δημόσιος υπάλληλος Σάιμον ΜακΝτόναλντ έγραψε επιστολή στην οποία ανέφερε πως είχε διερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και είχε κάνει δεκτές τις καταγγελίες.

Partygate

Ο όρος «Partygate» αναφέρεται στο σκάνδαλο σχετικά με τα πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του ίδιου του Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τα αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι γενεθλίων, ενώ αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ αφού προέκυψε ότι το προσωπικό είχε διασκεδάσει στη Ντάουνινγκ Στριτ την παραμονή της κηδείας του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο του 2021.



Μια έκθεση ενός ανώτερου δημόσιου υπαλλήλου έδωσε έναν απολογισμό - «φωτιά» για μια σειρά παράνομων πάρτι κλειδώματος, περιγράφοντας λεπτομερώς περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και εμετού από το προσωπικό.

Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να ερευνά αν ο Τζόνσον.... παραπλάνησε τους νομοθέτες επανειλημμένα όταν αρνήθηκε ότι γνώριζε για τα παράνομα πάρτι. Ο Μπόρις Τζόνσον λέει πως πίστευε ειλικρινά τότε ότι οι συγκεντρώσεις δεν παραβίαζαν τον νόμο, αλλά τώρα αποδέχεται ότι έκανε λάθος.

Άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν «πληγεί» και από άλλα σκάνδαλα βουλευτών που κατηγορούνται για σεξουαλικές ατασθαλίες, συμπεριλαμβανομένων δύο που οδήγησαν σε παραίτηση βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Συντηρητικοί έχασαν τις ειδικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα για την αντικατάστασή τους.


Ο συντηρητικός νομοθέτης Ιμράν Αχμάντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση ενός 15χρονου αγοριού. Ο Νιλ Πάρις, ένας άλλος Συντηρητικός νομοθέτης, παραιτήθηκε αφού παραδέχθηκε ότι παρακολούθησε δύο φορές πορνογραφία στο τηλέφωνό του στη Βουλή των Κοινοτήτων, σε «μια στιγμή τρέλας».



Άλλος ένας Συντηρητικός νομοθέτης συνελήφθη ως ύποπτος για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Ο νομοθέτης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Μάιο και δεν έχει κατονομαστεί στα ΜΜΕ για να προστατευθεί η ταυτότητα του φερόμενου ως θύματος.

Υπόθεση Όουεν Πάτερσον

Τον περασμένο χρόνο, μία επιτροπή του κοινοβουλίου συνέστησε την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Όουεν Πάτερσον για 30 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ' αμοιβή» ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν.

Οι Συντηρητικοί ψήφισαν αρχικά στο κοινοβούλιο για να σταματήσει η αναστολή του Πάτερσον και να αναθεωρηθεί η διαδικασία έρευνας. Έπειτα από πρωτοσέλιδα του Τύπου, ο Πάτερσον παραιτήθηκε και η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προτεινόμενες αλλαγές για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Οι Συντηρητικοί έχασαν τις τοπικές εκλογές που έγιναν για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του Πάτερσον στο κοινοβούλιο.

Ανακαίνιση με ταπετσαρία... 200.000 λιρών

Έπειτα από μια ανακαίνιση του διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί ακόμα και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον -την οποία ανέλαβε ένας σχεδιαστής διασημοτήτων και η οποία περιέλαβε χρυσή ταπετσαρία αξίας 200.000 λιρών - η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν με ακρίβεια μια δωρεά για την πληρωμή της συγκεκριμένης ανακαίνισης.

O σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον επέκρινε αργότερα τον πρωθυπουργό ότι δεν αποκάλυψε ορισμένα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον δωρητή. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον δεν είχε πει σκόπιμα ψέματα για τα μηνύματα.

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του πρωθυπουργού της Βρετανίας


Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, μετά την κυβερνητική κρίση και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας αλλά και την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί αλλά θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης των Τόρις το φθινόπωρο στο συνέδριο του κόμματος ενώ, όσο το πολιτικό του μέλλον κρέμεται από μία κλωστή, μετά τις παραιτήσεις των Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζαβίντ, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι ποιος θα τον διαδεχθεί. Η έλλειψη κάποιου προφανή διαδόχου είχε κάνει πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών να διστάζουν να απομακρύνουν τον Τζόνσον. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που διεκδικούν -άλλοι αθόρυβα, άλλοι όχι- την θέση. Η Guardian παρέθεσε τους επικρατέστερους, βαθμολογώντας και τις πιθανότητές τους στην κούρσα της διαδοχής.

Πένυ Μόρντοντ 6/10

Η πρώην υπουργός Άμυνας εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί το βράδυ της Τρίτης, 5 Ιουλίου, με κάποια γραφεία στοιχημάτων να τής δίνουν καθαρό προβάδισμα στην αντικατάσταση του Τζόνσον. Η βουλευτής είχε επίσης αναδειχθεί σε σταθερό φαβορί μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών. Σε  δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του κόμματος που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Μόρντοντ κατέλαβε τη θέση της δεύτερης πιο δημοφιλούς βουλευτή, ακριβώς πίσω από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Η ίδια είχε από καιρό προταθεί για το υπουργικό συμβούλιο ως Brexiter, αλλά αποκλείστηκε από το στρατόπεδο του Τζόνσον γιατί υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Όσον αφορά στην κριτική που άσκησε στον υπό παραίτηση πρωθυπουργό σχετικά με το Partygate, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς υπουργούς ενώ όλα δείχνουν ότι φαίνεται να προετοιμάζεται να διεκδικήσει κορυφαία θέση στο κόμμα των Τόρις.

Ρίσι Σουνάκ 5/10

Η παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ ήταν η κίνηση – ματ που αναζωπύρωσε τα σενάρια για διεκδίκηση από μέρους του της ηγεσίας των Τόρις. Ο Σουνάκ θεωρούνταν φαβορί στην αντικατάσταση του Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, το προφίλ του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το Partygate καθώς και από την -δυνητικά πιο επιζήμια- διαμάχη για τις οικονομικές υποθέσεις της συζύγου του.

Το περιστατικό με τη σύζυγό του, η οποία στην φορολογική της δήλωση διεκδίκησε το καθεστώς της μη μόνιμης κατοικίας, το οποίο και της επέτρεπε να γλιτώσει εκατομμύρια λίρες σε φόρους για τα μερίσματα που εισπράττει από την αυτοκρατορία της επιχείρησης πληροφορικής που κατέχει η οικογένειά της, είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Σουνάκ, ο οποίος είχε χτίσει ένα ισχυρό δημόσιο προφίλ, μέσω των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούσε για να εξηγήσει στον βρετανικό λαό τα προγράμματα στήριξης κατά του κορονοϊού, κερδίζοντας τα εύσημα για την ταχεία δράση του στη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Σουνάκ έχει γίνει στόχος επικριτών πρόσφατα για τη βραδύτητά του στη στήριξη των πολιτών στην κρίση των ανατιμήσεων ενώ έχει επανειλημμένα υποπέσει σε ατοπήματα που δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας όπως η επίδειξη ακριβών προσωπικών αντικειμένων και η κατασκευή πισίνας στην έπαυλή του στο Γιορκσάιρ. Εξακολουθεί, βέβαια, να έχει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι των θεωρούν ήρεμο και ατάραχο. Κάποιοι άλλοι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, θεωρούν ότι η ηγεσία των Συντηρητικών μπορεί να μην είναι καν στις επιδιώξεις του Σουνάκ.

Λιζ Τρας 4/10

Η υπουργός Εξωτερικών φρόντισε άμεσα να απεμπλακεί και να πάρει τις αποστάσεις της από τις αποχωρήσεις του Τζαβίντ και του αντιπάλου της στην ηγεσία, Σουνάκ, δηλώνοντας άμεσα την υποστήριξή της στον Τζόνσον. Η κίνησή της αυτή θεωρήθηκε ως προσπάθεια να ενισχύσει την πιθανή υποστήριξη προς το πρόσωπό της άλλων πιστών του υπό παραίτηση πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, το άστρο της Τρας δείχνει να δύει, καθώς στις εκτιμήσεις κάποιων γραφείων στοιχημάτων την ξεπερνούν πολλοί υποψήφιοι διάδοχοι, όπως ο Χάντ και η Μόρντοντ.

Στο παρελθόν, η Τρας επιδίδονταν στην ανάδειξη του δημόσιου προφίλ της, ούσα πολύ ενεργή στα social media και συγκεκριμένα στο Instagram. Ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των Τόρις πήρε τα εύσημα για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ από τις φυλακές του Ιράν, και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά το υποτονικό ξεκίνημα και τις κατηγορίες ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπεν Ουάλας  4/10

Ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις, λόγω των χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκκένωση του Αφγανιστάν.

Οι βουλευτές των Τόρις λένε ότι η δημοτικότητά του μπορεί να προμηνύει μία πιθανή κατάθεση υποψηφιότητας, παρά το χαμηλών τόνων δημόσιο προφίλ του, ενώ πολλοί τον θεωρούν ως μία καλή εναλλακτική καθώς απέχει παρασάγγας από το υπερβολικό στυλ του Τζόνσον. Τον τελευταίο καιρό, πάντως, οι εκτιμήσεις των εταιρειών στοιχημάτων υπέρ του είναι σε ανοδική πορεία.

Τζέρεμι Χαντ 3/10

Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί των εταιρειών στοιχημάτων ως αντικαταστάτης του Τζόνσον, ο οποίος και τον νίκησε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Τόρις. Ωστόσο, οι αποδόσεις του πρώην υπουργού Υγείας έχουν, πλέον, πέσει κατακόρυφα, και από τους ίδιους τους bookmakers καθώς, μετά τις παραιτήσεις των Τζάβιντ και Σουνάκ, η έλλειψη τόλμης από μέρους του Χαντ έγινε πιο εμφανής από ποτέ. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία του, σε αντίθεση με τον Τζόνσον, που καταφεύγει συχνά σε κινήσεις και δηλώσεις εύκολου εντυπωσιασμού, ο Χαντ διατηρεί σαφώς χαμηλότερους τόνους. Η αχίλλειος πτέρνα του, όμως, η οποία και θα μπορούσε να τού στερήσει ψήφους συγκριτικά με πιθανούς αντιπάλους,  είναι ότι ανήκε στην πτέρυγα των πολεμίων του Brexit.

Ο Χαντ προσπάθησε να παίξει το ρόλο του εμπειρότερου πολιτικού από τα πίσω έδρανα, ασκώντας ήπια και συνήθως φιλική κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Σταθερά στην κεντρώα πλευρά του κόμματος, η παρουσία του θα μπορούσε να θεωρηθεί κατευναστική, μετά τις αλλεπάλληλες διαταραχές που προκάλεσε η πρωθυπουργία Τζόνσον. Δεν είναι σαφές, όμως, για την ώρα, το κατά πόσο τα μέλη του κόμματος επιθυμούν απεγνωσμένα σταθερότητα. Στο ευρύ κοινό, δεν είναι μια εξαιρετικά πολωτική φιγούρα έχει, όμως, εναντίον του μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας, η οποία δεν θα τού συγχωρήσει τη διαμάχη του με τους νέους γιατρούς για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Σαγίντ Τζαβίντ 3/10

Η ανεπαρκής εμφάνισή του στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2019, κατά την οποία δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό γύρο, δεν στάθηκε εμπόδιο στις επιδιώξεις του για την ηγεσία ενώ η παραίτησή του πυροδότησε ουσιαστικά την εκκίνηση μιας νέας αναμέτρησης. Μετά την παραίτησή του από υπουργός εσωτερικών κατά τη διάρκεια έντονης διαμάχης που είχε με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο Τζαβίντ επέστρεψε εντυπωσιακά στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός υγείας.

Το πάλαι ποτέ φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, έμεινε πίσω με την επικράτηση του Σουνάκ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο Τζαβίντ είχε το πολιτικό θάρρος να υποβάλλει πρώτος την παραίτησή του το βράδυ της Τρίτης, με μία επιστολή σε οργισμένο τόνο, θέτοντας στο επίκεντρό της μια έκκληση για ακεραιότητα.

Ναντίμ Ζαχάουι 3/10

Ο υπουργός παιδείας σταθερά αναδεικνύεται ως ένας υποψήφιος που ξεχώρισε θετικά για το έργο του στο υπουργικό συμβούλιο. Ως υφυπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό έχει κάνει σοβαρή δουλειά στην διαχείριση κάποιων από τα «δύσκολα» ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Συντηρητικοί.

Όσον αφορά στο προσωπικό του ιστορικό, ο Ζαχάουι είναι πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που έφτασε στη Βρετανία στην παιδική του ηλικία και κατάφερε να αναδειχθεί στην πολιτική. Ο Ζαχάουι μπορεί να προκαλεί ανησυχία -όπως και ο Σουνάκ- για τον τρόπο ζωής του, από τα έξοδά του μέχρι τις επιχειρηματικές του συναλλαγές, στο παρελθόν, στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης, όταν υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος φάνηκε να αμφιταλαντεύεται.

Τομ Τάγκενχατ 2/10

Αγαπημένο στέλεχος μεταξύ της πιο κεντρώας πτέρυγας του κόμματος, ο μετριοπαθής πρώην αξιωματικός του στρατού ξεχωρίζει μεταξύ των Τόρις, τα μέλη και οι βουλευτές των οποίων σε πολλά θέματα έχουν μετατοπιστεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια.

Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο ένας νέος πρωθυπουργός χωρίς εμπειρία στο υπουργικό συμβούλιο ή στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι ένας υποψήφιος «αμόλυντος» από τους κύκλους του Τζόνσον θα ήταν καλή εναλλακτική. Ο Τάγκενχατ  παραμένει, ωστόσο, άπειρος στην κεντρική πολιτική σκηνή και ορισμένοι ανησυχούν ότι η εστίασή του είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις και όχι στην εγχώρια ατζέντα.