01 Αυγούστου 2014

Στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας μεταφερεί η φρεγάτα «Σαλαμίς» 200 Έλληνες και ξένους από τη Λιβύη-Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο απεγκλωβισμός τους

Στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας μεταφέρει η φρεγάτα «Σαλαμίς» τους περίπου 200 Έλληνες και ξένους υπηκόους μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανοιχτά του λιμανιού της Τρίπολης, στη Λιβύη.

Από αυτούς οι...
87 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι είναι 13 Κύπριοι, 12 Βρετανοί, 79 Κινέζοι, 1 Ρωσίδα και 1 Αλβανός.

Όλα τα άτομα μεταφέρθηκαν στο πλοίο του ΠΝ με σκάφη καθώς κρίθηκε σκόπιμο η «Σαλαμίς» να μην δέσει στο λιμάνι της λιβυκής πρωτεύουσας.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης, που αφορούσε τη μεταφορά των Ελλήνων πολιτών από την πρεσβεία στο λιμάνι, ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ακολούθησε η επιχείρηση επιβίβασης στη φρεγάτα, η οποία δεν έγινε με φουσκωτά πλωτά μέσα, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, αλλά με τη βοήθεια πλωτού μέσου του Λιβυκού Ναυτικού, για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Μέχρι στιγμής η επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης οπότε το πλοίο έφτασε ανοιχτά του λιμανιού της λιβυκής πρωτεύουσας εξελίσσεται χωρίς κάποιο απρόποπτο.

Παράλληλα η κινεζική κυβέρνηση ναύλωσε το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να απομακρύνει ακόμα περισσότερους πολίτες της από τη χώρα στην οποία η κατάσταση είναι έκρυθμη το τελευταίο διάστημα