Η υπερβολική εστίαση στη συζήτηση για το χρέος αποσπά την προσοχή από αυτό που πραγματικά πρέπει να συμβεί, που είναι η πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος και η ταχεία εφαρμογή του από την Ελλάδα.
Αυτό ανέφερε ο Nicola Giammarioli, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, τονίζοντας παράλληλα ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές.
«Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτανε στο τέλος του», πρόσθεσε. «Είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία της».
Ο κ. Giammarioli υποστηρίζει πως αναμφίβολα η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ωστόσο θα ήταν πολύ καλύτερα αν η συζήτηση αφορούσε στο τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM.
Η Ελλάδα θα πρέπει να επαινεθεί για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, οι οποίες οδήγησαν στην προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο, η περαιτέρω εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα ωφελούσε την ανάπτυξη στη χώρα, συμπλήρωσε.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο «κούρεμα» του χρέους το 2012, σημειώνοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια και η μεγάλη διάρκεια των ωριμάνσεων οδηγούν σε εξοικονόμηση της τάξης των 10 δισ. ευρώ ετησίως για τον ελληνικό προϋπολογισμό, που αντιστοιχεί σε 6% του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι πιστωτές συμφώνησαν στον οδικό χάρτη για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους πριν από έναν χρόνο. Ο ESM υλοποιεί στην παρούσα φάση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εφαρμοστούν αν το ελληνικό χρέος συνεχίσει να θεωρείται μη βιώσιμο όταν λήξει το πρόγραμμα του ESM και αν όλες οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έχουν τηρηθεί.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο απώτερο μέλλον.