03 Αυγούστου 2014

Ισχυροποιείται ο Τόμσεν στο ΔΝΤ: Ανέλαβε τα καθήκοντα του πρώην προϊσταμένου του

H τελευταία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Αυγούστου επιφύλασσε ειδήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αλλάζουν τις ισορροπίες στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα.

Πρώτον, η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Πόουλ Τόμσεν ισχυροποιείται, καθώς, κατόπιν αιτήματος της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, ανέλαβε τα καθήκοντα του προϊσταμένου του, Ρέζα Μογκαντάμ, μέχρι την εξεύρεση αντικαταστάτη.

Είναι πιθανό, μάλιστα, ο κ. Τόμσεν να επιλεγεί ώστε να καλύψει και επισήμως τη θέση. Σε κάθε περίπτωση, κερδίζει πόντους ως το παλαιότερο μέλος της τρόικας απέναντι στους συνομιλητές του στην Ευρώπη και στην ελληνική κυβέρνηση.

Εντός του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν θα επιβλέπει τον… εαυτό του για το ελληνικό πρόγραμμα, υπό την υψηλή εποπτεία βέβαια της κ. Λαγκάρντ και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ντέιβιντ Λίπτον.

Αλλά κι αν ακόμη αναλάβει επισήμως τη θέση του κ. Μογκαντάμ, εκτιμάται ότι θα ορίσει ένα συνεργάτη της εμπιστοσύνης του στη θέση του επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Μογκαντάμ ήταν από τους υπέρμαχους ενός «κουρέματος» του χρέους το 2010, ερχόμενος σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν που υιοθέτησε την ευρωπαϊκή θέση. Από το 2011 που ανέλαβε το Ευρωπαϊκό Τμήμα είχε την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος και ηγήθηκε της δράσης του Ταμείου στην Ευρωζώνη.

Δεύτερον, η αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της επόμενης συνάντησης με την τρόικα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, φιλοδοξεί να αλλάξει το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Το αίτημα έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, με το σκεπτικό ότι ένα ουδέτερο μέρος θα ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, επιτρέποντας στους πρωταγωνιστές να εστιάσουν στα «μεγάλα θέματα».

Το ΔΝΤ αποδέχθηκε το σκεπτικό, όπως ωστόσο έσπευδε να υπογραμμίσει εκπρόσωπος του Ταμείου, η επίσημη διαπραγμάτευση θα γίνει, όπως πάντα, στην Αθήνα. Το καταστατικό του Ταμείου δεν προβλέπει την πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων σε τρίτο μέρος, παρά μόνον αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ασφαλείας.