23 Σεπτεμβρίου 2024

ΞΕΦΤΙΛΕΣ🤮🤮UEFA: Με καθυστέρηση τριών μηνών παραδέχθηκε το διαιτητικό λάθος για τη ΧΕΡΟΥΚΛΑ του Κουκουρέγια


Η Επιτροπή Διαιτησίας της διεθνούς ομοσπονδίας ανατρέπει τα δεδομένα του αγώνα Γερμανία - Ισπανία για την προημιτελική φάση του Euro 2024 και δικαιώνει (εκ των υστέρων) τους Γερμανούς οι οποίοι φώναζαν για το πέναλτι που δεν τους δόθηκε στην παράταση

Στις 5 Ιουλίου του 2024 διεξήχθη ο αγώνας ανάμεσα σε Γερμανία και Ισπανία για τα προημιτελικά του Euro. Η αναμέτρηση έληξε 1-1 (Ντάνι Όλμο 59' - Φλόριαν Βιρτς 89') στην κανονική διάρκεια και οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα ημίωρο και πιο συγκεκριμένα στο 107' οι Γερμανοί ζήτησαν πέναλτι για (πεντακάθαρο) χέρι του Μαρκ Κουκουρέγια μέσα στην περιοχή μετά από σουτ του Τζαμάλ Μουσιάλα, αλλά τόσο ο διαιτητής του αγώνα ο Βρετανός Άντονι Τέιλορ, όσο και ο συμπατριώτης του διαιτητής VAR, Στιούαρτ Άτγουελ, έκριναν ότι δεν υπήρχε παράβαση. Κι έτσι η Ισπανία πήρε την πρόκριση στον τελικό με το γκολ του Μερίνο στο 119'... 


Η συγκεκριμένη φάση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στους επόμενους αγώνες, ο Κουκουρέγια αποτελέσε το κόκκινο πανί για τους Γερμανούς φιλάθλους που τον αποδοκίμαζαν σε κάθε του επαφή με τη μπάλα. 



Ωστόσο παρά τις οργισμένες αντιδράσεις, το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών (που έδινε μέσω διαρροών η UEFA) δικαιώνε πλήρως τους Άγγλους διαιτητές. Όπως ανέφερε το έγκυρο Athletic «ο Τέιλορ ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες που εκδόθηκαν πριν από την έναρξη του τουρνουά περί των χεριών σε φυσική θέση.
Σε σχετικό παράδειγμα μάλιστα από τον επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι, πριν από την έναρξη του τουρνουά, υπήρχε το στιγμιότυπο όπου η μπάλα βρίσκει στο χέρι αμυντικού που ήταν κοντά στο σώμα και σε κάθετη θέση, με τον Ιταλό να διευκρινίζει στους διαιτητές πως σε τέτοιες περιστάσεις δεν πρέπει να καταλογίζεται πέναλτι».

Η Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA έρχεται τώρα μετά από περισσότερο από δύο μήνες να ανατρέψει τα δεδομένα...
Μόνο που τρεις μήνες αργότερα η ισπανική ιστοσελίδα «Relevo» αποκαλύπτει ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει πλέον με την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA 
να ενημερώνει τους διεθνείς διαιτητές ότι στη συγκεκριμένη φάση έγινε λάθος και έπρεπε να δοθεί πέναλτι!

Αυτή η νέα οδηγία συμπεριλήφθηκε στην τελευταία αναθεώρηση του οργανισμού, ο οποίος αναλύει περιοδικά τους ευρωπαϊκούς αγώνες -είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων είτε σε συλλογικό επίπεδο- που θεωρεί ενδιαφέροντες, με στόχο η διαιτησία να λαμβάνει ίδιες αποφάσεις σε παρόμοιες φάσεις.


Στο έγγραφο, στο οποίο είχε πρόσβαση η ιστοσελίδα, η Επιτροπή είναι κατηγορηματική στις εξηγήσεις της καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων: «υπήρξε λάθος τόσο από τον διαιτητή στο γήπεδο, ο οποίος δεν καταλόγισε πέναλτι μετά το χέρι του Ισπανού παίκτη, όσο και από το VAR, που δεν επενέβη στη φάση που θα μπορούσε να καταλήξει σε πέναλτι, όπως ζητούσε η γερμανική ομάδα».


«Ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες της UEFA, η επαφή του χεριού με την μπάλα που σταματά ένα σουτ στην εστία πρέπει να τιμωρείται αυστηρότερα, και στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να δίνεται πέναλτι, εκτός εάν το χέρι του αμυντικού είναι πολύ κοντά στο σώμα ή πάνω στο σώμα», αναφέρουν στο πεδίο των παρατηρήσεων. «Σε αυτή την περίπτωση, ο αμυντικός σταματά το σουτ στην εστία με το χέρι του, το οποίο δεν είναι πολύ κοντά στο σώμα του, επομένως έπρεπε να δοθεί πέναλτι», προσθέτουν. Ωστόσο, από την πλευρά της ευρωπαϊκής διαιτησίας δεν θεωρούν ότι ο Μαρκ Κουκουρέγια έπρεπε να τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα: «Δεν απαιτείται καμία πειθαρχική ενέργεια», καταλήγουν.

Η UEFA συμμορφώνεται με τους κανόνες του IFAB (Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου), το οποίο ορίζει τρεις περιπτώσεις όπου η επαφή με το χέρι θεωρείται παράβαση. Μεταξύ αυτών είναι όταν ο παίκτης «αγγίζει την μπάλα με το χέρι ή τον βραχίονα, όταν το χέρι ή ο βραχίονας βρίσκεται σε αφύσικη θέση και κάνει το σώμα να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο. Θα θεωρηθεί ότι ένας παίκτης κάνει το σώμα του να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο με αφύσικο τρόπο όταν η θέση του χεριού ή του βραχίονα δεν είναι αποτέλεσμα της κίνησης του σώματός του σε αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια ή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την εν λόγω κίνηση. Τοποθετώντας το χέρι ή τον βραχίονα σε αυτή τη θέση, ο παίκτης διακινδυνεύει να χτυπήσει την μπάλα εκείνο το μέρος του σώματός του και αυτό να συνεπάγεται παράβαση».