22 Δεκεμβρίου 2018

Υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ στη Βουλή: Τα ερωτήματα των 37 βουλευτών της ΝΔ έμειναν αναπάντητα.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση 37 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση του πρώην διευθύνοντος συμβούλουΠοινική δίωξη στον Θ. Κιτσάκο, πρώην CEO της ΔΕΠΑ και εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κ. Θεόδωρου Κιτσάκου και το “αόρατο χέρι” που προκάλεσε ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων στη ΔΕΠΑ».

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη απέκρουσε τις κατηγορίες για τη ζημιά που προκλήθηκε στη ΔΕΠΑ από οφειλές της εταιρείας ELFE –του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη– υποστηρίζοντας ότι το χρέος αυξήθηκε λόγω των τόκων και όχι λόγω χαριστικής πολιτικής που άσκησε η διοίκηση της ΔΕΠΑ επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση μέσω του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη δήλωσε ότι «δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα».

Η υπόθεση του χρέους της ELFE προς τη ΔΕΠΑ απέκτησε τις τελευταίες εβδομάδες μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για την διόγκωση του χρέους, ο τελευταίος προχώρησε σε καταγγελίεςO Kιτσάκος «έδωσε» Μέγαρο Μαξίμου, υπουργούς και προηγούμενη ηγεσία για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-ELFE δηλώνοντας σε συνέντευξη τύπου ότι για τους χειρισμούς του στο τιμόνι της ΔΕΠΑ ήταν ενήμεροι πέντε υπουργοί της κυβέρνησης. Ο κ. Κιτσάκος μάλιστα, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Πριν αναλάβει ανώτατη διοικητική θέση στη ΔΕΠΑ ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη και γενικός διευθυντής της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, δηλαδή της ίδιας εταιρείας που μετονομάστηκε σε ELFE. Επίσης, ήταν τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο Θεόδωρος Κιτσάκος.

Εκτός των άλλων, μερίδα του τύπου αποκάλυψε ότι ένα άγνωστο όνομα μέχρι προσφάτως, ο Μανώλης Πετσίτης, στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά, υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Επικοινωνίας, προσλήφθηκε στην ELFE του Λαυρεντιάδη αποκομίζοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αμοιβές, κάτι που δεν δικαιολογείται ούτε από τις επαγγελματικές του περγαμηνές, ούτε από τις σπουδές του. Ο Μ. Πετσίτης εμφανιζόταν στο πλευρό του Νίκου Παππά και είναι το ίδιο άτομο, που διατύπωσε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 στο ίδιο χαρτίΤα στοιχήματα του Τσίπρα και συνεργατών του για το τελικό αποτέλεσμα Πηγή: Τα στοιχήματα του Τσίπρα και συνεργατών του για το τελικό αποτέλεσμα [εικόνα] | iefimerida.gr  όπου τις έγραψε και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ μετά τις εκλογές του 2015 μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου και φωτογραφιζόταν με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιχειρηματικούς παράγοντες του τόπου.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης είπε για τον κ. Πετσίτη στη Βουλή, ότι δεν τον ήξερε και ότι συμπτωματικώς εμφανίστηκε στις φωτογραφίες. Για την υπόθεση ELFE, ο κ. Φλαμπουράρης παραδέχτηκε ότι έκανε παρέμβαση μετά από αίτημα των εργαζομένων της ELFE και ζήτησε από τις τράπεζες νέα χρηματοδότηση. Όμως, οι τράπεζες του απάντησαν, όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, ότι «δεν συνδιαλεγόμαστε με τον Λαυρεντιάδη».

Δραγασάκης: Εγινε φορολογικός ή άλλος έλεγχος στην ELFE;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επέκρινε την αντιπολίτευση διότι έφερε το ζήτημα στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς το θέμα δεν είναι σοβαρό και δεν άπτεται του γενικότερου ενδιαφέροντος. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το «χαμηλό» ενδιαφέρον, αναρωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία έκανε επίκαιρη ερώτηση, που αποτελεί ένα κοινοβουλευτικό εργαλείο για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρθηκε ούτε το κοινοβούλιο ούτε ο τύπος (κάτι που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ενδιαφέρθηκαν, όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή, και βεβαίως η μεγαλύτερη μερίδα του τύπου).



Ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, θεώρησε χιουμοριστική την παραίνεση Δραγασάκη και απάντησε λέγοντας: «Ο αντιπρόεδρος κ. Δραγασάκης [...] μας ζήτησε να παραιτηθούμε από το υπόλοιπο της συζήτησης και να πάμε όλοι στο σπίτι μας να φάμε, μεσημέρι είναι κιόλας. Στην Κέρκυρα τρώμε παστιτσάδα το μεσημέρι, όταν πλησιάζουν μέρες γιορτινές. Αυτό μας συνεβούλευσε, λοιπόν, ο κ. Δραγασάκης».

Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε πως, καθώς η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μην κλείσει η ELFE για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, αυτή τη στιγμή εξετάζει το ενδεχόμενο της αναγκαστικής διαχείρισης της ELFE. Αυτό σημαίνει κούρεμα του χρέους της εταιρείας, που φτάνει σήμερα τα 300 εκατ. ευρώ (σε τράπεζες, ΔΕΠΑ και άλλους προμηθευτές), προκειμένου να προσελκυστεί νέος επενδυτής. Διευκρίνισε όμως ότι αυτός δεν έχει βρεθεί ακόμη. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε για την ELFE το μοντέλο του Νεωρίου Σύρου, όπου το χρέος κουρεύτηκε κατά 90% προτού βρεθεί νέος επενδυτής. Το ίδιο έκανε και ο κ. Φλαμπουράρης. Πάντως ο τελευταίος μίλησε πιο συγκεκριμένα για το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα και την ανάγκη «νέου επενδυτή», κάτι που αποκλείει σε πρώτη ματιά τον σημερινό κύριο μέτοχο, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως η διοίκηση της ELFE έχει υπολογίσει ότι μπορεί να πληρώνει φυσικό αέριο μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα, αλλά η κατανάλωση και το παλιό χρέος ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό αυτό. Προϋπόθεση για να τηρηθεί το όριο του εκατομμυρίου είναι να ρυθμισθεί το παλιό χρέος.



Ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Δραγασάκης πάντως δεν μπόρεσε να απαντήσει στο πώς μεταβιβάστηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ELFE σε άλλες κυπριακές εταιρείες, την ώρα που το χρέος για το φυσικό αέριο αυξανόταν προς την κρατική ΔΕΠΑ, αλλά αρκέστηκε να δείξει στη Βουλή την έκπληξή του γιατί δεν έγινε φορολογικός ή άλλος έλεγχος.

«Έγινε ποτέ φορολογικός ή άλλος έλεγχος στην ELFE;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως ευθύνες υπάρχουν μεν στις κυβερνήσεις, αλλά πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια ο αντιπρόεδρος αναρωτήθηκε γιατί οι υπηρεσίες του κράτους δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, λες και ο ίδιος ή άλλοι συνάδελφοί του δεν είναι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών του κράτους εδώ και τέσσερα χρόνια, που η υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE εξελίσσεται.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι, ακόμα και αν υπήρχε πρόθεση να ανταλλαγούν τα ακίνητα της ELFE με το χρέος πρoς τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να μειωθεί το χρέος, αυτό δεν συνέβη τελικώς. Ο ίδιος, που προήδρευσε σε μια τουλάχιστον διυπουργική σύσκεψη για να βρεθεί λύση για την ELFE, είπε ότι για την κυβέρνηση δεν ήταν «θέμα ΔΕΠΑ», αλλά θέμα «εργαζομένων ELFE».

Ο κ. Δραγασάκης συνέδεσε το θέμα με άλλες περιπτώσεις υπερδανεισμένων και εκτεθειμένων σε οφειλές έναντι τρίτων επιχειρήσεις, όπως η Μαρινόπουλος, το Νεώριο Σύρου και η Λάρκο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ζήτημα της ανταλλαγής των οικοπέδων δεν ήρθε ποτέ σε κυβερνητικό όργανο «διότι δεν είχε ωριμάσει».

Η άποψη Σταθάκη

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προσπάθησε να διακωμωδήσει τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η ανταλλαγή οικοπέδων έναντι χρέους της ELFE πρoς τη ΔΕΠΑ ουδέποτε συνέβη, γιατί «απερρίφθη μετ’ επαίνων». Επισήμανε ακόμα ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ τον Ιούνιο του 2017 ελήφθησαν μέτρα «πίεσης του συστήματος» (των εταιρειών Λαυρεντιάδη).

Όταν η αντιπολίτευση ρώτησε τον υπουργό Ενέργειας γιατί αποπέμφθηκε ο κ. Κιτσάκος όταν γνωστοποιήθηκε το όλο θέμα μετά την παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας, ο κ. Σταθάκης απάντησε πως αντικαταστάθηκε διότι γενικότερα δεν πέτυχε στο έργο του.



Ο Γιώργος Σταθάκης.

Σε σχέση με το χρέος των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης θεωρεί ότι αυξήθηκε μόλις κατά 12 εκατομμύρια στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο έχει προκύψει από το επιτόκιο υπερημερίας (7,2%) επί του χρέους που είχε συσσωρευθεί ήδη επί ΝΔ. Όμως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης απέδειξε με υπολογισμούς ότι το ποσό των 12 εκατ. δεν ισχύει και είναι τουλάχιστον διπλάσιο. Στην απάντησή του πάντως ο κ. Σταθάκης προσπάθησε να καλύψει τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη, επί των ημερών του οποίων διορίστηκε ο Θ. Κιτσάκος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι επί των ημερών του κ. Σκουρλέτη, τους τελευταίους μήνες του 2015, το χρέος εκτινάχθηκε κατά 10 από τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι ένα μέρος του χρέους της ELFE έχει σχέση με τον ανατοκισμό παλαιών οφειλών στη ΔΕΠΑ, αλλά και έναν πολύ υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην πρώτη ύλη, που είναι το αέριο για την παραγωγή φωσφορικών λιπασμάτων. Αλήθεια όμως είναι και το γεγονός ότι, από τα μέσα του 2015, μια σειρά περιουσιακών στοιχείων της ELFE άρχισαν να μεταφέρονται στις εταιρείες PFIC και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, στις οποίες η ELFE πούλαγε φυσικό αέριο που αγόραζε από τη ΔΕΠΑ. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας, το 2016 ο τζίρος της ELFE έφθασε τα 60 εκατ. ευρώ με ζημιά 40 εκατ. και αγορά αερίου 50 εκατ. ευρώ, οδήγησε τον κ. Σκρέκα στο συμπέρασμα ότι η ELFE πούλαγε το αέριο στις συνδεδεμένες επιχειρήσεις φθηνότερα από ό,τι το αγόραζε. Με τον τρόπο αυτό η ζημιά έμενε στα ELFE (που δεν είχαν πλέον περιουσιακά στοιχεία για να τους τα κατασχέσει κάποιος), ενώ οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις κέρδιζαν, γιατί αγόραζαν το αέριο φθηνότερα.



Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Στην κατάληξη της συνεδρίασης ο υπουργός κ Γ. Σταθάκης κατέθεσε τρεις πίνακες για την συνολική εξέλιξη του χρέους, επιμένοντας ότι τη μερίδα του λέοντος την έχουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρεώνοντας ωστόσο τους 11 μήνες αύξησης του χρέους του 2015 όταν φτιάχθηκαν οι συνδεδεμένες εταιρείες (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, PFIC) στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτούς τους 11 μήνες στο τιμόνι της ΔΕΠΑ είχε διατηρηθεί ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος, Σ. Παλαιογιάννης. Ο τελευταίος πάντως είχε στείλει εξώδικο στην ELFE να τακτοποιήσει το χρέος, αλλά απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον τότε υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη. Επίσης, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, όταν ο τότε επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, Γιώργος Παντελής, άρχισε να ερευνά το θέμα, κι αυτός απομακρύνθηκε από τη θέση του.

O βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας αναρωτήθηκε γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει φέρει το θέμα «αμελλητί» στη Βουλή μετά τις καταγγελίες Κιτσάκου και την αναφορά του σε υπουργούς της κυβέρνησης.

«Σιωπητήριο» σε Κιτσάκο

Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει «σιωπητήριο» στον κ. Κιτσάκο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κιτσάκος φοβάται ότι θα πληρώσει «μόνος από όλους» μια γενικότερη κυβερνητική πολιτική, που όπως φάνηκε από τη συζήτηση στη Βουλή είναι το κούρεμα του χρέους της ELFE προκειμένου να βρεθεί επενδυτής. Οποιοσδήποτε επενδυτής.

Τάσος Τέλλογλου
https://insidestory.gr/article/ypothesi-elfe-depa-sti-voyli