Από τον Εχίνο οι τέσσερις τελευταίοι νεκροί στη λίστα που μετρά πλέον 187 θύματα - Ποιοι παράγοντες «έφεραν» το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε Ξάνθη και Ροδόπη - Πώς εξαπλώθηκε ο ιός μέσω της άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων σε σπίτια συγγενών
Την αναζωπύρωση της επιδημικής εστίας στη Θράκη επιχειρούν να ελέγξουν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας, ελπίζοντας παράλληλα να μην ανακύψουν συρροές κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου καταγράφηκαν εικόνες συγχρωτισμού.
Μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων τοπικού χαρακτήρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και ιδίως στον Εχίνο, την περασμένη Πέμπτη και για μια εβδομάδα, χθες το βράδυ σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων και στην όμορη ενότητα, τη Ροδόπη. Στο επίκεντρο της νέας τοπικής καραντίνας βρίσκεται ο Δήμος Ιάσμου, και ιδίως ο οικισμός Αγίασμος. Όπως και στον Εχίνο απαγορεύονται για επτά ημέρες οι δημόσιες και ιδιωτικές συγκεντρώσεις, η κυκλοφορία των πολιτών από τις 9μμ ως τις 7πμ, η υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους κατοίκους και η απαγόρευση μετακίνησης των κατοίκων εκτός οικισμού. Στους δήμους Μύκης Ξάνθης και Ιάσμου Ροδόπης τα μέτρα περιλαμβάνουν τη λειτουργία των υπηρεσιών του δημοσίου κατόπιν ραντεβού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα και την απαγόρευση λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες.
Το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών είναι μεγάλο. Το μαρτυρούν τα λεγόμενα «σκληρά δεδομένα» που επικαλούνται οι ειδικοί, δηλαδή τα κρούσματα, οι νοσηλείες, οι θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τις τελευταίες εννέα ημέρες - από τη Δευτέρα 8 Ιουνίου που ξεκίνησε η ημερήσια γραπτή ενημέρωση- έχουν καταγραφεί 185 κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων το 40% αφορούν την περιοχή της Ξάνθης. Και στον χθεσινό απολογισμό η ίδια περιοχή βρισκόταν στο επίκεντρο, καθώς από τα 15 κρούσματα τα 11 αφορούσαν κατοίκους τους.
Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι -που ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών λόγω κορωνοϊού στη χώρα μας στους 187- και αφορούν κατοίκους του Εχίνου. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και μια 82χρονη, έναν 74χρονο και έναν 82χρονο, που κατέληξαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Πώς αναζωπυρώθηκε η εστία στην Ξάνθη
Η περιοχή του Εχίνου είχε τεθεί σε καραντίνα και τον περασμένο Απρίλιο για 14 ημέρες. Την περασμένη Πέμπτη που αποφασίστηκε εκ νέου περιορισμός στην πόλη είχαν σπεύσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, οι οποίοι εξήγησαν στους κατοίκους και τη σημασία της τήρησης των μέτρων. Ωστόσο, είναι βέβαιον ότι οι σημαντικές απώλειες του περασμένου διήμερου -οι τέσσερις θάνατοι κατοίκων του Εχίνου- αλλά και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης που αυξάνονται, έδειξαν με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο βαρύ μπορεί να γίνει το φορτίο του κορωνοϊού. Θύματα μετράει η περιοχή και από την πρώτη καραντίνα.
Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης μέχρι και χθες νοσηλεύονταν 5 άνθρωποι σε κλινική Covid-19, και άλλοι 9 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Επισης, 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.
«Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δυο τρεις ημέρες στη Θράκη, εκτυλισσόταν από τις αρχές του Ιουνίου, αθόρυβα και χωρίς να είναι ορατό. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτό γίνεται με τον κορωνοϊό, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, προστασίας και υγιεινής. Για αυτό επιμένουμε στα μέτρα και ακουγόμαστε ισως υπερβολικοί» λέει στο protothema.gr, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Νικόλαος Σύψας.
Όπως εξηγεί ο ειδικός, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης έχει αναπτυχθεί αποδεδειγμένα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κάτι που συνέβη γιατί διαμορφώθηκαν οι «ιδανικές συνθήκες», αυτές του μεγάλου συγχρωτισμού, χωρίς τήρηση των μέτρων.
Κατά πληροφορίες, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι των περιοχών δεν επισκέπτονταν μεν τζαμιά καθώς ήταν κλειστά στο πλαίσιο του περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε σπίτια συγγενών τους, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό και να μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Το γεγονός δε ότι οικογένειες, πολυπληθείς και ευρείες, με άτομα όλων των ηλικιών, διαβιούν μαζί, μετέτρεψε τις οικίες και την οικογενειακή ζωή σε σημεία με «κλειστούς πληθυσμούς» όπου η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού γινόταν πολύ γρήγορα και εύκολα.
«Ο συγχρωτισμός αυτός αποτυπώθηκε δυστυχώς, η τοπική εξαρση είναι γεγονός, και στόχος να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο» λέει αναφορικά με την επιδημική έξαρση των δύο περιοχών της Θράκης ο κ. Σύψας. Πλέον οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας μέσα από τα στοιχεία για τον δείκτη μετάδοσης R0, τις νοσηλείες, τις διασωληνωσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας με χρονική αφετηρία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος όπου ο συγχρωτισμός έφτασε στο...απόγειο του σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, ημέρα και νύχτα, σε αστικά κέντρα αλλα και σε τουριστικούς προορισμούς. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα γνωρίζουν και την τυχόν επίπτωση αυτού του συγχρωτισμού και αναλόγως θα εισηγηθούν τη λήψη μέτρων.
Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ