11 Δεκεμβρίου 2014

Για νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας τελικά θα δικαστεί ο Παπακωνσταντίνου

Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου παραπέμπεται, με ψήφους 4 έναντι 1, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαλλάσσεται από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως επίσης απαλλάσσονται από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, τα τρία συγγενικά του πρόσωπα, λογαριασμούς των οποίων ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι αφαίρεσε από την λίστα Λαγκάρντ.

Είναι η δεύτερη φορά, μετά την υπόθεση Κοσκωτά, που πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο Ειδικού Δικαστηρίου. Απομένει ο ορισμός της ημερομηνίας έναρξης της δίκης.

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο είχε εισηγηθεί με πρόταση του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, μετά το τέλος της ανάκρισης από τον αρεοπαγίτη ειδικό ανακριτή Ιωσήφ Καλαγανίδη.

Ο κ. Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος ενώ ζητεί την παραπομπή και των συγγενών του Ελένης Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη ως συμμέτοχων.

Τον τελευταίο λόγο όμως είχε το ειδικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το αν και ποιοι θα καθίσουν τελικά στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και απεφάνθη σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός έχει ήδη απολογηθεί και έχει αφεθή ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ και την εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του μία φορά το μήνα.

Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ είχαν προκύψει και άλλοι κατηγορούμενοι, εν’ω σε απολογία τον Σεπτέμβριο είχαν κληθεί οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για απιστία στην υπηρεσία.