Ο κύβος ερρίφθη. Σήμερα, η γαλλική Δικαιοσύνη αποφάσισε την έκδοση του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται για συνομωσία υπέρ της Ρωσίας, λαθρεμπόριο ηλεκτρονικών ειδών, αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ (όπου του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης) εντός του πρώτου διμήνου του 2024.
Δραματικές. Έτσι περιγράφουν τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί ενώπιον του Γάλλου εισαγγελέα που ανακοίνωσε την απόφαση στον Μπογονικολό, καθώς ο Έλληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του ομίλου υψηλής τεχνολογίας Aratos Group, μπορεί να περίμενε αυτή την εξέλιξη, όμως δύσκολα κατάφερε να τη διαχειριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άκουσμα της απόφασης, ο Μπογονικολός διαμαρτυρήθηκε ότι παραδίδεται κάπου όπου θα παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματά του.
Μιλώντας στο protothema.gr, ο συνήγορος του Νίκου Μπογονικολού, Νίκος Ζήνδρος, εξηγεί ότι τώρα θα ακολουθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Δηλαδή, μετά την παρέλευση του πενθήμερου που απαιτείται για να κάνει αναίρεση της απόφασης (ο Μπογονικολός δε σκοπεύει να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματός του), η εισήγηση της εισαγγελίας της χώρας για έκδοση του κατηγορουμένου θα σταλει στο γραφείο του πρωθυπουργού της Γαλλίας, για την τελική απόφαση και την υπογραφή της.
Από εκεί και πέρα, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στις αμερικανικές Αρχές και θα υπογραφεί το πρωτόκολλο, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τις 10 Ιανουαρίου. Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν προθεσμία ενός μήνα για να το παραλάβουν και να κανονίσουν τη μεταφορά του κρατουμένου στο αμερικανικό έδαφος- κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση του Μπογονικολού με τους Αμερικανούς εισαγγελείς για την ποινή που θα επιβληθεί- με σκοπό να γίνει χρήση ευνοϊκών διατάξεων για συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές της χώρας.
Ο κ. Ζήνδρος τονίζει ότι είχε προηγηθεί αλληλογραφία των γαλλικών Αρχών με τις ελληνικές Αρχές για την πιθανότητα έκδοσης του επιχειρηματία στη χώρα μας, κάτι που δεν έγινε καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι καθώς τα αδικήματα δεν διαπράχθηκαν σε ελληνικό έδαφος, δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα. «Θα μπορούσε»", λέει ο κ. Ζήνδρος, «η Ελλάδα να μεριμνήσει για τον πολίτη της, αφού κατά τη γνώμη μου πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δικαστεί στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα μισά από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, αφορούν πράξεις που έχουν διαπραχθεί μέσα στην επικράτεια της ιθαγένειάς του».
Θυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου, με την κατηγορία ότι συνωμότησε, βοηθώντας τη Μόσχα να αποκτήσει στρατιωτικές τεχνολογίες αμερικανικής προέλευσης. Επικεφαλής ενός επιχειρηματικού ομίλου με έδρα την Ολλανδία και γραφεία στην Ελλάδα, ο Μπογονικολός φερόταν να έχει ερείσματα σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, στις οποίες και δραστηριοποιείτο, με ισχυρές συνεργασίες, αλλά και παρελθόν στον αθλητικό χώρο ως παράγοντας.
Ο Μπογονικολός ασχολείτο με το εμπόριο αμυντικής τεχνολογίας, όμως εκτός αυτού, είχε κάνει focus στις εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και δη αυτή του blockchain και των κρυπτονομισμάτων, μιας και ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με αυτά. Άλλωστε, είχε περίπου 35 έτη εμπειρίας επάνω στην υψηλή τεχνολογία, υπερηφανευόμενος πάντα για τις συνεργασίες του με κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες και σημερινούς «θρύλους» της τεχνολογίας, καθώς και για το γεγονός ότι στα "«γεννοφάσκια» του Blockchain είχε παρουσιάσει το δικό του κρυπτονόμισμα. Έχει γράψει βιβλία για το Blockchain (τελευταίο το «Η Νέα Οικονομία του Blockchain») ενώ αρθρογραφούσε μέχρι πρόσφατα στον Τύπο, δίνοντας πάντα έμφαση στην ανάγκη να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στην υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.
Γιώργος Καραγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ