29 Μαρτίου 2008

Ελ. Βενιζέλος: Εθνάρχης ή όργανο των Άγγλων; Φιλελεύθερος ή πραξικοπηματίας; Μέρος Η' 1915 (Αύγουστος)-1916 (Μάιος)

Μέρος Α' 1895-1910
Μέρος Β' 1910-1912 (Μάρτιος)

Μέρος Γ' 1912 (Μάρτιος-Οκτώβριος)

Μέρος Δ' 1912 (Οκτώβριος-Α΄Βαλκανικός Πόλεμος)
Μέρος Ε' 1912 (Νοέμβριος, Β' Βαλκανικός Πόλεμος)-1914 (Μάρτιος)

Μέρος ΣΤ' 1914 (Απρίλιος-Αύγουστος)

Μέρος Ζ' 1914 (Αύγουστος)-1915 (Αύγουστος)


Στις 10 Αυγούστου 1915 ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχημάτισε κυβέρνηση και ενώ στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή είχε πει ότι η Ελλάδα θα έμενε ουδέτερη εκτός αν έκτακτη ανάγκη το απαιτούσε, τον Σεπτέμβριο εφηύρε την έκτακτη ανάγκη...κήρυξε επιστράτευση επειδή το ίδιο είχαν κάνει οι Βούλγαροι μερικές μέρες πριν, με το σκεπτικό ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας τους Σέρβους, τους οποίους απειλούσε η Βουλγαρία. Ο Κων/νος αρνούμενος να συμμετάσχει στη φάρσα, δεν υπέγραψε το διάταγμα της επιστράτευσης και ο Βενιζέλος στις 22 Σεπτεμβρίου 1915 ξαναπαραιτήθηκε. Το ότι επρόκειτο περί φάρσας και εσκεμμένης πράξης ώστε να οδηγηθεί στην παραίτηση αποδεικνύεται και από το ότι

ο ίδιος ο Βενιζέλος τους προηγούμενους οκτώ μήνες είχε αρνηθεί 3 φορές να ανταποκριθεί σε αίτημα των Σέρβων για βοήθεια.

Λίγες ώρες πριν την παραίτηση του Βενιζέλου άρχισε η απόβαση Άγγλων και Γάλλων στη Θεσσαλονίκη αφού ο «μεγάλος» είχε φροντίσει να τους δώσει μόνος του την άδεια!!!



Αυτό δείχνει ότι οι Αγγλογάλλοι ήταν αποφασισμένοι να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια την ουδετερότητα του επίσημου Ελληνικού Κράτους και αφού δεν συνετιστήκαμε από τον εκπρόσωπό τους ανέλαβαν να μας συνετίσουν αυτοί καταλαμβάνοντας τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας!!! Έκριναν σκόπιμο ότι έπρεπε να ανοίξουν και άλλο μέτωπο, εκτός του ανατολικού και του δυτικού, εναντίον της Γερμανίας. Δύναμη 150.000 Αγγλογάλλων αποβιβάστηκε στην Θεσσαλονίκη και στρατοπέδευσε στο λεγόμενο περιχαρακωμένο στρατόπεδο Θεσσαλονίκης. Αρχιστράτηγος ορίζεται ο Γάλλος στρατηγός Μωρίς Σαράϊγ (Maurice Sarrail) που φθάνει στην Θεσσαλονίκη στις 29 Σεπτεμβρίου 1915.

Ακολούθησαν κυβερνήσεις των Ζαΐμη και Σκουλούδη για να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές τον Δεκέμβριο του 1915. Εν τω μεταξύ η Βουλγαρία είχε κερδίσει κατά κράτος τον πόλεμο που είχε κηρύξει τον Οκτώβριο στη Σερβία. Ενδεικτικό είναι ότι οι Σέρβοι πολεμούσαν μόνοι τους απέναντι σε 300.000 Βούλγαρους και 200.000 Γερμανούς, χωρίς καμία ελπίδα, πληρώνοντας το τίμημα του ότι έσπευσαν να είναι από τους πρώτους που συμμάχησαν με τους Αγγλογάλλους. Οι Άγγλοι δεν έστειλαν ούτε ένα στρατιώτη σε βοήθειά τους ενώ οι Γάλλοι απλά παρακολουθούσαν και όταν οι Βούλγαροι είχαν φτάσει σχεδόν στην Αδριατική τους βοήθησαν μεταφέροντας, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, 133.000 Σέρβους στρατιώτες στην Κέρκυρα.

Για το σκοπό αυτό οι Αγγλογάλλοι κατέλαβαν και την Κέρκυρα στις 10 Ιανουάριου 1916...έτσι απλά για να κάνουν τη δουλειά τους...



Αυτοί ήταν οι Σύμμαχοι της Αντάντ για τους οποίους έπρεπε να πολεμήσουμε σύμφωνα με τον Βενιζέλο και έτσι όπως φέρθηκαν στους Σέρβους φέρονταν σε όλο τον 20ο αιώνα στους συμμάχους τους και στους προστατευόμενούς τους...

Στις
εκλογές που έγιναν στις 6 Δεκεμβρίου 1915 δεν συμμετείχε ο Βενιζέλος επειδή τις θεώρησε παράνομες...έλεγε ότι δεν είχε δικαίωμα ο Βασιλιάς να προκηρύξει δυο φορές εκλογές μέσα σ' ένα χρόνο!!! Ξέχναγε προφανώς ότι το 1910, που είχε εμφανιστεί σαν Μεσσίας, ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνουν εκλογές δυο φορές μέσα σ' ένα χρόνο και ο Βασιλιάς τις είχε κάνει. Τότε όμως τον βόλευαν γιατί ήταν ο Μεσσίας που θα έσωζε την Ελλάδα και ήθελε να ισχυροποιηθεί στην καρέκλα...ενώ τώρα ψιλιαζόταν ότι θα τις έχανε μιας και τα τερτίπια του και προπάντων η κατάληψη Ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις με τις ευλογίες του, είχαν κουράσει τον λαουτζίκο, όπως λέει και η γυναίκα του Νέστορα της δημοσιογραφίας, Φυντανίδη ;) και είχαν στρέψει το κλίμα εναντίον του. Άρα το ότι ο Βασιλιάς δεν είχε δικαίωμα να κάνει δυο φορές εκλογές μέσα σ' ένα χρόνο ήταν δικαιολογία και αφορμή για να μην συμμετάσχει σ' αυτές...η πραγματική αιτία είναι το ότι θα τις έχανε.

Το
κόμμα των «Εθνικοφρόνων» τελικά κέρδισε τις εκλογές, εκλέγοντας 230 από τους 332 βουλευτές, ενώ για πρώτη και τελευταία φορά εκλέχθηκαν και 19 βουλευτές από την Β. Ήπειρο. Πρωθυπουργός παρέμεινε ο Σκουλούδης ως τον Ιούνιο του 1916.

Όσο περνάει ο καιρός οι
Αγγλογάλλοι μέντορες του Βενιζέλου συνεχίζουν να αποθρασύνονται:
  • Μεταφέρουν τα λείψανα του Σερβικού Στρατού μαζί με την εξόριστη Σέρβικη Κυβέρνηση, στη Θεσσαλονίκη με την απειλή ότι θα κάνουν δεκτό το αίτημα των Σέρβων να αναγνωριστεί η Θεσσαλονίκη ως προσωρινή πρωτεύουσά τους!!!
  • Ζητούν κατάργηση της «δικτατορικής» Βασιλείας...λες και η δικία τους Βασιλεία ήταν δημοκρατική...
  • Ζητούν την αποστρατικοποίηση της Ελλάδας και την επαναφορά του κοινοβουλευτισμού (;;;) μιας και προφανώς μόνο όταν κυβερνούσε ο δικός τους λειτουργούσε ο κοινοβουλευτισμός...


Κηρύσσουν μερικό αποκλεισμό της χώρας με επίσημη δικαιολογία ότι θέλουν να διαφυλάξουν τα νώτα των δυνάμεων που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Ο σκοπός όμως είναι προφανής. Επιδιώκουν μέσω του αποκλεισμού να καμφθεί το φρόνημα των Ελλήνων, να στραφεί το κλίμα κατά του Κων/νου και να αναγκαστεί η Ελλάδα να μπει στον πόλεμο στο πλευρό τους.



Στο μεταξύ οι
Αγγλογάλλοι μαζί με τους Σέρβους, είχαν αρχίσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 1916 να βγαίνουν από το «περιχαρακωμένο Στρατόπεδο» Θεσσαλονίκης και να προωθούνται προς τα Ελληνοσερβικά σύνορα. Τον Μάιο του 1916 έχουν παρατάξει στα Ελληνοσερβικά σύνορα 300.000 στρατιώτες (Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Ρώσσοι), αφήνοντας εσκεμμένα ακάλυπτη την Ελληνοβουλγαρική μεθόριο, ώστε να προκαλέσουν εισβολή των Γερμανοβούλγαρων στην Αν. Μακεδονία την οποία έπρεπε να υπερασπιστούν μικρές ελληνικές δυνάμεις, μιας και το Δ' Σώμα Στρατού αποτελούνταν από 9.000 άνδρες.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ στην Αθήνα είχαν αρχίσει να ακούγονται φωνές υπέρ της συμμαχίας μας με την Γερμανία, έγινε και η περιβόητη παράδοση του οχυρού Ρούπελ από τον Μεταξά στους Γερμανούς τον Μάιο του 1916. Η παράδοση την οποία μέχρι και ο αστράτευτος φούστης της ελληνικής τηλεόρασης ξέρει και μας κοπάνησε την 28η Οκτωβρίου και για την οποία οι αριστεροί μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά εδώ και 100 χρόνια.

Για την παράδοση του οχυρού Ρούπελ όμως θα ανοίξουμε μια παρένθεση και θα τα πούμε στην επόμενη ανάρτηση, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και η επανάληψη συνήθως είναι μία φάρσα...


Συνοπτικά έως το 1916 ο Βενιζέλος

παραιτήθηκε 8 φορές:

-1901 από υπουργός της Κρητικής Κοινοπολιτείας

-1910 (Μάιος) από Πρωθυπουργός της Κρητικής Κοινοπολιτείας και φεύγει στην Αθήνα

-1910 (Οκτώβριος) από Πρωθυπουργός της Ελλάδας

-1912 (Μάρτιος) από Πρωθυπουργός
-1914 (Αύγουστος) από Πρωθυπουργός
(η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον Κων/νο)
-1915 (Φεβρουάριος) από Πρωθυπουργός
-1915 (Σεπτέμβριος) από Πρωθυπουργός

συμμετείχε ή υποκίνησε 2 πραξικοπήματα:

-1905 Θέρισος-Χανιά

-1909 Γουδί-Αθήνα


και οδήγησε την χώρα σε μία χρεωκοπία:

-1897 μετά τον «ατυχή» πόλεμο κατά της Τουρκίας