01 Αυγούστου 2014

Εκεχειρία στη Γάζα από τις 08:00 το πρωί συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ!

​Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επετεύχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, όπως ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών!

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν σε άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία για 72 ώρες, αρχής γενομένης από τις 8:00 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ) της Παρασκευής. Η εκεχειρία θα μπορεί να παραταθεί, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να συμπεριφερθούν με αυτοσυγκράτηση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία. Επίσης τα καλούμε να τηρήσουν απόλυτα τις δεσμεύσεις τους για την συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός», επισημαίνουν ο Μπαν Κι Μουν και ο Τζον Κέρι, υπογραμμίζοντας πόσο κρίσιμη είναι αυτή η εκεχειρία για τους αθώους πολίτες, που πληρώνουν το μεγαλύτερο και βαρύτερο μέρος από το τίμημα του πολέμου.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών επί τέσσερις ώρες, είχε ζητήσει μια «άμεση και χωρίς όρους εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας και πρότεινε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των επιχειρήσεων για να παρασχεθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.