02 Οκτωβρίου 2018

Έρευνα στη ΔΕΗ αποκάλυψε ζημιές 250 εκ ενώ τα λαμόγια ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζαν 30 εκ κέρδη!

Στην υπόθεση ΔΕΗ παρεμβαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι υπηρεσίες της διερευνούν την υπόθεση με την αναμόρφωση μεγεθών παρελθόντων χρήσεων της ΔΕΗ, από το 2015 έως και το πρώτο εξάμηνο 2017, προσθέτοντας ότι η τελική εισήγηση ενδέχεται να έρθει στο Δ.Σ. ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, αναφέρει το liberal.gr.

Σε συνέχεια της έντονης κριτικής που δέχεται η επιφορτισμένη με την προστασία της κεφαλαιαγοράς αρχή, για τη μέχρι τώρα αδράνειά της να προστατεύσει το επενδυτικό κοινό, τώρα πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κάνουν λόγο για σε βάθος ελέγχους στις τροποποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, αναμόρφωση μάλιστα που συνοδεύτηκε και με αλλαγή του ορκωτού της λογιστή.

Επιχειρώντας οι ίδιες πηγές να αποσυνδέσουν την υπόθεση ΔΕΗ από τα ερωτήματα που έχει προκαλέσει η στάση της Επιτροπής στη Folli Follie, τονίζουν ότι η έρευνα στις οικονομικές καταστάσεις της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού έχει ξεκινήσει μήνες πριν, γι’ αυτό και βρίσκεται στη τελική της φάση. Όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα των υπηρεσιών, αυτό, όπως λένε, θα σταλεί άμεσα στο ΔΣ της ΕΚ, το οποίο και θα προχωρήσει σε αποφάσεις, αφού πρώτα θα έχει καλέσει τη ΔΕΗ να πάρει θέση.

Τα νούμερα

Κατά το πρώτο, λοιπόν, εξάμηνο πέρυσι, ο όμιλος ΔΕΗ εμφάνισε κέρδη 31,1 εκατ. ευρώ, όταν στη πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε εμφανίσει ζημιές 249,5 εκατ. ευρώ.

Η λογιστική απόκλιση ξεπερνά τα 280 εκατομμύρια ευρώ, και υπολείπεται μόλις 57 εκατ. ευρώ της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της επιχείρησης, ύψους 336,8 εκατ ευρώ.

Αντίστοιχα, πέρυσι το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ εμφάνισε 202,1 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη (EBITDA) όταν θα έπρεπε αυτά να μην ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 2,46 δισεκατομμύρια, όταν στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είναι 2,35 δις.