01 Οκτωβρίου 2018

Γκρίνιες στη ΝΔ για τα «ανοίγματα» Κυριάκου

Με τη χώρα να έχει μπει defacto σε εκλογικό κύκλο, στρατηγική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από εδώ και πέρα είναι να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, εκπέμποντας ένα οριζόντιο μήνυμα με διττή στόχευση: Αφενός να προσελκύσει στη ΝΔ πολίτες που ήταν εκτός του παραδοσιακού φάσματος του κόμματος, αφετέρου να στείλει και μήνυμα επιστροφής προς άλλοτε ψηφοφόρους της ΝΔ, που την εγκατέλειψαν προοδευτικά από το 2009 και μετά.

Μια λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, είναι δηλωτική της στρατηγικής κατεύθυνσης που υιοθετεί: «πανστρατιά». Άλλωστε και το πνεύμα των προτάσεων που περιέγραψε στη ΔΕΘ ήταν σε αυτή την τροχιά, ένα μήνυμα, δηλαδή, προς όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του τι ψήφιζαν στις προηγούμενες εκλογές.

«Όπλο» του προέδρου της ΝΔ, προκειμένου να διευρύνει το ακροατήριο της παράταξης, αλλά και να επαναπροσεγγίσει άλλοτε «γαλάζιους» ψηφοφόρους, θα είναι το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαραβάλει όλο και εντονότερα στην κυβερνητική ρητορική. Άλλωστε, αναλύοντας και τα στοιχεία των μετρήσεων που έγιναν αφού οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο «γαλάζιο» επιτελείο είδαν με ικανοποίηση την παρουσία του προέδρου της ΝΔ να «περνά» καλά σε ένα ευρύ φάσμα πολιτών, ευρύτερο και από αυτό που δήλωνε στις έρευνες ότι προτίθεται να ψηφίσει το κόμμα. Υπό αυτό το πρίσμα και στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας και όρων αυτοδυναμίας την επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμένει στη λογική του «ανοίγματος προς όλους», ιδίως όσο το Μαξίμου επιλέγει κινήσεις και εξαγγελίες με «ταξικό» πρόσημο.

Με αυτή την προσέγγιση δε, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να απευθυνθεί σε κοινά που δεν πρόσκεινται παραδοσιακά στη ΝΔ, ενώ επενδύει και στην πολιτική ενεργοποίηση πολιτών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει την οδό της αποχής. Με άλλα λόγια, στο «στόχαστρο» του κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, είναι οι «απογοητευμένοι» που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015, νέοι που θεωρούν ότι «όλοι είναι το ίδιο», πολίτες που έκατσαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις «στον καναπέ», αλλά ακόμα και πολίτες από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, όπως μακροχρόνια άνεργοι. Αιχμή του μηνύματος της ΝΔ θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένα πρόγραμμα «που αφορά όλους», όπως το θέτουν επιτελικά «γαλάζια» στελέχη, και αποσκοπεί στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και συνακόλουθα νέου πλούτου.

«Δεν περισσεύει κανείς»

Μια αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη, πάντως, την προηγούμενη Πέμπτη, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ειδικά σε αυτήν τη μεγάλη μάχη, δεν περισσεύει κανείς, ειδικά αυτοί που έδωσαν ιστορικές μάχες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «από αυτήν τη μάχη με το ιστορικό διακύβευμα δεν μπορούν να είναι απόντες».

«Φωτογράφισε» έτσι τόσο παλιούς ψηφοφόρους και στελέχη της ΝΔ, όσο και εν ενεργεία πολίτες στις τάξεις της ΝΔ που προβληματίζονται από τη λογική των «ανοιγμάτων» σε χώρους εκτός του παραδοσιακού «γαλάζιου» φάσματος, χτυπώντας «καμπανάκι» ότι η ΝΔ δεν μπορεί να λησμονεί τους «δικούς της ανθρώπους». Πρόκειται για συζήτηση που είναι γνωστή στα επιτελικά στελέχη και στην ηγεσία της ΝΔ και ανακυκλώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και, για παράδειγμα, και στην τρέχουσα συγκυρία,όπου πυκνώνουν οι διεργασίες τόσο για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, όσο και για το ποια πρόσωπα θα στηρίξει η ΝΔ στο επίπεδο των περιφερειακών εκλογών.

Έτσι, λίγες μέρες πριν τα 45α γενέθλια της ΝΔ, στις 4 Οκτωβρίου (θα εορταστούν σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη), ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να απευθυνθεί και στο παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι από την επόμενη εκλογική μάχη, που θα έχει περίπου «υπαρξιακά» χαρακτηριστικά, δεν νοείται να λείπει κανείς, όποιους προβληματισμούς και αν έχει για τη λειτουργία του κόμματος. Και αυτό, γιατί το διακύβευμα μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως το θέτει ο κ. Μητσοτάκης, είναι πολύ σημαντικότερο: Να μπει «φρένο στον κατήφορο» και να επέλθει πολιτική αλλαγή.

Ενίσχυση προγράμματος – νέες περιοδείες

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης επενδύει και στην περαιτέρω ενίσχυση του προγραμματικού λόγου του κόμματος. Έτσι, σε πρώτη φάση και μάλλον εντός του Οκτωβρίου, προγραμματίζεται παρουσίαση της πρότασης της ΝΔ για την Παιδεία, που θα είναι συνολική και θα αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Για τον Νοέμβριο, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, προγραμματίζεται η παρουσίαση των λεπτομερειών του σχεδίου του κόμματος για την Υγεία, στο οποίο θα αποτυπώνεται μια νέα αρχιτεκτονική του συστήματος.

Παράλληλα, με αφορμή και τη δριμεία κριτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το ζήτημα, η ΝΔ επιμένει σε τρεις κυρίαρχους άξονες για μια νέα, μεταναστευτική πολιτική από την επόμενη κυβέρνηση: αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, απλούστευση της διαδικασίας απονομής ασύλου, με μείωση των σταδίων που απαιτούνται, ώστε οι αιτήσεις να τυγχάνουν επεξεργασίας πιο γρήγορα και να επιτυγχάνεται πιο άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κατά κύριο λόγο, αλλά και διαμόρφωση ανθρωπίνων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, για να μην επικρατούν συνθήκες τύπου «Μόριας», που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς.

Παράλληλα, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους πολίτες αναφορικά με την πρόταση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για έναν ακόμα «μαραθώνιο» περιοδειών ανά την Επικράτεια. Η αρχή έγινε την Παρασκευή, από τη Σάμο, ένα νησί που έχει σηκώσει μεγάλο βάρος για τη διαχείριση του προσφυγικού, και στο οποίο η επίσκεψη εκκρεμούσε από το καλοκαίρι, ενώ ο επόμενος σταθμός στο καλαντάρι του προέδρου της ΝΔ είναι η Ήπειρος (κατά πάσα πιθανότητα όλοι ή οι περισσότεροι νομοί), προς το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου. Και, φυσικά, στον προγραμματισμό υπάρχουν και άλλες επισκέψεις που ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» ημερολογιακά, όπως στην Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο και στην Ευρυτανία.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο