28 Αυγούστου 2017

Η κίνηση Μητσοτάκη που έβαλε την ατζέντα στο δημόσιο διάλογο


[Δε θέλω να χαλάσω το ευλόγημα γενιών της ΝΔ αλλά την ατζέντα τη βάζει κυρίως η εκάστοτε κυβέρνηση... όσο κι αν δε μας αρέσει]

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που οι «αρχηγοί» βγαίνουν μπροστά και «παίρνουν το παιχνίδι πάνω τους», όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε.


Στιγμές που λένε τα πράγματα με το όνομά τους, θέτουν ερωτήματα που αφορούν τον μέσο πολίτη, βάζουν τις βάσεις για το μέλλον της χώρας πέρα και πάνω από κομματικές διαφορές και πολιτικές προστριβές με εφήμερο χαρακτήρα.

Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που εκείνος που τον αποκαλούν «αρχηγό» πρέπει να δικαιολογήσει το ότι δεν κάθεται τυχαία στην συγκεκριμένη καρέκλα.

Στην κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι μία τέτοια στιγμή ήταν με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα από το άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Για τα στελέχη της οδού Πειραιώς τα όσα έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελούν ουσιαστικά «το άνοιγμα της τρέχουσας πολιτικής περιόδου». Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη, «ο κ. Μητσοτάκης έβαλε το πλαίσιο για το αύριο της χώρας», θέτοντας την ατζέντα με τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον μέσο Έλληνα πολίτη, αποφεύγοντας να μπει στην «παγίδα» πρόσκαιρων επικοινωνιακών ζητημάτων, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την πρόσφατη υπόθεση με το συνέδριο στην μακρινή Εσθονία.

«Δεν είμαστε όμως εδώ για να λύσουμε τις διαφορές μας για την Ιστορία. Ας αφήσουμε αυτό το έργο στους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει υψηλότερη αξία από την ελευθερία. Για αυτό κάθε μορφή Ολοκληρωτισμού που περιορίζει ελευθερίες και ασκεί μαζική βία είναι αποκρουστική», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στην Καθημερινή.

Βασικό χαρακτηριστικό της Ελλάδας που «οραματίζεται» ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως ο ίδιος έγραψε» είναι μια χωρά ενωμένη, μακριά από διχασμούς. Μία ενότητα, την οποία μπορεί να διασφαλίσει η ΝΔ, όπως επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας μάλιστα παραδείγματα από την πρόσφατη πολιτική ιστορία όπου η ΝΔ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, υπερβαίνοντας διαχωριστικές γραμμές δεκαετιών.

«Έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι μιας μεγάλης παράταξης που έκανε πράξη την εθνική συμφιλίωση κι άφησε πίσω το οδυνηρό παρελθόν. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής νομιμοποίησε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συγκυβέρνησε με την Αριστερά όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν.

Ο Παύλος Μπακογιάννης πλήρωσε με τη ζωή του το πάθος του να χτίζει γέφυρες εκεί που άλλοι ύψωναν τείχη. Το να αμφισβητούν κάποιοι τη σπουδαία δημοκρατική παρακαταθήκη της Νέα Δημοκρατίας είναι πολιτικά ανιστόρητο. Να το επιχειρούν, μιλώντας για δήθεν ακροδεξιές παρεκκλίσεις, αυτοί που συγκυβερνούν με τον Πάνο Καμμένο είναι απλά γελοίο.

Είναι αλήθεια ότι η παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς έχει ξεθωριάσει. Σίγουρα αυτές οι ταμπέλες λένε πολύ λίγα στη νέα γενιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Κόμματα αποποιούνται τον ιδεολογικό τους πυρήνα. Απλά προσαρμόζονται σε μια εποχή που εξελίσσεται ραγδαία και σε μία χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις προκειμένου να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια.»

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες η χρονική συγκυρία που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διατυπώσει «το πλαίσιο για το αύριο της Ελλάδας» μόνο τυχαίο δεν ήταν. «Πρόκειται για μία περίοδο που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η οικονομική ανέχεια αλλά κυρίως η έλλειψη πίστης και οράματος στη χώρα» σημείωσε στο liberal.gr  συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε τη βούληση του προέδρου της ΝΔ να «μεταφέρει την μπάλα στο γήπεδο των πραγματικών προβλημάτων».

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να μεταφέρει στον μέσο πολίτη ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις δεν είναι ίδιες» και πως «η συζήτηση στο δημόσιο διάλογο θα πρέπει να μπει στην ουσία των ζητημάτων και όχι στην μιζέρια μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης».

Μόνο τυχαία άλλωστε δεν ήταν η αναφορά του προέδρου της ΝΔ στο αύριο της χώρας.«Η χώρα ζητά επανεκκίνηση. Πίσω από την σκοτεινή κουρτίνα της πιο βαθιάς κρίσης, πολλοί, πάρα πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται, δημιουργούν. Έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υπερβάσεις. Ήρθε η ώρα κι εμείς οι πολιτικοί να κάνουμε τις δικές μας. Να απαντήσουμε με σαφήνεια στα πραγματικά και άμεσα ερωτήματα των πολιτών. Πως θα έρθουν οι νέες δουλειές; Πως θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση; Πως δεν θα τρέχω από υπηρεσία σε υπηρεσία για κάνω τη δουλειά μου; Πως θα αποκτήσει το πτυχίο μου αξία; Πως πάω σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και θα ξέρω ότι θα με φροντίσουν; Πως θα νιώσω ασφαλής στη γειτονιά μου;

Για αυτά πρέπει να μιλήσουμε. Και ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουμε φαίνεται ποιος έχει προοδευτικές θέσεις και κοιτάζει μπροστά χωρίς προκαταλήψεις και ποιος όχι.  Εμείς σε αυτά τα ερωτήματα - και σε πολλά άλλα - απαντούμε με θέσεις και όχι με κραυγές. Με ουσία και όχι με τεχνάσματα.»

Το άρθρο στην Καθημερινή της Κυριακής αποτελεί ουσιαστικά μία πρόγευση των όσων θα πει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Τουλάχιστον σε ότι αφορά στο καθαρά πολιτικό μέρος της.

Όπως μας μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, βασικός στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από την άσκηση σκληρής κριτικής στα κυβερνητικά πεπραγμένα θα είναι και η προσπάθεια ανάδειξης της δυνατότητας, όπως ο ίδιος θεωρεί, της ΝΔ να αλλάξει την ροή της χώρας. Μία προσπάθεια καθόλου εύκολη, την ώρα που η δυσπιστία για το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλη.

http://www.liberal.gr/arthro/161561/politiki/2017/i-kinisi--mitsotaki-pou-ebale-tin-atzenta-sto-dimosio-dialogo.html