03 Οκτωβρίου 2018

Επιδρομή των funds σε σπίτια και επιχειρήσεις καταγγέλλει ο Λαφαζάνης

Η ΛΑΕ και το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών «και με τις σημερινές μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις τους» σε δύο συμβολαιογραφεία στην Αθήνα που πραγματοποιούσαν πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, «έδωσαν ηχηρό μήνυμα στο μνημονιακό πολιτικό, οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο ότι συνεχίζουν τους αγώνες τους ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και δεν τους φοβίζουν οι κλιμακούμενες διώξεις αγωνιστών της ΛΑΕ και του Κινήματος κατά των πλειστηριασμών» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΛΑΕ και προσθέτει: «Ο αγώνας κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας συνεχίζεται, διευρύνεται και κλιμακώνεται και συνδέεται όλο και περισσότερο με τους αγώνες για τη δημοκρατία, την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Στις δυο συγκεντρώσεις συμμετείχαν μπλοκ της ΛΑΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Παναγιώτη Λαφαζάνη, της “Ενωτικής πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών”, του “Συντονισμού συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών” και των “Ανυπότακτων συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας”.

Σε δηλώσεις του, έξω από το πρώτο συμβολαιογραφείο, όπου «με παρέμβαση του κινήματος», ανεστάλησαν δύο πλειστηριασμοί  πρώτης κατοικίας ο γραμματέας της ΛΑΕ μίλησε για «μια εφιαλτική επιδρομή πλειστηριασμών» από τα fund, τα οποία έχουν αγοράσει δάνεια «πολλές φορές με 20% και 30% της αξίας του δανείου και ζητάνε από τους οφειλέτες να πληρώσουν το 100%». «Τώρα παίρνουν πολύ μικρά σπίτια, να το ξέρετε αυτό, γιατί τα θεωρούν περισσότερο αξιοποιήσιμα […] Μιλάμε για άγριες καταστάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Φανταστείτε ληστεία που γίνεται, φανταστείτε τη λεηλασία που γίνεται πανελλαδικά. Και αυτά τα fund έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν ταχύτατα σε αυτούς πλειστηριασμούς», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Επίσης, κινδυνεύουν και χιλιάδες επιχειρήσεις. Και εκεί έχουν κάνει επιδρομή τα fund. Να “αφελληνίσουν” αυτές τις επιχειρήσεις και να πετάξουν τους εργαζόμενους στον δρόμο. Πρόκειται για μια τραγωδία. Πρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος τι γίνεται. Τι τον περιμένει διότι αυτά που λένε περί μεταμνημονιακής εποχής είναι κουραφέξαλα. Τις ελληνικές επιχειρήσεις πάνε να τις κλείσουν, να διώξουν κόσμο και να τις μεταβιβάσουν σε ξένα χέρια».

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στο συμβολαιογραφικό γραφείο της Βασιλικής Βαλσαμίδου επί της Σταδίου 43, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί η πρώτη συγκέντρωση είχαν προγραμματιστεί μεταξύ άλλων δυο πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών: «Ο πρώτος πλειστηριασμός αφορούσε πρώτη κατοικία 100 τμ, με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα με τιμή 1ης προσφοράς 194.000 ευρώ, για χρέος 50.000 ευρώ. Το σπίτι ανήκει σε οικογένεια συνταξιούχου της Εθνικής με σύζυγο και άνεργο παιδί. Τελικά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κάτω από την πίεση τα κινητοποίησης αλλά και μετά από παρέμβαση-διαμαρτυρία προς την διοίκησή της του γραμματέα του Π.Σ της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, αναγκάστηκε να αναστείλει αυτό τον πλειστηριασμό. Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορούσε πρώτη κατοικία 87 τμ στον Ωρωπό, με τιμή 1ης προσφοράς 105.000 ευρώ, για χρέος 50.000 ευρώ, με επισπεύδουσα την ALPHA BANK, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί κηρύχθηκε άγονος». Επίσης , αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο συμβολαιογραφείο της κ. Μπόλτση επί της οδού Αιόλου 100, είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας 98,2 τμ στο Μενίδι, με τιμή 1ης προσφοράς 68.000 ευρώ και επισπεύδων Fund (UCI) που είναι θυγατρική ισπανικής τράπεζας, για χρέος 170.250 ευρώ.