28 Μαρτίου 2011

Κάτω τα χέρια από τον Παπαγιάννη ρε αλήτες του MEGA!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO1SaBer96wYRhl5aYSaFFdipPShFG0OaTVrInbEUULfmSP9NdCAKPrUZ5sk2Yy1b4XcxebAXohZFWCSX8Ol-T_qCP_6_UjGpKsRJbL0id6q5K_gccgLnxt5q608gyitCTw99BA9vmS0kQ/s320/%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82.jpgΑπαράδεκτη πρέπει να θεωρηθεί η κίνηση του MEGA και των δημοσιογράφων του να καταθέσουν αγωγή εναντίον του έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη τον οποίο και θεωρούν διαχειριστή του fimotro.blogspot.com. Ο Γιάννης Παπαγιάννης, πολλές αποκαλύψεις του οποίου έχουν εκθέσει το ΠΑΣΟΚ και έχουν φέρει στα πρόθυρα της παραίτησης υπουργούς του, ακόμα και αν είναι διαχειριστής του fimotro, που δεν είναι αλλά λέμε τώρα, δεν είπε τίποτα παραπάνω απ' αυτό που σκέφτεται όλο ο κόσμος μόλις βλέπει τον Καψή...

Εντάξει χαλαρώστε δεν τρελάθηκα ακόμα να υπερασπίζομαι εκβιαστές :))

Απλά είπα να γράψω και εγώ μερικές μαλακίες μήπως και τσιμπήσει και με αναδημοσιεύσει το fimotro :)))...

γιατί από το πρωί βλέπω να αναδημοσιεύει διάφορους και ζηλεύω :))

Σε απόγνωση ο Παπακωνσταντίνου: "Ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει"!!!

http://www.e-orfeas.gr/images/stories/2008/discography/papakwnstantinou_lyra_2.jpgΜιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash ο γνωστός μάγος της οικονομίας Παπακωνσταντίνου (στη φώτο βλέπετε τον άλλο Παπακωνσταντίνου και τον δίσκο του "Ουράνια τόξα κυνηγώ"... αλλά δεν έχει σημασία μιας και αυτός να ήταν Υπ. Οικονομικών τα ίδια αποτελέσματα, που έχουμε και με "ειδικό", θα είχαμε), ο άνθρωπος που μας έριξε στον γκρεμό, μιλώντας με επιχειρήματα και στοιχεία κατέρριψε τους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι ο "λογαριασμός δεν βγαίνει"!!! Δείτε ποιο φοβερό επιχείρημα χρησιμοποίησε:

"Ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί ο λογαριασμός πρέπει να βγει και γιατί δεν μπορεί να μη βγει"

Απαντώντας στην περί του αντιθέτου θέση της ΝΔ σχολίασε:

"Όποιος λέει ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, πρέπει να μας πει ποιος άλλος λογαριασμός βγαίνει στη θέση του. Διότι είναι εύκολο να λέμε ότι δεν βγαίνει, αλλά κάποιος να έρθει και να προτείνει άλλον τρόπο. Άρα ό,τι και να γίνει πρέπει να μειωθεί αυτό το έλλειμμα κι αυτό είναι η προϋπόθεση για όποια ανάπτυξη. Όσο το έλλειμμα είναι εκεί που είναι, δεν πρόκειται να υπάρχει ανάπτυξη".

Μάλιστα η κατάσταση παράνοιάς του είναι τόσο προχωρημένη που βλέπει και σημάδια ανάκαμψης!!! Είπε:

«Όποιος παρακολουθεί τους μακροοικονομικούς δείκτες θα δει ότι με την αύξηση των εξαγωγών επί 4 μήνες γύρω στο 30-40%, θα δει ότι με την αύξηση των νέων παραγγελιών από το εξωτερικό, με μία ελαφρά ανάκαμψη της εμπιστοσύνης, πως η ύφεση ρηχαίνει κι αρχίζει να φαίνεται φως - είναι αχνό ακόμα".

"Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει: "μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία". Είναι σωστό ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά, παρ' όλα αυτά, αρχίζουμε και βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και απ' εδω και πέρα η ύφεση θα ρηχαίνει ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να φτάσουμε στο τέλος του 2011 και να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης".

Αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015, στάθηκε ιδιαίτερα στην περιστολή των δαπανών:

«Για να γίνει ένα τέτοιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πρέπει να συμφωνήσουμε ποιο είναι το συνολικό εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Να τις επιμερίσουμε στις δαπάνες και στα έσοδα και μετά να δούμε πώς αυτές επιμερίζονται σε διαφορετικούς τομείς. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει τεράστια δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων από το χώρο της υγείας, όπου οι σπατάλες είναι τεράστιες κι όπου έχουν ξεκινήσει πολύ σημαντικές προσπάθειες με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ούτω καθεξής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξορθολογισμού στο χώρο των ΔΕΚΟ; Δεν θα εξοικονομηθούν χρήματα για το μισθολογικό κονδύλι στο δημόσιο, μέσα από τις 5 αποχωρήσεις για κάθε μία πρόσληψη; Δεν θα μπορέσουμε σε χώρους, όπως είναι η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά να μειώσουμε σπατάλες; Άρα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εξοικονόμησης - δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Εμείς αυτά τα αποτυπώνουμε αυτή τη στιγμή για να συμφωνήσουμε σε κάθε χώρο, σε κάθε τομέα πολιτικής», τόνισε.

Ο Υπουργός των Οικονομικών δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι συνάδελφοι του υπουργοί διαφωνούν στις περικοπές δαπανών: "Εγώ δεν έχω την εικόνα που μου μεταφέρετε. Εγώ στις συζητήσεις που έχω κάνει - κι είναι εκτενείς σας διαβεβαιώνω - με τους υπουργούς, με τους συναδέλφους μου, όλοι ξέρουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, όλοι βεβαίως έχουν την αγωνία για το πώς θα μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη με τα μέσα που διαθέτουν κι όλοι κάνουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στο χώρο τους. Ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι η εξοικονόμηση του είδους για την οποία μιλάμε με τις δομές που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει. Άρα πρέπει να πάμε σε αλλαγή δομών, πρέπει να συγχωνεύσουμε οργανισμούς, πρέπει να ξαναδούμε τη βιωσιμότητα άλλων, να δούμε αν έχουν νόημα να λειτουργούν, πώς μπορούν να λειτουργούν καλύτερα και πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή το πώς λειτουργεί το κράτος», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν αν και παραδέχθηκε ότι και τον Μάρτιο θα υπάρχει πρόβλημα: «Η ιστορία της ανάκαμψης των εσόδων θα είναι κάτι που θα πάρει κάποιο διάστημα, δηλαδή η υστέρηση που είχαμε τους πρώτους 2 μήνες μάλλον, απ’ ότι φαίνεται, θα συνεχιστεί και τον τρίτο μήνα, αλλά τα έσοδα θα ανακάμψουν ως το τέλος του χρόνου. Εγώ θυμίζω το εξής: ότι είμαστε μπροστά στη μείωση του ελλείμματος, δηλαδή στο δίμηνο πάνω, είμαστε λίγο καλύτερα από εκεί που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ήμασταν. Αυτό είναι θετικό. Βεβαίως έχουμε την υστέρηση που έχουμε στα έσοδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε.

Ο Υπουργός των Οικονομικών αναφερόμενος στις Τράπεζες σημείωσε:

"Οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Στο παρελθόν έκαναν υπερβολές, έκαναν λάθος δανεισμό σε μια σειρά από επιχειρήσεις, είχαν πολύ υψηλές χρεώσεις στους καταναλωτές, στα δάνειά τους. Όλ' αυτά είναι έτσι κι είχαν πολύ υψηλά κέρδη. Ταυτοχρόνως, αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες αδυνατούν να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά, εξαιτίας του γεγονότος ότι το έλλειμμα του ελληνικού δημοσίου είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ως αποτέλεσμα (είναι να) υποβαθμίζονται κι αυτές μαζί με το ελληνικό δημόσιο κι αυτό μειώνει τη δυνατότητά τους να μπορέσουν να γεννήσουν χρήμα, για να το πω έτσι πολύ απλά. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια εκροή από το σύστημα των καταθέσεων. Αυτή η εκροή- γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι όλα αυτά χρήματα που πηγαίνουν μόνο στο εξωτερικό- δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό εμείς επεκτείνουμε τη στήριξη αυτή με τα 30 δισ. ευρώ, όμως βάζουμε προϋποθέσεις στις τράπεζες, ακριβώς για να βεβαιωθούμε, ή να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε ότι αυτή η ρευστότητα πηγαίνει πράγματι στην αγορά, γιατί αυτός είναι ο λόγος. Οι τράπεζες ταυτόχρονα έχουν και την υποχρέωση να απεξαρτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που τους δυσκολεύει τη ζωή περισσότερο. Υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία και ταυτόχρονα να έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και απεξάρτηση από την ΕΚΤ. Αυτόν το δρόμο θα τους βοηθήσουμε εμείς, όντας από δίπλα, για να βεβαιωθούμε ότι, στο βαθμό που γίνεται, όλη αυτή η ρευστότητα θα πηγαίνει στην αγορά. Δεν νομίζω πως είναι σωστό να υποσχεθούμε θαύματα, δηλαδή ότι ξαφνικά η ρευστότητα θα αυξηθεί πολύ. Αλλά, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε λίγο τα σημερινά επίπεδα και όσο ανακάμπτει η οικονομία να αυξάνουν περισσότερο, αυτό είναι νομίζω πολύ σημαντικό.»

Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως "κάναμε δύο κινήσεις: η πρώτη είναι η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ κι η δεύτερη είναι η δυνατότητα - για πρώτη φορά - συμψηφισμού χρεών με το δημόσιο. Κι ενός συμψηφισμού, σε ευρεία κλίμακα, ακριβώς για να μην έχουμε καταστάσεις στις οποίες το δημόσιο σου χρωστάει, εσύ του χρωστάς κι έρχεται το δημόσιο και σε κυνηγάει. Είναι δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Από εκει και πέρα, σας θυμίζω ότι στο νομοσχέδιο προβλέψαμε και τη δυνατότητα - και θα υλοποιηθεί αυτό φέτος - ηλεκτρονικής διασύνδεσης όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό θα μας επιτρέψει σταδιακά να πάμε σε μία κατάσταση στην οποία απευθείας θα αποδίδεται ο ΦΠΑ. Και να σας πω κάτι: τελικά όταν βάζεις κανόνες κι είναι σωστοί οι κανόνες και βγάζεις από την εξίσωση τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ ως κεφάλαιο κίνησης - κάτι το οποίο είναι παράλογο διότι ο ΦΠΑ είναι χρήματα τα οποία εισπράττει η επιχείρηση- τότε και η ίδια η αγορά εξορθολογίζεται. Κι οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν θα δέχονται πια επιταγές εξάμηνες και δωδεκάμηνες, θα απαιτούν ένα μέρος μπροστά, τουλάχιστον αυτό που αφορά το ΦΠΑ για να μπορούν και αυτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Γιατί αλλιώς είναι ένας φαύλος κύκλος, όπου πηγαίνουμε σε όλο και μεγαλύτερου χρόνου επιταγές, όλο μεγαλύτερη καθυστέρηση απόδοσης ΦΠΑ προς το δημόσιο. Το δημόσιο αναγκάζεται να βάλει κι άλλους φόρους ή να περικόψει κι άλλες δαπάνες και όλοι βρισκόμαστε σε μια χειρότερη κατάσταση απ’ ότι ήμασταν πριν. Άρα λοιπόν πρέπει να εξορθολογιστεί όλο αυτό το σύστημα και αυτό επιχειρήσαμε με το νέο νομοσχέδιο".

Ο περιορισμός της πυρηνικής ενέργειας ισοδυναμεί με επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMzesJGvz61OY2oKrcOJ-TK8nyFxyQMfFhhmBZS2I3-r3Dc4yP32Sa8fqOAVpdVrOAJT1pTrJWramtcVUL7wa0idm0cMw9NNDkXpvTfFm9lEyXMpkyOcv2dY1qGBydtXilLT1X4K_Mc8U/s400/global-warming.jpgΟ φόβος και η αβεβαιότητα, που γεννήθηκαν μετά το συμβάν στη Φουκουσίμα, εξαπλώνονται ταχύτερα και πιο μακριά από τα ραδιενεργά κατάλοιπα μιας πυρηνικής έκρηξης. Η αρνητική διάθεση των πολιτών στην πυρηνική ενέργεια ενισχύεται σε όλον τον πλανήτη, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις ακόμη και σε χώρες όπου, παραδοσιακά, ο κόσμος ήταν συμφιλιωμένος με το θέαμα ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μικρή, σχετικά, απόσταση από την κατοικία ή τον περίπατό του.

Υπάρχουν, όμως, τα περιθώρια να «βάλουμε στο ράφι» μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, της οποίας οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι χαμηλές; Ιδιαίτερα, όταν καταβάλλονται προσπάθειες να πεισθούν άπαντες για τη σημασία που έχει το να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, το 2050;

Το άμεσο, πρακτικό, δίλημμα «πυρηνική ενέργεια ή κάρβουνο» που αντιμετωπίζει σήμερα η Ιαπωνία ανέδειξε ο διευθυντής κλιματικής στρατηγικής και διαβουλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Άρτουρ Ρούνγκε-Μέτσγκερ, την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη. «Αν δεν έχεις τη σχεδόν μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πυρηνική ενέργεια, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Η εναλλακτική λύση τους είναι το κάρβουνο. Συνεπώς, μπορεί να πουν ότι είναι πολύ πιο δύσκολο γι αυτούς να μειώσουν τις εκπομπές. Δεσμεύθηκαν για μείωση των εκπομπών κατά 25%, αλλά ανέλαβαν τη δέσμευση με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η πυρηνική ενέργεια», είπε ο αξιωματούχος των Βρυξελλών. Σημειωτέον, η Ιαπωνία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί διάδοχη στο Πρωτόκολλο του Κιότο συνθήκη, η ισχύς της οποίας λήγει το 2012.

Τις επιπλέον διαστάσεις του διλήμματος σκιαγράφησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ, η κυβέρνηση του οποίου, στο πλαίσιο της ενεργειακής απεξάρτησής της από τη Ρωσία, προγραμματίζει την κατασκευή των πρώτων δύο πυρηνικών σταθμών στη χώρα. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν ζητήματα πυρηνικής ασφάλειας, ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε, σε εκπροσώπους του Τύπου, ότι «βέβαια, η βιομάζα και ο αέρας δεν θα αντικαταστήσουν την ηλεκτροπαραγωγή από το κάρβουνο και την πυρηνική ενέργεια. Αν συζητάμε, το πρωί, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεν μπορούμε το απόγευμα να δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη χαριστική βολή στην ενέργεια και να απαλείψουμε τις πιο αποτελεσματικές και φθηνές πηγές».

Στο δημόσιο διάλογο για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, που «άνοιξε» μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, δυο φωνές δημοσιογράφων και στρατευμένων περιβαλλοντιστών προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη από μια εγκατάλειψη αυτής της ενεργειακής τεχνολογίας.

«Αν εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια, προετοιμαστείτε για ένα μέλλον καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη, για τη διακύβευση της επιβίωσης του πολιτισμού και μεγάλου μέρους της βιόσφαιρας της Γης», γράφει στις σελίδες του «New Statesman», ο Μαρκ Λίνας, το βιβλίο του οποίου «Έξι βαθμοί Κελσίου: το μέλλον της ανθρωπότητας σε ένα θερμότερο πλανήτη», κυκλοφορεί, από το 2008, στη χώρα μας.

Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση, από τις σελίδες του «Guardian», του Τζορτζ Μόνμπιοτ, το βιβλίο του οποίου «Heat: πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου» είναι, εδώ και τρία χρόνια, στη διάθεση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού. «Δεν θα εναντιωθώ, πλέον, στην ατομική ενέργεια, αν ληφθούν υπόψη τέσσερις προϋποθέσεις», γράφει ο Μόνμπιοτ και προσθέτει ως πέμπτη να μην επιλέγονται μη ασφαλείς, γεωλογικά, τοποθεσίες για την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών.

http://www.treehugger.com/7-most-terrifying-global-warming.jpg «Το κάρβουνο είναι ο πρωταρχικός μοχλός της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος. Αν δεν περιοριστεί η καύση του, μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν μέχρι σήμερα σκοτώσει τα πυρηνικά εργοστάσια», επισημαίνει ο Μόνμπιοτ. Αν ακολουθήσουμε τη συμβουλή όσων υποστηρίζουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλα τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας, σε όλες τις χώρες, «θα αποκλείσουμε μια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πηγή ενέργειας, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος», καταλήγει.

Η άμεση αντίδραση της Γερμανίας στο δυστύχημα στη Φουκουσίμα, δηλαδή να «κλείσει», για τρεις μήνες τουλάχιστον, επτά από τα παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια στη χώρα. Στην περίπτωση που όλες ή κάποιες από αυτές τις μονάδες δεν επαναλειτουργήσουν, οι γερμανικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν, μέχρι το 2020, κατά 435 εκατομμύρια τόνους, λέει ο Στέφαν Βέχτερ της εταιρείας ερευνών Point Carbon. Από την πλευρά του, ο αναλυτής στην ιταλική Nomisma Energia Ματέο Ματσόνι εκτιμά ότι οι μονάδες οι οποίες καίνε κάρβουνο θα είναι ο πιθανότερος αντικαταστάτης αυτών των πυρηνικών εργοστασίων. «Το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε επιπλέον 8 έως 11 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέσα στους επόμενους μήνες», συμπληρώνει.

Πιο απειλητική φαντάζει η εκτίμηση της γαλλικής τράπεζας Societe Generale ότι αν το σύνολο των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ προχωρήσει σε «κλείσιμο» των πυρηνικών μονάδων τους και την αντικατάστασή τους με μονάδες που καίνε φυσικό αέριο, πριν εξελιχθεί η τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, οι εκπομπές στον ΟΟΣΑ μπορεί να αυξηθούν κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο.

Γιατί θα πρέπει το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή που θα προκύψει με το «κλείσιμο» των πυρηνικών μονάδων να αντικατασταθεί από καύση κάρβουνου ή φυσικού αερίου; Γιατί όχι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Στην πιο ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη, ο Μάικλ Μπρούν, εκτελεστικός διευθυντής της Λέσχης Σιέρα, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής οργάνωσης στις ΗΠΑ, με πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, λέει ότι «καθώς απαλείφουμε σταδιακά το κάρβουνο και με πιο αργούς ρυθμούς απαλείφουμε σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, όλο και πιο πολύ οι ανανεώσιμες θα καλύπτουν το κενό. Μας ενθαρρύνει η επιθετική επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας». Στη δοκιμαζόμενη Ιαπωνία, η Αϊλίν Μιόκο Σμιθ, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Green Action, υποστηρίζει ότι «για να αντικαταστήσουμε την ηλεκτρική ενέργεια που χάσαμε με το κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων, πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, ακόμα πιο πολύ. Πρέπει να μεταφέρουμε στις ανανεώσιμες τις επιδοτήσεις που πηγαίνουν στην πυρηνική βιομηχανία». Για μείωση της ζήτησης, ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση μίλησε η βουλευτής του κόμματος των Πράσινων στη Βρετανία, Κάρολαϊν Λούκας στη συζήτηση με τον Τζορτζ Μόνμπιοτ, που φιλοξένησε στις σελίδες του ο «Guardian».

Επιφυλάξεις εκφράζονται σχετικά με το ενδεχόμενο να καλυφθεί από τις ανανεώσιμες το κενό στην ηλεκτροπαραγωγή από την υποβάθμιση του ενδιαφέροντος στην πυρηνική τεχνολογία. «Αν θέλουμε να έχουμε, το 2050, μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η μη χρήση πυρηνικής ενέργειας θα απαιτήσει τεράστια πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια και δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει σε τέτοιες διαστάσεις», εκτιμά η αναλύτρια στην Deutsche Bank, Ιζαμπέλε Κούριεν. Η ομάδα δημοσιογράφων, γνωστή ως LEX, στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» σημειώνει ότι «υπάρχουν πρακτικά όρια στο πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες».

«Στον αγώνα δρόμου μέχρι το 2050», οφείλουμε να συμπληρώσουμε. Επιπλέον, πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται για να τροφοδοτήσει την άνοδο των αναπτυσσόμενων χωρών. Η σύνθεση του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος αποτελεί ζητούμενο και ο ρόλος της πυρηνικής τεχνολογίας σε αυτό είναι ασαφής. Αν όχι, επισφαλής.

ΝΕΟΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ

Πριν από καιρό είχα γράψει για τον ΝΕΟΠΑΣΟΚΟ. Μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα επανέλθω, αφού έκανα ορισμένες διαπιστώσεις
Πίστευα ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ δεν έχουν ιδεολογία. Λάθος μεγάλο. Οι πασοκοι πιστεύουν στην ΜΑΣΑ, την ΛΑΜΟΓΙΑ και την ΑΠΑΤΗ.
Πίστευα ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ δεν έχουν σχέση με το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.Λάθος μεγάλο. Οι πασοκοι πιστεύουν στο σοσιαλισμό, αρκεί να είναι όλοι οι άλλοι σοσιαλιστές και αυτοί να είναι εισπράκτορες
Πίστευα ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ λάτρευαν μόνο τον Αντρέα. Λάθος μεγάλο. Λάτρεψαν και το Σημίτη,λατρεύουν και τον Γιωργάκη θα λατρέψουν και τον Βενιζέλο και αν χρειασθεί και τον ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ,αρκεί να τους εξασφαλίσει την ΜΑΣΑ.
Πίστευα ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ ποτέ δεν θα απαρνιώντουσαν τον ΑΝΤΡΕΑ.Μερικοί πραγματικά δεν τον ξεχνούν,ιδιαίτερα στην Κρήτη,που αντι για RINGTONE στο κινητό τους ακούνε τις ομιλίες του.Η πλειοψηφία όμως τον βρίζει και τον καταριέται για χάρη του ΥΙΟΥ.
Πίστευα ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ,μετά τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο,θα έριχναν νερό στο κρασί τους. Λάθος μεγάλο. Για τον πασόκο για όλα τα κακά της τελευταίας 30κονταετίας φταίει η ΝΔ. και συγκεκριμένα ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ.
Πίστευα ότι επειδή έχουν παγώσει οι διορισμοί,οι ΠΑΣΟΚΟΙ θα έχουν λακίσει. Λάθος μεγάλο. Γιατί και οι διορισμοί με κάθε τρόπο και κομπίνα γίνονται και ο πασοκος ξέρει να περιμενει.Γνωρίζει ότι το κόμμα του δεν θα τον αφήσει παραπονεμένο
Πίστευα ότι μετά από όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ θα διαλυότανε.Λάθος μεγάλο. Το ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΌΜΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΟΡΓΑΝΟΜΕΝΟ στα πρότυπα κινημάτων όπως το ΜΠΑΑΘ στη ΣΥΡΙΑ και το κίνημα του ΚΑΝΤΑΦΙ.Υπαρχουν ανώτεροι,κατώτεροι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ και απλοί ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ.
Πίστευα οτι οι ΠΑΣΟΚΟΙ θα ντρέπονταν να πουν την πολιτική τους προέλευση. Λάθος μεγάλο.Οχι μόνο δεν ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ αλλά κάνουν την ΜΕΡΑ -ΝΥΧΤΑ.Εκεί που έφτυναν πάνε τώρα και γλύφουν.
Μ' αυτά και αυτά αυτό που θέλω να πω είναι το έξης.ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Η Ν.Δ. ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ(ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΑΛΙΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ),ΚΙΝΗΜΑ δυστυχως η κατάληξη θα είναι να μας κάνει κουμάντο στη ΕΛΛΑΔΑ ένα 25-30%.
Αν δεν καταλάβουν οι ΔΕΞΙΟΙ το τι θα επακολουθήσει με το ΠΑΣΟΚ στη εξουσία,τότε καλύτερα να πάνε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΜΕ,Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ,ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑΣ, ΟΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΕΣ,ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΛΑΜΟΓΙΑ θα εγγυηθούν να μην ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΑΣΠΡΗ ΗΜΕΡΑ.
Το κυριώτερο.
PASOK UBER ALLES

Ιαπωνία: Μεταφορά των 2 τεχνικών που προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια σε ειδικό ιντιτούτο

Άνδρες της πολιτικής προστασίας μεταφέρουν κάτω από ειδικό κάλυμμα τους 2 τεχνικούς που προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια (δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο), στο Εθνικό Ινστιτούτο Ραδιολογίας στη Chiba ανατολικά του Τόκυο:

http://www.jiji.com/news/handmade/topic/english/nuc001-10640395.jpg

Ι. Βρούτσης: «Προνομιακή Φορολογική μεταχείριση στην εταιρεία EXPRESS SERVICE»

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (27.3.2011), διαφαίνεται ότι υπήρξε μεροληπτική και προνομιακή φορολογική μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένης επιχείρησης και συγκεκριμένου επιχειρηματία, από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών.

Με ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος Υπουργός διαψεύδει το δημοσίευμα και διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Ωστόσο, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την ορθότητα των ισχυρισμών της ανακοίνωσης του Υπουργού.

Επειδή, το θέμα που προκύπτει είναι σοβαρό και πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις που να επιβεβαιώνουν την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Επειδή, με το Ν.2523/1997 περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια η διαδικασία βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό να προβαίνει στην άρση δέσμευσης λογαριασμών.

Επειδή, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνονται σκιές.

ΕΡΩΤAΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πόσα οφείλουν σήμερα στο Ελληνικό Δημόσιο, είτε με τη μορφή φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών κ.α.), ασφαλιστικών εισφορών, κάθε μορφής τελών οι κάτωθι εταιρείες: EXPRESS SERVICE, EXPRESS SERVICE A.E., ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ;
2. Ήταν, ο κ. I. Ραπτόπουλος, αυτουργός, συνεργός, συνένοχος ή εκπρόσωπος των εταιρειών αυτών ή είχε ιδιότητα που να προκύπτει από την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Ν.2523/1997, όταν δημιουργήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις των ανωτέρω επιχειρήσεων ;
3. Ποιες είναι οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου στις παραπάνω επιχειρήσεις και με βάση πια απόφαση ;
4. Σύμφωνα, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Οικονομικών οφείλονται από το δημόσιο προς την ατομική επιχείρηση 27 εκατ. € από Φ.Π.Α.. Το ποσό αυτό οφείλεται στην επιχείρηση ή στους συνδρομητές της που το κατέβαλλαν ως μη όφειλαν ;
5. Υπήρξε απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για άρση των μέτρων διασφάλισης συμφερόντων του δημοσίου και αν ναι πότε για πιο λόγο ;

Ι. ΒΡΟΥΤΣΗΣ
Βουλέυτής Κυκλάδων

Θεσσαλονίκη: Αναβαθμίζεται το δίκτυο επιτανχυσιογράφων καταγραφής των σεισμών

http://www.diktyoseismos.gr/images/photos/seismogarph2.jpgΘωρακίζεται η αντισεισμική προστασία της χώρας, με την εγκατάσταση και λειτουργία 450 επιταχυνσιογράφων νέας γενιάς, που θα καταγράφουν την επιτάχυνση του εδάφους, όταν σημειώνεται κάποιος σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Τα ηλεκτρονικά όργανα εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Επιταχυνσιογράφων (ΕΔΕ) που αποκτά η Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τους ισχυρούς σεισμούς, αλλά και το σχεδιασμό του νέου αντισεισμικού χάρτη της χώρας.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες για τις σεισμικές δονήσεις συγκεντρώνονται από ένα δίκτυο 250 επιταχυνσιογράφων, από τους οποίους οι 185 είναι παλαιότερης ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, σε ένα περίπου χρόνο θα τεθούν σε λειτουργία άλλα 200 όργανα, νέας γενιάς, και ο συνολικός αριθμός των επιταχυνσιογράφων θα φθάσει τα 450 ηλεκτρονικά μηχανήματα.

Η υλοποίηση του «Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων» (ΕΔΕ) γίνεται από κοινού το ΙΤΣΑΚ και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με τη χρηματοδότηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο επιστημονικός υπεύθυνος του δικτύου, Νίκος Θεοδουλίδης, με τα νέα όργανα, αλλά και με την πυκνότητα του δικτύου που αναπτύσσεται, οι σεισμολόγοι θα ενημερώνονται με μεγαλύτερη ευχέρεια για τα δεδομένα ενός σεισμού, σε πραγματικό χρόνο.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, είπε ότι για πρώτη φορά καλύπτεται όλος ο ελληνικός χώρος από όργανα υψηλής τεχνολογίας όργανα καταγραφής της σεισμικής κίνησης (επιταχυνσιογράφους) και υπογράμμισε ότι λίγες χώρες έχουν εθνικά δίκτυα επιταχυνσιογράφων.

Επισήμανε ότι για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των σεισμών το υπουργείο, διαμορφώνει ένα πλαίσιο αρχών και στόχων για μια Εθνική Αντισεισμική Πολιτική και εξήγησε ότι το πλαίσιο διαμορφώνεται βασισμένο στους παρακάτω άξονες:

τη συνεχή βελτίωση της αντισεισμικότητας των νέων κατασκευών, την αναβάθμιση των υφισταμένων κατασκευών που σχεδιάσθηκαν με παλιούς κανονισμούς, ενώ, όπως είπε, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται ορισμένες κατηγορίες κατασκευών όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι επικίνδυνες βιομηχανίες.

«Όλοι οι παραπάνω άξονες συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε ενεργητική αντισεισμική πολιτική. Από την άλλη μεριά όμως, αποτελούν ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας και μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά σύντομα», τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του ΙΤΣΑΚ και έκανε γνωστό ότι εξασφαλίσθηκαν 3,5 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ - επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013) για την κατασκευή ιδιόκτητων εγκαταστάσεων σε οικόπεδο που διαθέτει το ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Το κτίριο του ΙΤΣΑΚ θα κατασκευασθεί στους Ελαιώνες της Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε ιδιόκτητο οικόπεδο, ενώ έχει ήδη συνταχθεί η πλήρης κτιριακή μελέτη και εκδόθηκε η σχετική άδεια από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης.

Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος υπέρ της σωστής ενημέρωσης σχετικά με την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία και την διασπορά ραδιενέργειας

http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50492_26556101398_5955088_n.jpgΗ ενημέρωση εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σχετικά με την πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας και τις πιθανές επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια πρέπει να γίνεται μόνο από επιστήμονες που έχει εξουσιοδοτήσει σχετικά το ΔΣ του ερευνητικού κέντρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης ο Διευθυντής του "Δημόκριτου" και Πρόεδρος του Δ.Σ. δρ. Ν. Κανελλόπουλος

Ο επικεφαλής του Κέντρου επισημαίνει ότι "κατά καιρούς εμφανίζονται στην τηλεόραση και στις εφημερίδες επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το όνομα του Δημοκρίτου, οι οποίοι εκφράζουν απόψεις αυστηρά προσωπικές και ουδεμία εξουσιοδότηση υπάρχει από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" να ομιλούν για τις μετρήσεις των εργαστηρίων και να ενημερώνουν το κοινό για θέματα που αφορούν γενικότερα θέματα του Κέντρου. Αυτό μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο, αφού μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό".

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, στο οποίο εμφανίζεται "επιστημονικός συνεργάτης" του Δημοκρίτου και όπου αναφέρεται ότι "στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στα ρούχα και τις αποσκευές δύο ατόμων που είχαν αφιχθεί από την Ιαπωνία. Η πληροφορία αυτή είναι αναληθής και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", όπως τονίζει ο κ.Κανελλόπουλος και επισημαίνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν το θέμα -ως έχουν την ευθύνη- από κοντά με ελέγχους, για τα αποτελέσματα των οποίων ενημερώνουν πρώτα τις αρμόδιες αρχές και εφόσον υπάρχει κάτι επιλήψιμο, οφείλουν να ενημερώσουν και τους πολίτες.

Το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ειδικότερα, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του πυρηνικού δυστυχήματος στην Ιαπωνία μέσω του αρμόδιου Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας, και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, συνεισφέρει στην ενημέρωση του πολίτη.

Ο κ.Κανελλόπουλος επίσης αναφέρεται και σε άλλο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, όπου "επιστημονικός συνεργάτης" του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, αναφέρεται στα χαμηλά επίπεδα τεχνολογίας εμπειρίας και γνώσης που υπάρχουν γενικότερα στην Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στο "Δημόκριτο" για την πυρηνική τεχνολογία". Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου, "η σωστή ενημέρωση σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας απαιτεί γνώσεις πολλών ειδικοτήτων (τεχνολογία πυρηνικών αντιδραστήρων, διασπορά ραδιενεργών ρύπων, μετρήσεις ρύπων στο περιβάλλον και τα τρόφιμα, επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην υγεία), τις οποίες δεν μπορεί να διαθέτει ένας και μόνον "ειδικός", όταν εμφανίζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κ.Κανελλόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει ειδική λίστα εξουσιοδοτημένων από το ΔΣ επιστημόνων, οι οποίοι, ανάλογα με το θέμα και την ειδικότητα, μπορούν να ενημερώσουν σχετικά με την πυρηνική κρίση και τη ραδιενέργεια.

Εξάλλου, ο "Δημόκριτος", στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής του, προχωρεί στη θέσπιση "Ειδικών Ερευνητικών Πλατφορμών" μέσω της ενοποίησης των Ερευνητικών και Τεχνολογικών δραστηριοτήτων των οκτώ Ινστιτούτων του. Ένας από τους τομείς αυτούς είναι της Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ασφάλειας, με στόχο τη δημιουργία μιας πληρέστερης εικόνας στα σχετικά θέματα που αφορούν:

- Πεπαλαιωμένους αντιδραστήρες σε γειτονικές χώρες

- Δημιουργία νέων πυρηνικών μονάδων σε σεισμογενείς περιοχές

- Επικινδυνότητα ραδιενεργών χρησιμοποιημένων υλικών

- Έλεγχο και προστασία του οικοσυστήματος από τη ραδιενέργεια (περιβάλλον, τρόφιμα, κλπ.)

- Επικινδυνότητα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εν γένει.

Έρευνα για Οικονομικούς Επιθεωρητές: Το πρώτο υπόμνημα υπόπτου που κατατέθηκε στην Εισαγγελία αμφισβητεί στοιχεία της υπόθεσης

"Προσπάθεια παραπλάνησης της Εισαγγελίας" με "ψευδή στοιχεία" που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για διαγραφές προστίμων επιχειρήσεων και φορέων ,καταγγέλει μία εκ των κληθέντων οικονομικών επιθεωρητών σε ανωμοτί κατάθεση, σε υπόμνημα που κατέθεσε στο Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Η τέως οικονομική επιθεωρήτρια ,που με άλλα 17 πρόσωπα έχουν κληθεί από την αρμόδια Εισαγγελέα ως ύποπτα για την διάπραξη του κακουργήματος της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο 1608/1950 "περί καταχραστών του Δημοσίου", κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο όχι μόνο αρνείται κάθε ποινική της ευθύνη αλλά επιρρίπτει ευθύνες σε μάρτυρα -πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών- υποστηρίζοντας ότι κατέθεσε "πλήθος ψευδών στοιχείων".Χαρακτηρίζει επίσης "όψιμες τις καταγγελίες" και τονίζει πως ποτέ δεν είχε δεχθεί μομφή για μη τήρρηση της νομιμότητας.

Οι εξηγήσεις που καλείται να δώσει η συνταξιούχος επιθεωρήτρια αφορούν το διάστημα 2003 έως 2008 και στο εισαγγελικό στόχαστρο έχουν τεθεί δέκα έλεγχοι εκ των οποίων οι οκτώ σε Δήμους και οι δύο σε Νομικά Πρόσωπα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η συνταξιούχος επιθεωρήτρια φέρεται να υποστηρίζει ότι οι οικονομικοί έλεγχοι είναι " σύνθετη διοικητική διαδικασία" της οποίας τελικό όργανο αποφάσεων είναι ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής της Οικονομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομικών και ο υπουργός ή ο υφυπουργός όταν πρόκειται για διαχειριστικούς ελέγχους σε Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας. Φαίνεται επίσης να υποστηρίζει ότι με τα κατατεθέντα στοιχεία "γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης της Εισαγγελίας γιατί τα αρχικώς καταλογισθέντα ποσά παραμένουν βεβαιωμένα και κανένας έλεχγος δεν μπορεί να τα ακυρώσει",ενώ καταγγέλει ότι συγκεκριμένος υπογεγραμμένος επανέλεγχος μετονομάστηκε σε "συμπληρωματικός έλεγχος" μετά την αποχώρηση Γενικού Διευθυντή της Οικονομικής Διεύθυνσης.

Την Παρασκευή αναμένται να προσέλθουν στην Εισαγγελία για εξηγήσεις και οι υπόλοιποι κληθέντες Οικονομικοί Επιθεωρητές.

Ιαπωνία: Πλουτώνιο βρέθηκε στο έδαφος στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα, αλλά δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία

http://www.industcards.com/100-Fukushima-Daiichi.jpgΠλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως "δεν παρουσιάζει κίνδυνο" για την ανθρώπινη υγεία, ανακοίνωσε σήμερα η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Tepco Σακάε Μούτο δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία ενημέρωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών αποδεικνύουν ότι το πλουτώνιο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα.

Ήταν τα τελευταία άσχημα νέα από τη μονάδα αυτή, όπου τα στοιχεία για εκπομπή ραδιενέργειας αυξάνονται και οι μηχανικοί έχουν επιδοθεί σε μια παρατεταμένη μάχη για τον έλεγχο των αντιδραστήρων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Στη Βιέννη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Ο Αμάνο είπε ότι θα ήθελε να παρευρεθούν υπουργοί από τα κράτη μέλη.

"Το πολιτικό επίπεδο είναι απαραίτητο, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό δεν είναι μόνο για ειδικούς ή τεχνικούς", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, χαρακτήρισε την κατάσταση στην κατεστραμμένη ιαπωνική πυρηνική μονάδα ως "πολύ σοβαρή", και σημείωσε ότι ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό εκεί.

Θεσσαλονίκη: Γιατρός πιάστηκε με «φακελάκι»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjV9MXqi4hrW4ktO3404vIo39wEruW3kPiYRo45hjbaC2745yQbutngplx8loYep8h2IC4ylV_-PFKuUOamh5ks_f5hDTJn9lU8MsqQdDo7uHHoU1eMzNLVRaxbgtgp7wUixiOzgqEBFnc/s1600/%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%99+%CE%A6%CE%91%CE%9A%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%99.jpgΔιευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι ζήτησε και πήρε «φακελάκι» 500 ευρώ από γυναίκα για να κάνει επέμβαση στο σύζυγό της. Όπως ανακοινώθηκε, ο γιατρός συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για δωροδοκία.

Είχε προηγηθεί καταγγελία της συζύγου του ασθενούς στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος.

Ο γιατρός χειρούργησε κανονικά πριν από λίγες μέρες τον ασθενή και σήμερα που επρόκειτο να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο η καταγγέλλουσα τού παρέδωσε σε προκαθορισμένο ραντεβού τα χρήματα που είχε ζητήσει.

Οι ασυνομικοί που είχαν προσημειώσει τα χρήματα συνέλαβαν τον γιατρό στο γραφείο του και στην κατοχή του βρέθηκαν τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Ελβετία: στη Γενεύη γιόρτασε χθες ο Ελληνισμός την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMPeZSqo78Dvv0sjvqlBHHaepa_ouN4IaNptBaJxtkelb8M6hBUMEaLJDptGYhvl1wh9VGk2xv8CyvrKeMJ_fBEZ4c9Gn8faojCPO98YEM6bd7SrSp2poIN7JXN6wLSeK9oYrYWthUv44/s400/250px-Eynard1.jpgΣτη Γενεύη γιόρτασε χθες ο Ελληνισμός της Ελβετίας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο εορτασμός περιελάμβανε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του μεγάλου φιλέλληνα Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ (φώτο), δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στο Σαμπεζί και απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές του ελληνικού σχολείου Γενεύης.

Στην τελετή κατάθεσης στεφάνου στην προτομή του τραπεζίτη Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ, που κινητοποίησε το φιλελληνικό στοιχείο της Eλβετίας και της Ευρώπης γενικότερα για την ηθική και υλική στήριξη της ελληνικής επανάστασης και του νεότευκτου κράτους υπό τον κυβερνήτη Καποδίστρια, μίλησαν ο πρόεδρος του ελληνο-ελβετικού συλλόγου Γενεύης «Jean Gabriel Eynard», Διονύσης Μυλωνάς, και η δήμαρχος της Γενεύης, Σαντρίν Σαλερνό, η οποία τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, που περνάει σήμερα δύσκολες στιγμές.

Στη δοξολογία, ο γενικός πρόξενος, Ν. Μπάζας, ανέγνωσε το εορταστικό μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους απόδημους Έλληνες.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ Γενεύης, πρέσβης Γεώργιος Κακλίκης, η δήμαρχος της Γενεύης, Σαντρίν Σαλερνό, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Γενεύη, Νικόλαος Μπάζας, ο μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας, εκπρόσωποι των ομογενειακών συλλόγων της Γενεύης και πλήθος Ελλήνων που ζουν στην ελβετική πόλη.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής επετείου, ο Σύλλογος Ελληνίδων Κυριών Γενεύης διοργανώνει αύριο ομιλία του καθηγητή Πολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σορβόννη και στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών στο Παρίσι, Γεωργίου - Στυλιανού Πρεβελάκη, με θέμα «Από την Επανάσταση στο Κράτος: ο ρόλος της Αθήνας».

Έκτακτη συνάντηση Λοβέρδου, με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας

http://www.dimoi-news.gr/images/arthra/farmakeio_25_2_2011.jpgΣυμφώνησαν, αλλά…όχι όλοι, οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας στην έκτατη συνάντηση που είχαν σήμερα αργά το μεσημέρι, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο. Η συνάντηση ορίστηκε "μέσω" του τηλεοπτικού αέρα της εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα", όταν το πρωί παρενέβη ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, ενώ άκουγε τον υπουργό να λέει στην εκπομπή ότι οι φαρμακοποιοί μάς τιμώρησαν για τις καθυστερήσεις και μαζί με μας τιμώρησαν και τον κόσμο.

Στη μεσημεριανή συνάντηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πήρε μέρος τηλεφωνικά και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινιδής, ο οποίος διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τους παρευρισκόμενους προέδρους φαρμακευτικών συλλόγων, ότι έχουν δοθεί από την Πέμπτη τα 250 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ, ενώ ο υπουργός Υγείας εξήγησε εκ νέου ότι το γεγονός πως δεν έχουν ακόμα αποπληρωθεί από τον οργανισμό είναι καθαρά γραφειοκρατικό, γι αυτό και, όπως τους είπε, ζήτησε από το ελεγκτικό συνέδριο να προχωρήσει τις διαδικασίες. Σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων έμειναν ικανοποιημένοι από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, πλην του κ. Λουράντου, -κατά τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ- μίλησε σε πολύ έντονο ύφος χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις προς τον κ. Λοβέρδο και αποχώρησε.

Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξήγησε ότι έως τον Απρίλιο οι φαρμακοποιοί θα αποπληρωθούν για το 2010, ενώ για το 2011 θα εξοφλούνται παράλληλα όλες οι υποχρεώσεις προς αυτούς. Ο κ. Λοβέρδος είπε στις συνεντεύξεις του, ό,τι είπε και στην μεσημεριανή σύσκεψη προς του εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Πως δηλαδή, είναι λάθος να κρατούν σε ομηρία τούς ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίζουν αυτή τη τακτική. Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, στις συνεντεύξεις που έδωσε σήμερα, αναφέρθηκε και στο θέμα των περικοπών στο θέμα της Υγείας, και δήλωσε άγνοια για το ζήτημα που έχει προκύψει με την κατάργηση της πορτοκαλάδας προς τους αιμοδότες για λόγους οικονομίας. «Δεν ξέρω ποιος πήρε αυτή την απόφαση, είναι αστείο και τραγικό μαζί, δεν θα κάνουμε από εκεί την οικονομία», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, είπε ότι καλεί τους πάντες σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο από τις αρχές Απριλίου, διάλογος ο οποίος θα στηριχθεί σε ουσιαστικές προτάσεις με βάση και τον υγειονομικό χάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή από τις αρχές του καλοκαιριού.

Θεσσαλονίκη - Εισαγγελία Πρωτοδικών: Έρευνα για τα σκουπίδια

http://www.econews.gr/wp-content/uploads/2010/03/problem-garbages-thessaloniki.jpgΠροκαταρκτική έρευνα για τα προβλήματα αποκομιδής των σκουπιδιών στο δήμο Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν καταγγελίες και δημοσιεύματα στον Τύπο. Η έρευνα ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη.

Γαλλία: O Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν ότι "ο Καντάφι πρέπει να φύγει αμέσως"

O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν ότι "ο Καντάφι πρέπει να φύγει αμέσως" και καλούν τους υποστηρικτές του να "τον εγκαταλείψουν πριν είναι πολύ αργά", σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, παραμονή της συνόδου στο Λονδίνο του "ομάδας επαφής" για τη Λιβύη.

Οι δυο ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν επίσης τους Λίβυους να "σφυρηλατήσουν μια διαδικασία μετάβασης" που θα μπορούσε να οργανωθεί γύρω απο το εθνικό μεταβατικό Συμβούλιο.

Δηλώσεις Μιχελάκη για την "αντικειμενικότητα της ΕΡΤ"

Γ. Μιχελάκης:
"Καταγγείλαμε την ΕΡΤ ότι εκτελεί προπαγανδιστικά συμβόλαια σε βάρος της Ν.Δ. Αντί να απαντήσει, ως όφειλε, η δήθεν "ανεξάρτητη" ΕΡΤ, έσπευσε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις καταγγελίες μας και ομολογώντας -με την παρέμβασή του- ότι πράγματι η κυβέρνηση είναι ο εντολέας των συμβολαίων αυτών".

Μετά την "απάντηση" της ΕΡΤ περί προσπάθειας εκφοβισμού των δημοσιογράφων της ΕΡΤ από τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θα επηρεάσει την αντικειμενική ενημέρωση που μας προσφέρουν ο Γ Μιχελάκης επανήλθε και δήλωσε:

«Αφού οι ηθικοί αυτουργοί -η κυβέρνηση δηλαδή και ο Εκπρόσωπός της- ομολόγησαν έμπρακτα την ενοχή τους στα προπαγανδιστικά συμβόλαια που έχει αναλάβει να εκτελέσει η Ε.Ρ.Τ. σε βάρος της Ν.Δ. -ακολούθησαν και οι φυσικοί αυτουργοί. Αντί να απολογηθούν, όμως, οι εγκάθετοι της Ε.Ρ.Τ., χρησιμοποιούν σαν ασπίδα τους επαγγελματίες δημοσιογράφους, για να καλύψουν τις ενοχές τους».

Μια ελληνική ιδέα 2.500 χρόνων πίσω από τα σημερινά "American Idol" και "Dancing with the stars"!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifiAhu7d4oQnd1i4TH6Lj1F1YngF7KSs18o58UZq6OLhPxDs9nS26nyuSioZRt4nyhjwvqTjnxfeZUPYBrGwys-uA5IJbblRKh4DkmKyv54zC2v187STAI6VUIpYuM6dCNrtJci5B7JBk/s1600/pipili.pngΠοιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα σημερινά σόου "American Idol" και "Dancing with the stars" βασίζονται σε μια ελληνική ιδέα και μάλιστα 2.500 χρόνων; Πρόκειται για πραγματικό γεγονός και μάλιστα καταγραμμένο στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων Ρεκόρ Γκίνες.

Όλα ξεκίνησαν περίπου το 500 πΧ, στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου, το παλαιότερο θέατρο του κόσμου, που κατασκευάστηκε στην αρχαία Αθήνα, στη νότια κλίτη της Ακρόπολης. «Στο χώρο αυτό γεννήθηκε το αρχαίο ελληνικό δράμα, ενώ εκεί φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά οι αγώνες δράματος, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοινό ψήφιζε το αγαπημένο του έργο. Επρόκειτο για έναν αρχαίο πρόδρομο των σημερινών "American Idol" και "Dancing with the stars"», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κλερ Μπέργκες, εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες στο Λονδίνο, που αποτελεί την παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή στα ομώνυμα ρεκόρ.

Η ελληνική πρωτοτυπία αφορά τη δυνατότητα που είχε το κοινό να συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του καλύτερου συγγραφέα δράματος. Από τότε, βέβαια, μέχρι σήμερα, η "δια βοής" ψηφοφορία παραχώρησε τη θέση της στα sms και τα τηλεφωνήματα των τηλεθεατών, ωστόσο η ουσία παρέμεινε η ίδια.

Παρουσιάζοντας μια άλλη ελληνική καινοτομία, η εκπρόσωπος του βιβλίου Γκίνες αναφέρει ότι ο ιερέας του Διονύσου, Θέσπης, (534 π.Χ.) κατέχει στο επίσημο βιβλίο των παγκοσμίων ρεκόρ τον τίτλο του "πρώτου ηθοποιού" σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως εξηγεί, ο Θέσπης, που ανήκε στη θρησκευτική λατρεία του θεού Διονύσου, ήταν μέλος του χορού σε ένα χορικό άσμα αφιερωμένο στον αρχαίο θεό. Κάποια στιγμή, φορώντας ένα προσωπείο, ξέφυγε αυθόρμητα από τα υπόλοιπα μέλη του χορού και άρχισε να απαγγέλλει τους ρόλους των χαρακτήρων που εξιστορούσε το άσμα. Αυτή θεωρήθηκε η στιγμή γέννησης του θεάτρου, καθώς η ιδέα της αναπαράστασης ρόλων έγινε πολύ δημοφιλής. Άλλωστε, ο Θέσπης δημιούργησε τον πρώτο περιοδεύοντα θίασο του κόσμου, γνωστό με την ονομασία "Άρμα του Θέσπιδος".

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής "συμμετοχής", ανάμεσα στους 54 ελληνικούς τίτλους που καταγράφονται σήμερα στο βιβλίο Γκίνες, είναι εκείνο του επιχειρηματία Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος σε ηλικία 19 ετών έλαβε μέρος στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Το 2004 κράτησε και πάλι τη δάδα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ το 2008 (72 χρόνια μετά την πρώτη του λαμπαδηδρομία) τη μετέφερε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στη διαδρομή που έκανε για το Πεκίνο.

Ο κατάλογος των ελληνικών ρεκόρ Γκίνες περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία, μεταξύ των οποίων εκείνο της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη για την ανακάλυψη πλήθους αγνοουμένων ατόμων, αλλά και τον εντοπισμό, μέσα σε 10 λεπτά, στη Γαλλία, μιας γυναίκας που αγνοούνταν επί 58 χρόνια. Επίσης, αυτό των μεγαλύτερων χαυλιοδόντων, μήκους πέντε μέτρων, που βρίσκονται στο μουσείο της Μηλιάς Γρεβενών, αλλά και το ρεκόρ της μεγαλύτερης συλλογής από 8.514 πολύχρωμες ξύστρες που συγκέντρωσε η Δήμητρα Κουτσουρίδου, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης.

Ξεχωριστή θέση καταλαμβάνουν τα προϊόντα και τα "δημιουργήματα" των Ελλήνων παραγωγών όπως, για παράδειγμα, η μπουγάτσα των 182 κιλών στις Σέρρες, η ντοματοσαλάτα των 11 τόνων από την Ιεράπετρα, το παστέλι των 20 μέτρων από τη Λέσχη Ελλήνων Αρχιμαγείρων και το τηγάνισμα τεσσάρων χιλιάδων μπιφτεκιών από κρέας βουβαλιού στις Σέρρες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι το κατσικίσιο τυρί 939 κιλών του Γιάννη Σταθώρη από τη Χαλκιδική που, κατέγραψε πριν από δύο εβδομάδες, ο εκπρόσωπος των βραβείων, Τζακ Μπρόκμπαντ.

Η ιστορία των βιβλίων Γκίνες ξεκίνησε το 1951, όταν ο τότε Γενικός Διευθυντής της ομώνυμης Ζυθοποιίας διαφώνησε, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού, με έναν φίλο του σχετικά με το αν ο χρυσός χαραδριός ή ο αγριόγαλος ήταν το ταχύτερο πουλί της Ευρώπης. Τότε προέκυψε η ιδέα για ένα βιβλίο που θα έδινε όλες τις απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα και το βιβλίο Γκίνες έγινε πραγματικότητα στις 27 Αυγούστου 1955.

Η εταιρεία που φέρει το όνομα Γκίνες εδρεύει στο Λονδίνο, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και στέλνει τους κριτές της σε κάθε άκρη της γης, ώστε να μετρήσουν και να καταγράψουν νέα ρεκόρ. Κάθε χρόνο λαμβάνει περίπου 60.000 αιτήσεις, ενώ αποτελεί και η ίδια από μόνη της παγκόσμιο ρεκόρ καθώς έχει καταφέρει τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών με περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε 100 χώρες και 37 γλώσσες.

Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας...

Παρόλο που εγώ απ' ότι θα έχετε καταλάβει δεν είμαι αντίθετος με την πυρηνικής ενέργεια για διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής... τώρα μάλιστα που με αφορμή ένα σεισμό 9 ρίχτερ και ένα τσουνάμι 23 μέτρων υπάρχει πρόβλημα στην Ιαπωνία... αναδημοσιεύω το παρακάτω άρθρο από τη σελίδα της ΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης γιατί ο λαϊκισμός και η υποκρισία περισσεύουν στο ΠΑΣΟΚ που όταν ήταν Αντιπολίτευση εγκαλούσε τη ΝΔ επειδή δεν "αξιοποιούσε την πυρηνική ενέργεια για τη χώρα μας":

«Δεν πέρασε και τόσος πολύς καιρός από τότε που το ΠΑΣΟΚ φλέρταρε πολύ έντονα με τα πυρηνικά και πίεζε για να ανοίξει η συζήτηση και τα ενδεχόμενα να κατασκευαστεί και στη χώρα μας εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από πυρηνικούς αντιδραστήρες. Με την αφορμή της πυρηνικής τραγωδίας στην Ιαπωνία είναι καλό να θυμόμαστε τι έλεγαν τότε αυτοί που σήμερα ζητάνε (ορθώς το ζητάνε αλλά μην ξεχνάνε τι έλεγαν...) απ' την Ευρώπη να ελεχθούν και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία. Ο πολίτης πρέπει να θυμάται ποιοι άνοιγαν τα θέματα αυτά, ποιοι τα έκλειναν ερμητικά και ποιοι ήταν αυτοί που συμπεριφέρονταν πάντα με συνέπεια και πολιτική αξιοπρέπεια . Ο πολίτης δεν πρέπει να ξεχνά…

Έτσι θυμίζουμε μία συζήτηση στη Βουλή στην οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βρεττός κάνει ερώτηση προς το υπουργείο ανάπτυξης, που ήταν αρμόδιο και για τα θέματα ανέργειας. Ο κ. Βρεττός σε εκείνη τη συζήτηση εμφανίζεται περίπου ως υπερασπιστής της πυρηνικής ενέργειας. Ευτυχώς που υπήρξε άμεση απάντηση του τότε αρμοδίου υφυπουργού Σταύρου Καλαφάτη και δεν αφέθηκαν περιθώρια για παρερμηνείες…

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα τη συζήτηση: Λέει ο κ. Βρεττός (ΠΑΣΟΚ) Θα έπρεπε ήδη από εχθες να είχαν μελετηθεί οι εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας και φυσικά και η πυρηνική. Σήμερα η περιβαλλοντική επίπτωση από τη λειτουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι μικρότερη από αυτήν ενός σταθμού φυσικού αερίου. Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος υπουργός. Υπάρχουν σκέψεις για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα μας; Έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές μελέτες;

Ο Σταύρος Καλαφάτης στη συνέχεια πήρε το λόγο και ήταν καταλυτικός: «Σήμερα η πυρηνική ενέργεια δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της εθνικής ενεργειακής πολιτικής μας» λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο κ. Βρεττός συνεχίζει: Αφού κάνει μία εισαγωγή για την πυρηνική δραστηριότητα των γειτόνων μας ισχυρίζεται ότι «η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας λύνει προβλήματα περιβάλλοντος, δεν προσθέτει. Να μην είμαστε φοβικοί πάνω στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αξιολογήσουμε και γιατί όχι να το προχωρήσουμε.

Ο κ. Καλαφάτης στην ανταπάντησή του είναι το ίδιο κατηγορηματικός: Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια δεδομένα, όπως είναι η σεισμικότητα της χώρας μας, το γεωλογικά περίπλοκο υπόβαθρο της Ελλάδας που δεν προσφέρεται για ασφαλή αποθήκευση αποβλήτων. Σε κάθε περίπτωση διεθνώς οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν βρίσκονται ακόμη στο επιθυμητό σημείο ασφάλειας ενώ δεν έχουν επιτευχθεί και τα εναρμονισμένα πρότυπα.

Αυτά, για να μην διαστρέφουν μερικοί την αλήθεια αλλά και για να γνωρίζει ο πολίτης ποιος διακρίνεται για την πολιτική του συνέπεια και ποιος όχι…»

Σκόπια: Το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στα πτυχία του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/52/GoceDelcevUniversityLogo.pnghttp://media.a1.com.mk/media/vesti200/vergina-diplomi.jpgΤο αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στα πτυχία του κρατικού πανεπιστημίου του Στιπ (πόλη στο κεντρικό τμήμα της ΠΓΔΜ) και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για ένα Παν/μιο που ιδρύθηκε το 2007 και ονομάζεται "Goce Delcev".

Το θέμα ανέδειξε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1", ο οποίος σχολίασε ότι η ενέργεια αυτή προκαλεί έκπληξη και μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της χώρας, καθώς η προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εισέρχεται στην τελική φάση της.

Το αστέρι της Βεργίνας απεικονίζεται στις τέσσερις γωνίες των πτυχίων των απόφοιτων του πανεπιστημίου της πόλης του Στιπ, το οποίο ιδρύθηκε το 2007.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι την απόφαση για την απεικόνιση του αστεριού της Βεργίνας έλαβε η πρυτανεία του εν λόγω πανεπιστημίου και ότι το σύμβολο αυτό βρίσκεται σε εικόνα με την Παναγία, σε εκκλησία της πόλης.

Για το γεγονός ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι: "Πρώτη φορά ακούω γι' αυτό το πράγμα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αίτημα ή απόφαση της κυβέρνησης. Αν όντως είναι έτσι, τότε πιθανότατα πρόκειται για απόφαση του ίδιου του πανεπιστημίου", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Ο υπουργός Παιδείας της ΠΓΔΜ, Νίκολα Τοντόροφ, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για την απόφαση αυτή της πρυτανείας του πανεπιστημίου του Στιπ και ότι θα εξετάσει το όλο θέμα με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου.

Και γιατί οι bloggers πρέπει να υπερασπιστούν το fimotro ?

Καταρχήν, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, δεν είναι blog. Δεν έχει σχόλια, δεν επιτρέπει τον διάλογο, δεν ανεβάζει αναρτήσεις άλλων.

Δεύτερον, λειτουργεί ως χαφιές του διαδικτύου. "Εδωσε" στη δημοσιότητα, πάνω από 3 μπλογκς. Μια ματιά στις παρακάτω αναρτήσεις θα σας πείσει.

http://fimotro.blogspot.com/2011/02/blog.html
http://fimotro.blogspot.com/2011/02/blog-post_3217.html

Τρίτον, είναι γεμάτη με μπούρδες, που προκύπτουν από την τάχαμου "καλή πληροφόρηση" του/των φαιδρών διαχειριστών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάρτηση ""ΒΛΕΠΟΥΝ" ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ EMAIL ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!...", όπου για μια ακόμη φορά, λένε "μόνο στο φίμωτρο" μαλακίες! http://fimotro.blogspot.com/2011/03/email.html

Φυσικά όλοι μάθατε ότι δεν ήταν τραπεζικά στελέχη πίσω από το περίφημο e-mail.
Τέταρτον, είναι αμόρφωτος/οι ο/οι διαχειριστές της.

Ακόμη και την επίμαχη ψηφοφορία λάθος την έχουν : "γλύφει", αντί "γλείφει".

Από πού ως πού λοιπόν, ο μαλάκας ζητά στήριξη από τους bloggers?

Από πού ως πού, ο αγράμματος δημοσιογράφος (αν είναι ο Παπαγιάννης όπως λέει το kourdistoportocalli), με τις εκατοντάδες, δήθεν "αποκαλύψεις" του, απευθύνεται στη μπλογκόσφαιρα; Ο δημοσιογράφος, ο ρουφιάνος των blogs, να ζητά στήριξη από αυτούς που καρφώνει!

Ρε δεν πας στο διάολο !


Άσε που τελικά, οί άλλοι θα πάρουν πίσω την αγωγή. Οι αγράμματοι μπούληδες πάντα τη γλιτώνανε.

http://xalarotiko.blogspot.com/2011/03/bloggers-fimotro.html

Γιούχα και μπογιές για τον Σημίτη στο Λονδίνο!!;;

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετέβη μετά της συζύγου του Δάφνης για σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Σύμφωνα όμως με σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, λογάριασαν χωρίς τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων λιτότητας.Εκεί που έκανε λοιπόν βόλτες και shopping στην Oxford Street, εντοπίστηκε από ομάδα Ελλήνων διαδηλωτών, οι οποίοι τον προπηλάκισαν και του πέταξαν κόκκινη μπογιά.Προκειμένου να γλιτώσει από τη μανία των διαδηλωτών, ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε σε κάποιο κατάστημα της περιοχής με την Δάφνη να τσιρίζει από τον φόβο της. Ηθικόν δίδαγμα: Τα κεφάλια μέσα!

http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_5628.html



Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη Τύπου της ΝΔ για τα εργασιακά

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJvBH0Qp61zBf2f0hyA6xZkkrew_2GvDGDy2IWEG2zdjccK3_adlCauzkWPP0xEWrCqtezZiX1XysDZYhZ15vAODUt17wtbTCGQT7a9JyYhdQ2tQGJxkhtDDdGVNfIuRinWyHpUs40BD0/s1600/%25CE%25BD%25CE%25AD%25CE%25BF+%25CF%2583%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25B1+%25CE%259D%25CE%25AD%25CE%25B1+%25CE%2594%25CE%25B7%25CE%25BC%25CE%25BF%25CE%25BA%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25B1+%25CE%259D%25CE%2594+neo+sima+ND+Nea+Dimokratia.jpg«Επικοινωνιακό παιγνίδι», χαρακτηρίζει η Ν.Δ. την επίσκεψη της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοίνωσε την εφαρμογή δύο προγραμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού ύψους 52.000.000 ευρώ, για την απορρόφηση 9.500 ανέργων σε κοινωνική εργασία μέχρι 5 μηνών και την υλοποίηση Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

«Τα προγράμματα αυτά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, είναι ψίχουλα και κοροϊδία», επισήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Καράογλου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλο και τον Κώστα Ταγγίρη, από τον Τομέα Οικονομίας του κόμματος.

Η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, είπε ο κ. Καράογλου, επικαλέστηκε τα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου που λένε ότι ξεπέρασε το 25% και σημείωσε πως η υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε την πόλη με μεγάλη καθυστέρηση και δεν ανακοίνωσε κάποιο ολοκληρωμένο και στοχευμένο πρόγραμμα. Αναφέρθηκε, επίσης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Φίλκεραμ Τζόνσον, Πετζετάκης και ΕΛΒΟ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών ο κ. Καράογλου, υπογράμμισε πως αν τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αυτό θα σημάνει ομολογία της αποτυχίας του κι ότι επιλέγει την «ηρωϊκή έξοδο». Για τη ΝΔ, είπε ότι είναι έτοιμη και όποτε γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει.

Με αφορμή δημοσιεύματα για «παράπονα» βουλευτών της Ν.Δ. από τη λειτουργία του προέδρου του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει να υπάρχουν τέτοια παράπονα. Πρόσθεσε, πως ο καθένας βουλευτής έχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τον κ. Σαμαρά και υπάρχει άριστη συνεργασία. Ως προς τις φιλοδοξίες κάποιων κομματικών στελεχών να γίνουν βουλευτές σχολίασε ότι «το γήπεδο είναι μεγάλο και μπορούν να παίξουν πολλοί μπάλα».

Υεμένη:Τουλάχιστον 70 οι νεκροί από την έκρηξη στο εργοστάσιο πυρομαχικών

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο εργοστάσιο πυρομαχικών στη νότια Υεμένη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των θυμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα τοπικός αξιωματούχος.

Η Ιρλανδία θέλει να συμμετέχουν στις ζημιές των τραπεζών της χώρας οι κάτοχοι ομολόγων τους

Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των ιρλανδικών τραπεζών σχεδιάζει η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η νέα ιρλανδική Κυβέρνηση επιθυμεί τον επιμερισμό του κόστους εξυγίανσης των τραπεζών της χώρας και στους κατόχους των ομολόγων τους, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Σάιμον Κόβενι, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο κ. Κόβενι δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του Δουβλίνου ότι ο συνάδελφός του Υπουργός Οικονομικών κ. Μάικλ Νόοναν θα ζητήσει, μετά τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής των τραπεζών που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και θα καθορίσουν τις ανάγκες τους για νέα κεφάλαια, την έγκριση της ΕΕ, ώστε να φέρουν μέρος της ζημιάς των τραπεζών και οι κάτοχοι ομολόγων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, οι τράπεζες που τελούν υπό την εγγύηση της Κυβέρνησης της χώρας έχουν ένα υπόλοιπο 16,4 δις. ευρώ ανεξόφλητων ομολόγων που δεν είναι εγγυημένα ή καλυμμένα.

"Η ιρλανδική Κυβέρνηση επιθυμεί μία διατηρήσιμη και συνεκτική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά επίσης ένα στοιχείο επιμερισμού του βάρους καθώς και ένα πακέτο χρηματοδότησής τους", είπε ο κ. Κόβενι, προσθέτοντας ότι "τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα γίνουν ευαίσθητες και δύσκολες συζητήσεις".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο Υπουργός είπε ότι "οι αγορές είναι ήδη μπροστά από εμάς", αποδεχόμενες ότι υπάρχει "η δυνατότητα, αν όχι η πιθανότητα, ότι οι κάτοχοι των ομολόγων μπορεί να χρειαστεί να αναλάβουν κάποιο μέρος της ζημιάς". Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Business Post, οι ιρλανδικές τράπεζες θα χρειασθούν επιπλέον 20 δις. ευρώ για την κεφαλαιακή τους στήριξη.

Οι δηλώσεις του κ. Κόβενι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του Πρωθυπουργού του κ. Έντα Κένι, ο οποίος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ιρλανδία επιδιώκει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε αυτή να προσφέρει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη που δίνεται μέσα από τις τακτικές δημοπρασίες της ΕΚΤ, για να αντιμετωπισθεί καλύτερα η κρίση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας.

"Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας, αλλά η μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα είναι πολύ πιο σταθερή και προφανώς θα δώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας στις αγορές", δήλωσε ο κ. Κένι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times".

Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία μίας "διευκόλυνσης για τράπεζες υπό αναδιάρθρωση", το οποίο θα εξομαλύνει την τρέχουσα κατάσταση και θα δίνει χρόνο για την αναγκαία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η διευκόλυνση δεν θα έχει πιθανότατα συγκεκριμένο χρόνο λήξης και θα συνδέεται με αυστηρούς όρους, ενώ θα υπόκειται σε τακτή εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Είπαμε η Τουρκία εξελίσσεται σε παγκόσμιο παίχτη: Αναλαμβάνει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης για να διευκολυνθεί η μεταφορά της ανθρωπιστι

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/erdogan--.jpgΗ Τουρκία θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης, η οποία βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, για να διευκολύνει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Συνήφθη συμφωνία (με τις τοπικές αρχές) ώστε η Τουρκία να αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης προκειμένου να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια", υπογράμμισε ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Ιράκ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δε διευκρίνισε πότε η Τουρκία θα αναλάβει την αποστολή αυτήν.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εξήγησε ότι η Τουρκία θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης ύστερα από σχετικό αίτημα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και ότι θα στείλει εκεί "πολιτικό και τεχνικό προσωπικό" για να διασφαλιστεί η λειτουργία του αεροδρομίου.

"Έχει σημειωθεί πρόοδος στις προσπάθειες επαναλειτουργίας του αεροδρομίου", τόνισε ο τούρκος εκπρόσωπος.

Ιαπωνία:Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRb_NL4IGsno1QuIBK7wUHy-tNJImoYXE4_1JC5hC2SR5MggBkbzg&t=1Η Greenpeace κάλεσε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να επεκτείνει την ζώνη εκκένωσης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, με το αιτιολογικό ότι εντόπισε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας έξω από την ισχύουσα ζώνη.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε πώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας ξεπερνούν τα 10 μικροσίβερτ την ώρα στο χωριό Ιιτάτε, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

"Αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά, ώστε να απαιτείται η εκκένωση", αναφέρει η οργάνωση.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν εκκενώσει μία περιοχή σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπου οι μηχανικοί δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους που διαμένουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων να μένουν μέσα στα σπίτια τους.

"Είναι σαφώς επικίνδυνο για τους ανθρώπους να παραμείνουν στο Ιιτάτε, ειδικά για τα παιδιά και τις εγκύους, τη στιγμή που μπορεί να λαμβάνουν την υψηλότερη επιτρεπόμενη ετήσια δόση ραδιενέργειας μέσα σε λίγες μόνο μέρες", λέει ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας από τη ραδιενέργεια της Greenpeace, Γιαν βαν ντε Πούτε.

Κατερίνας Θάνου: "Ούτε ντοπαρισμένη ήμουν, ούτε κρυμμένη"

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/00786/katerina_thanou106a_786854c.jpgΕπέμεινε στο τροχαίο ατύχημα που είχε με τον Κώστα Κεντέρη η ολυμπιονίκης, Κατερίνα Θάνο, που απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στην δίκη για το συμβάν που σημάδεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Η αθλήτρια αρνήθηκε όσα της καταλογίζονται, λέγοντας: “εμφανίστηκα από τα ΜΜΕ ως εγκληματίας, αλλά ούτε ντοπαρισμένη ήμουν ούτε κρυμμένη” και πρόσθεσε πως χρειάζεται "μεγάλη δύναμη ψυχής ,για ένα μεγάλο αθλητή,να σταθεί όρθιος μετά από όλα αυτά".

Η Κατερίνα Θάνου, υποστήριξε ότι όλη η υπόθεση με τη "δήθεν εξαφάνιση τους" με τον ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη, ήταν "στημένη για να στερήσουν από μία ολόκληρη χώρα, μία τεράστια διάκριση", ενώ αρνήθηκε τα περί "σκηνοθετημένου τροχαίου", σημειώνοντας πως όλα όσα ακούστηκαν ήταν άδικα.

"Με καταδίκασαν οι δημοσιογράφοι με μεγάλη ευκολία. Αυτό που μ' έχει κρατήσει όρθια όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από την αγάπη του κόσμου, είναι οι εμπειρίες που αποκόμισα και το συναίσθημα που ένοιωσα όταν βρέθηκα στην κορυφή”, είπε.

'Οπως είπε η κατηγορουμένη, το βράδυ της 12ης Αυγούστου ξεκίνησαν με τον Κ. Κεντέρη με τη μηχανή από το σπίτι του Χρ. Τζέκου, για το Ολυμπιακό Χωριό επειδή πληροφορήθηκαν πως τους έψαχναν για να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ. Η αθλήτρια αναφέρθηκε στο ατύχημα λέγοντας πως δεν κατάλαβε ακριβώς τι έγινε και ότι έπεσαν από τη μηχανή στο οδόστρωμα.

Είπε, επίσης, ότι θέλει να ευχαριστήσει τους γιατρούς του ΚΑΤ που έκαναν το καθήκον τους και να τους ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία τους, ως συγκατηγορουμένους της στην υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου.

Ο προπονητής Χρήστος Τζέκος προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφα που όπως υποστηρίζει, ενισχύουν τον ισχυρισμό τους ότι η όλη υπόθεση με τους δύο ολυμπιονίκες και τη δήθεν μη εμφάνιση τους για έλεγχο ντόπινγκ τους ήταν "στημένη".

'Οπως δήλωσε ο συνήγορος του Κώστα Κεντέρη, Μιχ.Δημητρακόπουλος, ο εντολέας του δεν θα μπορεί να παραστεί στο δικαστήριο, καθώς βρίσκεται στην Αμερική εξαιτίας σοβαρού οικογενειακού του προβλήματος και έτσι η απολογία του θα δοθεί δια του συνηγόρου του. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 5 Απλριλίου.

Βουλγαρία: Υπογραφή μορατόριουμ για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε

Στην υπογραφή τρίμηνου μορατόριουμ για το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία, στο Μπέλενε, αναμένεται να προχωρήσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου, η Ρωσία και η Βουλγαρία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

"Συμφωνήσαμε (οι δύο πλευρές) και ελπίζω ότι ένα τρίμηνο μορατόριουμ για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε θα υπογραφεί με τη ρωσική πλευρά, μέχρι τις 31 Μαρτίου", δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στη διάρκεια του μορατόριουμ θα πρέπει να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα θέματα ασφάλειας, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή του δεύτερου σταθμού στο Μπέλενε.

10 χρόνια "Ελ. Βενιζέλος"

http://www.i-live.gr/wp-content/uploads/2010/04/news-eleytherios-venizelos-airport.jpgΔιψήφιο αριθμό χρόνων ζωής μετρά από αύριο, 29 Μαρτίου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα της επίσημης έναρξης λειτουργίας του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, που έχουν γίνει στη χώρα, καθώς είναι ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης τόσο στην τοπική οικονομία της περιοχής των Μεσογείων, όσο και στην Εθνική Οικονομία, συμβάλλοντας με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ και αποτελεί το κυριότερο παράδειγμα αγαστής συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε μία εποχή μάλιστα που γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

H λειτουργία του ΔΑΑ σήμανε το τέλος μίας εποχής, αφού ύστερα από περίπου έξι δεκαετίες το "Ελληνικό" μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, και η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην αεροπορική "Ελιτ", όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, διαθέτοντας ένα από τα πιο σύγχρονα αεροδρόμια παγκοσμίως, στην κατασκευή του οποίου δεν έγιναν "εκπτώσεις", αλλά και δεν διατυπώθηκαν έστω υπόνοιες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στο στάδιο κατασκευής του και στη μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά στάνταρς.

Η κατασκευή

Η ιδέα κατασκευής του ΔΑΑ στον συγκεκριμένο χώρο είναι πολύ παλιά, εξ΄ου και το όνομά "Ελευθέριος Βενιζέλος". Το 1978 "πέφτει" η ιδέα της κατασκευής του αεροδρομίου στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το 1991, όταν προκηρύσσεται ο Διεθνής Διαγωνισμός και υποβάλλονται οι προσφορές. Το 1995 υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και Ιδιωτικού Ομίλου εταιριών και ένα χρόνο αργότερα υπογράφεται η σύμβαση της εταιρίας, πλέον, του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών Α.Ε. με την κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι η Γερμανική Hochtief. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1996 γίνεται από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, η τελετή θεμελίωσης, γεγονός που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη των εργασιών κατασκευής του, οι οποίες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρώθούν σε πέντε χρόνια.

Οι εργασίες τελειώνουν πέντε μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και ακολουθεί πεντάμηνη περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας. Τον Φεβρουάριο του 2001 το αεροδρόμιο πιστοποιείται με το Διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο EN ISO 14001 για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής του. Είναι το πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο που πιστοποιείται πριν από την έναρξη της λειτουργίας του. Στο διάστημα από 15 έως 28 Μαρτίου 2001 γίνεται η επιχείρηση μετεγκατάστασης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και το διήμερο 20 και 21 Μαρτίου ο ΔΑΑ ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, πριν από τα εγκαίνια λειτουργίας του, που γίνονται στις 27 Μαρτίου από τον Κώστα Σημίτη, παρουσία τού τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

Στις 28 Μαρτίου, πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη προσγείωση αεροσκάφους. Ήταν αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε την πτήση 424 από το Μόντρεαλ του Καναδά και προσγειώθηκε στις 14:59. Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 6 το πρωί της 29ης Μαρτίου γίνεται η πρώτη απογείωση από αεροσκάφος της KLM, που εκτελούσε την πτήση 1572 προς Άμστερνταμ, θέτοντας ουσιαστικά το ΔΑΑ σε πλήρη λειτουργία και οριοθετώντας τη διακοπή όλων των εμπορικών πτήσεων από το Αεροδρόμιο του Ελληνικού. Παρά τη δοκιμαστική περίοδο λειτουργίας του, ο ΔΑΑ προσβλήθηκε από τις "παιδικές ασθένειες" των πρώτων ημερών, με ελάχιστες μεν, αλλά υπαρκτές καταγγελίες επιβατών, που αναζητούσαν τις αποσκευές τους, οι οποίες είχαν πάει σε άλλο προορισμό. Σύντομα, όμως, το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε.

Ο ΔΑΑ κέρδισε από την πρώτη στιγμή την αεροπορική αγορά, χάρη στην πολιτική που ακολουθεί, σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και κυρίως σε αυτόν του μάνατζμεντ με την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στις αεροπορικές εταιρίες που θέλουν να συμπεριλάβουν και την Αθήνα στο πρόγραμμα των πτήσεών τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ο ΔΑΑ κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων αεροδρομίων του κόσμου, κατακτώντας τη 2η θέση σε πανευρωπαϊκό και την 3η σε παγκόσμιο επίπεδο για τη "Συνολική Ικανοποίηση Επιβατών", ανάμεσα σε αεροδρόμια με μέγιστη επιβατική κίνηση μέχρι 15 εκ. επιβάτες το χρόνο, ενώ το 2003 ανακηρύσσεται το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, στην κατηγορία του.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα γενέθλια βρίσκουν το "Ελευθέριος Βενιζέλος" να έχει εξυπηρετήσει 12,2 εκατ. επιβάτες και 170.000 πτήσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές παρόμοιες διακρίσεις με διεθνείς και Ευρωπαϊκές πρωτιές, είτε αυτές έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των επιβατών, είτε με το μάρκετινγκ, είτε με την περιβαλλοντική του πολιτική.

Κορυφαίες στιγμές

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση έρχεται για τον ΔΑΑ το 2004 με τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, ενώ την ίδια χρονιά παίρνει σάρκα και οστά η ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας με το "στήσιμο" του εμπορικού πάρκου. Τον Ιούνιο του 2004 το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αποχαιρετά την Ολυμπιακή φλόγα, που ξεκινάει το ταξίδι των 5 Ηπείρων. Τον Ιούλιο τίθεται σε Ολυμπιακή λειτουργία, υποδεχόμενο 2.800 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας και στο διήμερο 12 και 13 Αυγούστου υποδέχεται 35 αρχηγούς κρατών για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων.

Η ημέρα - σταθμός είναι η Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2004, οπότε αναχωρούν μαζικά όλοι οι συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς, που έχουν λήξει. Την ημέρα αυτή ο ΔΑΑ σπάει όλα τα ρεκόρ, ανταποκρινόμενος με απόλυτη επιτυχία στην επιβατική κίνηση, τον αριθμό των πτήσεων και τη διαχείριση των αποσκευών. Εκείνη την ημέρα σημειώνονται 856 κινήσεις αεροσκαφών, δηλαδή περίπου μία κίνηση ανά λεπτό, το 85% των πτήσεων εκτελούνται στην ώρα τους και διακινούνται 69.000 επιβάτες και 50.000 αποσκευές.

Αυτό το ρεκόρ διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς έπειτα από μία διετία συνεχούς σημαντικής ετήσιας αύξησης τόσο της επιβατικής κίνησης, όσο και των πτήσεων, έρχεται το 2007, χρονιά που το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φιλοξενεί τον τελικό του Champions League, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μίλαν, με Βρετανούς και Ιταλούς φιλάθλους να κάνουν πραγματική απόβαση. Το ματς λήγει με νίκη των Ιταλών και του αεροδρομίου, το οποίο διαχειρίζεται μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια και με απόλυτη επιτυχία 85.000 επιβάτες, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η διακίνηση των προγραμματισμένων πτήσεων, επιβατών, αποσκευών και εμπορευμάτων της ημέρας εκείνης.

Το 2007 ο ΔΑΑ σπάει και το φράγμα των 16,5 εκατ. επιβατών και περισσοτέρων των 200.000 πτήσεων. Έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2008 το αεροδρόμιο καλωσορίζει τον 100στό εκατομμυριοστό επιβάτη. Επτά χρόνια μετά, το αεροδρόμιο έχει πλέον καλωσορίσει 100 εκατομμύρια επιβάτες, που ταξίδεψαν από ή προς την Αθήνα σε περισσότερες από 1,3 εκατ. πτήσεις. Η τυχερή επιβάτης ήταν Ελληνίδα και έφθασε το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:15 στην Αθήνα από το Παρίσι με την πτήση AF2332 της Air France. Το αεροδρόμιο της επιφύλαξε ξεχωριστή υποδοχή, με ευχές για πολλά, συναρπαστικά ταξίδια.

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους καταγράφεται νέο ρεκόρ εμπορευματικής κίνησης, με τα "φορτία" να χτυπάνε κόκκινο και να φτάνουν τους 122.000 τόνους σημειώνοντας αύξηση +2,7% παρά τη γενική μείωση (-4%) στην παγκόσμια εμπορευματική κίνηση.

Το 2009, χρονιά κορύφωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που χτύπησε ιδιαίτερα την αεροπορική αγορά, βρίσκει το "Ελευθέριος Βενιζέλος" να προβάλλει γερές αντιστάσεις και να συνεχίζει τη θετική του πορεία, τη στιγμή που μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Την ίδια χρονιά ο ΔΑΑ συνεχίζει την αναπτυξιακή του πολιτική και ανοίγει τις πύλες του για το κοινό του υπερσύγχρονου εκθεσιακού & συνεδριακού κέντρου, Metropolitan Expo με 50.000 τ.μ. συνολικών στεγασμένων χώρων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο συγκρότημα τους είδους του στην Ελλάδα. Αποτελείται από 4 μεγάλες αίθουσες εκθέσεων, 2 συνεδριακές αίθουσες δυναμικότητας 600 ατόμων και προσφέρει στους επισκέπτες όλες τις απαραίτητες ανέσεις και υπηρεσίες υποστήριξης μέσω 2 ανεξάρτητων εισόδων/χώρων υποδοχής/βεστιαρίων, 2 εστιατορίων και 7 cafe καθώς και ενός πλήρως εξοπλισμένου business centre.

Το 2010, χρονιά κατά την οποία η οικονομική κρίση πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την αεροπορική αγορά, το αεροδρόμιο της Αθήνας "παγώνει" όλες τις αεροναυτιλιακές χρεώσεις και εξακολουθεί να παρέχει το Πρόγραμμα Αναπτυξιακών Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρίες, για το οποίο βραβεύεται για έκτη συνεχή χρονιά.

Η πολιτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες αρνητικές συνέπειες από την κρίση, στην επιβατική κίνηση και στον αριθμό των πτήσεων. Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους βραβεύεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κλάδου των αερομεταφορών ως "Αεροδρόμιο της χρονιάς 2010", σε αναγνώριση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους επιβάτες και τους πελάτες του, αλλά και του ισχυρού επιχειρηματικού μοντέλου και της ανταγωνιστικότητάς του. Η σημαντική αυτή βράβευση πραγματοποιείται στο Κατάρ, στο πλαίσιο του ετήσιου Συνέδριου Αερομεταφορών της Ντόχα.

Μοχλός ανάπτυξης

Ο ΔΑΑ, μέλος της οικογένειας των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων, δεν είναι απλά ένας σημαντικός κόμβος αερομεταφορών, έχει εξελιχθεί σε πολυδιάστατη οντότητα και σημαντικό μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και αποτελεί ένα ουσιαστικό παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με πολλαπλά οφέλη για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό σε εθνική αλλά και τοπική κλίμακα.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η επιχειρηματική κοινότητα του αεροδρομίου της Αθήνας συνεισφέρει συνολικά 2,14% του ΑΕΠ της Ελλάδας, καθώς η ετήσια "προστιθέμενη αξία" του για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας ανέρχεται σε €4,9 δισ. Παράλληλα, αποτελεί ισχυρό μοχλό απασχόλησης, αφού από το σύνολο των δραστηριοτήτων του δημιούργησε περισσότερες από 63.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα στους χώρους του, αλλά και ευρύτερα.

Σε τοπικό επίπεδο η συνεισφορά του ΔΑΑ ανέρχεται σε €4,1 δισ., ποσό που αντιστοιχεί σε 3,2% του ΑΕΠ του νομού Αττικής. Αντίστοιχα, οι συνολικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Αττική λόγω του αεροδρομίου ανήλθαν σε 48.000. Ειδικότερα στα Μεσόγεια το αεροδρόμιο αντιπροσωπεύει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής και έχει ενισχύσει την απασχόληση δημιουργώντας 8.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους από το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Η ταυτόχρονη "προστιθέμενη αξία" προς την ίδια την περιοχή ανέρχεται σε ποσό €693 εκ. ετησίως.

Δραστηριότητες-Οικολογικές ευαισθησίες

Οι χώροι του κεντρικού κτιρίου του αεροδρομίου δεν αναλίσκονται μόνο για τη διακίνηση των εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα μία εστία παρουσίασης και προβολής πολιτιστικών και εικαστικών γεγονότων. Οι αίθουσες κατά καιρούς μετατρέπονται σε εκθέσεις φωτογραφίας και άλλων δράσεων. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του αεροδρομίου έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες πολιτιστικές εκθέσεις, προβάλλοντας όψεις τέχνης και πολιτισμού στα εκατομμύρια των επιβατών και των επισκεπτών που περνούν από τους χώρους του αεροδρομίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η διοίκηση του αεροδρομίου στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι από τις πρώτες εταιρίες που υιοθέτησαν άμεσα την πολιτική μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με την τοποθέτηση των ειδικών λαμπτήρων που καταναλίσκουν σημαντικά λιγότερο ρεύμα, θέμα για το οποίο ο ΔΑΑ έχει βραβευτεί.

Την ίδια ώρα βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η μονάδα θα είναι ισχύος 8MW, θα αναπτυχθεί σε έκταση 150 στρεμμάτων και το κόστος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το μετοχικό προφίλ

Ο "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε." ιδρύθηκε ως ανεξάρτητος Οργανισμός ειδικά για την ανάπτυξη, κατασκευή και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθώς επίσης και για την λειτουργία και εμπορική εκμετάλλευση του Αερολιμένα για μια ολική περίοδο 30 ετών. Εσχάτως, γίνεται λόγος από κυβερνητικά χείλη για παράταση της συμφωνίας αυτής. Στη μετοχική σύνθεση το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 55%, η γερμανική Hochtief το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου κατέχει το υπόλοιπο 5%. Πρόεδρος του 9μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας είναι ο Στράτος Παπαδημητρίου, αλλά στην ουσία ο άνθρωπος που "κινεί τα νήματα" είναι ο κ. Γιάννης Παράσχης, Γενικός Διευθυντής, ο οποίος περιβάλλεται από περίπου 40 διευθυντές-τομεάρχες, που αποτελούν μία πραγματικά εξαιρετική ομάδα, ενώ την επικοινωνία με τον "έξω κόσμο" έχει αναλάβει η διεύθυνση και το Γραφείο Τύπου, που αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων, άρτια καταρτισμένων και πάντα πλήρως ενημερωμένων.

Δήλωση γενικού διευθυντής ΔΑΑ, Γιάννη Παράσχη

Σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ με αφορμή τα δεκάχρονα του Αεροδρομίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, επισημαίνει ότι "Ξεκινώντας το Μάρτιο του 2001, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής στην Ευρώπη και ένα ιδιαίτερα καινοτόμο σχήμα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτών, ανανέωσε γρήγορα αντιλήψεις και πρότυπα που κυριαρχούσαν στη χώρα μας σχετικά με τα αεροδρόμια. Σήμερα, 10 χρόνια μετά και με 30 διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του, το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι μία πολυδιάστατη επιχειρηματική κοινότητα 300 επιχειρήσεων και οργανισμών, υπεύθυνη για τη δημιουργία 63.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και με ετήσια "προστιθέμενη αξία" που αντιστοιχεί στο 2,14% του ΑΕΠ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η συνεισφορά της Εταιρείας Αεροδρομίου στον προϋπολογισμό του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο κατά την περίοδο 2002 - 2009, αθροιστικά έχει εισπράξει από το ΔΑΑ περίπου €640 εκ., το 75% του ποσού που έχει συνολικά αποδώσει η Εταιρεία Αεροδρομίου στους μετόχους της.

Η ευρωστία του επιχειρηματικού μοντέλου του ΔΑΑ ήταν εμφανής ακόμα και κατά την περίοδο της διεθνούς κρίσης, με το ποσοστό αύξησης της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου να κυμαίνεται επί σειρά ετών σταθερά πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έχει μάλιστα για εμάς ιδιαίτερη αξία ότι το μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρήθηκε στην εταιρεία αεροδρομίου πλέον θεωρείται πρότυπο στον ελληνικό χώρο, παρά τις οποιεσδήποτε αρχικές επιφυλάξεις και αμφισβητήσεις, με ανθεκτικότητα που επαληθεύεται και κατά την παρούσα ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε ευρύτερη κλίμακα, με επίκαιρο παράδειγμα στο πλαίσιο της έμφασης που δίνουμε στην περιβαλλοντική διαχείριση και τη χρήση εναλλακτικών - ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ολοκλήρωση εντός ολίγων μηνών του φωτοβολταϊκού πάρκου του αεροδρομίου ισχύος 8 MW, που αντιστοιχεί περίπου στο 19% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Με σωστό σχεδιασμό, συνέπεια, καινοτομία και επιχειρηματική εξωστρέφεια, σε ένα κλάδο που είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε μεταβολές, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσουμε και στην επόμενη δεκαετία να αποτελούμε πόλο ανάπτυξης και στιβαρό κύτταρο της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας προσηλωμένοι στις αρχές μας και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους συνεργάτες μας και το κοινωνικό σύνολο".

Το αεροδρόμιο σε αριθμούς

Σε αριθμούς, η πορεία του ΔΑΑ στα δέκα χρόνια λειτουργίας του καταγράφεται ως εξής:

- Εξυπηρετήθηκαν 145 εκατομμύρια επιβάτες.

- Εκτελέστηκαν 1.880.000 πτήσεις.

- Μεταφέρθηκαν 1.097.424 τόνοι εμπορευμάτων.

- Διακινήθηκαν πάνω από 65 εκατομμύρια αποσκευές.

- Ανακυκλώθηκαν περίπου 27 τόνοι υλικών.

- Έγιναν 45 εκθέσεις.

- Εξυπηρετήθηκαν 14 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

- Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο

- Επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο περίπου 35 εκατομμύρια άτομα.

- Ο ΔΑΑ απέσπασε συνολικά 25 διεθνή και ευρωπαϊκά βραβεία

Ελεύθερη Τηλεόραση (Alter): Μέτρα διασφάλισης Δημοσίου έναντι οφειλών της εταιρείας ύψους 3,28 εκατ. ευρώ

http://4.bp.blogspot.com/_UpCSBd5mIxA/TRpgkMdfm8I/AAAAAAAADa0/8e9UsAFB8L8/s320/alter_11.jpgΜέτρα διασφάλισης έναντι μη καταβληθέντων οφειλών, ύψους 3.281.727,90 ευρώ της εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση (Alter) που προέρχεται από παρακρατούμενους φόρους της περιόδου 1/9-31/1/2011, λαμβάνει εκ νέου το Δημόσιο.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών "κατά συνέπεια η ήδη υπάρχουσα δέσμευση του 50% των λογαριασμών της εταιρείας αφορά και στις οφειλές της ως άνω περιόδου. Για το διάστημα που υφίσταται η δέσμευση, υπάρχει ταμειακή δυσκολία, η οποία εκτιμάται ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα και δεν θα επηρεάσει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας".

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", ως τις 16 Μαίου

http://www.econews.gr/wp-content/uploads/2010/07/news-ypeka-exoikonomisi-kat-oikon.jpgΠαράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον", ως τις 16 Μαΐου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Μαρτίου, πάντως όσες αιτήσεις υποβληθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή, δηλαδή μέχρι την προσεχή Πέμπτη, θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις Τράπεζες.

Η επίσημη αιτιολογία για τη χορήγηση της παράτασης είναι το αίτημα που υπέβαλαν οι συνεργαζόμενες τράπεζες και "το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών".

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος χορηγούνται επιδοτήσεις και άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την ενεργειακή θωράκιση κατοικιών με τοποθέτηση μονώσεων, αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρα, κλπ.

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα (http://exoikonomisi.ypeka.gr), τη γραμμή αρωγής (210-979400) και τις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ

Εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων στα Υπουργεία και στη Δημόσια Διοίκηση, είπε ο Πρωθυπουργός. Και μόνη η δήλωση αυτή είναι αρκετή, για να συνειδητοποιήσει κάθε σκεπτόμενος Έλληνας, σε ποίους επικίνδυνους λαϊκιστές, θεατρίνους και ψευδολόγους έχει εμπιστευθεί τη διακυβέρνησή του ο ελληνικός λαός.

Το μόνο ελαφρυντικό του είναι ότι εξαπατήθηκε οικτρώς. Γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε προεκλογικώς καλύτερες ημέρες και αύξηση μισθών και συντάξεων. Μάλιστα τον διαβεβαίωσε πως από τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβερνήσεώς του, θα αντιληφθούν οι Έλληνες τη διαφορά της και την άνοδο του επιπέδου ζωής τους. Και την αντελήφθηκαν πράγματι, αλλά κατά τρόπο δραματικό και από την ανάποδη!

Φυσικά, δεν είπε στο λαό ο κ. Παπανδρέου ότι του ετοίμαζε την υπαγωγή στις στερήσεις και την αλλοτρίωση που επιβάλλονται δια των δανείων του τοκογλυφικού ΔΝΤ. Ούτε ότι συγχρόνως με τη μείωση μισθών και συντάξεων θα αυξηθούν όλες οι φορολογίες και οι τιμές όλων των παροχών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.), αλλά και των διοδίων που εισπράττουν οι μεγαλοεργολάβοι – προφανώς διότι οι κυβερνώντες δεν είναι προστάτες των κατεστημένων συμφερόντων!

Ούτε είπε στο λαό ότι ως αποκέντρωση της τοπικής αυτοδιοικήσεως, εννοεί τη συγκέντρωση των εξουσιών αυτής στους καλλικράτειους δήμους, για τους οποίους θα πρέπει να διατεθούν περί τα 4 ή 5 δις ευρώ.

Τέλος, δεν είπε στο λαό ότι θα αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε ποσά, που θα συνεπάγονται στην ουσία δήμευση των κατοικιών ορισμένων περιοχών. Με παράφρονες εισηγήσεις αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες Ψυχικού και Φιλοθέης σε 10 χιλιάδες ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και εάν το διαμέρισμα είναι γωνιακό σε 14 χιλιάδες ανά τετρ. μέτρο, που είναι αδύνατον να επιτευχθούν στην πράξη.

Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και θα αναγκασθούν να εκποιήσουν κατοικίες, τις οποίες κληρονόμησαν ή αγωνίστηκαν να αποκτήσουν μία ζωή, σε περιοχές που κάποτε ήσαν ερημικές και σήμερα θεωρούνται υποδειγματικές. Και αυτό δε θα το συγχωρήσουν ποτέ στον υπουργό των Οικονομικών και στον πρωθυπουργό. Οι περισσότερες επαναστάσεις αιτία είχαν την βαρύτατη φορολογία. Όταν ο πολίτης εξοντώνεται δι΄ αυτής, δεν του απομένει άλλη λύση από το να εξέλθει στους δρόμους αλλόφρων.

Ο κ. Παπανδρέου διατείνεται ψευδώς ότι αγνοούσε τάχα την αληθή οικονομική κατάσταση της χώρας. Διαψεύδεται όμως από τις εκθέσεις του διοικητού της Τραπέζης Ελλάδος, των οποίων το περιεχόμενο ελάμβανε γνώση κάθε μήνα, και από όσα είπαν επ΄ αυτού ο κ. Αλμούνια, ο Ντομινίκ Στρος Καν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε σχετικό βιβλίο του.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του διατηρούν τους άχρηστους ειδικούς συμβούλους τους, με την αμοιβή των οποίων επιβαρύνουν το δημόσιο. Έκλεισαν όμως, για λόγους τάχα οικονομίας, ένα ταχυδρομικό γραφείο της Φιλοθέης, που εξυπηρετούσε τουλάχιστον πέντε συνοικίες (Καλογρέζης, Φιλοθέης, Αλσουπόλεως, Γαλατσίου και Ψυχικού), οι κάτοικοι των οποίων είχαν εύκολη πρόσβαση στο ταχυδρομείο αυτό.

Τώρα αναγκάζονται να αναζητήσουν ταχυδρομικό γραφείο στο Χαλάνδρι ή την Αγία παρασκευή, όπου η μετάβαση είναι δύσκολη έως αδύνατη, λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής συμφορήσεως, και του ηυξημένου αριθμού των συναλλασσομένων. Καθημερινώς οι ουρές των πολιτών στα ταχυδρομεία αυτά είναι ατελείωτες. Στην ουσία δηλαδή καταδικάζονται οι άνω περιοχές να στερηθούν την εξυπηρέτηση ενός πολυτίμου ταχυδρομικού γραφείου. Διότι το απεφάσισε ασφαλώς κάποιος ηλίθιος.

Μόνον ένας μειωμένης κρίσεως άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος από την κατανάλωση βενζίνης για την αναζήτηση ταχυδρομικού γραφείου σε άλλες περιοχές, από 50.000 τουλάχιστον πολίτες και η απώλεια χρόνου τούτων κοστίζει περισσότερο από τη δαπάνη ενός ταχυδρομικού γραφείου με 3 υπαλλήλους.

Ανατέθηκαν τα υπουργεία σε απείρους και πειραματιζομένους μαθητευομένους μάγους, οι οποίοι με διάφορες επιπόλαιες νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, έχουν καταστήσει το βίο των Ελλήνων δραματικότερο. Θεσμοθετήθηκε, για παράδειγμα, υποχρεωτική καταβολή παραβόλου για την υποβολή οιασδήποτε μηνύσεως, παρά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, κατά το οποίο «καθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα Δικαστήρια…».

Ετσι, ένα θύμα βιασμού ή ληστείας ή κλοπής ή και ατυχήματος, για να καταγγείλει την εις βάρος του αξιόποινη πράξη, κατά κανόνα διωκόμενη αυτεπαγγέλτως, πρέπει να καταβάλει παράβολο 100 ευρώ. Προχθές μάλιστα μία εργαζομένη, της οποίας κακοποιοί διέρρηξαν το διαμέρισμα, για να της πάρουν όσα είχαν κάποια αξία (ηλεκτρονικό υπολογιστή, κοσμήματα κλπ.) μαζί με τον προσφάτως εισπραχθέντα μηνιαίο μισθό της, όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει μήνυση, για πράξη διωκόμενη αυτεπαγγέλτως, υποχρεώθηκε να καταβάλει παράβολο 100 ευρώ, δια χρημάτων που δανείσθηκε. Ήταν τόση δε η αγανάκτησή της ώστε εζήτησε να καταμηνύσει και τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως και Δικαιοσύνης για την παράλειψή τους να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των πολιτών.

Η εγκληματικότητα αυξάνεται καθημερινώς και έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Αντιμετωπίζεται δε από την αστυνομία συχνά με απάθεια. Στα κεντρικά σημεία της πρωτευούσης γίνονται αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, υπό την ανοχή της αστυνομίας, η οποία δεν επεμβαίνει σε καμιά περίπτωση. Πολλοί Έλληνες δεν τολμούν να εξέλθουν από τα σπίτια τους τις βραδινές ώρες, ενώ ορισμένες συνοικίες της πρωτευούσης δίδουν την εντύπωση ερήμου πόλεως.

Με το άνοιγμα ενός σχολείου κλείνει μία φυλακή, είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ. Με το κλείσιμο 1.933 σχολείων των ελληνικών επαρχιών, που φέρονται συγχωνευόμενα σε άλλα, πόσες φυλακές θα πρέπει να ανοίξουν; Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είπε προεκλογικώς στο λαό, ότι θα συγχωνεύσει τα περισσότερα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, για να αναγκασθούν οι απομένοντες εις αυτά κάτοικοι, να εγκαταλείψουν βιαίως τις εστίες τους.
Η μεταφορά των παιδιών τους σε απόσταση άνω των 10 χιλιομέτρων, κατά τις ασκήσεις επί χάρτου της αρμοδίας υπουργού, είναι σχεδόν αδύνατη, ενόψει του κακού οδικού δικτύου και των δυσμενεστάτων καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες.

Τα σχολεία των επαρχιών τροφοδοτούν τα αστικά κέντρα πάντοτε με νέο, υγιές και ζωογόνο αίμα. Τα παιδιά των σχολείων αυτών, σπουδάζουν συνήθως με στερήσεις και αντίξοες συνθήκες. Αλλά έχουν ανεξάντλητο ψυχικό σθένος, ιδανικά και ακατάβλητη επιμονή και εργατικότητα. Δίνουν με συνέπεια τη μάχη της μαθήσεως και της ζωής και κατά κανόνα επιτυγχάνουν.

Δεν έχει το δικαίωμα κανένας υπουργός να ανακόψει την πορεία των παιδιών αυτών. Ας αφήσουν επομένως τα πειράματα οι υπουργοί της σημερινής κυβερνήσεως που προτιμούν να κλείσουν τα σχολεία των επαρχιών και όχι να περιορισθούν οι δαπάνες της Βουλής και των υπουργικών γραφείων, που εξοργίζουν τον δοκιμαζόμενο λαό.

Αύξηση της απασχολήσεως στον αγροτικό τομέα της τάξεως του 7% τη διετία 2008-2009 καταγράφει έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Ελλάδα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 38.000 άτομα, ηλικίας 45-64 ετών, που αποφάσισαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και να αλλάξουν τρόπο ζωής και κατοικίας, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στη Θεσσαλία.

Η κυβέρνηση, αν θέλει την ανάπτυξη του τόπου, οφείλει να ενθαρρύνει, πριμοδοτήσει και ενισχύσει το κίνημα επιστροφής νέων Ελλήνων στην πατροπαράδοτη γεωργία, αντί της λύσεως να γίνουν μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Η ελληνική γη είναι αρκετά εύφορη. Παράγει δε προϊόντα υπερέχοντα σε ποιότητα και κατάλληλα, όχι μόνο για εγχώρια κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγή. Αρκεί να βελτιωθούν οι τρόποι συλλογής, συσκευασίας, συντηρήσεως και μεταφοράς αυτών.

Η κυβέρνηση οφείλει να θεσμοθετήσει το «Μητρώο Αγροτών», στο οποίο να αναγράφονται μόνον οι κατ΄ επάγγελμα απασχολούμενοι με την γεωργία. Εις αυτούς δε και μόνον πρέπει να χορηγούνται οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. και της ελληνικής Πολιτείας, όπως και οι δανειακές διευκολύνσεις για την αγορά συγχρόνων γεωργικών μηχανημάτων προς ανάπτυξη των καλλιεργειών τους και για την βελτίωση των κατοικιών τους.

Ομοίως πρέπει να ενθαρρυνθεί η απασχόληση των νέων Ελλήνων στη θάλασσα και τα τουριστικά επαγγέλματα, που επίσης είναι δυνατόν να τους εξασφαλίσουν επαρκές εισόδημα για να ζήσουν και να δημιουργήσουν οικογένειες.

Αλλά η κυβέρνησή μας, αντί να μελετήσει και εφαρμόσει άμεσα ευκταία μέτρα οικονομικής αναπτύξεως της χώρας, εξαντλείται στην επιβολή ηυξημένων φορολογιών, παραβλέπουσα τη γνωστή και διαχρονική αρχή, ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Διότι η υπερβολική φορολόγηση επιφέρει μοιραίως ύφεση, ανεργία, μικρότερο εισόδημα και ολιγότερα φορολογικά έσοδα. Αυτά τα εγνώριζε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα διαλαλούσε πριν γίνει υπουργός. Σήμερα όμως πράττει το αντίθετο. Γιατί άραγε;

Πολλοί από τους κυβερνώντες δίνουν την εντύπωση, ότι «δεν νοούν, ό πάντες νοούσι». Γι΄ αυτό και μία Ελληνίδα είπε προσφάτως σε κάποιο τηλεοπτικό δίκτυο, ότι και μία καλή Ελληνίδα νοικοκυρά ακόμη θα κυβερνούσε καλύτερα από τη σημερινή κυβέρνηση!
Υποτίθεται πως επιδιώκεται η ανάπτυξη της χώρας και η αξιοποίηση των τουριστικών περιοχών. Η αρμοδία υπουργός όμως, θέτει ως προϋπόθεση ανοικοδομήσεως την έκταση των 10 στρεμμάτων. Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια κτήματα στα νησιά μας; Εκτός εάν δια της ρυθμίσεως αυτής επιδιώκεται ο εξαναγκασμός ιδιοκτητών μικροτέρων εκτάσεων να εκποιήσουν την περιουσία τους εις εκείνους που παραμονεύουν να την αρπάξουν σε τιμές ευκαιρίας.

Θριαμβολογεί ο κ. πρωθυπουργός διότι επέτυχε την επιμήκυνση του χρέους σε 10 έτη και τη μείωση του επιτοκίου για τα 80 δις κατά μία μονάδα. Παραβλέπει όμως το γεγονός ότι κατόρθωσε να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 43 δις ευρώ σε ένα μόνο έτος και ότι εις το τέλος της δεκαετίας το ύψος του δημοσίου χρέους θα αποκλείει κάθε δυνατότητα αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας.

Βεβαίως, αν είχαν εφαρμοσθεί όσα συνεφώνησαν οι κ.κ. Καραμανλής και Αλμούνια, ήτοι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών κατά 30% και το πάγωμα μισθών και συντάξεων για μία τριετία, θα συνεχιζόταν ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές με τα τότε τρέχοντα χαμηλά επιτόκια και θα είχε αποφευχθεί η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ, με όλες τις συνέπειες που αυτή έχει και θα έχει.

Αλλά «εν τω αδει ουκ έστι μετάνοια». Οι Έλληνες όφειλαν να έχουν αντιληφθεί ότι ένας πολιτικός που δε διστάζει να εμφανίζεται και ως «αντιεξουσιαστής» είναι ικανός για όλα και για να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ, το οποίο προηγουμένως απεδοκίμαζε λόγω των συνεπειών, που συνεπάγεται ο δανεισμός από αυτό.

Αυτοί που αδιαφορούν για όσα επισημαίνονται στον μη κατευθυνόμενο Τύπο, θα έπρεπε να ανησυχούν για το πώς τους εκτιμά ο λαός. Αν άκουγαν όσα λέγονται από το ανώνυμο πλήθος, θα είχαν χάσει τον ύπνο τους. Ας εντείνουν την ακοή τους, για να συλλάβουν τα μηνύματα του λαού, πριν φθάσουμε στο χείλος της αβύσσου.

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=66466