16 Μαΐου 2016

«Χαράτσι» και στα αμοιβαία κεφάλαια στο πακέτο των έμμεσων φόρων

Επιβολή φόρου στις εταιρίες επενδύσεων real estate, portfolio management κ.λπ. καθώς και φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων από 1ης Ιουλίου εκτιμάται ότι θα συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο «πακέτο» των έμμεσων φόρων.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι υπολογίζεται ότι θα ιδιαίτερα σημαντική.

Το ισχύον καθεστώς για την φορολόγηση των Αμοιβάιων Κεφαλαίων προκύπτει απο το  10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ προσαυξανόμενου για ομολογιακούς ΟΣΕΚΑ κατά 0,25%,  για μικτούς ΟΣΕΚΑ κατά πέντα δέκατα της μονάδας (0,05%) για μετοχικούς ΟΣΕΚΑ καθώς και κάθε άλλη νέα κατηγορία ΟΣΕΚΑ κατά μία μονάδα (0,1%). Για ΟΣΕΚΑ χρηματαγοράς δεν υπάρχει προσαύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων θα φορολογηθούν με 0,05% στο ενεργητικό τους σε ετήσια βάση, τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,35%, τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,5% ενώ τα μετοχικά α/κ θα φορολογηθούν με 0,75% στο ενεργητικό τους.