18 Σεπτεμβρίου 2017

Στον αέρα το Ελληνικό, αλλά η Κονιόρδου-Βλαζάκη πάνε 2 βδομάδες διακοπές στην Κίνα

Του Γιώργου Φιντικάκη

Το Ελληνικό βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον αέρα, το αρχαιολογικό ζήτημα παραμένει ορθάνοικτο, η επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν έχει οριστεί, αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επισκέπτεται το Πεκίνο για… κινέζικο.


Δισεκατομμύρια κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά, ωστόσο η υπ. Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μαζί με την γ.γ. του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, θα βρίσκονται από τις 16 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε Πεκίνο και Σαγκάη, δηλαδή για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Κίνας.

Διαβάζοντας μάλιστα στη «Διαύγεια» τη σχετική απόφαση με το επίσημο πρόγραμμα της υπουργού, μαθαίνουμε ότι «στις 25 Σεπτεμβρίου η κα Κονιόρδου θα αναχωρήσει από το Πεκίνο, επιστρέφοντας στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου, μετακινούμενη στο διάστημα αυτό ιδιωτικά!».

Ενώ δηλαδή ο Πρωθυπουργός έχει εκτεθεί στο Ελληνικό δίνοντας την εντύπωση ότι οι αρχαιολόγοι σέρνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του από το μανίκι, η καθ' ύλην αρμόδια πολιτική ηγεσία για να βρει λύση στο αδιέξοδο, αυτή του υπ. Πολιτισμού (Κονιόρδου-Βλαζάκη), θα βρίσκεται στο Πεκίνο και τη Σαγκάη για πολιτιστικές ανταλλαγές και εκδηλώσεις.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ούτε αυτή την εβδομάδα, και πιθανότατα ούτε την επομένη, θα συνεδριάσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα του Ελληνικού, καθώς η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της στο ΚΑΣ, θα απουσιάζει στην Κίνα.

Την ίδια στιγμή που ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί, και που η εισήγηση να κηρυχθεί μεγάλο μέρος του Ελληνικού αρχαιολογικός χώρος παραμένει ένα από τα σενάρια στο τραπέζι, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ κρίνει ότι προέχει η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας στον Πολιτισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη Διαύγεια, το ταξίδι της υπουργού στην Κίνα γίνεται προκειμένου «στη Σαγκάη (17-18/9) να έχει συναντήσεις με την Shanghai Theatre Academy για την προώθηση των εκπαιδευτικών ανταλλαγών στο χώρο του αρχαίου δράματος και για την προώθηση ανταλλαγών στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Κίνας, και στο Πεκίνο (19-24/9) να συμμετάσχει ως Keynote speaker στο Dunhuang Culture expo, να έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό της Κινέζο υπουργό Πολιτισμού και να συμμετάσχει ως κεντρική ομιλήτρια στα εγκαίνια της Μπιενάλε του Πεκίνου».

Ουδείς αμφισβητεί τη σημασία των ελληνοκινεζικών πολιτιστικών σχέσεων. Το ερώτημα όμως είναι για ποιο λόγο επελέγη αυτή η κρίσιμη περίοδος για να απουσιάσει επί δύο εβδομάδες η κα Κονιόρδου, και μαζί της και η καθ' ύλην αρμόδια για το Ελληνικό, γ.γ. του υπουργείου Μ. Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, όταν εκκρεμεί ο προσδιορισμός επόμενης συνεδρίασης του ΚΑΣ.

Το ζήτημα θεωρείται μείζον, και η ίδια κατέχει κομβικό ρόλο στις όποιες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης. Πόσο μάλλον όταν το Μαξίμου εμφανίζεται δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς της υπουργού, λέγεται ότι πιέζει για άμεση επίλυση του ζητήματος και ενώ ακούγεται ότι έχουν ενοχληθεί και άλλοι υπουργοί, από τους οποίους και ζητήθηκε να παρέμβουν προκειμένου να βρεθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης.

Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα ακούγεται ότι ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι, και δείχνει να έχει πιθανότητες κοινής αποδοχής, προβλέπει να επιβάλει το ΚΑΣ δεσμευτικούς όρους, πέραν των όσων περιλαμβάνει ήδη το Μνημόνιο συναντίληψης ΥΠΠΟΑ- Ελληνικόν ΑΕ, αναφορικά με τις πρόνοιες που θα λαμβάνει ο επενδυτής στο Ελληνικό, κάθε φορά που θα εντοπίζει αρχαία. Όσο για τα δύο άλλα σενάρια που επίσης βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή η κήρυξη κατά 50% της έκτασης ως αρχαιολογικής και ο ορισμός ζωνών προστασίας γύρω από πέντε ορατά σημεία όπου έχουν ήδη βρεθεί αρχαία, θεωρείται ότι οδηγούν το έργο σε «ξαφνικό θάνατο».

Σε αυτή λοιπόν την ευαίσθητη συγκυρία για το Ελληνικό, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού θα απουσιάζει από την Ελλάδα για δύο εβδομάδες.

Παρεμπιπτόντως, το ταξίδι γίνεται στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Κίνας, δίχως ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες σχετικές εκδηλώσεις, και ενώ δεν είναι σαφές κατά πόσο έχει συσταθεί κάποια αρμόδια επιτροπή. Έπειτα δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να αναχωρεί για το εξωτερικό, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία ενός υπουργείου, πάντα ένα μέλος της μένει πίσω για παν ενδεχόμενο.

http://www.liberal.gr/arthro/166306/politiki/2017/ston-aera-to-elliniko-alla-i-koniordou-me-ti-blazaki-pane-giai-kineziko.html