20 Απριλίου 2011

Enemy of the State: O Πινόκιο κάνει τον Πουαρό και ψάχνει τον εχθρό του έθνους που μιλάει για αναδιάρθρωση... καλά τη Βάσω δίπλα του δεν την βλέπει;

http://emergent-culture.com/wp-content/uploads/2009/03/enemy-of-the-state.jpgΥπουργείο Οικονομικών: Ζήτησε την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, σχετικά με την σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων

Την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών από την Εισαγγελία Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή, όμως, παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο".

Προτροπή ΝΔ στους Βορειοηπειρώτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Μαΐου 2011 στην Αλβανία

«Επειδή τις εορταστικές αυτές ημέρες πολλοί Βορειοηπειρώτες θα μετακινηθούν από την Ελλάδα όπου εργάζονται προς τις πατρογονικές τους εστίες μέσα στην Αλβανική Επικράτεια, θεωρούμε επιβεβλημένο να υπογραμμίσουμε την ανάγκη της συμμετοχής όλων στις διαδικασίες των Αυτοδιοικητικών Εκλογών της 8ης Μαΐου 2011 στη γειτονική μας χώρα.

Στις εκλογές αυτές πρέπει να υπερψηφιστούν πρόσωπα, που έχουν, αποδεδειγμένα, δώσει συνεπείς αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και για την αποκατάσταση πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας στη σημερινή Αλβανία, μέσα σε συνθήκες ουσιαστικής ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών και προαγωγής των Δημοκρατικών Θεσμών».

Βρετανία: Δημοσκόπηση σε οικονομολόγους από το πρακτορείο Ρόιτερς για το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, υποστηρίζει η πλειοψηφία των οικονομολόγων στους οποίους υπέβαλε σχετικό ερωτηματολόγιο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς--παρά τις διαψεύσεις από την Αθήνα και τις εκκλήσεις να μην το πράξει εκ μέρους όσων ασκούν πολιτική στην ευρωζώνη.

Η δημοσκόπηση των οικονομολόγων του Ρόιτερς η οποία διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα κατέδειξε ότι 46 από 55 οικονομολόγους εκτιμούν πως ότι η Ελλάδα "θα πρέπει" να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η εκτίμησή τους γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά από το δανεισμό της Ελλάδας με 110 δισεκατομμύρια ευρώ, από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι --οι 24 από τους 45-- δηλώνουν ότι θα παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος πριν να δράσει η Ελλάδα, ενώ επτά θεωρούν ότι η κίνηση της Ελλάδας θα γίνει μετά από έξι έως 12 μήνες. Δέκα οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η δράση της Ελλάδας θα συμβεί μετά από τρεις έως έξι μήνες. Μόνον τέσσερις διαβλέπουν δράση της Ελλάδας μέσα σε λιγότερο από ένα τρίμηνο από σήμερα.

Πιθανότατα η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής, με τη μείωση του επιτοκίου να είναι η επόμενη "προτιμώμενη" επιλογή.

"Η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω 'κουρέματος' ομολόγων κινδυνεύει να διαδοθεί και σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις θα αποφύγουν κάτι τέτοιο", δήλωσε ο συνεργαζόμενος με την Bankhaus Lampe οικονομολόγος Αλεξάντρ Κρίγκερ.

Σθεναρές οι διαψεύσεις γιά την αναδιάρθρωση

Το ΔΝΤ, που προ ημερών τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προέβλεψε συρρίκνωση φέτος του ελληνικού ΑΕΠ 3% , μικρή πρόοδο στην κυβερνητική εκστρατεία εναντίον της φοροδιαφυγής, άρα βαθύτερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Ελλάδα, με πληθυσμό γύρω στα 11 εκατομμύρια, έχει πλέον χρέος 340 δισ. ευρώ, σχεδόν μιάμιση φορά το ΑΕΠ της.

Ενώ τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ.κ. Γιούργκεν Σταρκ και Λορέντσο Μπίνι-Σμάχι τάσσονται εναντίον της αναδιάρθρωσης, τονίζοντας ότι "όχι μόνον θα ζημιώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και θα θίξει την αξιοπιστία της Ευρώπης".

Εδώ ο κόσμος καίγεται κι η Ράικου κουρεύεται: Έδωσε εντολή για την αναζήτηση των δραστών του e-mail περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Πάλι έχουμε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού από την εισαγγελέα που κάθε τρεις και λίγο δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει από το να κυνηγάει κάποιον τρελό που στέλνει μάιλ αριστερά και δεξιά αντί να κυνηγήσει αυτούς που τα δημοσιεύουν... και για να καταλάβω: είναι παράνομο να στείλω ένα μαιλ σε κάποιον και να του λέω ότι μαλακία θέλω; Είναι παράνομο να κάθομαι σπίτι μου με κάποιον φίλο και όταν βλέπω τον Πάγκαλο να λέω "κοίτα έναν παπάρα";

Κυρία εισαγγελέα το να στείλω ένα μαιλ δεν διαφέρει σε τίποτα από το να συζητάω με κάποιον στον ιδιωτικό μου χώρο... άσε λοιπόν τις γελοιότητες και τις εξυπνάδες μέρες που είναι και πές μας γιατί την προηγούμενη φορά δεν τσίμπησες τον Τριανταφυλλόπουλο που ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε το μάιλ για τη χρεοκοπία της 25η Μαρτίου... αντ'αυτού μας λέτε ότι εντοπίσατε κάποιον τορναδόρο από την Κρήτη για τον οποίο όμως δεν μας ενημέρωσε περαιτέρω ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας ο Καρχιμάκης... τα ίδια υποψιάζομαι ότι γίνονται και τώρα προκειμένου να δοθεί χρόνος στο ΠΑΣΟΚ να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα...

Διαβάστε και την "είδηση":

Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας να εντοπιστούν τάχιστα οι δράστες του αυτεπάγγελτου διαδικτυακού αδικήματος

Η (πραγματική) σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας

Η (πραγματική) σημερινή εικόνα της Ελληνικής ΟικονομίαςΕπειδή η πραγματική σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας αποκρύβεται επιμελώς από το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου….

Επειδή η πλειονότητα των ΜΜΕ και όσων υπηρετούν σ’ αυτά, δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των στιγμών με το αίσθημα ευθύνης που αρμόζει, είτε από άγνοια των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας , είτε εξυπηρετώντας διάφορα ποικιλόμορφα συμφέροντα….

Επειδή οι πολίτες έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν την Αλήθεια για την οικονομία της χώρας μας…..

παρουσιάζονται κατωτέρω με συνοπτικό τρόπο τα επίσημα Πραγματικά στοιχεία της σημερινής κατάστασης της ελληνικής Οικονομίας:

Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής

-Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
-Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο.
-Το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του.
-Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
-Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται.
-Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.
-Η ανεργία καλπάζει.
-Ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.
-Μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν λαμβάνονται.
-Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται.
-Οι σπατάλες συνεχίζονται.
-Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν.
-Τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα

Οι αποκλίσεις στους στόχους


Οι αστοχίες στις προβλέψεις

..

.

Ύφεση βαθιά και παρατεταμένη

Η μόνη χώρα της ευρωζώνης σε ύφεση

Πηγή: Eurostat News Release, EuroIndicators, 35/2011


Το βιοτικό επίπεδο γυρίζει χρόνια πίσω



Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ., Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί (Μάρτιος 2011)


Η ανεργία διογκώνεται


Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ

Η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους



Πηγή: Eurostat


Το κόστος δανεισμού αυξάνει


Αναπτυξιακός προσανατολισμός δεν υπάρχει

Χαμηλή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ

Δημιουργία «εσωτερικού χρέους»
-«Στάση πληρωμών» εντός της χώρας (οφειλές ύψους 5,35 δισ. ευρώ μόνο το 2010)

Συρρίκνωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
-Οι δαπάνες του Προγράμματος είναι -55% το 1ο τρίμηνο του έτους (έναντι πρόβλεψης για οριακή αύξηση)

Αδυναμία αξιοποίησης αναπτυξιακών εργαλείων


Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι χαμηλή


Το χρέος μεγαλώνει

Πηγή: European Commission – AMECO Database,
Υπουργείο Οικονομικών – Κρατικός Προϋπολογισμός 2011. Tα στοιχεία για το 2011 αποτελούν εκτιμήσεις


Η δυναμική του χρέους διατηρείται

Η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει



Πηγή: IOBE, Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Τα μέτρα πολλαπλασιάζονται



http://www.politis-gr.com/?p=14935

Στα 4.701 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο α΄τρίμηνο... σιγά τ'αυγά! Όπως λέει και ο Πινόκιο: "είναι ελέγξιμο"

http://www.e-orfeas.gr/images/stories/2008/discography/papakwnstantinou_lyra_2.jpg[Διαβάστε την ανάρτηση μέχρι τέλους για να δείτε πως γίνεται η αλχημεία και εμφανίζονται εντός στόχου παρότι τα έσοδα είναι μειωμένα και οι δαπάνες αυξημένες]

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μετά από λογιστικές αλχημείες για τους ηλίθιους, στο ύψος που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή στα 4.701 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 4.371 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουάριου - Μαρτίου 2011, σε δημοσιονομική βάση που έδωσε στη δημοσιότητα ο γνωστός Πινόκιο Παπακωνσταντίνου (στη φώτο βλέπετε τον Βασίλη, το ίδιο είναι, και τον δίσκο του "ουράνια τόξα κυνηγώ").

Όπως αναφέρει ο ΠΑΠ, η επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το πρώτο τρίμηνο του 2011 πραγματοποιείται κυρίως από την επίτευξη σημαντικής συγκράτησης των δαπανών παρά το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) πάνε κατά διαόλου παρά την φοροεπιδρομή και υστερούν έναντι των στόχων κατά 766 εκατ. ευρώ. Βέβαια και η συγκράτηση των δαπανών είναι τεχνητή αλλά αυτό δεν το φωνάζουμε γιατί θα μας πάρουν με τις ντομάτες.. ωστόσο αν διαβάσετε μέχρι τέλους θα καταλάβετε πως συγκρατήθηκαν οι δαπάνες.

Ειδικότερα, στο σκέλος των εσόδων, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.123 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,0% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που οφείλεται κυρίως:
  • στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη-κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού-ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 για την οποία φταίω εγώ που ξέσκισα τους Έλληνες στους φόρους,
  • στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών και γι αυτό φταίω εγώ που πέρσι, το 2010 μετέφερα έσοδα του 2009 στο 2010 για να μεγαλώσω το έλλειμμα του Καραμανλή το 2009 και εγώ να εισπράξω διπλά τέλη το 2010 ;),
  • στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ, και γι αυτό φταίω εγώ που έχω πάει την εφορία των επιχειρήσεων στο 40%, αλλά και
  • στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου... όχι... γι αυτό δεν φταίω εγώ αλλά το ΠΑΣΟΚ που σαν κομμα του λαού μείωσε τη φορολογία...
Από την άλλη πλευρά τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 121,4% ή κατά 605 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 παρόλο που παραμυθιάζουμε τον κόσμο ότι οι δαπάνες έχουν μειωθεί ;). H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ.

[Προσέξτε! Τώρα έρχεται η μεγάλη απάτη που λέγαμε στην αρχή...]
Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 287 εκατ. ευρώ.

[Μια γραμμή έμεινε στην ανακοίνωση του Υπουργείου! Μπορεί μια γραμμή να αποκαλύπτει όλο το ψέμα πάνω στο οποίο βασίζεται το μαγείρεμα των στοιχείων για να λέει ο ΠΑΠ ότι είναι εντός στόχων και έχει μειώσει τις δαπάνες; ΜΠΟΡΕΙ! Διαβάστε την και θα καταλάβετε πως μείωσε τις δαπάνες:]

Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 55,3% ή 839 εκατ. ευρώ.

[Το πιάσατε; Μείωσε 55% τις δημόσιες επενδύσεις όπως θα έκανε και η γιαγιά μου... ουσιαστικά δηλ. δεν γίνονται δημόσια έργα και για ότι έχει γίνει αν δούνε οι εργολάβοι λεφτά ας ανάψουν μια λαμπάδα στο ύψος του ΠΑΠ...

Καταλάβατε όλοι λοιπόν ότι παρόλο που έκοψε 840 εκ ευρώ από το ΠΔΕ οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν μόνο 290 εκ....

Αν λοιπόν το ΠΔΕ δεν είχε πετσοκοφτεί οι δαπάνες θα ήτα αυξημένες κατά 550 εκ.!!!

Ελπίζω να καταλάβατε όλοι την απάτη που γίνεται με το συνεχές πετσόκομα του ΠΔΕ προκειμένου να εμφανίσουν μειωμένες τις δαπάνες αφού δεν μπορούν να εμφανίσουνε αυξημένα έσοδα... από τα 4+ δις ευρώ που ήταν το ΠΔΕ επί Καραμανλή το πήγαν στα 800 εκ... μέχρι τέλους του χρόνου θα το πετσοκόψουν κι αυτό και από του χρόνου που δεν θα έχουν ΠΔΕ να "παίξουν", η αύξηση των δαπανών δεν θα μπορεί να κουκουλωθεί με τίποτα]

Αίγυπτος: Η Ιερά Μονή του Σινά μια όαση της ορθοδοξίας στους αιώνες

http://www.romfea.gr/images/stories/2010-11/iera-moni-agias-aikaterinis-sina-e1275320988960.jpgΕπί 17 αιώνες ακατάπαυστα είναι μία μοναδική στον κόσμο όαση της Ορθοδοξίας. Στην καρδιά της σιναϊτικής έρημου, μίας γης σκληρής, μεγαλόπρεπης, απρόσιτης, η οποία γεμίζει το ανάποδο τρίγωνο, της αιγυπτιακής χερσονήσου που ενώνει Αφρική και Ασία, η Ιερά Αυτόνομος και Αυτοκρατορική Μονή και Αρχιεπισκοπή Θεοβαδίστου Όρους Σινά έχει σήμερα ανοιχτές τις πόρτες της σ’ όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή κουραστική, πολύωρη, για τα 500 χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσει ο επισκέπτης από το Κάιρο, αλλά τον αποζημιώνει, με το εκπληκτικό θέαμα που αντικρίζει, στην τραχιά από άμμο και γρανίτη γη, το οχυρωμένο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, μαζί με τα μικρότερα μοναστήρια της Φαράν και της Ραϊθούς, στο ιδιόμορφο αυτό σταυροδρόμι των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, μέσα στην απεραντοσύνη της ερήμου, όπου γράφτηκε η ιστορία, παραδόξως, με γενναιοδωρία.

Οι σκληρές συνθήκες του Σιναϊτικού χώρου, λένε οι μοναχοί, έδιναν από τον 3ο αιώνα μ.Χ. τη δυνατότητα στους ασκητές να επιτύχουν μία υψηλής ποιότητας πνευματική ζωή, που είχε κύριο στόχο την κάθαρση και μυστική ένωση της ψυχής με την Τριαδική Θεότητα, μέσα από μία έντονη μυστηριακή ζωή. Έτσι δημιουργήθηκαν μικρές μοναστικές κοινότητες σε ιερούς τόπους στους πρόποδες του όρους Χωρήβ, όπου έλαβε ο Μωυσής τις Δέκα Εντολές, όπως και στον τόπο της φλεγόμενης βάτου όπου η Αγία Ελένη έκτισε τον μικρό ναό της Θεοτόκου, το 330 μ.Χ κι έναν πύργο, ως καταφύγιο των μοναχών από επιδρομές.

Από τον 6ο αιώνα μέχρι και σήμερα η Μονή δεσπόζει μεγαλόπρεπη στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα που περιβάλλουν τα φρουριακά τείχη που χτίστηκαν μαζί μ’ ένα μεγάλο ναό, το Καθολικό, και τα κελιά των μοναχών, γύρω από τα κτίσματα της Αγ. Ελένης, κατά διαταγή του Ιουστινιανού, κάτω από τα τρία καθαγιασμένα βουνά τα οποία αγγίζουν τα 2.500 μέτρα, της Αγίας Αικατερίνης, του Χωρήβ και της Αγίας Επιστήμης.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkmZyBoFYNXN-iV_QtDoPsXcEv3cNizG6du1aNYxBdbo09VbLIuWr4nnk_rx6jowtVnqJcJ6Ml6aj7ZvXpbuTAudGYSu6ihfoibGT0yHp63OahaAB_UlYyU0un7mh1teBbwpXBnPJINMg/s1600/0-sina1_thumb_medium380_0.jpgΑπό τότε, το οχυρωμένο μοναστήρι, που γεννήθηκε χάρη στην επιμονή των μοναχών, οι οποίοι ασκήτευαν στην σκληρή αυτή γη δοκιμάζοντας τις επίγειες αντοχές τους στην αναζήτηση του θείου, έγινε μάρτυρας της Ιστορίας στο διάβα του μέσα στους αιώνες παραμένοντας μία ανέπαφη χριστιανική όαση.

Στην επιβίωση της Μονής συνέβαλε ο περίφημος «αχτιμανές», η εντολή-διαθήκη του Μωάμεθ, που σαν υπογραφή φέρει αποτύπωμα της παλάμης του και διατάζει την προστασία και την απαλλαγή της από φόρους, τον 7ο αιώνα -που θα ακολουθήσουν αργότερα και οι Άραβες καλίφες, οι Τούρκοι σουλτάνοι, αλλά και ο Ναπολέων. Την ίδια περίπου περίοδο θα βρεθεί και το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Αικατερίνης που θα μεταφερθεί στο Καθολικό.

Η Αγία Αικατερίνη, προστάτιδα της Μονής, ήταν μια πλούσια κόρη από την Αλεξάνδρεια που, σύμφωνα με την παράδοση, τον 3ο αιώνα, ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και αποκεφαλίστηκε μετά από βασανισμό, αρνούμενη να απαρνηθεί την πίστη της. Η ύπαρξη του λειψάνου, που άγγελοι, όπως λένε, μετέφεραν στο ψηλότερο βουνό του Σινά, αποκαλύφθηκε λίγους αιώνες μετά με όνειρο στους μοναχούς που έδωσαν το όνομά της στη Μονή.

Όλοι οι προσκυνητές σήμερα έχουν τη δυνατότητα να προσκυνήσουν τα λείψανα της Αγίας μετά το πέρας των ακολουθιών, όταν εκτίθενται για προσκύνηση και δίδεται σε κάθε προσκυνητή ως ευλογία το αργυρό δακτυλίδι που συμβολίζει τον πνευματικό αρραβώνα της Αγίας με το Χριστό και τον σύνδεσμο κάθε προσκυνητή με τη Μονή, θεωρείται δε μεγάλο φυλακτό το οποίο οι προσκυνητές συνήθως το φορούν δια βίου.

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/04/sina1.jpgΜε τη διέλευση των Σταυροφόρων από το Σινά, τον 12ο αιώνα, θα διαδοθεί η ευλάβεια της Αγ. Αικατερίνης στη Δύση και η σημασία της Μονής σε σημείο οι χριστιανοί βασιλείς της Ευρώπης να συμβάλλουν οικονομικά στην συντήρηση κτισμάτων της σε διάφορα μέρη του κόσμου. Άξια λόγου είναι η πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της Μονής, κατά τον 17ο αιώνα, εκτός Σινά, στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Η φήμη της την έθεσε και υπό την προστασία του Μέγα Ναπολέοντα, στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν αυτός κατέλαβε την Αίγυπτο.

Στη μακροβιότητα της Μονής συνέβαλαν όμως και οι ίδιοι οι μοναχοί που διατήρησαν μία αμερόληπτη, ουδέτερη στάση προς όλους τους κατακτητές, αναπτύσσοντας παράλληλα μία θαυμαστή ανεξάρτητη πνευματική ζωή του ορθόδοξου ελληνισμού. Αυτή είναι που αναγνωρίζεται σήμερα με θαυμασμό μέσα από τον πνευματικό και πολιτιστικό της πλούτο. Φαίνεται σαν κάτι ξεχωριστό, αλλά και είναι καθώς διέπεται από ένα ιδιαίτερο ανεξάρτητο εκκλησιαστικό καθεστώς, ως Ιερά Αυτόνομος Αυτοκρατορική Μονή και Αρχιεπισκοπή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, με την εκλογή από τη Σιναϊτική Αδελφότητα, του Αρχιεπισκόπου και Ηγούμενου και την χειροτονία του μόνο από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Από το 1973 Ηγούμενος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, κατά κόσμον Δημήτριος Σαμαρτζής, ένας ξεχωριστός, δραστήριος δεσπότης που άνοιξε διαύλους επικοινωνίας της Μονής με τον έξω κόσμο.

Από το κατώφλι της Μονής της Αγίας Αικατερίνης δίνεται η αίσθηση ενός μεσαιωνικού χωριού. Κτίσματα που αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο, σοκάκια, αψίδες, μικροί περίβολοι, στέγες μυτερές ή θολωτές κάτω από το ψηλό καμπαναριό του Καθολικού και τον μικρό μιναρέ του τεμένους, ξεδιπλώνονται διαδοχικά δίνοντας μέσα από την στενή κτιριακή αταξία μία μοναδική αίσθηση αρμονίας και πνευματισμού. Αλλά η μεγάλη έκπληξη, αυτό το κάτι που συνεπαίρνει σιγά -σιγά τον επισκέπτη, έρχεται αργότερα και είναι σαν να τρυπούν οι εικόνες για να αφήσουν χώρο διείσδυσης στο μυστήριο τις ουσίας τους: το θείο, που εμπότισε τις καρδιές απλών ανθρώπων με σθένος, την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που περικλείει.

Η πρώτη επαφή με την κληρονομιά αυτή, έρχεται στο Καθολικό, τον κυρίως ναό της Μονής, μία ζεστή Βασιλική, μουσειακής αξίας. Μόλις ο προσκυνητής διαβεί την ξυλόγλυπτη πόρτα του 6ου αιώνα, βλέπει απέναντί του το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο χρυσό τέμπλο με τις παλιές βυζαντινές εικόνες του Χριστού, της Παρθένου, της Αγίας Αικατερίνης και του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Πάνω του ένας τεράστιος σταυρός με τον Εσταυρωμένο, ενώ στο θόλο του ιερού βήματος, το εκπληκτικό μωσαϊκό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Η Μονή περικλείει έναν μοναδικό πλούτο στην ιστορία της ορθοδοξίας και όχι μόνο. Χιλιάδες χειρόγραφα κι έντυπα σε πολλές γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, γεωργιανά, σλαβικά, αιθιοπικά, λατινικά, περσικά, πολωνικά, αρμενικά, κοπτικά) καθιστούν την βιβλιοθήκη της, μία από τις σπουδαιότερες του κόσμου. Από τις 4.500 των χειρογράφων οι 3.000 είναι στα ελληνικά, ενώ αρκετά χρονολογούνται στην πρώιμη βυζαντινή εποχή και μεταξύ αυτών ο περίφημος Σιναϊτικός Κώδικας του 4ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη και διεκδικείται από τη Μονή.

Αριστουργήματα θεωρούνται και τα εικονογραφημένα χειρόγραφα μετατρέποντας τη Μονή σε θησαυροφυλάκιο ιερών βιβλίων. Σημαντικό τμήμα της ιστορίας της Μονής βρίσκεται μέσα στο αρχείο της, στους αρχειακούς κώδικες, στα διάφορα έγγραφα και τις επιστολές που προέρχονται και από τα πολυάριθμα μετόχια της ανά τον κόσμο ή από εκκλησιαστικούς και κοσμικούς άρχοντες στο πέρασμα των αιώνων.

Όσο για την πινακοθήκη του Σινά δεν υπάρχει δεύτερη ισάξιά της σ’ όλο τον ορθόδοξο κόσμο. Η μοναδικότητα της συλλογής -πάνω από 2.000 εικόνες από τον 6ο μέχρι τον 20ο αιώνα- οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η μόνη που διαθέτει εικόνες πριν από τον θρίαμβο της ορθοδοξίας, που μαρτυρούν ότι η παραγωγή εικόνων είχε διατηρηθεί και κατά την εικονοκλαστική περίοδο. Ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, αριστουργήματα αργυροχοΐας και χρυσοκέντητων αμφίων, από κάθε γωνιά της γης, καθιστούν τη Μονή ένα μοναδικό φάρο της ορθοδοξίας. Έναν φάρο που φθάνει περισσότερο στην Ελλάδα, όπως και σ’ όλο τον κόσμο, καθώς έχει αναπτυχθεί, τα τελευταία χρόνια, μία γέφυρα επισκεψιμότητας που όλο και περισσότερο μεγαλώνει. Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι κάθε φυλής και θρησκείας επισκέπτονται τη Μονή ετησίως, με αποτέλεσμα να φέρει ανάπτυξη και ευημερία τους Βεδουίνους κατοίκους της περιοχής.

Οι βεδουίνοι, στα βάθη των αιώνων, ήταν οι φύλακες-προστάτες της Μονής, με τους οποίους μοιράζονταν, τα δύσκολα για όλους χρόνια, τα λιγοστά τρόφιμα οι μοναχοί. Σήμερα, ένα μικρό χωριό έχει ανοικοδομηθεί σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, ενώ μικρά μαγαζάκια με τουριστικά είδη επιβιώνουν χάρη σ’ αυτήν και τον προσκυνηματικό τουρισμό. Για τους επισκέπτες, άνδρες και γυναίκες, εκτός από τα ξενοδοχεία που έχουν αναπτυχθεί στη γύρω περιοχή, υπάρχουν και οι ξενώνες μέσα στην ίδια τη Μονή, για όσους θέλουν να ζήσουν από κοντά τη κατανυκτική μαγεία που περιβάλλει αυτήν τη μοναδική κόγχη της γης, που από μόνη της, μέσα από την ώχρα του γρανιτένιου τοπίου σε ωθεί να δεις και να αισθανθείς το απέραντο του υπερβολικά μπλε ουρανού ψάχνοντας κάτι παραπάνω.

Έσπευσε η Αννούλα να δηλώσει τη θλίψη της για την νκαμένη συναγωγή στην Κέρκυρα

Αν είχε καεί καμιά εκκλησία θα έκανε την πάπια... τουλάχιστον αυτή ήταν πιο προσεκτική και δεν αναφέρθηκε σε "ακροδεξιούς" όπως την άλλη φορά στα Χανιά που έγιναν ρόμπα... υπονόησε βέβαια ότι από πίσω βρίσκονται ακροδεξιοί αλλά τουλάχιστον δεν το είπε:

Η υπουργός Παιδείας με αφορμή τον εμπρησμό της συναγωγής στην Κέρκυρα, καταδίκασε την πράξη αυτή “ως ανήθικη και αποτρόπαια τη διάρρηξη που έγινε στην εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας και την καταστροφή ιερών λειτουργικών βιβλίων.”

“Η Ελλάδα” κατέληξε η υπουργός “ είναι χώρα που σέβεται και υπερασπίζεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας και καταγωγής να ζει και να λειτουργεί ελεύθερα σε μια ασφαλή και ευνομούμενη πολιτεία, όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι επιθυμούν το αντίθετο.”

Κύπρος: Πυροβολισμοί από Τούρκους στρατιώτες εναντίον ψαράδων

Πυρ εναντίον ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου άνοιξαν Τούρκοι στρατιώτες, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, οι Τούρκοι στρατιώτες, που επάνδρωναν φυλάκιο στην περιοχή Κάππαρη, στα κράσπεδα της κατεχόμενης πόλης, έβαλαν με ριπές αυτομάτων εναντίον δυο αλιευτικών που πήγαν στην περιοχή χθες το απόγευμα για να ρίξουν δίκτυα.

Μετά τη ρίψη των πυροβολισμών οι ψαράδες έφυγαν από την περιοχή, αφήνοντας τα δίκτυά τους. Σήμερα πήγαν και τα μάζεψαν, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τους Τούρκους.

Οι ψαράδες παραπονέθηκαν ότι οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρούν την περιοχή όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε, αλλά εγκατέλειψαν και τα φυλάκιά τους όταν οι Τούρκοι άρχισαν να πυροβολούν. Οι ψαράδες βρίσκονταν σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους.

Παπακωνσταντίνου στον κόσμο του: "Βιώσιμο το χρέος, επιτεύξιμοι οι στόχοι"

http://mousikorama.gr/site/images/stories/diskografia/mousikorama_pes_mou_ena_psema_na_apokoimithw_papakonstantinou_1997.jpg"Απολύτως βιώσιμο" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (αριστερά βλέπετε τον Βασίλη, είπαμε από οικονομικά το ίδιο σκαμπάζουν, στον δίσκο του: "πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ"), το δημόσιο χρέος, απορρίπτοντας, εκ νέου κατηγορηματικά, τη φημολογία περί αναδιάρθρωσής του. Σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο υπουργός τόνισε ότι "μια αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι "εμμένουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας", καθώς, "στο μυαλό των αγορών, η βιωσιμότητα εξαρτάται και από το πώς πηγαίνουμε με το πρόγραμμα". Ο ίδιος απέδωσε, εξάλλου, την αντίδραση των αγορών την περασμένη Παρασκευή (ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) με την αύξηση των spreads, στη φημολογία περί αναδιάρθρωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει "η έξοδος στις αγορές να γίνει το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε στις αρχές του 2012". Ερωτηθείς για την ανάγκη κάλυψης τοκοχρεολυσίων ύψους 27 δις. ευρώ το επόμενο έτος, ο υπουργός, είπε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: Ή η χώρα θα βγει στις αγορές, εφόσον αυτές δεν είναι "απαγορευτικές", ή θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Δεν είναι σε κανενός την πρόθεση να βρεθεί σε αδιέξοδο η Ελλάδα", δήλωσε. Προανήγγειλε, τέλος, την έκδοση "ομόλογων διασποράς" μετά τον Ιούνιο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε "απολύτως επιτεύξιμο" τον στόχο είσπραξης εσόδων 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εντός της τριετίας και επισήμανε ότι τα συνολικά 50 δις. ευρώ έως το 2015 θα καλυφθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Όσον αφορά στις πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 3 δις. ευρώ για το τρέχον έτος, για να "κλείσουν" οι όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον βάρος στην περιστολή των δαπανών (στο πλαίσιο του κανόνα 2:1 για δαπάνες και έσοδα).

Στις αρχές Μαΐου θα έρθει εκ νέου στην Ελλάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας και προς τα μέσα του ίδιου μηνός και οι επικεφαλής, οπότε και θα εξειδικευθούν ορισμένοι τομείς του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (που αναμένεται να ψηφισθεί από τη Βουλή προς τα μέσα Μαΐου). Πάντως, ο υπουργός απέκλεισε εκ νέου να γίνουν επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξήσεις του ΦΠΑ. Δήλωσε, επίσης, ότι τα έσοδα το β΄ 15θήμερο του Απριλίου είναι καλύτερα σε σχέση με προηγούμενους μήνες και ανακοίνωσε ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Προσοχή στην κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία- και δυο συνταγές για όσους νηστεύουν ;)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4xkjCyDKkO0GzBGZc1SFdesw7jz5fzv6Q-kzB5hfUPLqZB9bzqQURRU78ID1c1nAvsJQDL-uvANTn6YSWaZmkcf2VfdR2yUfUUfYa0JVG5Fd5oQbVGrwUXI2QrEcChYRimC88YZWKcoU/s400/pasxalino%252520trapezi%252520310310.jpg Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι μέρες της νηστείας. Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Ας δούμε τι συμβαίνει με το κρέας. "Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα απ' αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν εμείς, την Κυριακή του Πάσχα, καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος- διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Κική Γούτα.

Μύθοι και συμβουλές για τη νηστεία

Είναι μύθος ότι η νηστεία παχαίνει, όπως μύθος είναι και το ότι δεν υπάρχει ποικιλία νηστίσιμων τροφίμων, αναφέρει από την πλευρά της η προϊσταμένη του τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μαρία Κοκκίνου.

Μύθος επίσης είναι και ότι το ταχίνι, το μέλι και τα φρούτα παχαίνουν. "Κατά τη νηστεία δεν χορταίνω, άρα τρώω υπερβολικές ποσότητες", είναι ένα άλλος μύθος ή δικαιολογία, που χρησιμοποιούν όσοι νηστεύουν.

Η ποσότητα μετράει, επισημαίνει η κ. Κοκκίνου και συνιστά να μην υπερκαταναλώνουμε κανένα τρόφιμο κατά τη νηστεία και να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα στο χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ των γευμάτων. Επίσης, συμβουλεύει:

  • να τρώμε πέντε μικρά γεύματα, εκ των οποίων τα δύο να είναι φρούτα και χυμοί,
  • να τρώμε πάντα σαλάτα με το γεύμα μας (τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές σιδήρου),
  • να υπάρχουν όσπρια μια με δυο φορές την εβδομάδα (κυρίως φακές και φασόλια μαυρομάτικα, που είναι πλούσια σε σίδηρο). Ο συνδυασμός τροφών που περιέχουν φυτικό σίδηρο, με βιταμίνη C από χυμούς φρούτων ή σαλάτες, μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου. Επίσης, ο συνδυασμός ρυζιού με όσπρια, αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική (π.χ. φακόρυζο),
  • να υπάρχουν λαχανικά λαδερά 1 με 2 φορές την εβδομάδα
  • θαλασσινά 1-2 φορές την εβδομάδα για την πρόσληψη των περίφημων ω-3 λιπαρών οξέων, που θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική μας ανάπτυξη,
  • να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας και όχι μόνο πατάτες και μακαρόνια. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

"Προσθέστε επίσης στη διατροφή σας το ταχίνι- π.χ. τρώτε ψωμί με ταχίνι και μέλι ή ταχινόπιτα ή συνδυάστε με όσπρια και γεμίστε τον οργανισμό σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Καταναλώστε με μέτρο ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς για ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Κρατήστε την ιδέα της ποικιλίας και της ισορροπίας και το σίγουρο είναι ότι θα νιώσετε γεμάτοι ζωντάνια και ευεξία", προσθέτει η κ. Κοκκίνου.

Για την ιστορία...

"Η νηστεία ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου, όταν ο Θεός απαγόρευσε την κατανάλωση του μήλου στους πρωτόπλαστους", αναφέρει η Κική Γούτα.

Η ιστορία συνεχίζεται και μας φέρνει σε επόμενες γενιές και σε διαφορετικούς λαούς, με δικούς τους κανόνες. Έτσι, για τους αρχαίους Έλληνες τη νηστεία την ακολουθούσαν οι βασιλείς, οι ιερείς και οι στρατηγοί, προκειμένου να θυσιάσουν. Ο απλός λαός νήστευε μόνο κατά τις γιορτές των Θεσμοφοριών και των Ελευσινίων και αυτό γινόταν για εξιλασμό και κάθαρση.

Οι Εβραίοι νήστευαν χωρίς να ακολουθούν κάποιον κανόνα θρησκευτικό, αλλά για να προκαλέσουν τη θεία συγνώμη. Οι νηστείες αυτές γινόταν σε περιόδους που συμβόλιζαν μεγάλες συμφορές, όπως η άλωση της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορα.

Οι Ρωμαίοι νήστευαν για να ζητήσουν βοήθεια από το Θεό. Οι Μουσουλμάνοι και οι Άραβες καταφεύγουν στη νηστεία το μήνα Ραμαζάν (ο 9ος του Ισλαμικού σεληνιακού έτους) και δεν καταναλώνουν τίποτα, από την ανατολή μέχρι την δύση του ηλίου, ενώ την νύχτα επιτρέπεται η τροφή.

Νηστίσιμες συνταγές

Δύο πρωτότυπες, νηστίσιμες συνταγές, για σουπιές με σπανάκι και σταφίδες και φάβα με χταπόδι και κάππαρη, δίνει η διατροφολόγος-διαιτολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Γιώτα Καρακασίδου, συνιστώντας παράλληλα "σωστή διατροφή, ποικιλία και άσκηση".

Σουπιές με σπανάκι και σταφίδες

Υλικά για 4 άτομα:

1 κιλό σουπιές

180 ml κόκκινο κρασί

1 κιλό σπανάκι φρέσκο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

80 γρ σταφίδες ανάμικτες ( ξανθές & μαύρες)

50 γρ κουκουνάρι

1 ντομάτα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη

Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση :

Μουλιάζετε τις σταφίδες σ' ένα μπόλ με ζεστό νερό. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις σουπιές σε λωρίδες. Καβουρδίζετε ελαφρά το κουκουνάρι, χωρίς λάδι, σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε το σπανάκι σε μέτρια κομμάτια. Σ' ένα αντικολλητικό σκεύος αχνίζετε τις σουπιές με λίγο νερό μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε με μία τρυπητή κουτάλα, ρίχνετε στο σκεύος το κρασί και τις σταφίδες, στραγγισμένες, και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Το αφήνετε να "δέσει" ελαφρά, με ανοιχτό σκεύος. Σε άλλο σκεύος αχνίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος και τα αφήνετε 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέστε την ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Λίγο προτού κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε και το ελαιόλαδο. Μοιράστε το σπανάκι σε πιάτα, προσθέστε τις σουπιές και περιχύστε με τη σάλτσα. Τέλος, πασπαλίστε κάθε μερίδα με το καβουρδισμένο κουκουνάρι και τον άνηθο.

Φάβα με χταπόδι και κάππαρη

Υλικά για 6-8 άτομα
Για τη φάβα:
500 γραμμ. φάβα
2 κρεμμύδια
3-4 κ. σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Για το χταπόδι:
1 χταπόδι (περίπου 2 κιλά)
1 ποτήρι ξίδι
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
75 ml ελαιόλαδο
4 κ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη ή μη
2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και πλένετε τη φάβα. Τη βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με 7 ποτήρια νερό και τα κρεμμύδια για περίπου 1½ ώρα. Στη συνέχεια την πολτοποιείτε με το ηλεκτρικό γουδοχέρι και τη ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και την αφήνετε να πάρει μια βράση. Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε καλά και το βάζετε σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, προσθέτετε το ξίδι και το κρασί και το αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει (περίπου μιάμιση ώρα), ελέγχοντας συχνά μήπως κολλήσει στην κατσαρόλα. Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Σερβίρετε τη φάβα σε μια πιατέλα και από πάνω απλώνετε τα κομμάτια του χταποδιού, την κάππαρη, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα κρεμμυδάκια.

Με μείωση των προστίμων και "τακτοποίηση" με το παρελθόν, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα με τα αυθαίρετα

Με μείωση των προστίμων και "τακτοποίηση" με το παρελθόν, θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα με τα αυθαίρετα. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ότι "επιχειρούμε την είσπραξη των προστίμων σε ένα πιο βατό πλαίσιο από σήμερα, που τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά, και, παράλληλα, να δούμε στο πλαίσιο του συντάγματος και της νομολογίας του ΣτΕ, πώς θα διασφαλίζεται κάποιος για το οίκημα που έχει".

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι "τακτοποίηση" με το παρελθόν και ο σχετικός διάλογος από τα συναρμόδια υπουργεία θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα, για μια λύση, που θα είναι δίκαιη για όσους έχουν αυθαίρετα και, παράλληλα, θα αποφέρει έσοδα στο Δημόσιο.

Παράνομες κρίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ

Παράνομες κρίνει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής όλες τις ενισχύσεις που κατέβαλε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ οι οποίες στο διάστημα 1999 - 2010 (μαζί με τα ποσά που αποδόθηκαν στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ) έφθασαν στα 31,2 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα του επιθεωρητή παραδόθηκε σήμερα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, θα διαβιβαστεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών καθώς "προκύπτουν νομικά θέματα" ενώ η υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να "παγώσουν" όλες οι καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ μέχρι την τελική διευθέτηση του θέματος.

Στα ευρήματα του ελέγχου που έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής, ύστερα από αίτημα του ΥΠΕΚΑ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δαπάνες για στάθμευση και κίνηση αυτοκινήτων που ανήκουν σε πρώην εργαζόμενους ή παιδιά εργαζομένων στη ΔΕΗ, για εκδρομές ή φιλοξενία ατόμων, για εκτύπωση περιοδικών που δεν αποστέλλονταν στους παραλήπτες, για μελέτη που δεν πραγματοποιήθηκε, ή ακόμη αφορούν αγορές λουλουδιών, αρωμάτων, ποτών, ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν ελέγχθηκε για ποιό σκοπό αγοράστηκαν και ποιοι τους πήραν, κ.α.

Παράνομο έκρινε ο επιθεωρητής και το δάνειο των 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ από τον έλεγχο προέκυψε και φορολογικό ζήτημα αναφορικά με το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος που ισχύει για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, για το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών.

Το πόρισμα του επιθεωρητή εξετάζει όλες τις καταβολές προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ που έγιναν στο διάστημα 1999 - 2010. Αυτές είναι:

-Καταβολές βάσει της Συλλογικής Σύμβασης και αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (14,1 εκατ. ευρώ): είναι παράνομες κατά τον επιθεωρητή επειδή σύμφωνα με το νόμο 1264 / 82 απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον, η ΔΕΗ δεν προβαίνει σε έλεγχο των δαπανών με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνονται χρήματα για κινητοποιήσεις ή νομικές υπηρεσίες που πιθανώς στρέφονται κατά της ΔΕΗ. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνονται και 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα Κοινωνικού και Αγροτικού Τουρισμού, στα οποία θα συμμετείχε το προσωπικό της Επιχείρησης, ως επιβράβευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τα κονδύλια αυτά κρίνονται παράνομα για τους ίδιους λόγους.

-Για χρηματοδότηση μελέτης της ΓΕΝΟΠ (300.000 ευρώ): διαπιστώθηκε ότι η μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο το ποσό δεν αναζητήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

-Για προβολή και διαφήμιση (1,3 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το πόρισμα: "Το αιτούμενο ποσόν καταβάλλεται από την Επιχείρηση απευθείας στον πάροχο της υπηρεσίας, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση και διασφάλιση της αυτόνομης και διακριτής παρουσίας της. Τα πιο πάνω φαίνεται να παραπέμπουν κατ' ουσίαν σε ενίσχυση της ΓΕΝΟΠ και καταστρατηγούν, κατά την άποψή μας, τις διατάξεις του άρθρου 5, παρ. 4 του ν. 1264/82."

-Για τον ΟΚΔΕ (11,2 εκατ. ευρώ): σύμφωνα με το πόρισμα είναι ότι ο οργανισμός αυτός "αποτελεί ένα νομικό κατασκεύασμα, η αυτοτέλεια του οποίου επιτρέπει την απευθείας χρηματοδότησή του από την Επιχείρηση, καταστρατηγώντας την απαγορευτική διάταξη του ν.1264/82". Ως προς το διαχειριστικό σκέλος, δεν υπάρχει πλήρης αιτιολόγηση των δαπανών και έλεγχος ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, "τα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που παραπέμπουν σε πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, δώρα κλπ, ή σε χρήση από μη δικαιούχους (π.χ. αγορά καυσίμων και στάθμευση αυτοκινήτων από τρίτους

-Παρακράτηση επί της μισθοδοσίας (4,18 εκατ. ευρώ). Ο επιθεωρητής λέει ότι "η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΓΕΝ.Ο.Π./Δ.Ε.Η. (και των λοιπών Ομοσπονδιών) και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτές είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική."

Επιπλέον αυτών είναι το δάνειο των 500.000 ευρώ που έδωσε η ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ, το οποίο κατά το πόρισμα εκφεύγει των σκοπών της εταιρίας, δεν συνάδει με τον ρόλο της ΔΕΗ, συνιστά έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ενώ δεν είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή του από τις ενισχύσεις που λαμβάνει η ΓΕΝΟΠ, αφού και αυτές θεωρούνται παράνομες.

Σύμφωνα με το πόρισμα δεν επαληθεύονται οι καταγγελίες για πρόσθετες παροχές στα μέλη του ΔΣ από το προσωπικό της επιχείρησης και για δωρεά του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΓΕΝΟΠ, ενώ παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μειωμένο τιμολόγιο στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους της Δ.Ε.Η., το οποίο εκκρεμεί επί δύο και πλέον έτη.

Αναφέρεται ακόμη ότι η συνεργασία των υπηρεσιών της ΔΕΗ με το Κλιμάκιο Ελέγχου ήταν άψογη και ότι το "ατυχές" περιστατικό της κλοπής εγγράφων, την περασμένη εβδομάδα, δεν επηρέασε τον έλεγχο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η σύμφωνα με τη ΔΕΗ όλα τα ανωτέρω ήταν σε γνώση και της πολιτείας, "είτε διότι κατά την υπογραφή των Συμβάσεων αυτών παρίσταντο παράγοντες αυτής, είτε κατατίθεντο ενώπιον Δικαστικών Αρχών (Ειρηνοδικείο Αθηνών), είτε κατατίθεντο στην Επιθεώρηση Εργασίας". Επίσης, η ΔΕΗ ανέφερε τα στοιχεία των Συλλογικών Συμβάσεων αποστέλλονταν και στο ΥΠ.ΕΘ.Ο., αφού αφορούσαν θέματα εισοδηματικής πολιτικής, "χωρίς ποτέ να υπάρξει καμία παρατήρηση ή σχόλιο ή άλλη άποψη επί των διαλαμβανομένων στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας".

“Πρόταση μομφής” από τις αγορές!

Description: http://www.euro2day.gr/dm_pictures/ellhnikh_oikonomia_krish180-1_69049_942920.jpgΣε …πρόταση μομφής για τον τρόπο, που λειτουργεί η κυβέρνηση, αποκρυσταλλώνεται, πλέον, η απογοήτευση και η αγανάκτηση της αγοράς, κορυφαία στελέχη της οποίας ζητούν από τον πρωθυπουργό να «πάρει στα χέρια του το τιμόνι», προειδοποιώντας ότι «σπαταλάμε μια-μια τις τελευταίες ευκαιρίες μας».

Αφορμή για το νέο, οξύτερο από κάθε άλλη φορά, κύμα δυσφορίας, αποτέλεσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την μετάθεση της δημοσιοποίησης των μέτρων 3+23 δισ. ευρώ, για μετά το Πάσχα και την «άνευρη» εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Την ώρα που, διεθνώς, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα «πετάει πετσέτα» και ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι μας προετοιμάζουν, άμεσα, εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν την ελληνική «βόμβα», η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να καθησυχάσει αγορές και εταίρους, αλλά, σύμφωνα με την αγορά, έριξε και «νερό στο μύλο» των έντονων ανησυχιών.

Και αυτό γιατί, εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμη, λόγω προχειρότητας και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, δίνοντας την εικόνα κυβέρνησης «συνομοσπονδίας», που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κρίσιμες συνθήκες.

Ενώ τα βλέμματα διεθνώς ήταν εστιασμένα στην Ελλάδα και στα μέτρα, που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση (βλ tips και παρασκήνιο για τα Μέτρα), η εμφάνιση του πρωθυπουργού, η μετάθεση των μέτρων και το άτολμο, ασαφές και πρόχειρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «σόκαραν» τις αγορές, διαψεύδοντας οικτρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων με ορόσημο την 15 Απριλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο υποχώρησε, ενώ ανακοινώθηκαν αποκρατικοποιήσεις (!) και το spread του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στα υψηλά των 1060 μονάδων.

«Χάσαμε άλλο ένα ραντεβού με την …ιστορία. Και πολύ φοβάμαι ότι ήταν ένα από τα τελευταία» τονίζει στο Euro2day στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, με θητεία σε υψηλές θέσεις, σημειώνοντας ότι τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή αποτυπώνουν ανάγλυφα το πρόβλημα λειτουργίας, που έχει η κυβέρνηση.

«Δεν μπορεί, στην πιο κρίσιμη, μεταπολεμικά, περίοδο για την χώρα, η κυβέρνηση να λειτουργεί ως συνομοσπονδία, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να γεφυρώσει …αγεφύρωτες διαφορές» αναφέρει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι οι πρωθυπουργικές επαφές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως στόχο και την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των υπουργών του, για τα μέτρα (!!).

Συμφωνία που τελικώς επιτεύχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, δια της…. στρογγυλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και της μετάθεσης των αποφάσεων για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί, όπως οι κυρίες Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Χρ. Παπουτσής επέμειναν στην ανάγκη να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καθώς και κρατικές τράπεζες. Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ έχει ταχθεί δημόσια και η αρμόδια υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι θέσεις τους συνυπολογίσθηκαν από τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων να μετατραπεί σε … έκθεση ιδεών για μετοχοποιήσεις. Λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας, προτιμήθηκε , σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, να μην ανακοινωθούν οι αποκρατικοποιήσεις από τον πρωθυπουργό ή έστω από τον υπουργό Οικονομικών και να σταλούν με δελτίο τύπου (!), μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Να πάρει ο πρωθυπουργός το τιμόνι στα χέρια του»

Το γεγονός ότι επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, και πρόταξε την ανάγκη σύνθεσης, «κουρεύοντας» τα μέτρα και απευθυνόμενη στους … ψηφοφόρους, αντί στις αγορές, δείχνει, σύμφωνα με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές, ότι βρίσκεται σε …νευρική κρίση.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το τιμόνι στα χέρια του» δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ‘σπατάλησε’, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίσιμους πόντους αξιοπιστίας, για την ίδια και την χώρα, και για να σώσει κάπως την παρτίδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις.

Να ανακοινώσει, δηλαδή, ένα οργανωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και όχι μετοχοποιήσεων με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα, μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της περιόδου 2012-15. Τραπεζίτες και επιχειρηματίες σημειώνουν ότι απαιτείται πλέον η κυβέρνηση να αποκτήσει ομοιογένεια επί των μεγάλων προτεραιοτήτων, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό, φτιάχνοντας ομάδα που να πιστεύει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

«Δεν πάει άλλο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιο ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει» δηλώνει διευθυντής επενδύσεων ξένης εταιρείας, από τις λίγες που έβαλε «πλάτη» τον τελευταίο ένα χρόνο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς θεωρούν αναγκαίο η κυβέρνηση να πλαισιωθεί από managers που θα αναλάβουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων με οριζόντιες εξουσίες ώστε να δοθεί πειστικό μήνυμα σε εταίρους και αγορές ότι η χώρα δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Σημειώνουν δε ότι το σχέδιο …αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει από την Τρόικα.

Ανεφάρμοστο στην συγκυρία το μοντέλο των μετοχοποιήσεων

Το σύνολο της αγοράς θεωρεί άτολμο, πρόχειρο και κυρίως άστοχο το πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε. «Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, πλήρως απονευρωμένη, που μόνο ζημιά προκαλεί» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, παραπέμπτοντας στα ειρωνικά σχόλια ξένων αναλυτών, για την Ελλάδα που γίνονται πια δημόσια.

Ακόμη όμως και ως …έκθεση ιδεών είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αναχρονιστική καθώς επιλέγει το μοντέλο των μετοχοποιήσεων, που στην συγκυρία για την Ελλάδα είναι ανεφάρμοστο. Αν εξαιρεθούν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, προβλέπεται διάθεση ποσοστών με το Δημόσιο να διατηρεί το management.

Το μοντέλο των μετοχοποιήσεων έχει κριθεί ως αποδοτικό μόνο όταν η οικονομία βρίσκεται σε ενάρετο κύκλο, σύμφωνα με οικονομολόγους. Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης και με τη χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, η διάθεση ποσοστών ΔΕΚΟ είναι περίπου άστοχη σύμφωνα με τους ίδιους.

«Ποιος επενδυτής θα αγοράσει μετοχές ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι το Δημόσιο, που έχει πέσει έξω, θα συνεχίζει να την διοικεί, σε συνεργασία μάλιστα με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ» αναρωτιέται στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συνδέσει τις αποκρατικοποιήσεις με τις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο κίνδυνος του ξεπουλήματος

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με την αγορά, ταυτόχρονα το πλέγμα μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σχέδιο γενναίων αποκρατικοποιήσεων ή έστω τη διάθεση πακέτων μετοχών με ταυτόχρονη εκχώρηση του management

Με ένα τέτοιο πλέγμα θα αύξανε σημαντικά και τα έσοδα από τις επιδιωκόμενες αποκρατικοποιήσεις. Οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις αξίζουν σήμερα 5,9 δισ. ευρώ (βλ πίνακα Ι). Το δε 10% του ΟΤΕ, 17% της ΔΕΗ και 34% του ΟΠΑΠ αποτιμάται με τρέχουσες τιμές στα 2,4 δισ. ευρώ.

Αν δηλαδή πουλούσε σήμερα η κυβέρνηση τα παραπάνω ποσοστά θα εισέπραττε 2,4 δισ. ευρώ (στον ΟΤΕ η τιμή βάσει της συμφωνίας με την DT προκύπτει από την μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου 20ημέρου συν premium 15%. Στον αντίποδα αν έπειθε τις αγορές με ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε σύμφωνα με χρηματιστές να επιτύχει εύκολα ένα premium της τάξης του 30% σε σχέση με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση πουλώντας τα ίδια ποσοστά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα εισέπραττε 3,1 δισ. ευρώ (βλ πίνακα ΙΙ), 700 εκατ. ευρώ δηλαδή παραπάνω από ότι αν πουλούσε σήμερα. Αν δε επιτύγχανε premium 70% τα έσοδα από τη διάθεση ποσοστών των τριών προαναφερόμενων επιχειρήσεων θα έφθαναν στα 4,07 δισ. ευρώ καλύπτοντας κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο του στόχου ως το 2015.

Η αγορά μέμφεται την κυβέρνηση και για την προχειρότητα του σχεδίου. Την έλλειψη δηλαδή σαφών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

«Είθισται τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων να αναφέρουν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα ανά εταιρεία για το κάθε στάδιο. Π. χ την πρόσληψη συμβούλων, την προκήρυξη διαγωνισμού, ενδεικτικούς χρόνους για τη μη δεσμευτικές και τις δεσμευτικές προσφορές καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας» αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Στοιχεία που απουσιάζουν πλήρως από την … έκθεση ιδεών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Πίνακας 1. Η αξία των συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες

Εταιρία

Τιμή 15/4

Κρατικό μερίδιο (%)

Κρατικό μερίδιο (εκ.€)

ΑΤΕ

0,52

77,31

364

ΔΕΗ

11,3

51,12

1340,2

Ε.Π.

7,32

35,48

793,7

ΕΥΑΘ

4,91

74,02

131,9

ΕΥΔΑΠ

5,27

61,33

344,2

ΟΛΘ

15,46

74,27

115,7

ΟΛΠ

15,75

74,14

291,9

ΟΠΑΠ

14,9

34

1616,1

ΟΤΕ

7,87

16

617,2

ΤΤ

3,05

34,04

295,4

Σύνολο



5910,3


Πίνακας 2. Η αξία των ποσοστών προς διάθεση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ


Ποσοστό προς διάθεση

Τρέχουσα αξία (εκατ.€)

Αξία με premium 30%

Αξία με premium 70%

Αξία με premium 100%

ΔΕΗ

17%

445

578,8

756,5

890

ΟΠΑΠ

34%

1.616

2.100

2.738

3.232

ΟΤΕ

10%

338,7

440,3

575,8

677,4

Σύνολο


2399,7

3119,1

4070,3

4799,4



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/635894/Article.aspx

Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

«Πολιτικό ανεμοδείκτη» θυμίζει εδώ και αρκετά χρόνια ο Γιάννης Μπουτάρης, που αλλάζει πολιτικές απόψεις και θέσεις ανάλογα με τα ρεύματα των καιρών. Ας ελπίσουμε ότι η κίνηση που έκανε χτες, να υιοθετήσει τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, να μην εντάσσεται σε αυτήν του την τακτική αλλά να σηματοδοτεί τη δική του απόφαση να δει τα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας με σύνεση και σοβαρότητα.

Εκτός και εάν αποφάσισε να κάνει βήματα προσέγγισης προς τη ΝΔ, επειδή βλέπει την αυξανόμενη απήχηση των θέσεων της σε όλο και ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση εμείς στη ΝΔ ευχόμαστε η χτεσινή του θέση να είναι η πρώτη μίας σειράς πολιτικών του τοποθετήσεων με τις οποίες ο ίδιος θα αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με τα ζητήματα και να παίρνει αποστάσεις από την έως τώρα τακτική της «καμμένης γης», της λογικής «φταίνε όλοι εκτός από εμένα» και της άποψης ότι «τα προβλήματα λύνονται με χαβαλέ συζητήσεις και σχόλια»…

«Μόλις 7 δισ.» η συνεισφορά Καραμανλή στο χρέος, σύμφωνα με τη Συγγρού

Description: "Μόλις" κατά 7 δισ. ευρώ επιβάρυναν οι κυβερνήσεις Καραμανλή το χρέος, σύμφωνα με τη Ν.Δ.«Όχι» στην αναδιάρθρωση, «ναι» στην επιμήκυνση

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή πρόσθεσαν μόλις επτά δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος, υπσοτηρίζει η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «προπαγάνδα» και «θράσος».

"Μόλις" κατά 7 δισ. ευρώ επιβάρυναν οι κυβερνήσεις Καραμανλή το χρέος, σύμφωνα με τη Ν.Δ. Έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι από τα 125 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, τα 45 δισ. αφορούσαν στην αναχρηματοδότηση παλαιότερου χρέους. Από τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ, τα 50 πήγαν -σύμφωνα με τη Συγγρού- στην πληρωμή τόκων προηγούμενων ετών, 10 δισ. στις πληρωμές όπλων που είχαν παραγγείλει προηγούμενες κυβερνήσεις, 7,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές σε πληρωμές κοινωνικής Ασφάλισης, στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και του ΙΚΑ, 2,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεών των νοσοκομείων και 3,2 δισ. ευρώ σε "λοιπές χρεώσεις" που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

"Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δεν δημιούργησε 'πρόσθετο χρέος' 125 δισεκατομμυρίων, ούτε 80, αλλά μόλις… 7 δισεκατομμύρια", υπογραμμίζει η Ν.Δ.

Επίθεση για το Μνημόνιο

Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του εκπροσώπου της, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται τους όρους του Μνημονίου, ενώ θα μπορούσε. "Το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Επικαλέστηκε έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η ιρλανδική κυβέρνηση προχώρησε, μετά την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα, σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ανάκληση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση του κατώτατου ημερομισθίου, καθώς και κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση πακέτου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, δήλωσε ότι "οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν", υποστηρίζοντας ότι ξεκινούν από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, εκτίμησε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους δεν είναι κακό σενάριο.

Παρών στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ήταν και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Παράλληλα, δήλωσε πως το χρέος αυξήθηκε επί κυβερνήσεων Καραμανλή κατά 4,9% και απέδωσε την αύξηση στο κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων και στα χρέη των νοσοκομείων, την περίοδο 2010-2011 -όπως πρόσθεσε- το χρέος αυξάνεται κατά 14,7%.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=268534

Τα τινάξανε όλα στον αέρα !

Σταθερά εδώ και δύο εβδομάδες το spread παίζει από

1.030 έως 1.150

μονάδες και τραβάει την ανηφόρα ...

Σαν φτηνιάρα πόρνη η πατρίδα παλεύει να κρατήσει κάνα ψίχουλο
πριν της τα φάνε όλα τα κοράκια - φίλοι των εντολοδόχων που μας κυβερνούν.

Διέλυσαν τα πάντα.


Θα κυνήγαγαν την φοροδιαφυγή

ΕΛΕΓΑΝ

Θα πλήρωναν όλοι αναλογικά με το νέο τους φορολογικό

ΕΛΕΓΑΝ

Θα έβρισκαν τα λεφτά από τα ανείσπρακτα

ΕΛΕΓΑΝ

Θα έφερναν την πράσινη ανάπτυξη

ΕΛΕΓΑΝ

Σε 100 μέρες θα τα έλυναν όλα

ΕΛΕΓΑΝ


Και τώρα θα έρθουν όλοι στα χωριά να κάνουν Πάσχα

ΛΕΝΕ

Για ζητήστε
ρέστα !

Ευκαιρία είναι ...

korinthix.blogspot.com