05 Ιουνίου 2024

📺Μητσοτάκης: Αστεία και βαθιά προσβλητικά όσα λέγονται για τα Τέμπη-Ο Κασσελάκης δεν μας κάνει χάρη που καταθέτει το πόθεν έσχες του-Η πλατφόρμα είναι ανοικτή-Το δικό μου έχει γίνει “φύλλο και φτερό”-Θα θέσω το θέμα των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ-Τι είπε για τράπεζες, ενοίκια και την ανεργία


«Αστεία και βαθιά προσβλητικά» χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα όσα λέγονται από την αντιπολίτευση για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών και «μπάζωμα» στον χώρο, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές για το ζήτημα αυτό. Η υπόθεση των Τεμπών είναι στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν. Έχουμε 34 κατηγορούμενους. Κάποιοι είναι προφυλακισμένοι. Η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τη Δικαιοσύνη ώστε η δική αυτή να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, έχοντας όμως στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Σωστά ζήτησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, για να απαντηθούν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας και τα fake news που διακινούνται για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Και λυπάμαι πραγματικά γιατί “κάποιοι”, μέσα στην απελπισία τους, αναγκάζονται να ξανακάνουν θέμα τα Τέμπη, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές».

Όπως είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, «ξέρετε, και εγώ επικοινωνώ με συγγενείς. Δεν το διαφημίζω και δεν το προβάλλω κάθε φορά που γίνεται. Είναι άνθρωποι πάρα πολύ πονεμένοι και από τη στιγμή που ζητούν από εμένα να τους μιλήσω, να τους εξηγήσω τη δική μου άποψη, έχω μια υποχρέωση να το κάνω. Αλλά φτάνει πια με αυτή την κομματική εργαλειοποίηση του πόνου, ειδικά σε μία εποχή που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει να πει και απολύτως τίποτα άλλο».

Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν προκύψουν από τη Δικαιοσύνη και σταλούν στη Βουλή ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, απάντησε: «Κοιτάξτε να δείτε, η Βουλή έχει υποχρέωση, από τη στιγμή που οποιοδήποτε κόμμα ζητήσει, με συγκεκριμένο κατηγορητήριο, να γίνει συζήτηση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, να το κάνει αμέσως. Και θα το κάνουμε αμέσως. Περιμένω, όμως, από την αντιπολίτευση… για να γίνει αυτό, να στοιχειοθετήσει, εάν υπάρχει πραγματικά, κατηγορητήριο».

Ο Κασσελάκης δεν μας κάνει χάρη που καταθέτει το πόθεν έσχες του-Η πλατφόρμα είναι ανοικτή-Το δικό μου έχει γίνει “φύλλο και φτερό”

«Ο κύριος Κασσελάκης επέλεξε να κάνει θέμα το δικό του πόθεν έσχες την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, έπρεπε να το έχει ήδη καταθέσει από τον προηγούμενο χρόνο. Είναι καινούργιος αρχηγός», είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εγώ καταθέτω 20 χρόνια πόθεν έσχες και όπως ξέρετε το δικό μου πόθεν έσχες έχει γίνει “φύλλο και φτερό”, διότι και εγώ και η σύζυγός μου στοχοποιηθήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αρχειοθετήθηκε ομόφωνα και με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, στην οποία αν δεν κάνω λάθος συμμετείχε και ο κύριος Βαρεμένος, ο οποίος απάντησε σε όσα ειπώθηκαν», είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, «αυτή η συζήτηση, αν κάτι επαναφέρει ίσως είναι κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κάποιοι αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στην πολιτική. Δεν μας κάνει δεν μας κάνει χάρη ο κ. Κασσελάκης που καταθέτει το πόθεν έσχες του, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέτουμε», είπε και πρόσθεσε ότι το δικό μου πόθεν έσχες είναι γνωστό». Πράγματι πουλήσαμε το οικογενειακό μας σπίτι στη Γλυφάδα, κάτι που είναι γνωστό και δηλωμένο, είπε ενώ έκανε λόγο για «ανακρίβειες» από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πλατφόρμα ήταν πάντοτε ανοιχτή για την πρώτη κατάθεση.

Ο νέος Πρωθυπουργός στη Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών – Θα θέσω το θέμα στο ΝΑΤΟ

«Ως προς τα Βαλκάνια, η Ελλάδα πάντα στήριζε την ευρωπαϊκή πολιτική των Βαλκανίων. Δεν έχουμε όμως και εμείς αυταπάτες ότι τα Βαλκάνια πάντα θα είναι ένα πεδίο δράσης κομμάτων τα οποία επενδύουν στον εθνικιστικό παροξυσμό. Και ως προς τα Σκόπια, τη Βόρεια Μακεδονία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Το μήνυμά μου απέναντι στον εντολοδόχο πρωθυπουργό είναι πάρα πολύ σαφές. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για μας είχε πολλά προβλήματα, έχει όμως ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση όταν αναλάβει και επίσημα πρωθυπουργός ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών. Διαφορετικά το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ στις αρχές Ιουλίου. Προφανώς θα θέσω το θέμα εκεί. Αν θέλουν να συγκλίνουν προς την Ευρώπη, ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Αλβανία», πρόσθεσε.

O Πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμη, ότι είναι επάνω στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανακόψει η Ελλάδα την πορεία των δύο χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πάντως «δεν θα χρειαστεί πιστεύω να φτάσουμε εκεί, διότι είμαι σίγουρος ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, αλλά νομίζω ότι ήμουν απολύτως σαφής».

Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία – Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Εξού και κάναμε παρεμβάσεις στην ίδια την λειτουργία της αγοράς», είπε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και οι μειώσεις στους φόρους αποτελούν την συνταγή για την διαχρονική στήριξη του εισοδήματος.

Σε ερώτηση, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση δεν μειώνει ή δεν καταργεί το ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και όποιος την εισηγείται οφείλει να μας υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει και ποια επιδόματα θα περικόψει.

Συμπλήρωσε δε, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο τελικό προϊόν επικαλούμενος, όπως είπε, την μείωση του ΦΠΑ στον καφέ που δεν αποτυπώθηκε και στην τελική τιμή του προϊόντος.

«Είναι πολύ πιθανό αυτή τη μείωση του ΦΠΑ να την καρπωθούν οι μεσάζοντες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να επιτύχει πολύ συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους και ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές που τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν, επικαλούμενος τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που κατά την κυβέρνηση κοστίζει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του φορολόγησε τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, γι’ αυτό και όπως είπε συγκρατήθηκαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για τις τράπεζες σημείωσε ότι καμιά χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση δεν τις έχει φορολογήσει και ότι η Ιταλία που προσπάθησε να το κάνει το πήρε πίσω άρον άρον. «Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειες τους είναι πολύ υψηλές και θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τράπεζες θα πρέπει να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή».

Τι είπε για τα ενοίκια και την ανεργία

Σε ερώτηση για το υψηλό κόστος των ενοικίων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η αγορά των ακινήτων πηγαίνει καλά, κάτι που είναι θετικό όπως είπε, για τους ιδιοκτήτες και προβληματικό για τους ενοικιαστές. «Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα, που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, και χρήζει κρατικής παρέμβασης. Εμείς δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Σπίτι μου. Τώρα διαπραγματευόμαστε με την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να ανακατανείμουμε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα Σπίτι μου, κατά το οποίο θα διευρύνουμε την περίμετρο των δικαιούχων και στα ζευγάρια έως 50 ετών. Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω, ενώ εξετάζουμε εάν και που πρέπει να βάλουμε πρόσθετους περιορισμούς στο AirBnB. Κάναμε παρεμβάσεις και στην golden visa και οφείλω να ομολογήσω ότι σε αυτό το θέμα το ΠΑΣΟΚ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς σε άλλα ζητήματα όπως η επιστολική ψήφος δείχνει να είναι μια αντιμεταρρυθμιστική δύναμη».

Στο μέτωπο της ανεργίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή θα πέσει κάτω από το διψήφιο ποσοστό το 2025, νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη και επανέλαβε την προτροπή του προς τους εργοδότες να πληρώσουν περισσότερα εάν θέλουν να βρίσκουν εργαζόμενους.

Στο μεταναστευτικό πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αυστηρής φύλαξης των συνόρων. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα μπαίνει όποιος θέλει στην Ελλάδα, ούτε και οι διακινητές θα καθορίζουν ποιος θα μπαίνει στη χώρα.

Πρέπει να αποκρούσουμε την νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει κεφάλι

«Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και έχω προτάξει στον πολιτικό μου λόγο τη μεγάλη σημασία να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, εκεί όπου θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Αλλά μην έχουμε και καμιά αμφιβολία ότι το βράδυ εκλογών θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Έχετε δίκιο να λέτε ότι ίδια θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη μέρα, όμως το πολιτικό μήνυμα θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

«Επίσης, πρέπει να αποκρούσουμε την νέα έκφανση του λαϊκισμού που φαίνεται ότι σηκώνει πάλι κεφάλι, δηλαδή κάποιοι να τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν, αλλά και να επαναφέρουν μία τοξικότητα… Όσο πιο ισχυρή είναι Νέα Δημοκρατία το βράδυ εκλογών τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει. Διευκρινίζω ότι θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος», τόνισε στην αρχή της συνέντευξης του ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το βράδυ των εκλογών του περασμένου έτους είχε χαρακτηρίσει το 41% που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία μεγάλη τιμή και όχι λευκή επιταγή και είπε χαρακτηριστικά ότι «τα όποια μηνύματα δυσαρέσκειας, τα έχω ήδη λάβει. Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να τα εμπεδώσω καλύτερα. Το λέω για όλους όσοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, τους καλώ να δούμε την μεγάλη εικόνα».

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης του ο πρωθυπουργός είπε ότι: « Τους τελευταίους 11 μήνες υλοποιήσαμε με ταχύτητα πολλές μεταρρυθμίσεις, ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και αυξήσαμε τους μισθούς. Η πρώτη μας κυβέρνηση ήταν μια κυβέρνηση διαχείρισης κρίσεων. Τώρα θα μπούμε στα βαθιά για να αντιμετωπίσουμε χρονιές παθογένειες του κράτους και να κάνουμε άλματα εκσυγχρονισμού. Η κυβέρνηση μας κάνει μια μεγάλη προσπάθεια όμως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε τα λάθη μας και να κάνουμε παρεμβάσεις όταν αυτές απαιτούνται».

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι ευρωπαϊκό. Προφανώς οι αυξήσεις των μισθών δεν επαρκούν, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στο τελικό προϊόν.