17 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Τερμάτισε το δούλεμα στα ΓΙΔΙΑ η Καρακώστα...


Επικές ατάκες απ' την Καρακώστα: Οι 1.100 κατασχέσεις την ημέρα γίνονται στους λίγους! Απο κάπου πρέπει να τα πάρουμε. Χρωστάνε χωρίς δικαιολογία



https://twitter.com/omadaalithias

Εργαζόμενοι ΚΕΕΛΠΝΟ: Κατηγορούν για χειραγώγηση και πολιτικές σκοπιμότητες την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης

«Το ποτήρι με τα ψέματα ξεχείλίσε», αναφέρουν χαρακτηριστικά

Σκληρή επίθεση στην γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, εξαπολύει το σωματείο εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κατηγορώντας την ότι “πιέζει υπαλλήλους, χειραγωγεί καταθέσεις και κατασκευάζει πορίσματα προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων”

Η καταγγελία του σωματείου έχει ως εξής:

"Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κυρία Μαρία Παπασπύρου, δυστυχώς για την ίδια και τον θεσμό που θα έπρεπε να υπηρετεί, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα κατασυκοφάντησης, στοχοποίησης και μείωσης των υπαλλήλων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, αντί να διερευνά την Αλήθεια.

Επειδή καμία καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων δεν έχει διερευνηθεί έως και σήμερα από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, παρά την σχετική εντολή της Εισαγγελίας Διαφθοράς για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Επειδή αποδεικνύεται πλέον στην πράξη ότι η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης συνέστησε στις 12/12/2017 Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου για την χρονική περίοδο 2016-2018, αποκλειστικά και μόνο «για τα μάτια του κόσμου», αφού οι Επιθεωρητές του κλιμακίου δεν έχουν καταφέρει εδώ και 125 ημέρες να βρουν τον δρόμο για το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Επειδή οι Εργαζόμενοι γινόμαστε θεατές ενός αναξιοπρεπούς κρυφτού μεταξύ της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και του «αόρατου» κλιμακίου της, όπου ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και όλοι μαζί παρεμποδίζουν την Εισαγγελική Έρευνα.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ξεκινάει πλέον να δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία τα οποία αρνείται η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μέχρι και σήμερα να ερευνήσει, προκειμένου να φτάσουν στη Δικαιοσύνη αλλά και να γνωρίζουν οι Έλληνες Πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει ώστε να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Γιατί τον Δεκέμβριο του 2017 η Διοίκηση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. άλλαξε ηλεκτρονικές κλειδαριές και κωδικούς πρόσβασης στον Server Room του Οργανισμού, δίνοντας αποκλειστική πρόσβαση στην παράνομη εταιρεία φύλαξης;

Γιατί δηλαδή δύο μήνες πριν την απομάκρυνση της παράνομης εταιρείας φύλαξης παραδόθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών αρχείων ασθενών, οικονομικών στοιχείων, εμπιστευτικών στοιχείων καθώς και στοιχείων αναρτήσεων, αποκλείοντας από την πρόσβαση τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπαλλήλους;

Γιατί αυτή η συγκεκριμένη ενέργεια εκ μέρους της Διοίκησης συμπίπτει χρονικά με την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., έτους 2017 , προκειμένου να δοθούν παρανόμως επιπλέον δύο (2) εκατομμύρια Ευρώ στην παράνομη εταιρεία φύλαξης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.;

Γιατί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και το Κλιμάκιο της αφήνει συστηματικά έξω από το κάδρο ελέγχου την παράνομη εταιρεία, δεν ερευνά τις ενέργειές της εντός των χώρων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., δεν ερευνά την διαδρομή του χρήματος που παρανόμως έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία και αντί αυτού πιέζει υπαλλήλους, χειραγωγεί καταθέσεις και κατασκευάζει πορίσματα προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Αυτά είναι μόνο η αρχή.

Τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων είναι πολλά και αδιάσειστα.

Έρχονται και άλλα.

Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων"

Ο Τσελίκ τα έβαλε πάλι με τον Καμμένο -Ποια φράση του Τσίπρα τον συμβουλεύει να λέει κάθε μέρα

Ο Ομέρ Τσελίκ δεν χάνει ευκαιρία να τα βάλει με τον Πάνο Καμμένο το τελευταίο διάστημα.

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων «πιάστηκε» από μια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο, για να κάνει... μάθημα στον κ. Καμμένο.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι ‘’Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος’’. Ο υπουργός Αμυνας πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε ημέρα», έγραψε ο Τσελίκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τον τελευταίο καιρό ο Τσελίκ έχει επιτεθεί αρκετές φορές στον Ελληνα υπουργό Αμυνας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, καθώς μεταξύ άλλων τον έχει χαρακτηρίσει άμυαλο και πολιτικό κωμικό, ενώ κάλεσε την ΕΕ να καταδικάσει τη στάση του.

Επιμένει ο Τούρκος αντιπρόεδρος: Πήγαν και ύψωσαν την σημαία και εμείς την κατεβάσαμε

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, λέει ο Μπεκίρ Μποζντάγ

Επιμένει η Τουρκία ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος.

Μόλις ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, ο αντιπρόεδρος, Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο», για να προσθέσει: «Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε».

Επιμένει η Τουρκία ότι κομάντο της κατέβασαν την ελληνική σημαία στο Μικρό Ανθρωποφαγο, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Εκείνοι ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μποζντάγ μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο γειτονικές χώρες. Εμείς ευχόμαστε να συνεχιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας. Οι καλές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο», σημείωσε.

«Το Αιγαίο θα πρέπει να είναι μία θάλασσα καλής γειτονίας. Υπάρχουν καταστάσεις που θεωρούμε δυσάρεστες και ανεπιθύμητες. Για αυτό η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαναλάβει προκλητικές ενέργειες. Η Τουρκία είναι ώριμη να δίνει απαντήσεις σε παιδαριώδεις συμπεριφορές», συμπλήρωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Μάλιστα, επέκρινε «κάποιους υπουργούς» στην Ελλάδα, οι οποίοι κάνουν προκλητικές δηλώσεις, «με το βλέμμα στην εσωτερική πολιτική σκηνή».

ΝΔ για τις προβλέψεις του ΔΝΤ: Αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη η Ελλάδα - Ανεδαφικό το αφήγημα της κυβέρνησης

H Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κάνει αναφορά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμη μία φορά, το αφήγημα της Κυβέρνησης περί υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αποδεικνύεται ανεδαφικό. Σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις βρίσκονται κάτω από τον πήχη του 2,3% της Κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του Δ.Ν.Τ. για 2,6%. Και βέβαια, η χώρα μας παραμένει η αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Αυτό συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας. Οι δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου προσκρούουν στην πραγματικότητα. Πρέπει να αντιληφθούν πως δίχως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κατάργηση των ιδεοληπτικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα».

Αυτός είναι ο σκληρός και επικίνδυνος αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Χειροπέδες σε έναν από τους πιο σκληρούς και επικίνδυνους κακοποιούς της Ευρώπης πέρασαν οι αστυνομικοί στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τον 57χρονο L.S., ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές είναι ο επικεφαλής της γεωργιανής-ρωσικής μαφίας στην Ευρώπη. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές ενώ σε παράλληλες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα έχουν συλληφθεί και αρκετά ακόμη άτομα που συνδέονται μαζί του.



Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι Γεωργιανοί, Αρμένιοι και Ρώσοι που ήταν μέλη της καλά οργανωμένης συμμορίας του που πραγματοποιούσε κλοπές σε ολόκληρη την Ευρώπη με μεγάλη λεία. Επίσης οι αρχές συνδέουν τον αρχιμαφιόζο με διακίνηση ναρκωτικών, μαστροπεία και δολοφονίες. Στην Ελλάδα βρίσκονται Γάλλοι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες της ΕΛΑΣ.



Ο S.L. είχε συλληφθεί και τον Ιανουάριο του 2012 σε πολυτελές ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων καθώς τότε εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης από τις ισπανικές αρχές για την υπόθεσή της δολοφονίας του 75χρονου Α.Ο. ή «παππού Χασάν» τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα.



Ο Α.Ο., μέχρι την δολοφονία του ήταν το αφεντικό της «Vor V Zakone», που μεταφράζεται ως «κλέφτες του νόμου». Οι έρευνες της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε το βίντεο του ALPHA.

Μητσοτάκης για Τσίπρα στο Καστελόριζο: «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα ψέματα και πειραματισμούς»-ΒΙΝΤΕΟ


Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε πως «όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα» που είναι ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» και «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας»

Την αντίδραση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο και τα όσα δήλωσε εκεί τόσο για την έξοδο από το Μνημόνιο όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση την κάλεσε να διασφαλίζει τα αυτονότητα στο Αιγαίο όσο ακόμη μένει στην εξουσία.



Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου της ΝΔ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα Μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια. Σήμερα, είχε το θράσος -και μάλιστα από το Καστελόριζο- να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο.

Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή Κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς. Πόσο μάλλον ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα. Όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η Κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Αντετοκούνμπο: «Θα είμαι πάντα ένας φιλόδοξος πολεμιστής και ένας περήφανος Έλληνας»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναφέρθηκε στα όνειρά του, τόνισε πως θέλει το βραβείο του MVP και σημείωσε πως θα είναι για πάντα ένας περήφανος Έλληνας.

Ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς παραχώρησε συνέντευξη στην «Ο'Jogo» της Πορτογαλίας και αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια αλλά και στην περηφάνια που νιώθει ως Έλληνας. Παράλληλα, δήλωσε πιστός στα «Ελάφια» και έτοιμος να διεκδικήσει το βραβείο του MVP και τον τίτλο του ΝΒΑ!

Αρχικά, ο Γιάννης στάθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του, λέγοντας: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ήταν δύσκολα μέχρι να φτάσω στο ΝΒΑ. Είχα μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, αλλά δεν ξεχνώ το πως ήμουν γιος ενός μετανάστη στην Ελλάδα. Για να βοηθήσω την οικογένειά μου, πουλούσα παιχνίδια και αναμνηστικά στους τουρίστες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου μου χρόνου. Δεν ντρέπομαι γι 'αυτό, το αντίθετο. Και τώρα είμαι στο καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, κάνοντας την καλύτερη δουλειά στον κόσμο [γελάει]. Είμαι φιλόδοξος και εργατικός, αλλά και πολύ ταπεινός. Δεν άλλαξα και είμαι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσω την οικογένειά μου».

Στη συνέχεια ο σταρ των Μπακς πρόσθεσε: «Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και θέλουμε να δείξουμε στους νέους της χώρας μου ότι μπορούν να επιτύχουν τα όνειρά τους. Αν μπορούσα να κάνω αυτό που κάνω, τότε όλοι οι νέοι μπορούν να το κάνουν. Είμαι ευτυχής για την υποστήριξη που λαμβάνω καθημερινά από τους Έλληνες, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε κάθε κίνηση των Μπακς, αλλά όταν πάω στην Αθήνα. Ξέρω ότι θα επιτύχω τους στόχους μου. Δεν ξέρω αν γεννήθηκα με αυτή την προσωπικότητα, αλλά θα είμαι πάντα ένας φιλόδοξος πολεμιστής».

Σχετικά με τους στόχους και τις βλέψεις που έχει για το μέλλον, ο Αντετοκούνμπο ανέφερε: «Θέλω να συνεχίσω να αμφισβητώ τα όριά μου. Θέλω να είμαι ο καλύτερος και πιο πλήρης παίκτης. Ο Λεμπρόν, ο Ντουράντ, ο Χάρντεν και ο Ούεστμπρουκ είναι μεγάλα αστέρια. Θέλω να φτάσω όσο πιο κοντά σε αυτό το επίπεδο και να κερδίσω τρόπαια ως MVP, για παράδειγμα. Έχω πολύ σεβασμό για όλους, είναι εμπνεύσεις και παίζοντας εναντίον τους είναι πάντα μια δοκιμή για να δούμε αν έχω κάνει σωστά την δουλειά μου και αν έχω προχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή ήμουν πολύ αδύναμος για να υπερασπιστώ τον Λεμπρόν.. Τώρα είμαι βαρύτερος!»

Τέλος, ο Γιάννης στάθηκε και στα... σχέδια που έχει με τους Μπακς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα άλλο όνειρο που θέλω να πετύχω. Θέλω να δείξω στην πόλη και στην ομάδα ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι σπουδαίο και να επιστρέψουμε στην κορυφή. Δίνω τα πάντα για τους Μπακς.. Με επέλεξαν πριν από πέντε χρόνια ενώ έπαιζα στη δεύτερη κατηγορία. Με τους νέους παίκτες, τους οπαδούς και την καθημερινή δουλειά, χτίζουμε το παρόν, αλλά και το μέλλον. Θέλω να κερδίσω τίτλους με τους Μπακς, θα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Τα καλύτερα χρόνια για το Μιλγουόκι τώρα έρχονται. Χτίζουμε κάτι σπουδαίο, το οποίο μπορεί να δώσει στους ανθρώπους της πόλης μεγάλες χαρές. Δεν είναι μόνο μεγάλες πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο, το Χιούστον ή η Βοστώνη που έχουν ανταγωνιστικές ομάδες».

Το ΣτΕ καταργεί ουσιαστικά τα hotspot στα νησιά: Θα μετακινούνται ελεύθερα στο εξής οι ΛΑΘΡΟ ανά την επικράτεια

[Εννοείται ότι το ΑΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει το άρθρο με φώτο γυναίκας και παιδιού ΛΑΘΡΟ... η γνωστές φώτο με μια γυναίκα σε πρώτο πλάνο και από πίσω ορδές αντρων ΛΑΘΡΟ... τα 'χουμε πει αυτά]

Του Παναγιώτη Στάθη

Ελεύθερα θα μετακινούνται πλέον εντός της ελληνικής επικράτειας, όσοι πρόσφυγες υπέβαλαν από χθες και μετά αίτημα ασύλου στη χώρα μας, αντίθετα εντός των hot spot των 6 νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα παραμείνουν όσοι ήδη βρίσκονται εκεί.

Με βασικό σκεπτικό την υποβάθμιση των περιοχών αυτών του Αιγαίου και την αδυναμία τους να σηκώσουν κι άλλους πρόσφυγες, το Δικαστήριο (Δ’ Τμήμα) ακύρωσε ως μη επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία, από το Μάρτιο του 2016, επιβάλλονταν περιορισμοί στην κυκλοφορία όσων προσφύγων είχαν αιτηθεί άσυλο σε έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

"Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία -αναφέρεται στο σκεπτικό- έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς", αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Όχι αναδρομική ισχύ

Η απόφαση στάθμισε το μεγάλο αριθμό των προσφύγων αλλά και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά και αποφάσισε να μην ακυρώσει αναδρομικά την απόφαση για λόγους γενικού συμφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι σήμερα στα hot spot των νησιών, θα παραμείνουν εκεί. Αντίθετα, όσοι πρόσφυγες υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χθες (παραμονή της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ), τότε αυτοί θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς μέχρι να εκδοθεί η διοικητική απόφαση για το άσυλο τους.

Οι πέντε πλουσιότερες οικογένειες του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης

Η πιο πλούσια είναι η οικογένεια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Χλοπόνιν - Τα εισοδήματα της αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 270 φορές (!) φθάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ)

Οι ρώσοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και της ρωσικής κυβέρνησης έγιναν αισθητά πιο πλούσιοι το 2017. Τα συνολικά εισοδήματα των οικογενειών τους το 2017 αυξήθηκαν περισσότερο από δύο φορές σε σχέση με το 2016. Στην κυβέρνηση εμφανίσθηκε ένας νέος εκατομμυριούχος σε ρούβλια, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Χλοπόνιν, που απόκτησε την ιδιότητα αυτή μετά την πώληση ενός σπιτιού που είχε στην Ιταλία

Σύμφωνα με τις φορολογικές τους δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι αύξησαν αισθητά τα εισοδήματα τους.

Η πιο πλούσια οικογένεια της ρωσικής κυβέρνησης είναι η οικογένεια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Χλοπόνιν, καθώς τα εισοδήματα της αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 270 φορές(!) φθάνοντας τα 3 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2016 τα εισοδήματα τους ανέρχονταν στα 10,8 εκατομμύρια ρούβλια (142.000 ευρώ), εκ των οποίων η σύζυγος του Ναταλία είχε εισοδήματα 4,1 εκατομμυρίων ρουβλίων (54.000 ευρώ).

Η εκπρόσωπος του Χλοπόνιν δήλωσε στο BBC ότι ένας μέρος των εισοδημάτων προήλθε από την πώληση ενός ακινήτου στην Ιταλία. Στην φορολογική δήλωση του 2016 είχε καταγραφεί ένα ακίνητο και ένα οικόπεδο στην Ιταλία. Με βάση τη μέση ισοτιμία του ευρώ το 2017 (1 ευρώ =67,78 ρούβλια) για το ακίνητο που πούλησε στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης εισέπραξε 44 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή το ζεύγος Χλοπόνιν έχει δύο ακίνητα στην Ρωσία, ένα διαμέρισμα και μερικά οικόπεδα.

Στην δεύτερη θέση μεταξύ τω πιο πλούσιων οικογενειών βρέθηκε η οικογένεια του υπουργού αγροτικής Οικονομίας Αλεξάντρ Τκατσόφ, τα εισοδήματα της οποίας υπερέβησαν τα 586 εκατομμύρια ρούβλια (7,7 εκατομμύρια ευρώ) το 2017. Το 2016 τα εισοδήματα της οικογένειας ήταν 15,6 εκατομμύρια ρούβλια (205.000 ευρώ), ενώ ο ίδιος ο Τκατσόφ είχε τα μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Τα προσωπικά εισοδήματα του υπουργού αγροτικής οικονομίας αυξήθηκαν μέσα σ’ ένα χρόνο κατά 97 φορές (!).

Το γραφείο τύπου του υπουργείου αγροτικής Οικονομίας δήλωσε στο BBC ότι εισοδήματα της τάξεως των 542,75 εκατομμυρίων ρουβλίων προήλθαν από μερίσματα μετοχών το 2017 τα οποία είχε δωρίσει η μητέρα του λόγω ασθένειας.

Στην φορολογική δήλωση του Τκατσόφ αναφέρεται ότι έχει τρία οικόπεδα στη Ρωσία, μια κατοικία, ένα ξενοδοχείο και ένα οίκημα, ενώ η σύζυγός του δεν έχει κανένα ακίνητο. Στην οικογένεια Τκατσόφ ανήκει μια αγροτοβιομηχανική μονάδα στο Κρασνοντάρ και μεγάλες εκτάσεις γης. Ο ίδιος ο υπουργός δηλώνει ότι δεν σχετίζεται με επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια του αναπληρωτή αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και πληρεξούσιου εκπροσώπου του ρώσου προέδρου στην περιφέρεια της ρωσικής Άπω Ανατολής , Γιούρι Τρούτνεφ. Τα εισοδήματα της οικογένειας του ήταν το 2017 378 εκατομμύρια ρούβλια (5 εκ. ευρώ). Ωστόσο σε σχέση με το 2016 δεν αυξήθηκαν σημαντικά καθώς ήταν 358 εκατομμύρια ρούβλια (4,7 εκ. ευρώ). Οι οικογένεια Τρούτνεφ έχει δύο κατοικίες στην Ρωσία, μερικά οικήματα και αυτοκίνητα. Κατά το παρελθόν πριν αποκτήσει δημόσιο αξίωμα, ο Τρούτνε ήταν επιχειρηματίας και στην δεκαετία του 1990 είχε ιδρύσει τον επενδυτικό όμιλο «Εκς», ενώ είχε ασχοληθεί με αναπτυξιακά έργα και το εμπόριο.

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, είναι ο πιο πλούσιος αξιωματούχος του Κρεμλίνου. Αν το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 9,6 εκατομμύρια ρούβλια(126.000 ευρώ), το 2017 έφθασαν τα 255,8 εκατομμύρια ρούβλια (3,3 εκ ευρώ), δηλαδή αυξήθηκαν περισσότερο από 26 φορές μέσα σ’ ένα χρόνο

Στην φορολογική τους δήλωση αναφέρεται ότι ο Βάινο και η σύζυγός του αγόρασαν δύο εκτάσεις 57 και 60 στρεμμάτων με χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση ενός σπιτιού κι ενός οικοπέδου. Η σύζυγός του προσωπάρχη του Κρεμλίνου, πούλησε το μερίδιο που είχε σ ένα διαμέρισμα, όπως φαίνεται από την φορολογική δήλωση. Τα εισοδήματα της αυξήθηκαν από τα 4,5 (60.000 ευρώ) εκατομμύρια ρούβλια στα 5,6 εκατομμύρια ρούβλια (74.000 ευρώ).

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αύξησε σημαντικά τα εισοδήματα του καθώς το 2017 έφθασαν τα 14,3 εκατομμύρια ρούβλια (188.000 ευρώ) από τα 12,8 εκατομμύρια (168.000 ευρώ) που ήταν το 2016. Η συζύγος του όμως, η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τατιάνα Νάφκα αύξησε σχεδόν κατά δύο φορές τα εισοδήματα της φθάνοντας από τα 120,8 εκατομμύρια ρούβλια (1,6 εκ. ευρώ) στα 200,3 εκατομμύρια ρούβλια (2,6 εκ. ευρώ).

Εκτός των άλλων ο Πεσκόφ, άλλαξε το αυτοκίνητο του, ένα Toyota Land Cruiser που είχε αγοράζοντας μια Mercedes-Benz V250. Ο Πεσκόφ αναφέρει στη δήλωση του και ένα διαμέρισμα 126 τ.μ της συζύγου του στις ΗΠΑ. Η ιδιοκτησία αυτή καθιστά την οικογένεια Πεσκόφ την μοναδική οικογένεια του Κρεμλίνου που έχει ιδιοκτησία στις ΗΠΑ. Επίσης έχει ένα διαμέρισμα 180 τ.μ στην Γαλλία που χρησιμοποιεί ο γιός του Πεσκόφ.

Οι πιο πλούσιοι βουλευτές

Η πιο πλούσια οικογένεια της Ρωσικής Δούμας είναι η οικογένεια του βουλευτή του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Γκριγκόρι Ανικέγιεφ. Το 2017 τα εισοδήματα του έφτασαν τα 4,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (56,4 εκ. ευρώ). Είναι ανύπαντρος και έχει δύο παιδιά. Το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 527,6 εκατομμύρια ρούβλια (7 εκ. ευρώ). Ο Ανικέγιεφ είναι πρώην επιχειρηματίας, που αναφέρονταν στον κατάλογο του περιοδικού Forbes, ενώ αυτή την στιγμή είναι μέτοχος σε πολλές εταιρείες.

Η δεύτερη πιο πλούσια οικογένεια τη Ρωσικής Δούμας είναι η οικογένεια του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας, Αλεξάντρ Νεκράσοφ, τα εισοδήματα του οποίου έφθασαν τα 2,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (31,5 εκ. ευρώ). Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο βουλευτής είχε εισοδήματα της τάξεως των 29 εκατομμυρίων ρουβλίων (380.000 ευρώ), ενώ η σύζυγος του εισοδήματα της τάξεως των 2,3 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (30,2 εκ. ευρώ) Πέρυσι τα εισοδήματα της οικογένειας Νεκράσοφ έφθαναν μόλις τα 650 εκατομμύρια ρούβλια (8,5 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes η οικογένεια Νεκράσοφ διαθέτει μετοχές στην κατασκευαστική εταιρεία «Leader Group», ενώ από το 2017 διαθέτει τις μετοχές της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη, όπως έγραψε η εφημερίδα Vedomosti.

Την τριάδα των πιο πλούσιων οικογενειών της Ρωσικής Δούμας , συμπληρώνει ο βουλευτής Νικολάι Μπαρτσόφ, με εισοδήματα της τάξεως του 1,1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων(14,5 εκ ευρώ). Το 2016 τα εισοδήματα του ήταν 604 εκατομμύρια ρούβλια (8 εκ. ευρώ) .

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Κομισιόν: Πράσινο φως για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

«Πράσινο φως» στα μέτρα διασφάλισης της δίκαιης πρόσβασης στην παραγωγή ηλεκτρισμού με καύση λιγνίτη για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,60% άναψε η Κομισιόν. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση τα μέτρα είναι επίσης σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.

Η Επιτροπή κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι η τροποποιημένη τελική εκδοχή των διορθωτικών μέτρων που υπέβαλε η Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2018 αντιμετωπίζει πλήρως την παράβαση που διαπίστωσε η Επιτροπή στην απόφασή της του 2008, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει υπ' όψιν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ελλάδας και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά.

Τα διορθωτικά μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των προνομίων που έχουν δημιουργηθεί από τα ειδικά δικαιώματα πρόσβασης που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ορίζουν ότι η ΔΕΗ θα προβεί σε αποεπένδυση όσον αφορά τις μονάδες της Μελίτης (συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης μονάδας Μελίτη 2) και τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 που τροφοδοτούνται με λιγνίτη. Η αποεπένδυση θα περιλαμβάνει επίσης τους αναγκαίους εργαζομένους και τα αντίστοιχα ορυχεία λιγνίτη.

Βάσει των προτεινόμενων μέτρων, η ΔΕΗ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την εκχώρηση των ανωτέρω εγκαταστάσεων έως τον Μάιο του 2018.

Η δοκιμή αγοράς που πραγματοποίησε η Επιτροπή έδειξε ότι τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα αποτελούν ικανοποιητικό τρόπο αντιμετώπισης των αντιρρήσεων της Επιτροπής. Τα περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να εκχωρηθούν θα επιτρέψουν στους αγοραστές να ανταγωνίζονται άμεσα και πιο αποτελεσματικά στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ πρέπει να διαθέτουν πρόσβαση σε δυναμικότητα βασικού φορτίου, που στην Ελλάδα εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον λιγνίτη, ιδίως κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Η αυξημένη πρόσβαση σε δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση λιγνίτη θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ανταγωνιστική πίεση στην ελληνική αγορά χονδρικής και να αντιμετωπιστούν οι διαρκείς στρεβλώσεις προς όφελος της ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, με την εκποίηση υφιστάμενης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και την αποφυγή του περαιτέρω ανοίγματος και εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων, τα διορθωτικά μέτρα λαμβάνουν επίσης υπόψη την περιβαλλοντική πολιτική της Ελλάδας και τους στόχους της Ε.Ε. για το 2020 σχετικά με τη μείωση των εκπομπών CO2.

Τον Μάρτιο του 2008, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τους κανόνες ανταγωνισμού παρέχοντας στην κρατικής ιδιοκτησίας κατεστημένη επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρισμού, τη ΔΕΗ, δικαιώματα προνομιακής πρόσβασης σε λιγνίτη, και κάλεσε την Ελλάδα να προτείνει μέτρα για τη διόρθωση των δυσμενών για τον ανταγωνισμό συνεπειών της συγκεκριμένης παράβασης. Λόγω ενστάσεων τόσο στο Γενικό Δικαστήριο όσο και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εν λόγω διορθωτικά μέτρα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι σήμερα.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑΥΜΑΖΕΙ! Σαν σήμερα οι ΕΑΜοσυμμορίτες έσφαξαν τον συνταγματάρχη Ψαρρό


Σημειώστε ότι ο Ψαρρός ήταν Βενιζελικός και στη διάρκεια της κατοχής δήλωνε σοσιαλδημοκράτης.... ήταν δηλ. κεντροαριστερός 

Ο Δημήτριος Ψαρρός, Υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού (μεταθανάτιος προαγωγή από του βαθμό του Συνταγματάρχη) , γεννήθηκε το 1893 στο Χρυσό Παρνασσίδας.

Τελείωσε το γυμνάσιο στην Άμφισσα και γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου. Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912-13 κατατάχτηκε εθελοντικά στο στρατό. Έλαβε επίσης μέρος στο Μακεδονικό μέτωπο στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου πολέμου και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του.

Από τη Σχολή Ευελπίδων βγήκε ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού το 1916 και ως Βενιζελικός στις πολιτικές του απόψεις, πήρε μέρος στο Στρατό Εθνικής Άμυνας Θεσσαλονίκης, το 1917 έγινε υπολοχαγός και το 1919 ως λοχαγός πήρε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας όπου τραυματίστηκε. Μετά την ανάρρωσή του το 1920 πήγε στο Παρίσι για ανώτερες σπουδές, από όπου επέστρεψε το 1921 και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του μικρασιατικού μετώπου.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή υπηρέτησε ως επιμελητής στη Στρατιά Έβρου και στη συνέχεια ως καθηγητής στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου, ως οργανωτής του Υπουργείου Αεροπορίας και ως Επιτελάρχης Μεραρχίας.

Το 1924 προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη και το 1931 έγινε Αντισυνταγματάρχης. Πήρε μέρος στο κίνημα του 1935 και αποτάχθηκε μετά την αποτυχία του. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα.

Με την έναρξη του πολέμου του 1940 υποβάλλει αιτήσεις να επανέλθει στο Στράτευμα, οι οποίες απορρίπτονται.

psarros dimitrios1Υπήρξε πρωτοπόρος στον Αγώνα της Εθνικής Αντιστάσεως κατά την διάρκεια της κατοχής (1941-1944).

Η ίδρυση της ΕΚΚΑ και του 5/42

Τον Ιούλιο του 1941 ίδρυσε την απελευθερωτική οργάνωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η οποία ανέπτυξε ένοπλες ανταρτικές ομάδες στην περιοχή ΝΙΓΡΙΤΑΣ- ΛΑΧΑΝΑΣ- ΚΑΛΟΚΑΣΤΡΟΝ της Κεντρικής Μακεδονίας. Δυστυχώς προδόθηκε στις Αρχές Κατοχής και κατεδιώχθη από αυτές. Κατόπιν κατέφυγε μεταμφιεσμένος στην Αθήνα, όπου τον Απρίλιο του 1942 ίδρυσε με άλλες προσωπικότητες την μυστική Απελευθερωτική Οργάνωση Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνική και Κοινωνική Αναγέννηση), σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων.

Στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης ήταν το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, που συγκροτήθηκε στις 20 Απριλίου του 1943 στην Παρνασσίδα, και ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο θρυλικό ευζωνικό σύνταγμα.

Όσο ο στρατιωτικός αρχηγός του 5/42, συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, όσο και ο πολιτικός ηγέτης της ΕΚΚΑ, Γεώργιος Καρτάλης, είχαν τη φιλοδοξία να δώσουν στο 5/42 τον χαρακτήρα μιας απολίτικης αντιστασιακής δύναμης, αφοσιωμένης αποκλειστικά στον αντιστασιακό αγώνα.Το στοίχημα ήταν η συγκρότηση ενός ισχυρού τρίτου πόλου στο αντιστασιακό κίνημα θα μπορούσε να αναδιανείμει τις ισορροπίες δυνάμεων και να συμβάλει στην εκτόνωση της πόλωσης. Παρ’ όλα αυτά, τα γεγονότα εξελίχθηκαν διαφορετικά και διέψευσαν με τον τραγικότερο τρόπο τον συνταγματάρχη Ψαρρό.

Το 5/42 και η ΕΚΚΑ δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην αρένα του αντιστασιακού κινήματος. Το φιλόδοξο εγχείρημα που αποσκοπούσε στην ειρήνευση και την ενότητα μετατράπηκε τελικά σε ένα ακόμα θέατρο εμφύλιας βίας.

Το 5/42 Σύνταγμα Ανταρτών,  απετέλεσε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης το οποίο δραστηριοποιήθηκε  στην περιοχή της Γκιώνας. Την εποχή εκείνη το 5/42 δεν είχε δύναμη πάνω από 500 άνδρες, ωστόσο έπρεπε να απαντήσει στο δίλημμα ή να τεθεί κάτω από τη διοίκηση της Κυβέρνησης του βουνού (ΠΕΕΑ) ή να διαλυθεί. Το γεγονός ότι 68 αξιωματικοί  και Υπαξιωματικοί του υπέγραψαν κείμενο ότι τάσσονται στις υπηρεσίες της Κυβέρνησης,του Βασιλιά και του Συμμαχικού Στρατηγείου επιτάχυνε τη διάλυση του. Μετά από αυτό το Στρατηγείο του ΕΛΑΣ ζήτησε την άνευ όρων παράδοση του οπλισμού του 5/42.

Η  Εκτέλεση

Ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και στο 5/42. Την 17η Απριλίου του 1944, στην περιοχή Κλήμα Φωκίδος, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός, Διοικητής του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Ανταρτών, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τον Ταγματάρχη Μηχανικού Ευθύμιο Ζούλα, Διοικητή του 36ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Είχε προηγηθεί μάχη, μεταξύ της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ και του 5/42. Ο Ψαρρός συνελήφθη αιχμάλωτος από το V ανεξάρτητο Τάγμα του ΕΛΑΣ. Ο καπετάνιος του Τάγματος Νικηφόρος (Μήτσος Δημητρίου), φοβούμενος για την ασφάλεια του, διέταξε να τον μεταφέρουν στο Σταθμό Διοικήσεως της Ταξιαρχίας. Η διαταγή στον επικεφαλής ήταν σαφής: «Μακριά από τον Άρη και τους μαυροσκούφηδες». Κατά τη μεταφορά του στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ, απέφυγε τον Βελουχιώτη, για κακή του τύχη όμως συναντήθηκε με τον Ζούλα. Οι λοιποί αιχμαλωτισθέντες εκτελέσθηκαν αφού πρώτα βασανίσθηκαν.

Η τελευταία συγκινητική έκκληση του Ψαρρού

ΕΘΝΙΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ 5/42 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ Αριθ. 634

Προς
την ΕΚΚΑ (διά της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ)
όπου:

Δι’ εγγράφων της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ αποδίδεται εις Σύνταγμα και την Οργάνωσιν κατηγορία διά φόνους, και βιαιoπpαγiας κατά πολιτών και ανταρτών, διά λεηλασία και εκβιασμούς, ότι έλαβε εχθρικήν στάσιν απέναντι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ κλπ.

Πάντα ταύτα αποτελούν αμαρτωλήν πρόφασιν, καθ’ όσον η απωτέρα βλέψις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ είναι να διαλύσει το Σύνταγμα, ούτως ώστε να είναι μόνον κύριον της καταστάσεως διά να επιβάλει τας απόψεις του.
Προς τoύτo, η όλη, κατά του Συντάγματος, επiθεσις είχε παρασκευασθεί και μελετηθεί ευθύς μετά την απoτυχίαν των διασκέψεων της Πλάκας και, με τας ανωτέρω και άλλας συκοφαντίας, ηθέλησε το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ να δώσει ηθικόν έρεισμα εις την απρόκλητον ταύτην επίθεσιν και, επί τη βάσει των δικαιολογητικών τούτων, ηθέλησε να παραδώσωμεν τον οπλισμό και πυρομαχικά και να παραδοθούν οι Αξιωματικοί και οι αντάρτες του 5/42 ως αιχμάλωτοι εις τα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Η απόφασις του Συντάγματος να αποδυθή εις τον αμυντικόν τούτον αγώνα, τον οποίον του επέβαλε το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αποτελεί εκδήλωσιν της πλέον εντόνου διαμαρτυρίας του ενώπιον της Ιστορίας και του Ελληνικού Λαού διά πάσας τας κατηγορίας περί προδοτικών πράξεων και εκφυγής μας εκ του πνεύματος του απελευθερωτικού αγώνος.

Κατόπιν όλων τούτων διά την διατήρησιν της τιμής των όπλων και δια το ακηλίδωτον του παρελθόντος της Οργανώσεως και του Συντάγματος, είναι αποφασιμένον μετά λύπης του διά το χυνόμενον αδελφικόν αίμα, το Σύνταγμα να αγωνισθεί δι’ όλων του των μέσων κατά της ούτω εξυφανθείσης υπό του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ εναντίον του επιθέσεως.

Σ.Δ. τη 16 Απριλίου 1944
Ο Δ/ντής του 5/42 Συντ/τος Ευζώνων
Δ. ΨΑΡΡΟΣ

Το 1945 του απονεμήθηκε μεταθανάτια για την προσφορά του στην Πατρίδα ο βαθμός του Υποστρατήγου και δόθηκε το όνομα του στο Στρατόπεδο Θήβας, σήμερα Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας (ΚΕΠΒ Θήβας).

http://exeisminima.gr

ΕΚΚΑ – 5/42 ΣΕ, η ιστορία της οργάνωσης
Η Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση (ΕΚΚΑ) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1942, από τον πολιτικό Γεώργιο Καρτάλη, τους απότακτους αξιωματικούς του κινήματος του 1935 Δημήτριο Ψαρρό και Ευρυπίδη Μπακιρτζή και τον δικηγόρο Καψαλόπουλο. Αποτέλεσε την τρίτη μεγαλύτερη αντιστασιακή δύναμη του Ελληνικού αντάρτικου. Το πρόγραμμά της ήταν ριζοσπαστικό και σοσιαλδημοκρατικό και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η μεταπολεμική Ελλάδα, εξελιγμένη και έτοιμη ιστορικά, πρέπει να ιδρύση ολοκληρωμένη Λαοκρατούμενη Δημοκρατία. Αυτό θα είναι το πολίτευμά της. Με Λαοκρατούμενη Δημοκρατία μόνον, θα μπορέση να γονιμοποιήση τις θυσίες της και να υψωθή σε κοινωνική προέλαση και πολιτισμό αντάξιο των άθλων της και της φυλετικής της ιστορίας…» (1). Το πολιτικό της πρόγραμμα ήταν όμοιο σε μεγάλο βαθμό μ’ αυτό του ΕΔΕΣ. Ωστόσο, ο Καρτάλης δεν είχε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Ναπολέοντα Ζέρβα, την εποχή εκείνη, γι΄αυτό και δεν προχώρησε σε ενοποίηση των δύο οργανώσεων. Μάλιστα μέχρι την άνοιξη του 1943 ο Καρτάλης ήταν «εχθρικός» απέναντι στον ΕΔΕΣ και απόλυτα φιλικός με το ΕΑΜ. Ο Ντέιβιντ Ουάλλας στην απόρρητη έκθεσή του, αναφερόμενος σε μία συζήτησή του με τον Καρτάλη περιγράφει τις πολιτικές θέσεις της ΕΚΚΑ: » α. Η ΕΚΚΑ ζητάει ριζοσπαστική κοινωνική μεταρρύθμιση, β. Είναι αντίθετη προς τον βασιλέα, διότι θεωρεί την παρουσία του ασυμβίβαστη με τα αμέσως προηγούμενα, ενώ στην Ελλάδα δεν υφίσταται παράδοση απολιτικής συνταγματικής μοναρχίας, κατά το αγγλικό πρότυπο, γ. Θεωρεί τους κομμουνιστές και τους Σλάβους ως τους δύο μέγιστους κινδύνους για την Ελλάδα, δ. Το ΕΑΜ, με την παμβαλκανική του πολιτική, διευκολύνει την κομμουνιστική και σλαβική διείσδυση στην Ελλάδα, και ε. Κατόπιν αυτού, στη χειρότερη περίπτωση η ΕΚΚΑ θα αποδεχθεί τον βασιλέα, εάν τούτο αποτελέσει τον ελάχιστο όρο για τη βρετανική προστασία της Ελλάδος έναντι των παραπάνω πρωταρχικών κινδύνων» (2).


Σχετικά με την ανταρτική δράση της οργάνωσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή έλαβε χώρα με την ονομασία 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, υπό την διοίκηση του Δημητρίου Ψαρρού, με έδρα την κεντρική Ρούμελη. Στα μέρη αυτά προυπήρχε η οργάνωση ΕΑΣ (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) υπό την διοίκηση των αξιωματικών Καϊμάρα, Κούτρα και Ντούρου. Τέλη Μαΐου του 1942 ήρθε σε επαφή με την ΕΚΚΑ στην Αθήνα και εντάχθηκε σ΄αυτή. Έτσι τον Απρίλιο του ’43, ο Ψαρρός ξεκίνησε την αντιστασιακή δράση του συντάγματος του. Το 5/42 ΣΕ πήρε την ονομασία του τιμητικά από το τμήμα του 5/42 Συντάγματος Λαμίας που πήρε μέρος στους Βαλκανικούς 1912-13, στην Μικρασιατική εκστρατεία το ’22 αλλά και στο έπος της Βορείου Ηπείρου το 1940. Ο όρκος για την ένταξη στη δύναμη του Ψαρρού ήταν: «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις την Πατρίδα, να αγωνιστώ μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου δια την εκδίωξιν του Κατακτητού, να θεωρώ αδελφόν μου και να συντρέχω κάθε Έλληνα, σε οποιανδήποτε οργάνωση και αν ανήκει, αρκεί να πολεμά τον Κατακτητή» (3). Η ύπαρξη όμως του Ψαρρού σε έδαφος που προϋπήρχε το ΕΑΜ και μάλιστα οργανωμένο, αποτελούσε εμπόδιο αν όχι πρόκληση για το τελευταίο. Ούτε ο χαρακτήρας του Ψαρρού και ο πόλεμος κατά του κατακτητή, ούτε ο ειλικρινής πατριωτικός όρκος του 5/42 φαίνεται ότι συγκίνησαν το ΕΑΜ Ρούμελης. Άλλωστε, οι διαταγές του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρες, προσάρτηση έστω και με τη βία ή αφοπλισμός-διάλυση. Έτσι αφού απέτυχε να απορροφήσει τον Ψαρρό με στρατηγική που ακολούθησε στην περίπτωση Σαράφη, άρχισε την προπαγάνδα, προσπαθώντας να πείσει λαό και Βρετανούς ότι η ΕΚΚΑ ήταν «πεμπτοφαλαγγίτικη οργάνωση» (4). Κατόπιν από τα λόγια πέρασε στις πράξεις και με δόλο αφόπλισε την 12η Μαίου 1943 τις δυνάμεις του Ψαρρού. Ήταν η πρώτη φορά. Ο Άρης Βελουχιώτης ενώ είχε συμφωνήσει με τον Ψαρρό το πρωί της ίδιας ημέρας τη κοινή δράση κατά των Ιταλικών επιθέσεων, το βράδυ αφόπλιζε με πενταπλάσιες δυνάμεις τους άνδρες του 5/42 και έστειλε τελεσίγραφο στον αρχηγό του να διαλύσει το σύνταγμά του , «διαφορετικά θα κοκκίνιζαν τα νερά του Μόρνου από τη σφαγή» (5). Ο Στέφανος Σαράφης μεταπελευθερωτικά έγραψε για το παραπάνω περιστατικό: «Ζητήσαμε εξήγηση για τον αφοπλισμό του τμήματος Ψαρρού, που ήταν αντίθετος με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ. Οι εξηγήσεις που μας έδωσε (ο Άρης Βελουχιώτης), ότι ο αφοπλισμός έγινε ύστερα από οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, που μεταβίβασε προφορικά ο καπετάνιος Αττικοβοιωτίας Ορέστης, δεν κρίθηκαν σωστές και αποφασίσθηκε να κληθή ο συνταγματάρχης Ψαρρός να συνεννοηθούμε και να λύσουμε την διαφορά» (6). Πράγματι για την επίθεση ευθυνόταν ο Καπετάν Ορέστης, ήτοι Ανδρέας Μούντριχας. Ο καπετάνιος Αττικοβοιωτίας μετά από όλα αυτά έστειλε επιστολή με ημερομηνία 28/5/1943, προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, και αναλάμβανε την ευθύνη της επίθεσης: «Πρίν ένα μήνα, όταν είχα κληθή στην Αθήνα για την δράση του αρχηγείου Αττικοβοιωτίας, μου ανελύθη η κομματική γραμμή ως πρός την στάση μας έναντι των νέων έξω του ΕΑΜ συγκροτουμένων ομάδων καθ’ όλην την Στερεάν. Όπως κατάλαβα, εμείς εφ’ όσον κυριαρχούμεν και όπου κυριαρχούμεν δεν θα επιτρέψωμεν συγκρότηση και δράση ομάδων έξω από τον ΕΛΑΣ. Όποιος θέλει, να ρθη μέσα στον ΕΛΑΣ. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να πεισθή. Έχοντας αυτή την εντολήν υπ’ όψιν μου όταν έφθασα με το αρχηγείο στη Γκιώνα, όπου ο συνταγματάρχης Ψαρρός είχε την έδρα του και επίσης ο Άρης, είπα στον Άρη, ό,τι ακριβώς πιο πάνω γράφω για την αντιμετώπιση των ξένων ομάδων. Η οργάνωσι Ψαρρού είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρά επικίνδυνη και ο σ. Άρης, ύστερα απ’ ό,τι του είπα, απεφάσισε την διάλυση του συγκροτήματος Ψαρρού. Για την ενέργεια αυτή είμαι πέρα για πέρα υπεύθυνος. Όταν σε λίγες ημέρες έφθασαν επάνω ο σ. Βασίλης (ο Τζήμας) και ο συντ/ρχης Σαράφης, σε συνέλευσι μας ανεκοινώθη ως πρός την υπογραφή συμφωνητικού της Κ.Ε. της ΕΛΑΣ και του Επιτελείου Μέσης Ανατολής. Όπως τίθενται τα πράγματα με το συμφωνητικό και όπως τα ανέπτυξε ο εκπρόσωπος της Κ.Ε., η γραμμή την οποίαν εγώ έφερα, δεν έπρεπε να ακολουθηθή…» (7). Βέβαια η συνέχεια της στάσης του ΕΛΑΣ απέναντι στον Ψαρρό αποδεικνύει ξεκάθαρα σήμερα, ότι δεν υπήρξε λάθος ενός καπετάνιου αλλά ξεκάθαρη κομματική γραμμή.

Και ενώ ο ΕΛΑΣ αποκατέστησε την διάλυση του 5/42, επιστρέφοντας πίσω τον οπλισμό που του αφαίρεσε, θέλοντας να αποδείξει έτσι το «λάθος» του Καπετάνιου Αττικοβοιωτίας, τέλη Ιουνίου το αφοπλίζει για δεύτερη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονική περίοδο οι τρεις μεγάλες αντιστασιακές οργανώσεις μαζί με τη Βρετανική αποστολή είχαν σχεδόν συμφωνήσει στις λεπτομέρειες για την ίδρυση Κοινού Γενικού Αρχηγείου! Άλλη μία απόδειξη δυστυχώς, ότι το ΕΑΜ δεν τιμούσε τις αποφάσεις που υπέγραφε. Στις 22 Ιουνίου, ισχυρές δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν πάλι χωρίς λόγο στο 5/42 ΣΕ. Επικεφαλής της δύναμης του ΕΛΑΣ ήταν ο Καπετάν Φώτης Βερμαίος. Τη διαταγή είχε δώσει ο ταγματάρχης Ευστάθιος Ζούλας. Η αντίδραση του υπεύθυνου του ΚΚΕ, Ορφέα Βλαχόπουλου ήταν έντονη. Ίσως όμως δεν ήταν ειλικρινής. Ο Ζούλας δεν αρνήθηκε ποτέ ότι εξέδωσε την διαταγή. Ο Σόλωνας Γρηγοριάδης έγραψε: «Ο Ζούλας ουδέποτε τιμωρήθηκε για εκείνη την αυθαιρεσία του. Ίσως όμως αυτό να οφειλόταν στο γεγονός ότι πάντα στο ΚΚΕ υπήρχε τάση να συγχωρούνται οι αριστερές παρεκκλίσεις, ποτέ όμως οι δεξιές…» (8). Η δεύτερη διάλυση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση και στη Συμμαχική αποστολή. Ο Έντυ Μάγιερς επίσπευσε τις διαδικασίες και μέσα στον Ιούλιο υπεγράφη το συμφωνητικό μεταξύ ΕΛΑΣ-ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ και Βρετανών. Παράλληλα το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ εξέδωσε νέα διαταγή που ανέφερε ό,τι αναγνώριζε το σφάλμα του για την αδικαιολόγητη επίθεσή του εναντίον του 5/42 ΣΕ. Τα πράγματα όμως χειροτέρεψαν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν ο ΕΛΑΣ εξαπέλυσε εμφύλιο πόλεμο πρός όλους όσους αντιστρατεύονταν τους σκοπούς του. Πανίσχυρος μετά τον αφοπλισμό της Πινερόλο, στράφηκε κατά του ΕΔΕΣ που αποτελούσε ουσιαστικά τον μοναδικό υπολογήσιμο αντίπαλο, στο εγχώριο σκηνικό. Βεβαίως σε καλύτερη θέση δεν θα μπορούσε να είναι η ΕΚΚΑ. Οι πιέσεις να ενσωματωθεί στο ΕΑΜ ήταν αφόρητες. Ο Ψαρρός, παρά τις συμβουλές του Μπακιρτζή, δεν ήθελε να ενσωματωθεί στο ΕΑΜ και δεν το έπραξε. Δέχτηκε, ωστόσο, αναγκαστικά μια ουδετερότητα, στη σύγκρουση ΕΛΑΣ-ΕΟΕΑ. Ο Κομνηνός Πυρομάγλου, έγραψε για το γεγονός αυτό: «Τον Οκτώβριον του 1943, ο ΕΛΑΣ θα διαλύση τας ομάδας του ΕΔΕΣ εις όλην την Στερεάν Ελλάδα και τη δυτικήν Θεσσαλίαν διά να στραφή εναντίον της Ηπείρου. Θα προσπαθήση να παρασύρη την ΕΚΚΑ εις την εμφύλιον αυτήν σύγκρουσιν, αλλά δεν θα το κατορθώση. Θα καταβάλη προσπαθείας να περιλάβη τα τμηματά της εις τους κόλπους του» (9). Δεν δέχτηκε να ενσωματωθεί στον ΕΛΑΣ, αλλά υιοθέτησε τη στάση ευμενής ουδετερότητας, όπως ανέφερα λίγο πιο πάνω. Και για να αποφύγει την διάλυση από τον ΕΛΑΣ, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ατυχώς, ο ΕΔΕΣ, όπως επίσης καταγγέλει η επιτροπή ΕΑΜ Στερεάς, προδίδει τον αγώνα συνεργασίας ακόμη και με τους Γερμανούς και στρέφει τα όπλα εναντίον γενναίων αδελφών μας που υπερασπίζουν την τιμήν της Ελλάδος. Εμπρός σ’ αυτήν την αντεθνική προσπάθεια το στρατηγείο ΕΚΚΑ Ρούμελης δηλώνει ότι στιγματίζει την προδοτική αυτή κίνησι και τάσσεται ανεπιφύλακτα δίπλα στις φάλαγγες των αγωνιστών Ελλήνων. Και τη στιγμή αυτή που η εθνική ψυχή συγκλονίζεται, το στρατηγείο της ΕΚΚΑ στρέφει τη σκέψι πρός του ηρωικούς αντάρτες του ΕΛΑΣ υψώνοντας τη φωνή του σ’ ένα όρκο αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αγάπης» (10). Τη διαταγή αυτή δεν υπέγραψε ο Ψαρρός, αλλά ο αντισυνταγματάρχης Βλάχος και ο ανθυπολοχαγός Παπαγιαννόπουλος. Αργότερα, ο στρατηγός Γεώργιος Καϊμάρας του 5/42, έγραψε στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Ψαρρού, 1941-1944» ότι η ΕΚΚΑ δια της βίας εξαναγκάστηκε να υπογράψει την ανακοίνωση κατά του ΕΔΕΣ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΕΛΑΣ θα την αφάνιζε με συνοπτικές διαδικασίες.

Η αντίδραση μεγάλης μερίδας ανταρτών του 5/42 ήταν έντονη. Επικεφαλής της μερίδας αυτής ήταν ο λοχαγός Ευθύμιος Δεδούσης. Θεωρούσε απαράδεκτη την ανακοίνωση και πίστευε ότι θα ήταν συνετό να ταχθεί η οργάνωση στο πλευρό του ΕΔΕΣ, ώστε να έχει βάσιμες ελπίδες επιβίωσης. Τα γεγονότα τον δικαίωσαν. Στο διάστημα αυτό, ο Μπακιρτζής και ο Καρτάλης προσπαθούσαν να πείσουν τον Ψαρρό, να εισχωρήσει στο ΕΑΜ και μάλιστα να στείλει δύναμη ενόπλων ανδρών της οργάνωσης να πολεμήσει στο πλευρό του ΕΛΑΣ κατά του Ζέρβα. Στις 20 Οκτωβρίου συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Μπακιρτζής έγραφε στον Ψαρρό: «Πρέπει η οργάνωση ΕΚΚΑ … να ενταχθεί στο ΕΑΜ και οι εθνικές ανταρτικές ομάδες της να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ». Για να πάρει ηχηρή απάντηση από τον Δημήτριο Ψαρρό: «Ξέρομε τι θέλομε εμείς και τι θέλουν αυτοί, ώστε η απόφασίς μας να μείνουμε ανεξάρτητοι βασίζεται σε πεποιθήσεις… Συ … βασίζεσαι σε μερικά θεωρητικά και αισθηματικά…» (11). Μετά από αυτά, η κατάσταση ηρέμησε κάπως με τη συμφωνία Μυροφύλλου-Πλάκας, τον Φεβρουάριο του 1944. Η ίδρυση της ΠΕΕΑ, όμως από το ΕΑΜ, σήμαινε ουσιαστικά την αρχή του τέλους του Ψαρρού και της οργάνωσής του. Του οριστικού τέλους. Και αυτό γιατί, με την ίδρυση της ΠΕΕΑ, στις 10 Μαρτίου 1944, το ΕΑΜ επιζητούσε την αναγνώριση και τη συμμετοχή της δικής του κυβέρνησης από την ΕΚΚΑ. Ήξερε ότι η ουδετερότητα που είχε επιδείξει τον Οκτώβριο του ’43, δεν ήταν αρκετή. Γράφει ο Σόλωνας Γρηγοριάδης: «…, στα μάτια του ΚΚΕ, η ταραντέλα αυτή της ΕΚΚΑ έπαιρνε μιαν ανησυχητική όψη: το 5/42 Σύνταγμα, ή έπρεπε να ταχθεί υπό την ΠΕΕΑ, ή να διαλυθεί. Γιατί, αν δεν προσχωρούσε στην ΠΕΕΑ, θα εντασσόταν, αργά ή γρήγορα, στο κοινό μέτωπο με τον ΕΔΕΣ. Και -όπως- είπαμε θα εμφανιζόταν τότε ο ΕΛΑΣ, μαζί με όλη την Αριστερά, απομονωμένος» (12). Έτσι, στις 12 Απριλίου, ο ταγματάρχης Ζούλας ζήτησε από τον Ψαρρό την οριστική προσχώρηση στην ΠΕΕΑ και τη σύλληψη του Δεδούση, ώστε να παραπεμφθεί σε ανταρτοδικείο. Ο Ψαρρός αρνήθηκε, αλλά αντιπρότεινε να εισχωρήσει το 5/42 στη ΠΕΕΑ, σαν ανεξάρτητο σώμα. Στον ΕΛΑΣ είχε ληφθεί η απόφαση να διαλυθεί ο Ψαρρός εφόσον δεν δεχόταν να εισχωρήσει σ’ αυτόν. Έτσι, η επίθεση εκδηλώθηκε την 16η Απριλίου 1944. Ο Ψαρρός τις τραγικές εκείνες ώρες, έγραψε: «… Κατόπιν όλων τούτων, διά την διατήρησιν της τιμής των όπλων και το ακηλίδωτον του παρελθόντος της Οργανώσεως και του Συντάγματος, είναι αποφασισμένον μετά λύπης του δια το χυνόμενον αδελφικόν αίμα το Σύνταγμα να αγωνισθή δι’ όλων των μέσων κατά της ούτω εξυφανθείσης υπό του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εναντίον του επιθέσεως» (13). Την επίθεση ανέλαβε για άλλη μία φορά, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης. Με δύναμη περίπου 1.400 ανταρτών, αποφάσισε ότι θα συνέτριβε τους 500 περίπου άνδρες του Ψαρρού. Κάτι που συνέβη. Κατά την σύλληψη του αρχηγού του 5/42, ο ταγματάρχης Ζούλας άρχιζε να προσβάλει τον Ψαρρό, ενώ πάνω στα νεύρα του εκτέλεσε τον ηρωικό αξιωματικό. Επρόκειτο βεβαίως για έγκλημα πολέμου, καθώς ο Ζούλας εκτέλεσε χωρίς λόγο και αιτία έναν αιχμάλωτό του. Και αυτή τη φορά όμως, ο Ζούλας δεν τιμωρήθηκε από το ΚΚΕ. Αντιθέτως, η αριστερά προσπάθησε να διακιολογήσει τη δολοφονία και να αντιστρέψει την αλήθεια, λέγοντας αργότερα ότι ο Ψαρρός σκοτώθηκε κατά την επίθεση του ΕΛΑΣ, σε μάχη (14). Μάλιστα, τότε ο Βελουχιώτης δικαιολόγησε την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του 5/42, λέγοντας ότι την έκανε επειδή ο Ψαρρός έδειχνε «τάσιν παρελκύσεως της εκκρεμότητας ίνα ενισχυθή διά κινήσεως αναλόγων γερμανικών δυνάμεων» (15)! Ο Ταγματάρχης Ουίλιαμ Τζόρνταν, έγραψε για τα γεγονότα του Απριλίου: «Ο ίδιος ο Άρης οργάνωσε την επιχείρηση και επιστάτησε στην εκτέλεσή της. Αρχές Απριλίου 1944, τις ημέρες του Πάσχα, της μεγαλύτερης γιορτής των Ελλήνων, οι ομάδες της ΕΚΚΑ δεχτήκανε την επίθεση εικοσαπλάσιων κομμουνιστικών δυνάμεων… Επακολούθησε ένα φρικαλέο όργιο αίματος και ανατριχιαστικών εγκλημάτων, που όμοιό του δεν έχει να παρουσιάση ούτε η ιστορία της γερμανικής κακουργίας… Τα κόκκινα θηρία γδάρανε ζωντανό τον Ψαρρό. Εξήντα μαχαιριές χρειαστήκανε «για να γίνη η δουλειά όπως έπρεπε» (16).

Την διαταγή για την εκτέλεση του Ψαρρού και του Συντάγματος του, εξέδωσε ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Γιώργης Σιάντος. Πριν από τη σφαγή ένα μέρος ανταρτών του 5/42 κατόρθωσε να ξεφύγει. Κάποιοι από αυτούς μετά την προδοσία του ΕΑΜ, από αντίδραση στράφηκαν στα Τάγματα Ασφαλείας. Όσοι ζωντανοί παραδόθηκαν στον ΕΛΑΣ, με πρώτο τον Ψαρρό, εκτελέστηκαν ατιμωτικά από τις ορδές του Άρη Βελουχιώτη.

Βίντεο: Ελληνας ο νικητής στον μαραθώνιο του Β. Πόλου -Με τη σημαία στο χέρι

Ντυμένος από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με ένα στρώμα πάγου στο πρόσωπό του αλλά με την ελληνική σημαία στο χέρι, ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος γονάτισε μόλις πέρασε τον τερματισμό.

Ηταν εξαντλημένος, αλλά μόλις είχε πετύχει κάτι ιστορικό. Εγινε ο πρώτος Ελληνας που κέρδισε στον μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου.

Ο Παπαθανασόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τις σκληρές συνθήκες (ο αγώνας έγινε στους -33 βαθμούς Κελσίου) αλλά και τους 36 αντιπάλους του, για να τερματίσει σε 4ωρ.34.36.

«Είναι σχεδόν απίστευτο. Ξέρετε, είμαι Ελληνας, οπότε αυτό δεν είναι το σωστό μέρος για μένα. Είναι σαν ένας Εσκιμώος να τρέχει σε κούρσα στην έρημο!», δήλωσε στο Reuters αμέσως μετά ο νικητής του πιο κρύου μαραθωνίου στον κόσμο, στο βορειότερο σημείο του πλανήτη.

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Τσίπρα πάνω από τη Ρω

Δεν έχουν όριο οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του πρωθυπουργού από την Ρω στη Ρόδο δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης. Ενημέρωσαν επίσης ότι το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό και τον Α/ΓΕΕΘΑ προσεγγίζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ο Ελληνας πιλότος αγνόησε τους τούρκους και ενημέρωσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη.

Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά.

Την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο Πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.

Η Κομισιόν επικρίνει την Τουρκία για τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο, αλλά και την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Στην ετήσια έκθεση- η οποία επισημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Αγκυρα να ανατρέψει αυτή την πορεία- τονίζεται ότι οι εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Ακόμη, η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί απόλυτα στις διεθνείς συμφωνίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας και ζητά να αποφύγει τις απειλές και τις ενέργειες εναντίον χωρών- μελών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει σχετικά με τις εντάσεις στο Αιγαίο και τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς:

«Η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στο μεταναστευτικό εντατικοποιήθηκαν περαιτέρω. Ομως, οι εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν συντελούν στις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Οι διμερείς σχέσεις με αρκετά μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, κάτι που περιελάμβανε κατά καιρούς προσβλητική και απαράδεκτη ρητορική. Τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να την εξομάλυνση των σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και κάλεσε να υπάρξει γρήγορη επίλυση αυτών των θεμάτων με διάλογο με τις χώρες- μέλη.

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφωνιών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, έχοντας τη δυνατότητα προσφυγής, αν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια ενάντια σε μια χώρα μέλος, ή την πηγή τριβών ή ενεργειών που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών».

Ευρωπαίοι παρατηρητές στη δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία

Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας – Ενημέρωση για τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικηγόρων για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων (CCBE) θα προγραμματίσει αποστολή δικηγόρων- παρατηρητών στην δίκη των δυο Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπως επίσης θα στείλει στο επόμενο διάστημα και σχετικές επιστολές σε κάθε αρμόδιο φορέα, είπε στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δημήτρη Βερβεσό που τον επισκέφθηκε σήμερα.

Στην συνάντηση, η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις ενέργειες που έχει κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων (CCBE) για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες.

Ακόμη, η δικηγορική αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον Φώτη Κουβέλη για την απόφαση της CCBE να στείλει το επόμενο διάστημα σχετική επιστολή σε κάθε αρμόδιο, αλλά και να προγραμματίσει αποστολή παρατηρητών κατά την διάρκεια της διαδικασίας στην γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι, αλλά και οι πολίτες στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα και την λειτουργικότητα των κτιριακών υποδομών. Υποδομών, για την ανακαίνιση των οποίων έχουν βέβαια ξεκινήσει εργασίες, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

ΑΥΤΑ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΔΙΑ! Δικαίωμα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλους από την πίσω πόρτα

Νομοθέτημα του υπουργείου Εργασίας διευρύνει το πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής ώστε εκτός από τις οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης - Όμως, με νόμο του 2015 σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να συνάπτουν και ομόφυλα ζευγάρια

Το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς δίνει σε ομόφυλα ζευγάρια το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε στην Βουλή.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται το πλαίσιο του θεσμού της αναδοχής ώστε εκτός από τις οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους να γίνονται ανάδοχοι γονείς και ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο του 2015 σύμφωνο συμβίωσης μπορούν να συνάπτουν και ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 8 – «Ανάδοχοι Γονείς – Προϋποθέσεις», του νομοσχεδίου: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη ρύθμιση εκτός του ότι δεν προβλέπει τα σύμφωνα συμβίωσης επισημαίνει ότι η αναδοχή από μεμονωμένα άτομα γίνεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Πέραν αυτών στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης».

Το δεύτερο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις υιοθεσίες τέκνων δεν φαίνεται να επεκτείνει τον θεσμό και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, στελέχη της αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν να υπάρξει σχετική «νομοτεχνική βελτίωση» από το αρμόδιο υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι η υιοθεσία είναι νομική πράξη κατά την οποία το υιοθετημένο παιδί απολαμβάνει όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα ενός φυσικού παιδιού και η οικογένεια έχει τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι σε αυτό σαν να ήταν φυσικό παιδί της. Με την πράξη της υιοθεσίας αλλάζει η νομική ταυτότητα του παιδιού το οποίο πλέον παίρνει το επώνυμο των γονιών που το έχουν υιοθετήσει.

Σύμφωνα με τον θεσμό της ανάδοχης οικογένειας βρέφη και παιδιά που από έκτακτες ή χρόνιες ανάγκες στερούνται οικογενειακών φροντίδων, τοποθετούνται σε οικογένειες που προσφέρονται γι' αυτό το σκοπό και που καλούνται ν' αναπληρώσουν την φυσική οικογένεια. Οι ανάδοχες οικογένειες λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αυστηρές προειδοποιήσεις Κομισιόν προς την Τουρκία: Απομακρύνεστε από την Ευρώπη

Ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κράτηση πολιτών της ΕΕ και των Ελλήνων στρατιωτικών, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά την Τουρκία, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η χώρα απομακρύνεται από την ΕΕ και καλεί την Άγκυρα να ανατρέψει αυτήν την αρνητική τάση. Η έκθεση της Επιτροπής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ευνοούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Ειδικότερα, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι διμερείς σχέσεις με αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ επιδεινώθηκαν, περιλαμβανομένης ενίοτε επιθετικής και απαράδεκτης ρητορικής». Η Επιτροπή υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και ζήτησε την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε, πάντως ότι η Τουρκία θα παραμείνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και πως θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Άγκυρα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνιστά στην Άγκυρα να συνεχίσει να παρέχει καταφύγιο και στήριξη στους πάνω από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχουν καταγραφεί στο τουρκικό έδαφος. «Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την Τουρκία, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», δήλωσε ο Γ. Χαν.

Ρουμανία: Ο πρώην πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου διώκεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πρώην πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην υπόθεση-ποταμό της αιματηρής περιόδου που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη Ρουμανία, ανακοίνωσε στο Βουκουρέστι η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά, καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών», οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες καταστάσεις «αδελφοκτόνων πυρών».

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

Συνολικά 1.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1989, 162 πριν από την πτώση του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων, και 942 τις ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που, 28 χρόνια μετά, παραμένει αμφίβολος.

Ηλικίας σήμερα 88 ετών, ο Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στις αρχές Απριλίου το πράσινο φως από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Κλάους Γιοχάνις, για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ιλιέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν για ένα άλλο σκέλος του «Φακέλου της Επανάστασης». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιοχάνις ανακοίνωσε πως συμφωνεί.

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! Άλλα τους έλεγε το ΤΑΙΠΕΔ κι άλλα βρήκαν οι επενδυτές στον ΟΛΘ

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν την κοινοπραξία που αγόρασε το 67% του ΟΛΘ, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση

Δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν την κοινοπραξία που αγόρασε το 67% του ΟΛΘ, σύμφωνα με τη νέα διοίκηση. Παρ' όλα αυτά, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι θα βρουν τη στήριξη του ελληνικού κράτους, «σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτ. Θεοφάνης, τόνισε ότι «αντιμετωπίσαμε και θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Παρ' όλα αυτά, θα πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Βρήκαμε τον εξοπλισμό του λιμανιού σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι μας το είχαν περιγράψει κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού. Αισθανόμαστε ότι η εικόνα που πήραμε είναι διαφορετική απ' αυτή που περιμέναμε και πρέπει να το επισημάνουμε στο ΤΑΙΠΕΔ».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη, οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι ύψους 27 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία δεν είχαν προγραμματιστεί να διατεθούν, όπως υπογραμμίζει το newmoney.gr.

Ορκωτοί λογιστές

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον προβληματισμό των επενδυτών για τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών στο τέλος του Απριλίου. «Περιμένουμε τους ορκωτούς λογιστές για να δούμε ποια είναι η εικόνα στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Οι επενδύσεις και το οδικό & σιδηροδρομικό δίκτυο

Όπως είπε ο κ. Θεοφάνης, δύο άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει άμεσα η κοινοπραξία αφορούν στη βελτίωση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που, όπως είπε, αποτελούν υποχρέωση του κράτους και τα οποία είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του λιμανιού. «Όσες επενδύσεις και αν γίνουν στο λιμάνι, αν δεν εκσυγχρονιστεί το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα πάνε χαμένες» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους».

Ο ίδιος στάθηκε και στην πρόσφατη διάταξη που πέρασε, σύμφωνα με την οποία, εάν δεν γίνουν τα έργα από το κράτος στον προβλεπόμενο χρόνο, τότε θα δίνεται παράταση ενός χρόνου στον ΟΛΘ για να υλοποιήσει τις δικές του συμβατικές υποχρεώσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το θέμα είναι να γίνουν οι υποχρεωτικές επενδύσεις γρήγορα και μάλιστα απ' τα επτά χρόνια που προβλέπει η σύμβαση, αυτά να ολοκληρωθούν σε τέσσερα έως πέντε και να μην παίρνουμε παρατάσεις».

Τελωνειακοί υπάλληλοι

Ένα ακόμη πρόβλημα που επισήμανε ο κ. Θεοφάνης είναι το γεγονός ότι οι τελωνειακοί υπάλληλοι συνεχίζουν να απέχουν από την τρίτη βάρδια ανά 24ωρο. «Κύριος στόχος μας είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών, οι οποίοι έχουν φύγει από τον ΟΛΘ, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, λόγω της στάσης των Τελωνειακών Αρχών. Είναι στοιχειώδης η υποχρέωση του ελληνικού κράτους να παρέχει ελεγκτικούς μηχανισμούς σε 24ωρη βάση, όπως εμείς λειτουργούμε το λιμάνι σε 24ωρη βάση».

«Δυσκολότερο το έργο των μάνατζερ»

Σε ερώτηση του newmoney.gr στον διευθύνοντα σύμβουλο του Deutsche Invest Equity Partners και μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ, Alexander Von Mellenthin, για το εάν υπάρχει απογοήτευση απ' τις δυσκολίες που ανέκυψαν απ' την πρώτη στιγμή και τις διαφορετικές συνθήκες που βρήκαν σε σχέση με αυτές που περιγράφονταν στο διαγωνισμό, απάντησε: «Όταν κάνεις μία επένδυση, όταν ανοίγεις το πακέτο με το δώρο, έχει πάντα μέσα τις αρνητικές και θετικές εκπλήξεις. Είναι σύνηθες. Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε με κάθε λεπτομέρεια το μηχανολογικό εξοπλισμό και τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΘ. Θέλουμε χρόνο να δούμε προσεκτικά τα νούμερα. Κάθε επένδυση βασίζεται σε κάποιες εκτιμήσεις που πράγματι έχουν αλλάξει σε κάποιο βαθμό πλέον. Αυτό θα κάνει δυσκολότερο το έργο των μανατζερ, για να φέρουν αποτελέσματα». Και συμπλήρωσε με νόημα πως «σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν δύο μέρη και θα πρέπει όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

Οι άμεσες επενδύσεις

Όσον αφορά στις επενδύσεις που θα γίνουν άμεσα, ο κ. Θεοφάνης είπε: «Θα φέρουμε 12 οχήματα μεταφοράς και στοίβαξης εμπορευματοκιβωτίων, θα επισκευάσουμε εννέα από τα υπάρχοντα που επιδέχονται επισκευές, θα επισκευάσουμε τρεις γερανογέφυρες, οι οποίες θα λειτουργήσουν για τα επόμενα 2,5 με 3 χρόνια, έως ότου έλθουν οι καινούριες. Θα γίνουν άμεσες επενδύσεις στην Προβλήτα 6 για εκβάθυνση της λιμενικής λεκάνης στα 16,5 μέτρα, προέκταση της Προβλήτας κατά 440 μέτρα και αγορά 5 γερανογεφυρών». Ως προς τις τελευταίες, τόνισε πως άμεσος στόχος είναι η αγορά 2 γερανογεφυρών, οι οποίες «θα είναι παραδοτέες σε 18 μήνες απ' την ημερομηνία της παραγγελίας».

Τα πρώτα θετικά βήματα

Ο κ. Θεοφάνης πρόσθεσε πως μέσα σε 15 μέρες τα θετικά βήματα που έχουν γίνει είναι: τρεις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες εμφανίστηκαν στο λιμάνι με δικά τους πλοία, μειώθηκε ο χρόνος αναμονής από 130 ως 145 ώρες που ήταν το Δεκέμβριο του '17 σε κάτω από 115 ώρες. Έχουν μειωθεί δραστικά οι χρόνοι μη λειτουργίας μηχανημάτων λόγω βλάβης και χωρίς ακόμα να έχουμε κάνει επενδύσεις. Βελτιώσαμε τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής της εταιρείας, μιλάμε για μικρές νίκες που όμως θα μας δώσουν το έναυσμα για να προχωρήσουμε και να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.

Ο ανταγωνισμός με την Cosco

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με την Cosco, ο Boris Wenzel, διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link και αναπλ. πρόεδρος του ΔΣ του ΟΛΘ δήλωσε: «Στην κοινοπραξία μας, εκτός απ' την Terminal Link, συμμετέχει και η China Merchant Port International, που είναι η έκτη μεγαλύτερη εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και μεγάλος ανταγωνιστής της Cosco. Πρέπει να γίνουμε λιμάνι που θα μπορεί να υποδέχεται πλοία με μεγάλο βύθισμα. Είναι λιμάνι εξαγωγικό και είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς ως Terrminal δεν είχαμε μέχρι τώρα παρουσία στην περιοχή. Έχουμε ανταγωνιστές κυρίως σε λιμάνια της Ρουμανίας και της Αδριατικής».

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό με την Cosco, συμπληρωματικά, ο κ. Σωτ. Θεοφάνης τόνισε «τα δύο λιμάνια, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη, αναφέρονται σε διαφορετικές αγορές. Ο Πειραιάς στην Αττική ενδοχώρα που είναι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας και λειτουργεί ως λιμάνι μεταφόρτωσης και κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου. Η Θεσσαλονίκη έχει άλλα χαρακτηριστικά με κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι το μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας. Τα δύο λιμάνια στην πράξη δεν είναι ανταγωνιστικά».

Ο στόχος των Βαλκανίων

Ο αναπλ. διευθύνων σύμβουλος και γεν. εμπορικός διευθυντής του ΟΛΘ, Rui Pinto, τόνισε πως πρόκειται για πολύ σημαντικό λιμάνι για την Ελλάδα, ειδικά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι σημαντικός ο ρόλος του λιμανιού για την ανάπτυξη της χώρας και στρατηγικής σημασίας. Το λιμάνι επηρεάζει περιοχές και έξω απ' τα σύνορα της Ελλάδας, όπως η Βουλγαρία και το FYROM τις οποίες εξυπηρετούμε. Στόχος του ΟΛΘ είναι να δέχεται πλοία με μεγάλο βύθισμα που θα αλλάξει τελείως το ρόλο του και τη σημασία του. Η εξυπηρέτηση του ΟΛΘ είναι μέχρι σήμερα στις όμορες γεωγραφικά χώρες όμως μπορεί να φθάσει μέχρι τις χώρες στην Κεντρικής Ευρώπης.

«Θα γίνει δυναμικό λιμάνι»

Από την πλευρά του, ο Arthur Davidyan, μέλος του ΔΣ του ΟΛΘ και διευθύνων σύμβουλος στην BELTERRA INVESTMENTS, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι, είναι μεγάλη τιμή για εμάς να συμμετέχουμε σε αυτή τη δυνατή κοινοπραξία από εταιρείες καινοτόμες και κορυφαίες στην Ευρώπη. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι περιουσιακό στοιχείο μεγάλης σημασίας για τη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει ένα δυναμικό λιμάνι».

Μηνάς Τσαμόπουλος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μακρόν: Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα εάν απειληθεί από την Τουρκία

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Η Γαλλία θα δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας την Τρίτην στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Απαντώντας σε ερωτήματα ευρωβουλευτών αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα έναντι της Ελλάδας ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι η αμυντική συνεργασία και η αλληλεγγύη στην ΕΕ είναι προτεραιότητα για τη χώρα του και τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι η Γαλλία θα προτείνει την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε καθώς δεν γίνεται να αφεθούν μόνες τους οι χώρες πρώτης γραμμής να διαχειριστούν το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ενώ διαβεβαίωσε τους Ευρωβουλευτές ότι θα προωθήσει και το ζήτημα μια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες στα κράτη- μέλη.

Βρετανίδα σταρ κάνει διακοπές στην Κρήτη και ξαφνικά όλα τα βρετανικά ΜΜΕ γέμισαν Ελλάδα! [εικόνες]

Διακοπές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά κάνει η Βρετανίδα σταρ Βογκ Γουίλιαμς και ο αρραβωνιαστικός της Σπένσερ Μάθιους, λίγο μετά την αποκάλυψη πως περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Η 32χρονη παρουσιάστρια και πρώην μοντέλο, που είναι 5 μηνών έγκυος και ο 28χρονος απολαμβάνουν χαλαρές βόλτες στην παραλία, με την κοιλιά της Βογκ να φαίνεται εμφανώς φουσκωμένη.


Η παρουσιάστρια φόρεσε ένα λευκό μπικίνι και ένα καφτάνι και έδειχνε χαρούμενη με το σύντροφό της. Στο λογαριασμό της στο Instagram ανάρτησε κάποιες φωτογραφίες από τις διακοπές τους στα Χανιά, ενώ σε μία από αυτές έγραψε «Βρήκα σίγουρα το δικό μου ευτυχισμένο μέρος» με hashtag το όνομα του ξενοδοχείου όπου διαμένουν.


Το Domes Noruz είναι ένα πολυτελές boutique hotel λίγο έξω από την πόλη των Χανίων και διαθέτει ανεπανάληπτες σουίτες από 167 ευρώ τη βραδιά.

Φωτογραφίες από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν:




Ψήφισμα - ράπισμα Ευρωκοινοβουλίου σε Τουρκία για τους στρατιωτικούς

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καλέσει την Τουρκία να ολοκληρώσει σύντομα τη διαδικασία και να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα, και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.

Η πρόταση ψηφίσματος "για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην υπόθεση δύο ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία", η οποία υποβλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, Μέργια Κιλένεν, Νεοκλή Συλικιώτη, Στέλιο Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα, Νίκο Χουντή και Παλόμα Λόπεθ εκ μέρους της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά" (GUENGL), έχει ως εξής:

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

- αναφορικά με τη σύλληψη την 1η Μαρτίου και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές αρχές δύο ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν τον δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες·

- αναφορικά με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα μείζον σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω υπολοχαγός και λοχίας εκτελούσαν τακτική περιπολία στο σύνορο·

- αναφορικά με τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη διάρκεια της Συνάντησης Ηγετών ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018·

- αναφορικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών·

- αναφορικά με το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προβλέπει πως "όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του".

Α. επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο στην Ανδριανούπολη αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία·

Β. επειδή οι δύο έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από έναν μήνα χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ώστε να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται·

Γ. επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από έλληνες είτε από τούρκους στρατιώτες διευθετούνταν στο παρελθόν επιτόπου στο επίπεδο των τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών·

1. καλεί τις τουρκικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία και να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα·

2. καλεί το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες με τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας·

3. καλεί τις τουρκικές αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, όλοι όσοι αυτό τους αφορά, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης·

4. παραγγέλλει στον πρόεδρό του να προωθήσει αυτή την απόφαση στους προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ.




Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/afto-ine-to-psifisma-tou-evrokinovouliou-gia-tous-dio-stratiotikous#.WtXwIRpRkAo.twitter

Καμηλοπάρδαλη «αυτοκτόνησε» κατά λάθος, ενώ ξυνόταν σε ένα δέντρο [βίντεο]

Τραγικό θάνατο βρήκε μία καμηλοπάρδαλη σε ζωολογικό κήπο της Κίνας όταν το κεφάλι της «κόλλησε» σε ένα δέντρο στην προσπάθειά της να ξυστεί.

Ο λαιμός της καμηλοπάρδαλης παγιδεύτηκε ανάμεσα στα δύο κλαδιά κι ενώ οι απελπισμένοι υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου έκαναν ότι μπορούσαν, κόβοντας μάλιστα το κλαδί, δυστυχώς ήταν πολύ αργά για το ζώο.



Η 10χρονη αρσενική καμηλοπάρδαλη που ονομάζεται Χαϊρόνγκ ζούσε στο ζωολογικό κήπο του Κουνμίνγκ στην Κίνα εδώ και 5 χρόνια.

Το προσωπικό του κήπου χρησιμοποίησε μάλιστα μία σκάλα για να φτάσει το κεφάλι της Χαϊρόνγκ, αλλά χρειάστηκε τελικά να κόψει ένα από τα κλαδιά όταν δεν μπόρεσαν να «ξεκολλήσουν» το κεφάλι του ζώου.



Το βίντεο, που δημοσίευσε ένας επισκέπτης του κήπου, δείχνει το ζώο να καταρρέει στο έδαφος όταν κόπηκε το κλαδί και απελευθερώθηκε ο λαιμός του. Την ίδια στιγμή, χτυπά κατά λάθος και έναν υπάλληλο του ζωολογικού κήπου στο κεφάλι.

Οι εργαζόμενοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να σώσουν το ζώο κάνοντας μαλάξεις στο θώρακα, αλλά λίγο αργότερα η καμηλοπάρδαλη ξεψύχησε αφού υπέστη σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα.

Ο ζωολογικός κήπος ανέφερε πως ο Χαϊρόνγκ χρησιμοποιούσε συχνά το συγκεκριμένο δέντρο για να ξυστεί. Πιστεύουν ότι προσπάθησε να κάνει το ίδιο όταν ο λαιμός της παγιδεύτηκε ανάμεσα στα κλαδιά.

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΡΕΚΛΑ! «Βόμβες» Φίλη: Δεν συμμερίζομαι το success story, λάθος η αντίληψη ότι καλώς βαδίζουμε

Καμπάνα που ακούστηκε δυνατά στο υπουργείο Οικονομικών και θα ηχήσει ως τη Ρόδο, όπου διεξάγεται το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, έκρουσε λίγο νωρίτερα στη Βουλή ο Νίκος Φίλης.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι δεν αρκεί η ανάγνωση των αριθμών και των μεγεθών για να υποστηρίξει κανείς ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και τη λιτότητα.

Ο πρώην Υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για το θέμα της απομείωσης του χρέους ζήτησε κούρεμα αλλά μίλησε και για τις ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Μιλώντας σε μία παρουσίαση μελέτης που έκανε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε δύο επιτροπές της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε εντελώς διαφορετική γραμμή και άκρως επικριτικός ουσιαστικά προς το οικονομικό επιτελείο, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Δεν είναι έξοδος αν κουβεντιάσουμε πως δεν θα αυξηθεί η απόκλιση από την Ευρώπη, η καθαρή έξοδος θα πρέπει να έχει δύο προαπαιτούμενα: Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από  σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν».

Έχουμε πάει πίσω στο 1970, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι το 67% του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί με πολιτικές οι οποίες λένε ότι το 2050 θα φτάσουμε να έχουμε το βιοτικό επίπεδο του 2009.

Και θα πρέπει, η γερασμένη Ελλάδα του 2050 να εξοφλήσει το χρέος που έχει δημιουργηθεί. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα, δεν πάμε πουθενά με 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση αν δεν σχεδιάσουμε απ;o τώρα τις πολιτικές που θα μειώσουν τις ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων τμημάτων του πληθυσμού και των φτωχότερων. Ανισότητες που επιδεινώθηκαν και διευρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Πυρά σε Τσακαλώτο

«Δεν γνωριζω το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης. Μόνο το EuroWorking Group το γνωρίζει. Εμείς δεν το ξέρουμε», ανέφερε επί λέξει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας βέλη επί της ουσίας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος σχεδιάζει αυτο το πρόγραμμα, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε στους εκπροσώπους των θεσμών.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα ότι δεν συμμερίζεται το success story και οτι συνιστά λάθος να δημιουργείται η αντίληψη ότι καλώς βαδίζουμε.

ΤΙ ΤΡΑΒΑΝΕ ΚΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ! Στο μνημείο της Κυράς της Ρω ο Αλέξης Τσίπρας

Στο ακριτικό νησί της Ρω βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εκεί, ο Πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο της Κυράς της Ρω, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην τοπική στρατιωτική δύναμη, είπε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία σας εδώ και η θητεία σας είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά στο λαό. Αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας». Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε συζήτηση με τους ένστολους.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής και Ν. Σαντορινιός αντιστοίχως, ο αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Στ. Ράπτης.

ΠΕΣ ΤΑ ΝΤΕ! ΣΤΑΡ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΡΑΒΕΣΤΙ! Μίνα Ορφανού εναντίον Ντάνου: Δεν μπορεί κάποιος που γέμιζε ντεπόζιτα με βενζίνη να γίνεται σταρ - ΒΙΝΤΕΟ

Ενώ αυτή μιλάει απαξιωτικά για τους βενιζινάδες, αν την πεις τραβέστω θα αρχίσει να ουρλιάζει... οι μεγαλύτεροι ρατσιστές είναι οι ομοφυλόφιλοι κι οι τραβεστί

Η συμμετοχή του Γιώργου Αγγελόπουλου στο "Τατουάζ" έχει προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις. Κάποιοι ηθοποιοί τάχθηκαν υπέρ, ενώ άλλοι κατά, γιατί ο Ντάνος δεν έχει σπουδάσει υποκριτική.

Αντίθετη με την επιλογή του νικητή του περσινού Survivor να παίξει στη σειρά, εμφανίζεται και η Μίνα Ορφανού, η οποία μιλώντας στην εκπομπή «Αποκαλυπτικά», υποστήριξε πως δεν μπορεί κάποιος που γεμίζει ντεπόζιτα με βενζίνη, να γίνεται σταρ, καθώς αυτό, στερεί τη θέση εργασίας από έναν ηθοποιό.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει αν βλέπει κάποιο από τα ριάλιτι που έχουν κατακλύσει την ελληνική τηλεόραση, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Λυπάμαι γιατί ο καθένας που από εκεί που σέρβιρε ή γέμιζε τα ντεπόζιτα βενζίνη, δηλώνει συμμετοχή και τον παίρνουν και από εκεί γίνεται σταρ και παίρνει τη δουλειά κάποιου άλλου... Δεν γίνεται από ένα ριάλιτι και η 'κουτσή Μαρία' να μπαίνει στο χώρο..".

Δείτε το βίντεο: