31 Ιανουαρίου 2020

Κοίτα ποιος μιλάει...

Θα περίμενε κανείς σιωπή. Από εκείνες τις ένοχες. Πότε, όμως, σιώπησε ο Ολυμπιακός για να το κάνει τώρα; Μετά από τόσα σκάνδαλα ακόμα προσπαθεί να μαυρίσει το άσπρο.

2631 λέξεις. Τόσες μαζεύτηκαν σε μια πρώτη αποτίμηση (copy-paste λέγεται, αλλά το γράψαμε επιστημονικά) των μεγάλων σκανδάλων που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια με πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό. Προσοχή: Μόνο των μεγάλων σκανδάλων και προσοχή ξανά: Χωρίς όλες τις λεπτομέρειες, που πιθανότατα θα εκτόξευαν τον αριθμό των λέξεων στα 11.578. Από την υπόθεση Κοσκωτά μέχρι και σήμερα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι συνώνυμη όσων δεινών έχουν βρει το ελληνικό ποδόσφαιρο ή των περισσοτέρων. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι συνώνυμο του δίπολου κράτος-αθλητισμός, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, έχει αλλάξει νόμους, έχει ανατρέψει αποφάσεις, έχει εκβιάσει τίτλους και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί με τη στάση της και τα πεπραγμένα της.


Προσοχή και πάλι: Μιλάμε για ξεκάθαρες περιπτώσεις και όχι για ιστορίες όπως ο Πλατανιάς, επεισόδια που δεν τιμωρήθηκαν, διαιτησίες, ηχογραφημένες συνομιλίες, κατηγορίες για στημένους αγώνες και κάτι τέτοια… πταισματάκια που ούτε καν χωράνε στον εγκυκλοπαιδικό τόμο με όλες τις φορές που ο Ολυμπιακός ασέλγησε πάνω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα πεταχτά, λοιπόν, και χωρίς όλες τις λεπτομέρειες για θυμήσου λίγο τι έχεις κάνει. Και μετά κρίνε. Αν μπορείς να σηκώσεις το κεφάλι από το έδαφος, κρίνε…

  • Θυμήσου τον Γιώργο Κοσκωτά και το σκάνδαλο. Θυμήσου το 1993, όταν στις 26 Ιουλίου ο Στέφανος Μάνος κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να ρυθμιστούν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη του Ολυμπιακού, ώστε να μην χρειαστεί να τα πληρώσει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Θυμήσου ότι από 11,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ο Ολυμπιακός θα πλήρωνε τα μισά και αυτά υπό προϋποθέσεις. Και θυμήσου ότι προκειμένου να «εκβιαστεί» η ρύθμιση είχαν σταλεί επιστολές σε όλους τους βουλευτές του Πειραιά, το δήμαρχο, το νομάρχη, ενώ υπήρξε και προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας της Θύρας 7.
  • Θυμήσου – γιατί και αν θυμάσαι σίγουρα δε θα παραδεχτείς την αλήθεια για την Παράγκα νούμερο 1 – το Στάδιο Καραϊσκάκη. Θυμήσου ότι στις 18 Νοεμβρίου του 1999 τέθηκε οριστικά εκτός σχεδιασμού Ολυμπιακών Αγώνων το Στάδιο «Νίκος Γκούμας» στη Νέα Φιλαδέλφεια, εντελώς συμπτωματικά λίγο καιρό αφότου η ΔΟΕ είχε ζητήσει να διεξαχθεί εκεί ο τελικός του τουρνουά ποδοσφαίρου και όχι στο ΟΑΚΑ. Κάτι που μεταφραζόταν σε πολύ περισσότερα έργα. Θυμήσου τις σκανδαλωδώς ευνοϊκές διατάξεις με τις οποίες ο Ολυμπιακός ανακατασκεύασε το γήπεδο, χωρίς να του ανήκει η έκταση, χωρίς να του ανήκει το στάδιο, χωρίς να πληρώνει ποσοστό στον ερασιτέχνη ή στη ΓΓΑ.
  • Θυμήσου έτσι στα πεταχτά εκείνους τους εξωγήινους που δεν ήταν οπαδοί του Ολυμπιακού το 2005 στη Νέα Σμύρνη. Θυμήσου τα επεισόδια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το μηδενισμό στο ματς, την αφαίρεση τριών βαθμών και όλα εκείνους τους «όμορφους κανονισμούς που όμορφα καίγονται» όταν υπάρχει συμφέρον. Θυμήσου τις συγκεντρώσεις πολιτικών προσώπων στο Καραϊσκάκη, το περίφημο «σχέδιο εξόντωσης» του Ολυμπιακού, τις βαρύγδουπες δηλώσεις, την παρουσία όλων των κομμάτων και τον Ανδρέα Λοβέρδο, περήφανο να δηλώνει μεταξύ άλλων «εξοντώνονται οι ΠΑΕ, οι παίκτες και οι υγιείς φίλαθλοι, όχι όμως οι ταραξίες». Περιττό, φυσικά, να αναφέρουμε την εξέλιξη της ιστορίας. Σίγουρα θα τη θυμάσαι και καμία ποινή δεν ίσχυσε, ο αγώνας επαναλήφθηκε, ο Ολυμπιακός κέρδισε, το «σχέδιο εξόντωσης» κατέρρευσε.
  • Θυμήσου το 2009… Τι όμορφα που γίνονται όλα, όταν υπάρχει συμφέρον, σωστά; Θυμήσου την ήττα από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και το σκάνδαλο το οποίο το ίδιο βράδυ διέρρευσε από την ίδια την ΕΠΟ για το δελτίο του ποδοσφαιριστή, που η ίδια είχε εκδώσει. Θυμήσου, αν σου διαφεύγει, ότι η αρχική απόφαση ήταν επανάληψη του παιχνιδιού και θυμήσου ότι κατακυρώθηκε υπέρ των ερυθρολεύκων με σκορ 2-0.
  • Θυμήσου και το εν εξελίξει σκάνδαλο με το Στάδιο Καραϊσκάκη, το οποίο για να το θέσουμε λαϊκά είναι φεσωμένο όσο δεν πάει. Τα δημοσιεύματα πληθαίνουν, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς τα τελευταία χρόνια και ένα ακίνητο για το οποίο η οφειλή ανέρχεται στα 45,3 εκατομμύρια ευρώ και για το οποίο δεν λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις.

Καταφέραμε να ρίξουμε τις λέξεις στις 609. Οι καθαρές λέξεις των σκανδάλων είναι 421. Περισσότερες πληροφορίες για το καθένα υπάρχουν σε μια οποιαδήποτε γρήγορη αναζήτηση στο google. Τι νόημα θα είχε η περαιτέρω ανάλυσής τους; Το νόημα ήταν να φρεσκάρουμε τη μνήμη των ασθενών. Για θυμήσου, λοιπόν… Κι αν το αντέχεις, για φαντάσου τι στάση έχει μετά από όλα αυτά (και πάρα, πάρα πολλά άλλα) η ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Λευτέρης Καρλής
sdna.gr