Υπό υφεσιακή πίεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία πριν ακόμη εφαρμοστεί το βαρύ πακέτο των φορολογικών μέτρων και ασφαλιστικών περικοπών.
Τα στοιχεία της ΕΣΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν σήμερα για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώνεται με ρυθμό 1,3% σε ετήσια βάση συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2015, δεχόμενη τους κραδασμούς από το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης. Σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015 η ύφεση στην οικονομία την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκε σε -0,4% προσθέτοντας έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της επιδείνωσης των οικονομικών επιδόσεων της χώρας που βρίσκονται σε σταθερή σε τροχιά συρρίκνωσης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Η εκκίνηση του 2016 με αρνητικούς ρυθμούς κατά 0,4% ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από τις εξελίξεις, μένει ωστόσο να φανεί ποια θα είναι η πορεία του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα καθώς οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω και επηρεάζουν συνολικά τις παραδοχές της διαπραγμάτευσης για το πακέτο μέτρο με τους δανειστές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον πήχη για το σύνολο του έτους στο -0,3% από -0,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.
Αναλυτικά τα στοιχεία
Μείωση κατά 0,4% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 παρουσίασε μείωση κατά 1,3%.
Παράλληλα, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Το α' τρίμηνο 2015 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% και το α΄ τρίμηνο 2014 είχε καταγραφεί άνοδος κατά 0,4%. Ενώ, επιβεβαιώθηκε ότι για το σύνολο του 2015 υπήρξε ύφεση της τάξης του 0,32%.
Σημειώνεται πως στις 30 Μαΐου θα ανακοινωθούν αναθεωρημένες εκτιμήσεις, με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (όπως κύκλος εργασιών στον κλάδο των υπηρεσιών και έρευνα εργατικού δυναμικού).
Στην Ευρωζώνη
Στο σύνολο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,5% έναντι του α’ τριμήνου του 2015. Σε ότι αφορά τις χώρες της Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο.
Μεταξύ των κρατών - μελών, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση σημειώθηκε στη Σλοβακία (1,7%), στη Ρουμανία (1,6%) και στην Κύπρο (0,9%), ενώ η βαθύτερη ύφεση στην Ουγγαρία (0,8%) και στην Ελλάδα (0,4%). Σε ετήσια βάση, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (4,2%), στη Σλοβακία (3,6%) και στην Ισπανία (3,4%)