25 Αυγούστου 2023

Ηρεμήστε, μόλις έγιναν εκλογές!


Σάκης Μουμτζής

Με αφορμή τις πυρκαγιές κάποιοι νόμισαν πως η κυβέρνηση οσονούπω καταρρέει. Κάποιοι άλλοι, ακόμα πιο ανόητοι, πρότειναν να παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι πιο ξύπνιοι δε λένε τίποτα. (Βλ. Νίκος Ανδρουλάκης). Υπάρχουν και οι αναξιοποίητοι πρώτης και δεύτερης γενιάς που, έχοντας περάσει απέναντι, απλώς αφρίζουν, μέσα στη γραφικότητά τους. Περιμένω να δω το 2027 τους αναξιοποίητους της τρίτης γενιάς. (Γεροί να είμαστε).

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους με ψυχραιμία. Εκλογές είχαμε πριν από δύο ακριβώς μήνες και θα ξαναέχουμε σε τέσσερα χρόνια. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, κοντά 46 μήνες, οπότε συνιστώ είτε ελαφρά ηρεμιστικά είτε μελέτη του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ για ψυχική γαλήνη. Είναι μια λύση.

Συνεπώς, σήμερα δεν υπάρχει θέμα εξουσίας στην Ελλάδα. Υπάρχει θέμα αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση μου θυμίζει τον προχθεσινό Παναθηναϊκό που μόλις δέχτηκε το πρώτο γκολ, αποσυντονίστηκε. Οι μεγάλες ομάδες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, ξεπερνούν τις δύσκολες καταστάσεις γρήγορα, ανασυντάσσονται, ο προπονητής ξέρει να διαχειρίζεται τις κακές στιγμές της ομάδας του, κάνοντας τις αλλαγές που αποδεικνύονται πετυχημένες και γενικότερα υπάρχει στους φίλους αυτών των μεγάλων ομάδων η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά πως τελικά όλα θα πάνε καλά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Το ιστορικότερο κόμμα στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς στην Ε.Ε., αν δεν κάνω λάθος. Συνεπώς, οφείλει να ανασυνταχθεί πάραυτα και να φύγει μπροστά, γιατί είναι η μόνη αξιόπιστη λύση για την πατρίδα μας. Άλλη κυβερνητική πρόταση δεν υπάρχει. Πολιτικά ζόμπι, μαθητευόμενοι μάγοι και συνωμοσιολόγοι της πλάκας είναι οι εναλλακτικές.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να αποβάλει τάχιστα το σύνδρομο της δεύτερης καταστροφικής τετραετίας, γιατί τίποτα δε θεωρείται κεκτημένο. Οι κόποι και οι επιτυχίες της περιόδου 2019-2023 μπορεί να εξαερωθούν και να βρεθούμε πάλι εκεί απ΄όπου ξεκινήσαμε, αλλά κάτω από πολύ πιο επαχθείς συνθήκες.

Αν αποτύχει η Νέα Δημοκρατία—κάτι που δεν το πιστεύω—εκείνες οι δυνάμεις που θα αναδειχθούν θα είναι του δεξιόστροφου και αριστερόστροφου ανορθολογισμού και του αντισυστημισμού. Οι «αγανακτισμένοι» αναζητούν ένα κοινωνικό ερέθισμα για να ανασυγκροτηθούν και να επανεμφανιστούν. Υπάρχουν μέσα στην κοινωνία, επικοινωνούν, οργανώνονται και περιμένουν. Και αυτούς δεν τους συμφέρει η κανονικότητα.

Επειδή βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της δεύτερης τετραετίας κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες νομίζουν πως υπάρχει πίστωση χρόνου. Δεν αντιλήφθηκαν πως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι απαιτητικοί άνθρωποι. Θέλουν αποτελέσματα. Διαπιστώσεις, εκθέσεις ιδεών και φραστικά νταηλίκια, δεν έχουν πέραση. Όσοι υπουργοί απλώς περιγράφουν το πρόβλημα χωρίς να το λύνουν, ας πάνε σπίτι τους για να έρθουν άλλοι που θα προσπαθήσουν να το λύσουν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, και εν όψει των περιφερειακών εκλογών, ας πάρει το παιχνίδι επάνω του, αν δε θέλει να βρεθεί προ εκπλήξεων.    

liberal.gr