17 Μαΐου 2016

ΜΑΛ@ΚΑ ΜΟΥ ΤΙ ΠΙΝΕΙ; Κατρούγκαλος: Τώρα 15% μείωση στις νέες συντάξεις, το 2018... αυξήσεις

«Δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών» λέει τώρα ο υπουργός Εργασίας - «Ξέχασε» τις δραματικές μειώσεις για τις πρόωρες συντάξεις

Για διαστρέβλωση στοιχείων επέκρινε τη ΝΔ και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι οι κατώτατες συντάξεις των 100-200 ευρώ (πρόωρη) έως 477 ευρώ που δίνει το νέο σύστημα είναι υψηλότερες από αυτές που θα χορηγούσε ο νόμος Λοβέρδου, ενώ οι υψηλές συντάξεις δεν περικόπτονται κατά 30%.

Υπερασπιζόμενος τη μεταρρύθμιση ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος σε γραπτή ανακοίνωσή του επανέλαβε ότι καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν μικρές μειώσεις στις νέες συντάξεις αλλά από το 2018 και μετά λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα αυξηθούν!

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας δεν δέχεται τα παραδείγματα που επεξεργάζονται οι ειδικοί με βάση τους νέους χαμηλότερους συντελεστές που προβλέπονται στο νέο ασφαλιστικό (ν. 4387/2016) και οδηγούν τις νέες συντάξεις σε μειώσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως 30% για τις υψηλότερες συντάξεις.

Για τις συντάξεις των κατώτατων ορίων, το υπουργείο Εργασίας επαναλαμβάνει ότι οι συντάξεις των  χαμηλόμισθων, με μισθό έως 1.000 ευρώ είναι υψηλότερες σε σχέση με τα σημερινά ποσά, επισημαίνοντας ότι εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ δηλώνουν το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών.

Το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με τον κατώτερο μισθό (586 ευρώ το μήνα) και 20 έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση.

Για 15 έτη ασφάλισης, το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411 ευρώ. Το ποσό αυτό επισημαίνεται στην ανακοίνωση είναι υψηλότερο από τα 392 ,7 ευρώ που θα καταβαλλόταν με βάση το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, όπως προέβλεπε ο Ν. 3863/10.

«Για όσους υποκριτικά και δημαγωγικά θεωρούν μείζονα υποχώρηση -τονίζει η ανακοίνωση- το γεγονός ότι η εθνική σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης διαμορφώνεται στα 345 ευρώ, υπενθυμίζουμε ότι με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του ν. 3863/2010 η βασική σύνταξη των 360 ευρώ σήμερα θα ήταν 341 για όλα τα έτη ασφάλισης».

«Προφανώς, δεν πανηγυρίζουμε για το ύψος των συντάξεων αυτών» παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας εκφράζοντας αισιοδοξία ότι με την άνοδο της οικονομίας οι συντάξεις θα αυξηθούν.

Ωστόσο, η ανακοίνωση «ξέχασε» να αναφέρει ότι όσοι αναγκάζονται εξαιτίας της ανεργίας να βγουν πρόωρα στη σύνταξη πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης θα υποστούν δραματικές μειώσεις. Ο νόμος προβλέπει μείωση της εθνικής σύνταξης κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης καθώς και μείωση του αναλογικού ποσού κατά 10% λόγω του πέναλτι.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που κατέβαλε εισφορές 15ετίας και είχε μέσο όρο αποδοχών 1.000 ευρώ, επιλέγοντας την πρόωρη συνταξιοδότηση στο 62ο έτος της ηλικίας, εκτιμάται ότι θα λάβει τότε σύνταξη περί τα 356,50 ευρώ (δηλαδή 241,50 μειωμένη εθνική σύνταξη + 115,00 ευρώ περίπου ανταποδοτική μειωμένη σύνταξη, δεδομένου του 40% πέναλτι πρόωρης εξόδου έως τα 67.  Το παράδειγμα αποδεικνύει ότι όχι μόνο οι περιπτώσεις των υψηλόμισθων με 35ετία θίγονται από το νέο σύστημα αλλά και οι αδύναμοι με λίγα χρόνια ασφάλισης.

Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στον πρώην υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση που αναφέρθηκε στη μείωση των συντάξεων του δημοσίου τόνισε:  «Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της και καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. Επειδή αυτό όλοι το έχουν αντιληφθεί, γράφονται πολλά τις τελευταίες ημέρες για μειώσεις μέχρι και 30% για τις νέες συντάξεις, με έμφαση, ιδίως, στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, θα πάρουν μικρότερες συντάξεις με το νέο παρόλο ότι όλοι παραδέχονται το αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγόρησε, μάλιστα, στη Βουλή ότι αυτό υποδηλώνει "ταξικό μίσος"».

Ο υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, υποστήριξε ότι για τους σχετικά υψηλόμισθους υπάρχει πρόβλεψη «κόφτη» ώστε οι μειώσεις να μην ξεπερνούν το 10%.

Στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 6 παρ. 1 εδ. γ του νόμου 4387/2016 (του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης), αναφέρεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν φέτος με το νέο σύστημα και η σύνταξή τους υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής που θα διατηρείται ως προσωπική διαφορά. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το ¼.

Η ύπαρξη της έωλης «προσωπικής διαφοράς» δεν καθησυχάζει κανένα συνταξιούχο πολύ περισσότερο δε εκείνους που θα αποχωρήσουν μετά το 2018 που δεν θα προβλέπεται «κόφτης».
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα βγουν στη σύνταξη 400.000 ασφαλισμένοι. Ωστόσο ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίζεται ότι από το 2018 και μετά, λόγω της ρήτρας ανάπτυξης, και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας.

Μαίρη Λαμπαδίτη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ