04 Ιουλίου 2024

📺Βορίδης: Απαράδεκτη η συμπεριφορά Αυγενάκη-Όσους Κασσελάκηδες και Ανδρουλάκηδες και αν αλλάξουν, δεν ξεπερνιέται το πολιτικό ζήτημα αυτού του χώρου


Σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων της επικαιρότητας αναφέρθηκε μιλώντας στο «Mega», ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, με τη συνέντευξη να ξεκινά από τη διαγραφή του Λευτέρη Αυγενάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο υπουργός απάντησε στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο πέραν της αποπομπής αφού υπήρχε και το βίντεο. Αντέτεινε, συγκεκριμένα, «έχουμε ζήσει πολλά: Έχουμε ζήσει ανθρώπους να καταδικάζονται από το Ειδικό Δικαστήριο και να είναι …"πρώτο τραπέζι πίστα" στην πολιτική. Μη θεωρούμε αυτονόητες κάποιες συμπεριφορές».

«Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυτήν τη στάση απέναντι στα ζητήματα ηθικής τάξεως δεν σημαίνει ότι το κάνουν όλοι», πρόσθεσε. Ζήτησε, δε, να πιστωθεί αυτή η στάση στον πρωθυπουργό. «Ήταν μία απαράδεκτη συμπεριφορά και επεβλήθη, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η μέγιστη ποινή», ανέφερε ο κ. Βορίδης για να σημειώσει: «Οι βουλευτές -το εξήγησε ωραία ο Κώστας Τασούλας χθες- έχουν υποχρέωση συμπεριφοράς απέναντι στο θεσμό». Επίσης, η επίμαχη συμπεριφορά ήταν «μία αναβίωση από τον παλιό κόσμο που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, για αυτό υπήρξε αυτή η αυστηρή προσέγγιση στο θέμα», τόνισε.

Για τις ομιλίες Σαμαρά-Καραμανλή

Ερωτηθείς για τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, επανέλαβε την κυβερνητική θέση: «Δεν σχολιάζουμε αυτά τα οποία λένε οι πρώην πρωθυπουργοί». «Θα μας δοθεί η ευκαιρία -όχι σε σχέση με τις συγκεκριμένες ομιλίες- να συζητήσουμε αναλυτικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ένας δημόσιος διάλογος για τα θέματα αυτά ποτέ δεν είναι κακός. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ταμπού», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος πρότεινε να γίνει συζήτηση για τις σχέσεις με τους βόρειους γείτονές μας.

Για τον Μπελέρη

Ειδικά για τον εκλεγέντα ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρ. Μπελέρη, υπογράμμισε: «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Μπελέρης θα ασκήσει κανονικότατα τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής». «Οπωσδήποτε μετά τον Οκτώβριο, και ελπίζω -δεν είναι στο χέρι μας- ότι η Αλβανία δεν θα μπει σε μια λογική να αποστερεί δικαιώματα από έναν ευρωβουλευτή», συμπλήρωσε.

Το μήνυμα ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από την Αθήνα έχει σταλεί, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, ο οποίος υπενθύμισε: «Για το κράτος δικαίου στην Αλβανία εξεδόθη καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και έγιναν διαβήματα προς την Αλβανία από τα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Συμπερασματικά, η Ελλάδα έχει πει ότι το ενταξιακό κεφάλαιο δεν ανοίγει «μέχρι να βεβαιωθούμε ότι λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Αλβανία και προστατεύονται αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας», σημείωσε.

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας τόνισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε νοσοκομείο, «επομένως αυτό κάτι λέει, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας χθες. Είναι σαφές μήνυμα για μια προτεραιότητα». «Είδατε την επίσκεψη σε ένα αμαξοστάσιο μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτό σημαίνει έμφαση και προτεραιότητα στη ματιά του πρωθυπουργού, στα ζητήματα βελτίωσης της λεγόμενης καθημερινότητας», πρόσθεσε.

Πάντως, στη συνέχεια διευκρίνισε: «Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα περιοριστεί σε αυτό. Για να αντιμετωπίσεις τα θέματα της καθημερινότητας απαιτούνται δύσκολες, σύνθετες, συνεχείς δράσεις. Αυτό που λέμε βελτίωση της καθημερινότητας δεν είναι κάτι που τελειώνει».

Για την υγεία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως «τα κονδύλια την τελευταία πενταετία έχουν διπλασιασθεί». Συγχρόνως, όμως, «πρέπει να δούμε πού πηγαίνουν τα χρήματα».

Όσον αφορά τις τράπεζες, προανήγγειλε, το επόμενο διάστημα, την ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού. «Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες», δήλωσε.

Ερωτηθείς για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα σχετικά σενάρια, ξεκαθάρισε ότι είναι «απολύτως άκαιρη και πρόωρη η συζήτηση αυτή». Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν έχουμε κάνει σχετική συζήτηση».

Με αφορμή πρόσφατη κριτική που διατύπωσε για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε «πολύ θεμιτές» τις φιλοδοξίες του κ. Δούκα, όμως, συμπλήρωσε «να μαζεύει τα σκουπίδια πρώτα». Εκτίμησε, συγχρόνως, ότι «η Αθήνα μετά τον Μπακογιάννη βρίσκεται, από πλευράς καθαριότητας, σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Μπορεί (σ.σ. ο νυν δήμαρχος Αθηναίων) να θεωρεί την καθαριότητα ταπεινή εργασία». Τελικά, «μπορεί να συγκεντρωθεί στη δουλειά του και να αφήσει τα υπόλοιπα;», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, δε, παλαιότερη δήλωση του κ. Δούκα ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο άλλων φιλοδοξιών. «Και τώρα, χωρίς να έχουμε κλείσει το εξάμηνο, έχουμε φθάσει ήδη στις άλλες φιλοδοξίες», σχολίασε σημειώνοντας: «Οι Αθηναίοι, σήμερα, νοσταλγούν τον Κώστα Μπακογιάννη».

Καθώς, όμως, έχει διατυπωθεί το σχόλιο ότι η κυβερνητική στάση εις βάρος της υποψηφιότητας Δούκα στην πραγματικότητα τον ενισχύει, ο υπουργός Επικρατείας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν μπαίνουμε στα εσωκομματικά κανενός», επέμεινε: «Το μόνο που λέω είναι να κάνει ο δήμαρχος τη δουλειά του». Και, εν τέλει, «θέλει να αφήσει κάποιον στο πόδι του από την παράταξή του και να πάει να κάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Εμένα δεν με πειράζει, είμαι εντάξει με αυτό».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο κ. Βορίδης διατύπωσε και τη θέση, ότι «το πρόβλημα που έχει ο χώρος, εν τη ευρεία εννοία, της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς είναι δευτερευόντως ζήτημα προσώπων. Είναι θέμα προγραμματικό και ιδεολογικό. Υπερασπίζονται πράγματα που ο κόσμος δεν τα θέλει πια, δεν τα πιστεύει. Έχουν απόψεις τις οποίες η κοινωνία έχει απορρίψει, απόψεις οι οποίες έχουν ηττηθεί. Αυτό είναι το πρόβλημα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Όσους Κασσελάκηδες και αν αλλάξουν, όσους Ανδρουλάκηδες και αν αλλάξουν, το ταυτοτικό, ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό ζήτημα που έχει αυτός ο χώρος δεν ξεπερνιέται. Γιατί θέλει εκ βάθρων αλλαγή, που αγγίζει πολλά σημεία του ταυτοτικού πυρήνα τους», υποστήριξε φέρνοντας ως παραδείγματα, το μεταναστευτικό, τη φορολόγηση επιχειρήσεων κ.ά.

«Να μου πούνε πού ακριβώς έχει γίνει κεντρώος ή κεντροαριστερός στη μεταναστευτική πολιτική ο Μητσοτάκης; Στον φράχτη; Τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων;», επεσήμανε. «Στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των μερισμάτων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ; Πού ακριβώς έχει αποστεί από τις αρχές και τις κατευθύνσεις (σ.σ. της παράταξης) ο Μητσοτάκης;», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.