11 Νοεμβρίου 2015

Ιταλία: Τυνήσιος επέστρεψε ως... πρόσφυγας, ενώ είχε φυλακιστεί για εφτά χρόνια ως τρομοκράτης

Ο Μεχντί Μπεν Νασρ εμφανίστηκε ενάμισι χρόνο μετά την αποφυλάκισή του τον Απρίλιο του 2014 ως επιβάτης σε βάρκα με πρόσφυγες, στη Λαμπεντούζα

Συνελήφθη πριν χρόνια, καταδικάστηκε ως τρομοκράτης, έμεινε στη φυλακή για εφτά χρόνια και όταν αποφυλακίστηκε και απελάθηκε από τη χώρα, επέστρεψε στον... τόπο του εγκλήματος ως... πρόσφυγας!

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν στην Ιταλία και αφορούν τον Τυνήσιο Μεχντί Μπεν Νασρ, ο οποίος πράγματι θέλησε να επιστρέψει στη χώρα της Ευρώπης, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του μετανάστη. Το όνομά του ωστόσο είχε επισημανθεί από τις αρχές ως «ύποπτος για τρομοκρατικές πράξεις» και ως εξτρεμιστής, αντιεξουσιαστής, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί στο σημείο ελέγχου που εμφανίστηκε.

Ο Τυνήσιος εμφανίστηκε στη Λαμπεντούζα, στις 4 Οκτωβρίου και απελάθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, διατηρούσε ένα δίκτυο ενημέρωσης και σύνδεσης με το ισλαμικό κράτος, επιστρατεύοντας μέλη, τα οποία έστελνε στο Ιράκ. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2014 και απελάθηκε αμέσως από τη χώρα, για να επιστρέψει ενάμισι χρόνο μετά, ως επιβάτης σε βάρκα με πρόσφυγες.

Οι Ιταλοί ζήτησαν στοιχεία από τις αρχές της Τυνησίας, οι οποίες ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς το συγκεκριμένο διάστημα επικρατεί μία ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή ορισμένα περιστατικά που αφορούν στρατολόγους του ISIS, αλλά και το προσφυγικό.