Λευκή… σημαία φαίνεται πως ύψωσαν οι εργαζόμενοι του μετρό που αντιδρούσαν στη μεταφορά 21 υπαλλήλων σε θέσεις εκδοτών εισιτηρίων, έπειτα από σειρά παρεμβάσεων κατά την εκπαίδευση των πρώτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος με τη ΣΤΑΣΥ και έτσι το θέμα προς το παρόν μπήκε στο… πάγο.
Η αιφνίδια στάση εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) είχε προκαλέσει την οργή τόσο του επιβατικού κοινού όσο και της πολιτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι μόλις 25 άτομα κατάφεραν να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο και μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.
Εκπαίδευση
Καλλιθέα και Ομόνοια είναι οι σταθμοί κατά τους οποίους οι 21 εργαζόμενοι θα πραγματοποιούσαν την τριήμερη εκπαίδευσή τους, ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν εκ νέου στα προηγούμενα πόστα τους, ωστόσο οι συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη για να εμποδίσουν την εσωτερική μετακίνηση. Μάλιστα, ενημέρωσαν τους εκπαιδευτές ότι δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ζήτησαν παράλληλα από τους εκπαιδευόμενους να μην παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να μην υπογράψουν το έντυπο παρουσιών εκπαίδευσης, ενώ παρέμειναν στην αίθουσα εκπαίδευσης έως τη λήξη του ωραρίου προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να πάει κατά μία εβδομάδα πίσω ο προγραμματισμός του υπουργείου Μεταφορών και της ΣΤΑΣΥ και να ανοίξουν, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα τα εκδοτήρια. Παρά το γεγονός πως έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι ουρές στα μηχανήματα, το πρόβλημα παραμένει, ιδιαίτερα σε κομβικούς σταθμούς.
Το υπουργείο Μεταφορών είχε αποφασίσει εντός της εβδομάδας να ανοίξει κάποια εκδοτήρια που ήταν κλειστά εδώ και περίπου δύο χρόνια, προκειμένου μερίδα επιβατών, κυρίως όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία να απευθύνονται στους εκδότες. Ετσι 21 εργαζόμενοι θα μετακινούνταν από θέσεις γραφείου και θα επανέρχονταν στις αρχικές τους. Πηγές του ΥΠΟΜΕ τονίζουν πως τα εκδοτήρια που πρόκειται να ανοίξουν είναι σε: Ευαγγελισμό, Πανεπιστήμιο, Μέγαρο Μουσικής, Πανόρμου και Βικτώρια. Αυτή τη στιγμή εκδοτήρια λειτουργούν σε 5 από τους 24 σταθμούς στον ΗΣΑΠ, σε 8 από τους 20 στη γραμμή 2 Μετρό, 5 από τους 18 στη γραμμή 3 Μετρό και 3 στη γραμμή του ΤΡΑΜ.
Πάντως, στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του προσωπικού ασφαλείας των απεργιών στο μετρό, ως υψίστης προτεραιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καθορίζεται ο ελάχιστος αριθμός εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων που θα τοποθετούνται ως προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου να είναι δυνατή η εκτέλεση δρομολογίων όταν θα γίνονται απεργίες. Πηγές αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που αποφασίζει το υπουργείο Μεταφορών και δεν θα ισχύει για όλες τις απεργίες. Το βασικό ζητούμενο είναι να μη διακόπτεται η λειτουργία του μετρό, όταν ένα από τα σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αποφασίσει να κάνουν στάση εργασίας ή απεργία. Απώτερος σκοπός δηλαδή είναι να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό, μερικοί εργαζόμενοι να ταλαιπωρούν 1,5 εκατ. επιβάτες.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣΕΛΜΑ ανήκουν 830 άτομα και από αυτούς την περασμένη Τρίτη 461 δούλεψαν κανονικά, οι 99 είχαν άλλη βάρδια (όχι πρωινή) και οι 270 βρίσκονταν εκτός, με δικαιολογημένες απουσίες (ρεπό, άδεια κ.τ.λ.). Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ εν τω συνόλω είναι 2.431.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ