22 Δεκεμβρίου 2010

Να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι μαζί και να πούμε ΟΧΙ η πατρίδα μας δεν παραδίδεται, η Ελλάδα δεν σκλαβώνεται...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Μόνο στα ιστολόγιο, στα blogs και στις φωνές στους δρόμους ακούγονται οι αλήθειες...

Να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι μαζί και να πούμε ΟΧΙ η πατρίδα μας δεν παραδίδεται, η Ελλάδα δεν σκλαβώνεται...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO



http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2010/12/blog-post_2300.html

Ράδιο Καφρίλα. «Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση», ή μήπως «υπάρχει μόνο αυτή η τηλεόραση»;

Αφορμή για να γράψω τις παρακάτω σκέψεις μου έδωσαν διάφορα, φαινομενικά ασύνδετα ερεθίσματα των τελευταίων εβδομάδων. Αρχικά, η άνανδρη και προβοκατόρικη επίθεση κατά του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη. Έπειτα, η αποκάλυψη απο διάφορα ιστολόγια του γκαιμπελικής έμπνευσης και εκτέλεσης μοντάζ δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά που τον παρουσίαζαν να λέει τις ίδιες ακριβώς φράσεις με τον πρωθυπουργό, ενώ στην πραγματικότητα μας υπενθύμιζε τι είχε πει παλιότερα ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να δείξει την ασυνέπεια των λόγων και των έργων του πρωθυπουργού. 

Το μοντάζ αυτό προβλήθηκε απο το Αλ Τσαντίρι Νιουζ (Λ. Λαζόπουλος), Ράδιο Αρβύλα (Κανάκης και λοιποί χάχες), και τέλος απο την Ελληνοφρένεια του Σκάι. Το μοντάζ αποκαλύφθηκε εδώ και βδομάδες απο μπλόγκς που αποκατέστησαν την αλήθεια, αλλά μόλις χτες (20-12-2010) οι πλήρεις δηλώσεις του Σαμαρά προβλήθηκαν πανελλαδικώς και απο τηλεοράσης, απο το «Ολα». Ωστόσο ο κομιστής όχι μόνο δεν σχολίασε το γεγονός αλλά ούτε καν αναφέρθηκε στις εκπομπές που υπέπεσαν στην «τηλεοπτική γκάφα» (ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν φείδεται φαρμακερών σχολίων), προστατεύοντας προφανώς τους «ομοτέχνους» του που πρόβαλαν το παραποιημένο βίντεο.

Η εντυπωσιακή αυτή σύμπνοια των τριών παραπάνω εκπομπών μου έφεραν στο νου το διαφημιστικό «μότο» της εκπομπής Ράδιο Αρβύλα: «Υπάρχει και αυτή η τηλεόραση». Τι σου κάνει λοιπόν η ελληνική γλώσσα! Με μια μικρή λεξούλα, αυτό το «και», υπονοείται ότι η εκπομπή αυτή είναι διαφορετική απο τις άλλες: Η διαφορά μπορεί να συνίσταται στο είδος, το ύφος, το ήθος, τη θεματολογία, ή και την ποιότητα. Το «και» αυτό, λοιπόν, επιχειρεί να πείσει τον θεατή οτι θα δει κάτι διαφορετικό, ιδιαίτερα αν έχει μπουχτίσει με το υπόλοιπο πρόγραμμα που του σερβίρει το ίδιο κανάλι. Αλήθεια, πάντως, τι τραγική ειρωνία ένα κανάλι να διαφημίζει μιαν εκπομπή του με τρόπο ώστε να την αντιπαραβάλλει με όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του, ρίχνωντάς το σε ένα τσουβάλι και ακυρώνοντάς το! Ομολογία έλλειψης ποιότητας σε μια ανέλπιστη στιγμή αυτογνωσίας; Ασφαλώς όχι! Εναλλακτικό άλλοθι για την υπόλοιπη σαπίλα και υποκουλτούρα (τούρκικα σήριαλ -ας ψοφήσουν οι Ελληνες ηθοποιοί, ο Ονούρ να είναι καλά και να φέρνει νούμερα!-, εκπομπές μαγειρικής -φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο-) που προσφέρει ο σταθμός; Ίσως, αλλά όχι μόνο αυτό! Και αυτό γιατί πιστεύω οτι οι Ράδιο Αρβύλα δεν αποτελούν τίποτα άλλο από μια αναπαραγωγή του κυρίαρχου τηλεοπτικού μοτίβου που έχει βρεί τεράστια επιτυχία στην ελληνική τηλεόραση: Πέρνουμε μερικά αστεία βίντεο απο το Youtube (όσοι ασχολούνται με το διαδίκτυο μάλλον τα έχουν δει εδώ και χρόνια), λέμε μερικά ανέκδοτα (κρύα ή όχι, αυτό έχει να κάνει με την επιλογή της καθε εκπομπής, πχ βλέπε διαφορά ανάμεσα στα ανέκδοτα του Ράδιο Αρβύλα και του Λάκη, ωστόσο η ουσία παραμένει ίδια), σχολιάζουμε αδυσώπητα και ανελέητα τα τόσα φαιδρά της ελληνικής τηλεόρασης, απο δηλώσεις «επωνύμων» μέχρι ευτράπελα εκπομπών, γραφικότητες παρουσιαστών και κοινού. Επίσης, προσφέρουμε και λίγο θέαμα στο κοινό: Είτε άσματα, είτε κουνήματα απο καλλίγραμμα κορμιά. Δεν παραλείπουμε σεξουαλικά υπονοούμενα ή και σαφώς ενοούμενα. Ανάμεσα σε όλα αυτά, διανθίζουμε και με κάποιες δόσεις -υποτίθεται- πολιτικής κριτικής της τρέχουσας πραγματικότητας. Μιας πολιτικής κριτικής που κυρίως είναι αριστερίστικη (σημάδι του καιρού μας, οι δεξιές τσέπες να μας την βγαίνουν απο τα άκρα αριστερά!!! ) όταν δεν είναι απολίτικη, ισοπεδωτική και μηδενιστική.

Έχοντας υπόψη αυτά τα συστατικά, θα καταλάβουμε οτι οι Ράδιο Αρβύλα, συνθέτουν απλώς ένα κρίκο σε ομοειδείς εκπομπές όπως το Ολα (στην νιοστη) του «κομιστή» εκδότη, το Αλ Τζαζίρα Νιουζ του Λάκη και τέλος, την Ελληνοφρένεια κάποιων αποτυχημένων φαρσερ στο Σκαι που νομίζουν οτι μπορούν να προσφέρουν κάτι αντίστοιχο με τους προηγούμενους τους οποίους προσπαθούν αποτυχημένα να μιμηθούν. Α, να μην ξεχάσω και το Δελτίο Ειδήσεων του Στάρ, το κακέκτυπο του «Ολα», το τηλεοπτικό δελτίο το οποίο μετέφερε την λογική του απολιτικ στην ζώνη των 8. Οι ομοιότητες όλων των παραπάνω είναι εντυπωσιακές. Οι διαφορές στις λεπτομέρειες ανάμεσά τους (πχ οι επίδοξες Τζούλιες του λιγούρη κομιστή, οι ποιοτικοί ή εμπορικοί τραγουδιστές του Λάκη, οι εναλλακτικοί που δεν τους έχει ακούσει ούτε η μάνα τους –αν και πιθανον παίζουν στο γκαράζ του σπιτιού τους- των Ράδιο Αρβύλα) απλώς αποτελούν την διαφορετική γαρνιτούρα στο ίδιο –και με τον αυτό τρόπο- μαγειρεμένο φαγητό. Η θρεπτική αξία του παραμένει ίδια στην ουσία της. Και αυτή δεν είναι παρά η προώθηση μιας συγκεκριμένης ισοπεδωτικής πολιτικής λογικής: όλοι ίδιοι είναι, όλοι τα τρώνε, όλοι είναι λαμόγια (εκτός απο εμάς που πληρωνόμαστε βέβαια αδρά απο τους καναλάρχες μας αλλά κάνουμε αντίσταση και κριτική στην εξουσία).

Ένας μηδενισμός, αριστερίστικης έμπνευσης, που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την προβολή ένος κλίματος οργής, γενικής καταδίκης του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, ενοχοποίησης του πολιτικού κόσμου και κυρίως των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας, εν τέλει, απόρριψης αυτού του ιδίου του κοινοβολευτικού συστήματος της χώρας. Αυτή η πολιτική αντίληψη (εκφραζόμενη κυρίως απο Ράδιο Αρβύλα και Λαζόπουλο) ενισχύεται από βίντεο λαϊκίστικων εκπομπών κυρίως τύπου Παπαδάκη και Αυτιά που κυνηγούν στις λαϊκές αγορές και στο ΙΚΑ εξαθλιωμένους απόμαχους της ζωής που τσακισμένοι απο την κυβερνητική λαίλαπα και έχοντας απωλέσει κάθε ελπίδα, στρέφονται συλλήβδην εναντίον του πολιτικού συστήματος με ακραίες πολλές φορές εκφράσεις. Εντυπωσιάζει πράγματι η ακρότητα κάποιων δηλώσεών τους, που θα περίμενες να ακούσεις μόνο απο στόματα αναρχικών αντεξουσιαστών καθώς και η απλοϊκή γενίκευση στην απόδοση ευθυνών στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, όπως χαρακτηριστικά προκύπτει απο δηλώσεις του τύπου οτι «φταίνε και οι 300». Γενικεύσεις και ακρότητες, οι οποίες, ωστόσο, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως ξέσπασμα μπροστά στην κάμερα ανθρώπων που νοιώθουν οτι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και οτι οι εκπρόσωποί τους όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για αυτούς αλλά ούτε κάν τους ακούνε. Και ο μόνος τρόπος να ακουστούν, είναι μέσω της τηλεόρασης. Η οργή τους δεν αποτελεί καταδίκη του κοινοβουλευτισμού αλλά μια απέλπιδα κραυγή και έκκληση να σκύψει το πολιτικό σύστημα πάνω στα προβλήματα του λαού. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, άνθρωποι καθημερινοί που μπορεί να είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, άνθρωποι που αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, είναι εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν (συνήθως τους ίδιους με αυτούς που βρίζουν) καθώς παρά τις εκρήξεις οργής τους, η ελληνική κοινωνία δεν έχει απορρίψει ή δεν έχει ξεπεράσει τον κοινοβουλευτισμό ως πολιτικό σύστημα. Και αυτό γιατι η οργή τους δεν σχετίζεται τόσο με το πολιτικό σύστημα στο οποίο ζούμε (κοινοβουλευτική δημοκρατία) αλλά με την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε.

Παρόλα αυτά, η προβολή της οργής του κόσμου και η διαστρέβλωση του απο τους αριστεριστές τηλεοπτικούς αστέρες (που έχουν λυμένα τα ζητήματα επιβίωσης τους και μάλιστα όχι μόνο με τον επιούσιον άρτον τους, αλλά και με το παντεσπάνι τους) υπηρετεί την λογική της επίθεσης κατά των πολιτικών κοινοβουλευτικών θεσμών και την συμψηφιστική απόδοση ευθυνών στα κοινοβουλευτικά κόμματα, με τελικό στόχο την αποδυνάμωσή του ιδίου του πολιτικού μας συστήματος. Είναι αστείο για να μην πω αφελές, να πιστεύουμε οτι οι «οικοδεσπότες» καναλάρχες τέτοιων εκπομπών, τις διατηρούν μόνο και μόνο γιατι φέρνουν έσοδα. Οι εκπομπές αυτές δίνουν ένα πολιτικό (και ασφαλώς όχι ποιοτικο) άλλοθι στα διαπλεκόμενα κανάλια, πατρωνάρουν και βάζουν σε πλαίσια την λαική αγανάκτηση με σκοπό να την κατευθύνουν σε αδιέξοδα και να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν λογικές έκφασής τους μέσα απο το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια λειτουργούν σαν ανάχωμα της εκάστοτε εξουσίας, κυρίως δε της σημερινής κυβέρνησης. Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι θα γινόταν αν ο λαός δεν είχε κάποιον να τον βομβαρδίζει ολημερίς και καθημερινά με μηνύματα οτι «όλοι ίδιοι είναι», «και οι 300 φταίνε» κλπ ισοπεδωτικά. Η λαική αγανάκτηση δεν θα έψαχνε να βρει διέξοδο μέσα απο ακρότητες, όπως τον ξυλοδαρμό πολιτικών, πχ του Χατζηδάκη που μπορεί οι αυτουργοί του να ήταν παρακρατικοί προβοκάτορες οι οποίοι ωστόσο έδρασαν μέσα σέ ένα γενικευμένο και επιδέξια καλλιεργημένο κλίμα λιντσαρίσματος των πολιτικών, δικαιών και αδίκων. Αντίθετα, θα έψαχνε διέξοδο μέσα απο την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στηριζόμενη σε υγιείς πολιτικές δυνάμεις. Πολιτικές δυνάμεις, είτε υπάρχουσες, είτε υπο εκκόλαψη, αυτό δεν μας απασχολεί στην παρούσα φάση. Ετσι, η τηλεοπτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η επίπλαστη εικόνα ταύτισης των πολιτικών δυναμεων, δεν οδηγεί σε τίποτα άλλο πέρα απο την εξώθηση κάποιων αφελών σε ακρότητες, κάποιων ρομαντικών σε απογοήτευση και υιοθέτηση μιας απολιτικής στάσης και τέλος στον εγκλωβισμό ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας μας στις πολιτικές δυνάμεις των οποίων υπήρξε ψηφοφόρος. Γιατι δηλ ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει Σαμαρά αφού λέει τα ίδια με τον Παπανδρέου, όπως μας παραμύθιασαν οι τηλεαστέρες με το μονταρισμένο βίντεο των παραποιημένων δηλώσεων του Σαμαρά;

Και αν μια τέτοια ερμηνεία («όλοι ίδιοι είναι») αποτελούσε δόγμα και υποστηρίζεται ακόμα και σήμερα απο δυνάμεις του κοινοβουλευτικού συστήματος (ας θυμηθούμε τη λογική του ΚΚΕ: «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές»), εντούτοις, ο Περισσός θα διαπιστώσει μάλλον με απογοήτευση οτι οι Λαζόπουλοι και οι Κανάκηδες δεν εξαιρούν ούτε το «κόμμα του λαού» από αυτό το ισοπεδωτικό τσουβάλιασμα του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, καθιστώντας σαφές στον υποψιασμένο τηλεθεατή τους οτι η τηλεοπτική κριτική τους μπατάρει αριστερότερα της αριστεράς, προσομοιάζοντας σε έναν λόγο που ακούγεται μόνο στα Εξάρχεια, στο Indymedia και κάποια πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, με την πληθώρα των ποικιλώνυμων αριστερίστικων φοιτητικών παρατάξεων.

Πριν κλείσω αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να προλάβω τον τετριμμένο αντίλογο κάποιων, όταν πρόκειται για συζήτηση της τηλεοπτικής πραγματικότητας. «Υπάρχει και το τηλεκοντρόλ», «μπορείς να κλείσεις την τηλεόραση», «να διαβάσεις κάνα βιβλίο» (κάτι που τείνει να γίνει πλέον πολυτέλεια στις μέρες μας), «να βγεις έξω», «να βρεις τους φίλους σου», «υπάρχει το διαδίκτυο» κλπ. Γνωστά και θεμιτά όλα τα επιχειρήματα. Όσοι όμως καταφεύγουν σε αυτά παραβλέπουν κάτι. Οτι στις μέρες μας, οταν γυρίσεις απο την δουλειά, ή όταν το βράδυ προσπαθήσεις να χαλαρώσεις απο την ρουτίνα της καθημερινότητας, ενίοτε και της οικογένειας, των παιδιών, της/του συζύγου, η πιο εύκολη, η πιο φτηνή επιλογή είναι η τηλεόραση. Σου ζητά την λιγότερη πνευματική προσπάθεια (απο ότι ένα βιβλίο). Σου προσφέρεται στο σπίτι, δωρεάν. Δεν πρέπει να βγεις (γιατι ωραία θα ηταν να έβγαινες, μπορείς όμως κάθε μέρα; Ναί, αν είσαι φοιτητής, αλλά και κει με μέτρο πλέον –εκτός και αν μαζεύεστε σε σπιτια φιλων/συμφοιτητών και περνάτε παρεϊστικα-, ή αν έχεις μισθό τηλεοπτικού αστέρα για ξόδεμα). Τέλος, ως προς το θέμα της επιλογής, οι εκπομπές αυτές εκτός του οτι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, έχουν το κακό να αναπαράγονται και καθ’ολην την διάρκεια της ημέρας απο πρωινάδικες, μεσημεριανάδικες, απογευματιατικες κατινίστικες ομφαλοσκοπικές του τηλεοπτικού τοπίου εκπομπές, που το αντικείμενο τους είναι οι celebrities και η τηλεοπτική πραγματικότητα. Εκτενή αποσπάσματα του Λάκη, του κομιστή ή των ΡαδιοΚάφρων θα δεις σε πολλές απο αυτές τις εκπομπές (ανεξαρτήτως καναλιού, κάτι που σε κάνει είτε να πιστεύεις οτι όλη η ελληνική τηλεόραση είναι μονο ένα κανάλι είτε να απορείς για έναν περίεργο νομικό όρο που ακούς για τη μουσική και τα βιβλία και τις ταινίες και πως λέγεται να δεις, α! «πνευματικά δικαιώματα»), οπότε, και να θες, δεν γλυτώνεις «και (απο) αυτήν την τηλεόραση» αλλά διαπιστώνεις οτι «υπάρχει μόνο αυτή η τηλεόραση»...

Υπάρχει άραγε λύση; Μπορεί κανεις να ξεμπροστιάσει αυτό το αληταριό που έχει αναγορευτεί σε τιμητή των πάντων; Δύσκολο. Η δύναμή τους τεράστια. Εισβάλλουν σε κάθε σπίτι, με την δικιά μας ανοχή. Με το χαβαλέ, την αντισυμβατική τους συμπεριφορά, με την διαφορετική τους τηλεοπτική τους εικόνα, πιο χαλαρή και καθημερινή (σε αντίθεση με τους γραβατωμένους «δημοσιογράφους»), ασκούν μιαν γοητεία σε πλατειά στρώματα του λαού, ιδιαίτερα όμως στους νέους οι οποίοι από τη φύση τους στέκονται κριτικά απέναντι στο παλιό, στο καθιερωμένο, στις διάφορες μορφές εξουσίας. Αυτήν την αγνή νεανική στάση αντισυμβατικότητας και ελπίδας, έρχονται να νοθεύσουν και να χειραγωγήσουν οι τηλεαστέρες οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι εκπομπές τους μπορούν να μεταφέρουν τη φωνή, τις ανησυχίες και τις ελπίδες της νεολαίας στην εξουσία, όπως ακριβώς οι Παπαδάκηδες και Αυτιάδες έχουν αναγορευτεί σε «συνηγόρους» του συνταξιούχου.

Απέναντι σε αυτήν την γιγάντωση των τηλεαστέρων, το μόνο αντίβαρο μπορεί να είναι το διαδίκτυο. Οπως αυτοί αποκαθηλώνουν δικαίους και αδίκους, αναγορευόμενοι οι ίδιοι σε αυθεντίες, έτσι και μεις, πρέπει να καταρρίψουμε την δογματική προσήλωση στην κάθε αρλούμπα και καφρίλα που ξεστωμίζουν ο Λάκης ή ο Κανάκης ή ο Θέμος. Οι δυνατότητες του διαδικτύου μας επιτρέπουν να το κάνουμε πιο εύκολα και να διαφωτίσουμε τους φίλους μας, τις «επαφές» μας. Αποκαλύψτε οποιαδήποτε λαμογιά στην οποία μπορεί να εμπλέκονται, με λίγα λόγια, αποδείχτε οτι δεν μπορούν να αποτελούν φωνή της λαικής αγανάκτησης ή ελπίδας κάποιοι που καμιά σχέση δεν έχουν με τις αναγκες και τα προβλήματα του λαού. Η αλλιώς, ας τους πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα

Δεν έχει παραλάβει η ΕΚΤ την αγωγή του Bloomberg-Ερώτηση Λαφαζάνη για το θέμα

http://www.skai.gr/files/temp/B82207D476443235B5C0D2CC2473FC72.jpgΗ αγωγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σχετικά με τα ελληνικά swaps, δεν είχε φτάσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδρεύει στη Φραγκφούρτη.

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, αρνούμενος οποιοδήποτε άλλο σχόλιο και αναφορά στο θέμα αυτό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το Bloomberg LP κατέθεσε αγωγή κατά της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο για την άρνηση δημοσιοποίησης εγγράφων σχετικά με τα swaps, μέσω των οποίων η Ελλάδα κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το πραγματικό ύψος του χρέους της το 2001 προκειμένου να ενταχθεί στο ευρώ.

Τα έγγραφα συντάχθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και προορίζονταν για εσωτερική χρήση από το εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το Bloomberg, o πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες και τα στοιχεία των εγγράφων αυτών με το επιχείρημα ότι θα εντείνονταν "οι διακυμάνσεις και η αστάθεια".

Το Bloomberg LP ζητά τη δημοσιοποίηση για να αποτραπεί στο μέλλον κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν καταυτόν τον τρόπο τα παράγωγα, όπως αναφέρεται σχετικά.

Οι χώρες - μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένες σε έναν "ανοιχτό και διαφανή" τρόπο αντιμετώπισης του επιπέδου του χρέους τους, αναφέρεται στην αγωγή.

Σημειώνεται επίσης ότι "εάν η Ελλάδα στο παρελθόν δεν έχει δείξει τέτοια συμπεριφορά, υπάρχει ένα δικαιολογημένο, δημόσιο ενδιαφέρον να δημοσιεύονται σημαντικές πληροφορίες".
______________________________________________________________

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, κατέθεσε ο κ. Π. Λαφαζάνης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για την απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που αφορούν swaps του ελληνικού δημοσίου.

Η εν λόγω αγωγή που κατέθεσε στις 22/12/2010 το Bloomberg στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της ΕΚΤ για απόκρυψη εσωτερικών εγγράφων της που σχετίζονται με swaps του ελληνικού δημοσίου μέσω της Goldman Sachs για την απόκρυψη δημοσιονομικών στοιχείων, αφορούν άμεσα την κυβέρνηση.

Σε ερώτησή μου στη Βουλή από 26/02/2010 σχετικά με τα εν λόγω swaps και τις απαράδεκτες συναφείς δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας δεν είχα λάβει, με την επιεικέστερη έκφραση, επαρκείς απαντήσεις.

Η κυβέρνηση, τότε, είχε απαντήσει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα σχετικά με το θέμα , χωρίς ποτέ να δοθεί συνέχεια και να ανακοινωθούν τα πορίσματα αυτής της ερευνητικής διαδικασίας.

Επειδή είναι αδιανόητο το Bloomberg να ζητά να χυθεί φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που αφορά δημόσιο χρήμα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση στη χώρα μας και η ελληνική κυβέρνηση να σιωπά και, στην ουσία , να συγκαλύπτει αυτή την υπόθεση.

Επειδή ο ελληνικός λαός ζητά να έρθουν όλα στο φως

Άνω των 900 μ.β. τo spread του δεκαετούς μέσω Fitch και όχι λόγω ΠΑΣΟΚοανικανότητας

Άνω των 900 μ.β. «σκαρφάλωσαν» την Τετάρτη τα ελληνικά spread, μετά το νέο κύκλο προειδοποιήσεων από τη Fitch αυτή τη φορά, ενώ υπό πίεση παραμένουν και τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας.

Αναλυτικά, η Fitch Ratings τοποθέτησε σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (Rating Watch Negative - RWN) με πιθανές αρνητικές συνέπειες την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση ΄BBB-΄ της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα εν αναμονή της έκβασης της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι σκοπεύει να πράξει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους», σχολίασε ο RPhilip Shaw, οικονομολόγος της Investec.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι "η αβεβαιότητα αυτή σε συνδυασμό με τις απειλές για υποβάθμιση της αξιολόγησης χωρών της Ευρωζώνης είχε σαν αποτέλεσμα την διεύρυνση των spread και την αποδυνάμωση του ευρώ".

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύτηκε στις 904 μ.β. κατά 6,58 μ.β. υψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης.

Παράλληλα, σημαντική πίεση δέχονται και τα spread της υπόλοιπης περιφέρειας με τα ιρλανδικά να πλησιάζουν τις 600 μ.β. (+9,9 μ.β.), τα πορτογαλικά να διαμορφώνονται στις 362 μ.β. (+4,43 μ.β.), τα ιταλικά στις 172 μ.β. (+4,94 μ.β.). Στον αντίποδα τα ισπανικά spread τα οποία διαμορφώνονται στις 253 μ.β. (-3,72 μ.β.).

Η υποτονικότητα της αγοράς εν μέσω εορταστικής περιόδου «απορροφά» μέρος της πίεσης στα ευρωπαϊκά ομόλογα, οικονομολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι η πίεση αυτή θα αναζωπυρωθεί με το νέο έτος, όταν οι κυβερνήσεις κληθούν να εκδώσουν ομόλογα προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος που θα έχει ωριμάσει.

Παράλληλα, τα πενταετή ελληνικά CDS διευρύνονται στις 986 μ.β.

www.capital.gr

Στις 4 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου υα εγκατασταθούν τηλεσκόπια για να δει το κοινό την έκλειψη Ήλιου

http://img.protothema.gr/319E417590FA352FE62F0A2C9B68CA20.jpgΤην ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα δύο τρίτα του Ηλιακού δίσκου να καλύπτονται από τη Σελήνη θα έχουμε και στη χώρα μας στις 4 Ιανουαρίου.

Η μέγιστη φάση της μερικής έκλειψης ηλίου θα γίνει στις 10:23 ώρα Ελλάδος και θα μπορούμε να την δούμε, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης.

Πολλοί θα είναι μάλιστα και οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν την μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.

Σχεδόν 12 ώρες νωρίτερα, η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιο της, δηλαδή στη πλησιέστερη απόστασή της από τον Ήλιο (147.105.721 χλμ.). Η έκλειψη θα αρχίσει στη 8:40 π.μ. στη Βόρεια Αλγερία και θα είναι ορατή από τη Βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αθώος ο Βαβύλης... την ταλαιπωρία του ποιος θα την χρεωθεί;

http://www.newsbomb.gr/images/sized/articles/vavylis-425x288.jpg
Τέλος στη μακρόχρονη δικαστική περιπέτεια του Απ. Βαβύλη, ο οποίος κατηγορούνταν για κακουργηματική πλαστογραφία, έδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, έπειτα από σχετική εισαγγελική εισήγηση, αθώωσε ομόφωνα τον Απ. Βαβύλη για την υπόθεση που αφορούσε μεταξύ άλλων πλαστογραφία κατά του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και ψευδή δήλωση σε Αρχή.

Πρόκειται για την τελευταία κατηγορία που μέχρι πρότινος του αποδιδόταν, καθώς στο παρελθόν το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελημάτων με σχετικά βουλεύματα τον είχε ήδη απαλλάξει από σειρά αδικημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ακροαματική διαδικασία δεν παραστάθηκε ως πολιτικώς ενάγων ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Η διαφορά των πολιτικών που θέλουν να σώσουν τη χώρα τους και τους πολίτες και αυτών που τους ενδιαφέρει να απεμπλακούν από τις ακάλυπτες επιταγές

http://assets.tovima.gr/files/Article%20Photos/20101222/thumbs/374271_310x.jpgΠροσέξτε την παρακάτω είδηση που αφορά το ενδιαφέρον της Κίνας για αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας... σας θυμίζει κάτι; Μπράβο! Την ίδια είδηση είχαν μεταδώσει τα ξένα ΜΜΕ και για την Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο... υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά στο πως αντιμετώπισε το ΠΑΣΟΚ και ο Παπακωνσταντίνου το θέμα και πως το αντιμετώπισαν οι Πορτογάλοι. Διαβάστε την είδηση και θα καταλάβετε:
«Η Κίνα είναι έτοιμη να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας ύψους 4-5 δις ευρώ για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων, ανέφερε η εφημερίδα Jornal de Negocios. Συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα οδηγήσει την Κίνα στην αγορά πορτογαλικών ομολόγων σε δημοπρασίες ή τις δευτερογενείς αγορές το πρώτο τρίμηνο του 2011, ανέφερε η εφημερίδα, χωρίς να επικαλείται πηγές. 

(ΣΣ. Προσέξτε τώρα τη διαφορετική αντιμετώπιση των Πορτογάλων στο θέμα και τα διαφορετικά αποτελέσματα:)

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ αξιωματούχοι της πορτογαλικής κυβέρνησης δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια (ΣΣ. Αντίθετα εμάς τον περασμένο Ιανουάριο ο Παπακωνσταντίνου έσπευσε να διαψεύσει την είδηση...). Το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό ημέρας έναντι του δολαρίου μετά το δημοσίευμα, ωστόσο, όπως ανέφεραν διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων καθώς το δημοσίευμα δεν έχει πηγή, μολονότι προσφέρει κάποια στήριξη (ΣΣ. Προσέξτε ότι το δημοσίευμα και η μη διάψευσή του εννοείται προσφέρουν κάποια στήριξη... αντίθετα τον Ιανουάριο, μετά τη διάψευση Παπακωνσταντίνου, τα ελληνικά spreads σκαρφάλωσαν μερικές δεκάδες μονάδες...), απέχει απο το να θεωρηθεί σημαντικού ειδικού βάρους όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις.»

Αυτή είναι η διαφορά των πολιτικών που θέλουν να σώσουν τη χώρα τους και τους πολίτες και αυτών που τους ενδιαφέρει να απεμπλακούν από τις ακάλυπτες επιταγές που μοίραζαν προεκλογικά

Η εβδομαδιαία κρουαζιέρα των Τούρκων στο Αιγαίο, είχε προορισμό αυτή τη φορά την Εύβοια

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/7/1/5/338715/turk.jpgΣε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, αλλά αυτή τη φορά δεν ακολούθησαν ίδιο δρομολόγιο.

Η τουρκική κορβετα Μποντρούμ, παραβίασε τις πρώτες πρωϊνές ώρες τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Συγκεκριμένα στις 02:43 το πρωί, το τουρκικό πολεμικό πλοίο, κινήθηκε μεταξύ Κύμης Ευβοίας και Σκύρου, παραβιάζοντας τον εθνικό θαλάσσιο χώρο.

Η κορβέτα ξεκίνησε την πορεία της από τη Σμύρνη, κατευθύνθηκε βόρεια προς Σαμοθράκη και ολοκλήρωσε την ολονύχτια πορεία της κατευθυνόμενη νοτιοδυτικά προς Εύβοια.

Οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου, βρίσκονταν υπό την παρακολούθηση πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, από μια κανονιοφόρο και στη συνέχεια από μια φρεγάτα.

Αυτή την ώρα, η τουρκική κορβέτα έχει αποχωρήσει από τα εθνικά χωρικά ύδατα και πλέει στα διεθνή ύδατα, νότια της Χίου.

http://www.sigmalive.com/news/greece/338715

Τι έχουμε να δούμε ακόμα...

...Το μάρμαρο μένει βουβό και θε να μείνει ακόμα,ποιος ξέρει ως πότ' αμίλητο το νεκρικό σου στόμα.Κοιμάται κι ονειρεύεται και τότε θα ξυπνήσει, όταν στα δάση, στα βουνά, στα πέλαγα, βροντήσει το φοβερό μας κήρυγμα. "Χτυπάτε, πολέμαρχοι! Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά, του πατριάρχη!"

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Πάτρα μετά τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τους λαθρομετανάστες

Δείτε δημοσιεύματα από τον τοπικό τύπο που περιγράφουν το κλίμα που επικρατεί στη πόλη:

Πάτρα: Πόλη της βίας και της αναρχίας!

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Πάτρα μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, με πρωταγωνιστές τους μετανάστες. Η κατάσταση χθες Κυριακή έμεινε ήρεμη, αλλά η τοπική κοινωνία, θορυβημένη από το διήμερο του τρόμου, ζει υπό το φόβο νέων συμπλοκών.
Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πέρα από μια πολιτική επιδερμικής διαχείρισης των ταραχών, μέσω εντοπισμένων διαλυτικών επιχειρήσεων. Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και τα όσα ακολούθησαν την Παρασκευή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μάλλον αναμενόμενη σύρραξη, καθώς όλα έδειχναν ότι το φιτίλι είναι έτοιμο να ανάψει. Κάτι το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών και η ανάγκη πρόσβασης σε «ανετότερα καταλύματα», κάτι ο έλεγχος της λιμενικής ζώνης από τις «εθνικές ομάδες» των προσφύγων κι αυτά σε συνδυασμό με τον σημαντικά αυξημένο αριθμό των μεταναστών που διαβιούν στην Πάτρα, ήταν θέμα χρόνου πότε θα ξεσπάσουν θερμά επεισόδια.

Υπάρχει Κράτος;

Άνθρωποι σε ημιάγρια κατάσταση περιφέρονται με ρόπαλα ανάμεσα σε έντρομους πολίτες. Σειρήνες ουρλιάζουν, δακρυγόνα πέφτουν, αμήχανες οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν μια συμπλεκόμενη μάζα σε ένα μετατοπιζόμενο πεδίο συγκρούσεως. Ο ανθρωπισμός δοκιμάζεται. Το ίδιο και η ψυχραιμία. Ελλοχεύει κίνδυνος γενίκευσης, εκδήλωσης κρουσμάτων αυτοδικίας, πλήρους απώλειας ελέγχου, ακόμα και αιματοχυσίας. Υπάρχει Κράτος; «Αρκετά» είναι η λέξη που διερμηνεύει το δημόσιο αίσθημα. Αρκετά, με την απουσία πολιτικής. Αρκετά, με την κατάχρηση της ανοχής της κοινωνίας. Αρκετά, με τα ποικιλόμορφα παίγνια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων αλλά και σε βάρος των πολιτών, παίγνια στα οποία επιδίδονται κυκλώματα, κυβερνήσεις, οργανισμοί του δημοσίου ή του ημίφωτος. Αρκετά, με την παραλυσία. Αρκετά, με τις υπεκφυγές τοπικών και κεντρικών αρχών.

Τάγματα Ασφαλείας: το φαινόμενο πέρα από τον μύθο

Του Σταθη Ν. Καλυβα*

Η σχέση τους με τους Γερμανούς κατακτητές ήταν αμφίδρομη
Ολοι ξέρουν τις Σπέτσες, το πανέμορφο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού. Πόσοι όμως γνωρίζουν πως το περίφημο «Ποσειδώνιο» που θαυμάζουν οι επισκέπτες μόλις φθάσουν στο λιμάνι και η εξίσου γνωστή πλατεία της, η Ντάπια, υπήρξαν, μόλις εξήντα έξι χρόνια πριν, το τραγικό σκηνικό ενός απίστευτου δράματος με δημόσιους απαγχονισμούς, τουφεκισμούς και λιντσαρίσματα;

Ο Στέλιος Περράκης, στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα («Φαντάσματα του Εμφυλίου»), ερεύνησε και περιγράφει λεπτομερώς τον απαγχονισμό από γερμανικό απόσπασμα επτά ανθρώπων την Παρασκευή 9 Ιουνίου 1944 στην Ντάπια και τον τουφεκισμό έξι άλλων μπροστά στο Ποσειδώνιο. Τα θύματα είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο ΕΑΜ. Αλλη μια βάρβαρη ενέργεια των κατακτητών, άλλη μια θυσία αντιστασιακών, σκέφτεται αυτόματα κανείς.

Η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο σύνθετη. Ο αναγνώστης του βιβλίου μένει έκπληκτος μπροστά στην ευρύτατη λαϊκή συμμετοχή: δεκάδες Σπετσιώτες βοήθησαν τους Γερμανούς στις συλλήψεις, ζητώντας επιτακτικά τη θανάτωση των θυμάτων και μετατρέποντας τις εκτελέσεις σε ένα αυθόρμητο όσο και αποκρουστικό λιντσάρισμα. Διαπιστώνει επίσης πως πολλά από τα θύματα προϋπήρξαν θύτες και πως ήταν υπεύθυνοι για εκτελέσεις και βασανισμούς αθώων πολιτών. Τα γεγονότα του Ιουνίου 1944 δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά αν δεν συνδεθούν με ένα γεγονός αντίστοιχης τραγικότητας που συνέβη ακριβώς τρεις μήνες πριν, στις 9 Μαρτίου 1944, όταν, σε συνεργασία με την τοπική επιτροπή του ΕΑΜ, η ΟΠΛΑ, η οργάνωση του ΚΚΕ που ειδικευόταν στις εκτελέσεις, απήγαγε μια ομάδα Σπετσιωτών τους οποίους και εκτέλεσε τον Μάιο του 1944. Τα θύματα είχαν κατηγορηθεί ως «αντιδραστικοί» γιατί είχαν διαφωνήσει με τις επιλογές του τοπικού ΕΑΜ.

Η σημασία του παραδείγματος των Σπετσών έγκειται στην ανάδειξη της πραγματολογικής πολυπλοκότητας του φαινομένου της συνεργασίας (ή «δωσιλογισμού») που έχει μικρή μόνο σχέση με τη γνωστή καρικατούρα του γλοιώδους γκεσταπίτη που ενσάρκωσε στον ελληνικό κινηματογράφο ο Αρτέμης Μάτσας. Πρόκειται για ένα ηθικό ναρκοπέδιο, η μελέτη και κατανόηση του οποίου προϋποθέτει ψυχραιμία, αποστασιοποίηση και κυρίως τη χρήση των εργαλείων της κοινωνικής επιστήμης αντί των συνηθισμένων αφορισμών.

Ο όρος «Τάγματα Ασφαλείας» (Τ.Α.) χρησιμοποιείται συνήθως με ανακριβή τρόπο για να περιγράψει το σύνολο των σωμάτων που οπλίστηκαν από τους Γερμανούς στη διάρκεια της Κατοχής. Η εννοιολογικά ακριβής χρήση του όρου αναφέρεται στα ευζωνικά σώματα που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη τον Απρίλιο του 1943, αποτελούσαν όργανο του κατοχικού κράτους και έδρασαν σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Αθήνα, Πύργος, Χαλκίδα, Αγρίνιο). Μπορεί να περιλάβει επίσης κανείς και τις εθελοντικές ομάδες που οργανώθηκαν και διοικήθηκαν από αξιωματικούς τους ελληνικού στρατού κυρίως στην Πελοπόννησο (π.χ. Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο). Τα σώματα αυτά είχαν μια δύναμη περίπου 10.000 ανδρών. Από ‘κει και πέρα, συναντά κανείς μια πλειάδα ομάδων που δρούσαν εκτός των ορίων του κατοχικού κράτους και περιλαμβάνουν ημιανεξάρτητες τοπικές ομάδες (ιδίως στη Μακεδονία), τοπικές πολιτοφυλακές, μειονοτικά σώματα (Τσάμηδες, Σλαβομακεδόνες, Βλάχοι) καθώς και ομάδες ενταγμένες στον γερμανικό στρατό. Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τη δύναμή τους με ακρίβεια, η δεύτερη αυτή κατηγορία πρέπει να προσέγγιζε (και πιθανώς να ξεπερνούσε) τους 20.000 άνδρες. Συνολικά, πρόκειται για αριθμούς που καθιστούν το φαινόμενο της ένοπλης συνεργασίας συγκρίσιμο σε μαζικότητα με τον ΕΛΑΣ.

Τα Τάγματα Ασφαλείας κατέχουν σήμερα στην ιστορική μας συνείδηση μια θέση αντίστοιχη με αυτήν των κομμουνιστών παλαιότερα. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα σύνθετο πολιτικό φαινόμενο προσεγγίστηκε πρωταρχικά με όρους ιστορικής καρικατούρας και πολιτικής συνθηματολογίας, υπογραμμίζοντας μια σειρά από αρνητικά χαρακτηριστικά (προδοσία, τυφλή βία, άβουλη εκπροσώπηση ξένων συμφερόντων) και καθιστώντας τους φορείς τους αποσυνάγωγους του έθνους. Τους «Εαμοβούλγαρους» της μετεμφυλιακής εποχής διαδέχθηκαν οι «Γερμανοτσολιάδες» της μεταπολιτευτικής εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, το φαινόμενο θεωρήθηκε ανάξιο σοβαρής έρευνας, ενώ όσοι ερευνητές ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν πέρα από τα στερεότυπα, κινδύνευαν να στιγματιστούν ως φορείς ύποπτων πολιτικών προθέσεων και φρονημάτων.

Τέσσερις άστοχες ερμηνείες που αναπαράγονται ακόμη
Ο όρος «ερμηνεία» είναι καταχρηστικός όταν αφορά περιγραφικές απόπειρες και απαξιωτικές κρίσεις. Εύκολα όμως διακρίνει κανείς τέσσερις τέτοιες ερμηνείες που εξακολουθούν να αναπαράγονται σε μεγάλο κομμάτι της ιστοριογραφίας και της δημόσιας ιστορίας. Τα Τάγματα Ασφαλείας έχουν ερμηνευθεί (α) ως φασιστικά, (β) ως προδοτικά, (γ) ως «λούμπεν» στοιχεία και (δ) ως τρόπος «εξοικονόμησης γερμανικού αίματος». Πρόκειται για προβληματικά σχήματα που συσκοτίζουν περισσότερο παρά διαφωτίζουν.

Η προσέγγιση των Τ.Α. ως «φασιστικών οργανώσεων» τους προσδίδει ιδεολογικά χαρακτηριστικά που δεν είχαν, και αδυνατεί να εξηγήσει την αναντιστοιχία ανάμεσα στη μαζικότητά τους και την απουσία εγχώριου μαζικού φασιστικού κινήματος, ιδίως σε σύγκριση με άλλες κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. τη Γαλλία). Οδηγείται επίσης στην αναχρονιστική αναγωγή των Τ.Α. σε μεταπολεμικούς πολιτικούς όρους (όπως «εθνικοφροσύνη» ή «ακροδεξιά»), ισοπεδώνοντας την πολιτική και κοινωνική πολυσυλλεκτικότητα ενός φαινομένου στο οποίο πρωταγωνίστησαν Βενιζελικοί αξιωματικοί και συμμετείχαν βασιλόφρονες Πελοποννήσιοι, αντιμοναρχικοί πρόσφυγες, άνεργοι Αθηναίοι, επιστρατευμένοι αγρότες, Τουρκόφωνοι Πόντιοι, Μουσουλμάνοι Τσάμηδες και Σλαβόφωνοι χωρικοί, μεταξύ των άλλων.

Τα κίνητρα
Ούτε όμως ο χαρακτηρισμός των Τ.Α. ως «προδοτικών οργανώσεων» συμβάλλει στην κατανόηση των κινήτρων των μελών τους, ενώ συσκοτίζει τη δυναμική τους στον χρόνο. Είναι γνωστό πως τα Τ.Α. δημιουργήθηκαν αργά και γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1944, όταν ήταν πλέον φανερό σε όλους πως οι Γερμανοί χάνουν τον πόλεμο. Η «προδοσία» ως ευκαιριακή πρόσδεση στο νικηφόρο άρμα του Αξονα που εξηγεί αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλες χώρες, δεν ισχύει λοιπόν για την ελληνική περίπτωση. Επιπλέον, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί την παρουσία στις τάξεις των σωμάτων αυτών ανθρώπων που είχαν αρχικά προσχωρήσει σε αντιστασιακές οργανώσεις και προσέφυγαν εκεί μόνο αφού οι οργανώσεις τους διαλύθηκαν από τον ΕΛΑΣ. Αντίθετα, συσκοτίζει αυτές τις σύνθετες διαδρομές.

Η αναφορά στην κυριαρχία «λούμπεν» στοιχείων που στρατολογήθηκαν με αντάλλαγμα «ένα κομμάτι ψωμί» είναι εξίσου προβληματική, καθώς ισοπεδώνει την πολλαπλότητα των κινήτρων. Μπορεί να μη διαθέτουμε αναλυτικά στοιχεία για την ακριβή σύνθεση των Τ.Α., αλλά πλειάδα περιγραφών παραπέμπει σε ποικιλία κινήτρων. Περιγράφοντας τη σύνθεση του Τάγματος Ασφαλείας της Πάτρας αμέσως μετά την απελευθέρωση, ένας Βρετανός δημοσιογράφος επεσήμανε τέσσερις κατηγορίες οπλιτών: τους «σωστούς ανθρώπους που μισούν τους Γερμανούς, αλλά φοβούνται τον κομμουνιστικό μπαμπούλα», τους στρατολογημένους που «δεν διέθεταν άλλη επιλογή», τους πεινασμένους που βρήκαν στα Τάγματα ένα πιάτο φαΐ, και τους «αλήτες». Σ’ αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει να προσθέσουμε και όσους είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με το ΕΑΜ και αναζητούσαν προστασία ή εκδίκηση. Εωλες είναι και διάφορες υποθέσεις που συνδέουν την οικονομική και κοινωνική βάση των Τ.Α. με τις τοπικές ελίτ, τη μαύρη αγορά ή ακόμα και τα δημόσια έργα των Γερμανών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως η στρατολόγηση στα Τ.Α. ξεκίνησε αφού είχαν περάσει τα σκληρότερα χρόνια της πείνας.

Επιλογή εχθρού
Τέλος, η «ερμηνεία» που βλέπει στα Τ.Α. έναν τρόπο εξοικονόμησης γερμανικού αίματος, είναι μεν ορθή αλλά παραπλανητικά αποσπασματική. Η πρακτική της δημιουργίας εγχώριων ένοπλων ομάδων είναι συνήθης πρακτική και οι Γερμανοί δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Από την άποψη αυτή, το αινιγματικό στοιχείο είναι η καθυστέρησή τους να συστήσουν τέτοιες ομάδες. Είναι αναμφίβολο πως τα Τ.Α. αναδείχθηκαν σε κρίσιμο σύμμαχό τους και αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στον περιορισμό της επιρροής του ΕΑΜ. Συστατικό στοιχείο της αποτελεσματικότητας αυτής υπήρξε η έξαρση της βίας, καθώς ο κύκλος του αίματος μεταξύ Ελλήνων βάθυνε εντυπωσιακά. Είναι, όμως, εξίσου αναγκαίο να τονιστεί πως η σχέση Γερμανών και Τ.Α. υπήρξε αμφίδρομη: για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Τ.Α. οι Γερμανοί υπήρξαν προσωρινοί προμηθευτές όπλων και ευκαιριακοί σύμμαχοι σε έναν αντικομμουνιστικό αγώνα, η σημασία του οποίου ξεπερνούσε κατά πολύ την κατοχή. Αποτελούσαν, δηλαδή, μέσο και όχι σκοπό: «αναγκάζονται να ζητήσουν και από τον διάβολον τουφέκι», όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Π. Ενεπεκίδης, «διότι ο άλλος εχθρός τους φαίνεται διαβολικότερος».

Η αντικομμουνιστική διάσταση των Τ.Α. μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεταπολεμικό κράτος τα στελέχη και τα μέλη τους. Εκτός λίγων εξαιρέσεων (π.χ. των μειονοτικών πολιτοφυλακών, ιδιαίτερα των Σλαβομακεδόνων, και ορισμένων ακραίων περιπτώσεων, όπως του συνταγματάρχη Γεωργίου Πούλου που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1947), οι άνθρωποι αυτοί δεν «έδωσαν λόγο», ακόμα και εκείνοι που διέπραξαν αποκρουστικά εγκλήματα. Από τη μία τα Δεκεμβριανά που συνέβαλαν στη γενική απονομιμοποίηση του ΕΑΜ και από την άλλη ο εμφύλιος πόλεμος που βρισκόταν σε εξέλιξη, συνέβαλαν ώστε το κράτος να μην έχει ούτε την πολυτέλεια αλλά ούτε και την επιθυμία να σπαταλήσει ανθρώπινους πόρους που του ήταν απαραίτητοι. Για τα θύματα των Τ.Α. και τις οικογένειές τους, η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε μέγιστη αδικία.

Ενα προφανές, σχεδόν αυτονόητο, συμπέρασμα είναι πως η ραγδαία και μαζική ανάπτυξη των Ταγμάτων Ασφαλείας το 1944 συναρθρώνεται όχι μόνο με την αντίσταση εναντίον των κατακτητών αλλά και με έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο, κεντρικό διακύβευμα του οποίου ήταν το μετακατοχικό μέλλον της χώρας. Οπως το ΕΑΜ είχε μια διττή υπόσταση, αντιστασιακή και κομμουνιστική, έτσι και τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν μια διττή υπόσταση: δωσιλογική και αντικομμουνιστική. Κάθε απόπειρα προσέγγισης της δεκαετίας του ’40 που αγνοεί αυτό το προφανές στοιχείο δεν μπορεί παρά να είναι επιστημονικά άγονη.

* Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100057_17/12/2010_426084

http://blackblogofcommunism.com

Oμιλία του Γ. Παπαθανασίου για τον προυπολογισμό

Γιάννης ΠαπαθανασίουΚυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 Όταν, στις 18 Μαρτίου 2009, αποφασίζαμε να παγώσουμε τους μισθούς άνω των 1.700 ευρώ στο Δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου, στις πολλές παρεμβάσεις που έκανε τότε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,  σχολίαζε: «Το πάγωμα μισθών σημαίνει αφαίρεση από την οικονομία ρευστότητας. Άρα, περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης. Άρα, τελικά, και μικρότερα έσοδα για το Δημόσιο και συνέχιση της κατάστασης που έχουμε σήμερα. Είναι δηλαδή μια λάθος πολιτική, δεν πρέπει κανένας να σκέφτεται καν, να πάει σε αυτή την κατεύθυνση».

Αν αυτά πιστεύει ο υπουργός για το πάγωμα των μισθών, άραγε τι υποστηρίζει για τη μείωσή τους; Εν πάση περιπτώσει, πριν μερικές μέρες η Νέα Δημοκρατία ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, τηρώντας υπεύθυνη στάση.

Τα κόμματα οφείλουν να δείχνουν υπευθυνότητα και συνέπεια. Και όχι άλλα να λένε ως αντιπολίτευση και άλλα να πράττουν ως κυβέρνηση. Αναλογιστείτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, τι κριτική μας κάνατε, τι υποσχέσεις δίνατε στον ελληνικό λαό για να κερδίσετε την εξουσία και τι πολιτική ασκείτε σήμερα.

Όταν, στις εκλογές του 2009, λέγαμε ότι θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια όσα δεν έγιναν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, μας χλευάζατε.

Όταν καταθέταμε στον ελληνικό λαό συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση του ελλείμματος, μας λέγατε ανάλγητους και επικίνδυνους. Και μοιράζατε υποσχέσεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. 550 € ευρώ αγροτική σύνταξη. Αυξήσεις στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία. Σήμερα, όλοι οι Έλληνες ξέρουν ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος είπε ψέματα.

Το Μάιο του 2010, όταν φέρατε προς ψήφιση το Μνημόνιο, σας είπαμε: αυτό το μείγμα της πολιτικής οδηγεί την χώρα σε αδιέξοδο και όχι στην έξοδο από την κρίση. Και τότε μας χλευάσατε. 

Σήμερα, λίγους μήνες μετά, κανένας από τους στόχους που είχαν τεθεί με το Μνημόνιο δεν επιτυγχάνεται. Η ύφεση είναι μεγαλύτερη. Ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν εκτοξευθεί. Το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο, γιατί τα έσοδα έπεσαν έξω, παρά την αύξηση των φόρων. Το χειρότερο είναι ότι με την εφαρμογή του μνημονίου, το χρέος θα αυξηθεί κοντά στο 170 % του ΑΕΠ τα επόμενα  χρόνια, οπότε υποτίθεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Μερικές ημέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πάλι ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Όμως χρειάζονται μέτρα 6,1 δις ευρώ για το 2011 και άλλα 13 δις ευρώ ως το 2014.

 Και ερωτώ:
  • Πως μπορεί να εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μια κυβέρνηση και έναν ηγέτη, που επιμένει σε ακάλυπτες προεκλογικές επιταγές;
  • Για ποιο λόγο δώσατε συνειδητά ψεύτικες υποσχέσεις στις εθνικές εκλογές, την ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίαζε με ειλικρίνεια την κατάσταση και επεσήμαινε την ανάγκη λήψης σκληρών μέτρων για να μη φτάσουμε εδώ που φτάσαμε;
  • Και πως επιδιώκετε τη συναίνεση, πως επιδιώκετε την κατανόηση και την ανοχή του ελληνικού λαού, όταν τη μια μέρα με τόση ευκολία δίνετε υποσχέσεις και με την ίδια άνεση την επόμενη μέρα τις πετάτε στο καλάθι των αχρήστων;
 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η έξοδος από την κρίση, απαιτεί συνέπεια, ευθύνη, ειλικρίνεια. Χωρίς αυτά τα τρία στοιχεία, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και η συναίνεση που ζητάτε.

 Και αυτό σας το λέω ως γνήσιος οπαδός της συναίνεσης. Σας το λέω επίσης, γνωρίζοντας καλά ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την οικονομία.

 Το 2011 όλα δείχνουν ότι θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. Το κύμα της ανεργίας και των λουκέτων θα ενταθεί. Θα υπάρξουν συνάνθρωποί μας που θα χρειαστούν βοήθεια για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη, και αυτήν πρέπει να είναι σε θέση να την παράσχει το κράτος.
 Πρέπει να βγούμε από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατόν. Περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση ή συμπίεση των εισοδημάτων θα βαθύνει την ύφεση. Οι ελπίδες για το αύριο βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα.

 Πράγματι χρειάζονται μέτρα μείωσης του ελλείμματος, για να βγούμε από την κρίση. Χρειάζονται όμως και αναπτυξιακές προσπάθειες. Διαφορετικά, όσα μέτρα κι αν πάρετε, δεν θα έχουν αντίκρισμα.
 Τα δικά σας στοιχεία το επιβεβαιώνουν αυτό. Ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει μέτρα ύψους 14,3 δις ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δις ευρώ. Γιατί όσο επιμένουμε σε αυτό το μείγμα πολιτικής η οικονομία συρρικνώνεται και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας εξανεμίζεται λόγω ύφεσης.

 Άκουσα χθες τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η ανάπτυξη δεν θα έλθει με το πάτημα ενός κουμπιού. Πράγματι.

 Έχουν περάσει όμως 14 μήνες, από τότε που αναλάβατε την εξουσία.
  • Γιατί μιλάμε, 14 μήνες μετά, για νέο αναπτυξιακό νόμο;  Και την ίδια στιγμή, επιμένουμε στην υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η μια μετά την άλλη να μεταναστεύει στο εξωτερικό.  
  • Γιατί μιλάμε, 14 μήνες μετά, για νέα εξαγωγική στρατηγική; Και την ίδια στιγμή, οι επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς είναι λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι, για να εμφανισθεί μειωμένο το έλλειμμα παρόλο ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν;  
  • Γιατί δεν κάνατε ούτε μια αποκρατικοποίηση το 2010, την ώρα που κόβατε μισθούς και συντάξεις; Υπήρχαν περιπτώσεις που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο και μπορούσατε να τις συνεχίσετε. Για παράδειγμα, για τη ΛΑΡΚΟ είχαμε 9 σοβαρούς ενδιαφερόμενους. Όμως επιλέξατε να βάλετε το φάκελο στο συρτάρι. Στο ίδιο συρτάρι που βάλατε τους φακέλους για τη ΔΕΠΑ και το καζίνο Πάρνηθας.
  • Γιατί τα ΣΔΙΤ είναι ακόμα στον πάγο;
  • Γιατί καρκινοβατούν τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα;
  • Γιατί ακυρώσατε τους διαγωνισμούς για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου και τις επεκτάσεις της Αττικής οδού;
  • Γιατί βάλατε στο συρτάρι το χωροταξικό σχεδιασμό που είχαμε ολοκληρώσει;
  • Γιατί η απελευθέρωση της ενέργειας είναι ακόμα στα χαρτιά;
  • Γιατί το σχέδιο για την σύνδεση 2.000.000 νοικοκυριών με οπτική ίνα είναι καταχωνιασμένο;
  • Γιατί δεν αξιοποιούνται τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια, όπως έγινε με το Ελευθέριος Βενιζέλος;
  • Γιατί, 14 μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση της Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας;
  • Γιατί, 14 μήνες μετά, η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει – πόσο μάλλον υλοποιήσει – ούτε μια σοβαρή αναπτυξιακή πρωτοβουλία; Και δεν μιλάμε βέβαια για φιάσκο τύπου Αστακού.
Πράγματι η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται με μια απόφαση. Χρειάζονται πράξεις και αποτελεσματικότητα, και όχι σχέδια επί χάρτου και μεγάλα λόγια. Και αυτό δεν το βλέπουμε. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να εξαγγέλλει fast track για τις ξένες επενδύσεις, εφαρμόζοντας ουσιαστικά το νόμο που εμείς ψηφίσαμε το καλοκαίρι του 2009, θα πρέπει πρώτα να βάλει σε fast track την ίδια τη λειτουργία της. Γιατί όσο καθυστερεί στα θέματα ανάπτυξης τόσο μεγαλύτερες θυσίες θα απαιτούνται από τους Έλληνες, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα γλυτώσουμε τα χειρότερα.

 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
 Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι βάζει πλάτη και στα δύσκολα, και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Ο προϋπολογισμός του 2011 δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, γι αυτό και τον καταψηφίζουμε.
 Σας ευχαριστώ.

Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων με προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την Τ.Ε.Δ.Κ.

Την παρακράτηση από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας των θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων, που φθάνει το 40% και μόνο για το νομό Θεσσαλονίκης για το 2010 υπολογίζεται στα 50 εκ. ευρώ, αναδεικνύει ομόφωνα το ΔΣ της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης ως το κύριο αίτιο για την κακή οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας.

Όπως επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης –μόνη σε όλη τη χώρα- αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δικαστική διεκδίκηση των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων για το έτος 2010. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τη Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας», το φόρο Ζύθου και το τέλος διαφήμισης.

Ενδεικτικά, οι παρακρατηθέντες πόροι για το Δήμο Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 30 εκ. ευρώ και για το Δήμο Αμπελοκήπων τα 3,5 εκ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση, οι δήμαρχοι κ.κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος και Λάζαρος Κυρίζογλου.

Η Τ.Ε.Δ.Κ. θα διεκδικήσει δικαστικά και τους μη αποδοθέντες πόρους από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης στους Δήμους. Υπενθυμίζεται ότι ο Ο.Λ.Α.Θ. υποχρεούται να καταβάλει μέρος των εσόδων του για την καθαριότητα των περιοχών στις οποίες φιλοξενούνται οι Λαϊκές Αγορές.

Επίσης, σε ψήφισμά του το Δ.Σ. εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του Νίκου Γιαννόπουλου, ενός δυναμικού αγωνιστή τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και της Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, το Δ.Σ. στη σημερινή συνεδρίαση ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τον οικονομικό απολογισμό του 2009. «Είμαστε υπερήφανοι τόσο για το έργο μας στη διοίκηση της Τ.Ε.Δ.Κ., καθώς παραδίδουμε τον φορέα σε ιδιόκτητα γραφεία, με πλήθος δραστηριοτήτων και με οικονομικό υπόλοιπο για το 2011. Όλες οι δαπάνες είχαν την έγκριση του ΔΣ», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Θεσσαλονίκης και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος.

Ν. Νικολόπουλος: «Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους μετανάστες στην Πάτρα»

Να λάβει εδώ και τώρα μέτρα προτού χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή από την αθρόα προσέλευση μεταναστών και την ανεξέλεγκτη παραμονή τους στην Πάτρα - η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από παραβατικές συμπεριφορές - καλεί την Κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν πρόκειται να εφαρμοσθεί ιδιαίτερη πολιτική για την αντιμετώπιση και την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν και τι ενέργειες θα γίνουν και πότε, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο βουλευτής Αχαΐας ερωτά τον Υπουργό γιατί η Αστυνομία δεν επενέβη αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψει και τελικά να καταστείλει τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν και ποιος θα είναι υπεύθυνος αν χαθεί ανθρώπινη ζωή, δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Στην Ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος παρατηρεί ότι η τοπική κοινωνία, ζει τρομοκρατημένη από τον κίνδυνο νέων συμπλοκών ενόσω δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Το Υπουργείο, αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό μόνο ως ένα γενικό πρόβλημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για την επικίνδυνη διάστασή του στην Πάτρα. Αλλά οι λαθρομετανάστες δείχνουν αποφασισμένοι για όλα. Κι όταν λέω όλα, εννοώ αυτό που αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία και το αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση, αλλά αδιαφορεί: Οι άνθρωποι αυτοί, για να ταξιδέψουν στην Ιταλία είναι πρόθυμοι να χύσουν αίμα, το δικό τους ή και άλλων. Καταφθάνουν στην Πάτρα σε μεγάλες ομάδες, διαβιούν ανεξέλεγκτα, περιφέρονται γύρω από το λιμάνι και μέσα στην πόλη το ίδιο ανεξέλεγκτα και ενίοτε, προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές που άλλοτε προέρχονται από την ανάγκη τους για επιβίωση και άλλοτε, από τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται πέριξ αυτών και κερδοσκοπούν στις πλάτες τους, αλλά και στις πλάτες μιας κοινωνίας που ήδη μαστίζεται από την υπανάπτυξη, την ύφεση και τη φτώχια και δεν αντέχει άλλα δεινά. Οι Πατρινοί δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην πόλη τους! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε:

«Πρέπει να βρει συμμάχους η ανάγκη που υποστηρίζει σταθερά η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ελληνική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στην Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, δεν ζούνε πολίτες β΄ κατηγορίας. Η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, η ουσιαστική θωράκιση του λιμανιού με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και ο διαρκής έλεγχος των δρόμων προς την Πάτρα, ώστε οι αλλοδαποί και τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται να μη βρίσκουν εύκολη δίοδο προς το λιμάνι της πόλης, αποτελούν αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί! Γιατί δεν κάνει αυτά η Κυβέρνηση; Φοβάται ή απλώς ξέρει ότι είναι ανίκανη;».

Ο Βουλευτής Αχαΐας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η συμπεριφορά της στο πρόβλημα, όχι μόνο το συντηρεί αλλά καθιστά πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Αφορμή, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια που προκαλούνται συχνά. Ο Υπουργός, τα χαρακτηρίζει…μικροεπεισόδια που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά!

«Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια που προκαλούνται από μη νόμιμους μετανάστες στην Πάτρα, σας ενημερώνουμε σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών μας, ότι κατά περιόδους δημιουργούνται από τους μετανάστες διάφορα μικροεπεισόδια για την αντιμετώπιση των οποίων δραστηριοποιούνται άμεσα οι λιμενικές και αστυνομικές Υπηρεσίες», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος σε επεισόδια που συνέβησαν στις αρχές Νοεμβρίου στην πύλη 7 του λιμανιού: «Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά από λίγες ώρες με την απομάκρυνση από το σημείο συγκέντρωσης των μεταναστών, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο».

«Αυτά ξέρουν ή αυτά νομίζουν; Καταφεύγουν στην άγνοια ή την αδιαφορία τους; Κλείνουν τα μάτια ή κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους; Ένα είναι το γεγονός και μία η απάντηση: Η Πάτρα πονάει και η κυβέρνηση… κολυμπάει στην ανικανότητά της!» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική που όπως λέει περιορίζεται σε διοικητικές παρεμβάσεις αμφιβόλου αποτελέσματος όπως το .Προεδρικό Διάταγμα 114/2010 «διαδικασία αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας». Κατά τον Υπουργό, «το ζήτημα αυτό αποτελούσε μια εκκρεμότητα ετών για την οποία δεχθήκαμε επανειλημμένως κριτική από τη διεθνή κοινότητα. Με τις επιμέρους διατάξεις του προεδρικού διατάγματος προβλέπεται η δημιουργία ενός ευέλικτου διοικητικού μηχανισμού αποκεντρωμένου σε όλη τη χώρα για να βοηθήσει στην ταχεία εξέταση όλων των αιτημάτων που αφορούν στις υποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας καθώς και των προσώπων που χρήζουν προστασίας κ.λπ.»

«Αυτή είναι η σπουδή της Κυβέρνησης λοιπόν. Το άσυλο. Και δεν είναι η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης. Και για την προστασία τίνων κόπτεται; Μόνο των εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών και όχι των εξαθλιωμένων Ελλήνων; Και άραγε, από τι και ποιους χρειάζονται προστασία; Από τους απροστάτευτους Έλληνες;», κατέληξε ο Βουλευτής.

http://nikosnikolopoulos.gr/

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ (!)

Το The Shock Doctrine είναι το τελευταίο ντοκιμαντέρ του καταξιωμέμου σκηνοθέτη Michael Winterbottom, με συν-σκηνοθέτη τον Mat Whitecross. Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλλερ της Naomi Klein, το The Shock Doctrine προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» στην Αμερική έχουν σταδιακά κυριεύσει τον κόσμο μέσω της εκμετάλλευσης συγκλονισμένων από την καταστροφή ανθρώπων και χωρών.

Η συνέχεια στο Θαλαμοφύλακα.

ΕΦΡΑΙΜ καθηγούμενος μονής Βατοπαιδίου: Βιώνουμε το μήνυμα του σταυρού του μαρτυρίου

Αποκλειστικό: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΣΤΟ 5ΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
«Να μην φοβούνται οι αγρότες ότι θα πειραχθεί η περιουσία τους πέριξ της Βιστωνίδας, η μονή δεν έχει την διάθεση να βγάλει κάποιον έξω από το σπίτι του, διότι εμείς είμαστε για να αναπαύουμε τον λαό, τον άνθρωπο και όχι να τον πιέζουμε και να τον καταπατούμε», δηλώνει στο «Χρόνο»

Είναι ήρεμος, κρατά το κομποσχοίνι του, στο διάλειμμα της δίκης μιλά με τους γέροντες άλλων μονών που δυναμικά βρίσκονται στο πλευρό του, ο γέροντας Εφραίμ ο ηγούμενος που παρουσιάζεται σαν το κορυφαίο πρόσωπο που κινήθηκε παρασκηνιακά για να πετύχει τις ιερές ανταλλαγές διασφαλίζοντας συμφέροντας της μονής με οφσόρ εταιρίες και υψηλές πολιτικές γνωριμίες στον ελληνικό και διεθνή χώρο, πολυτελή ζωή και ένα πλήθος φημών γύρω από το πρόσωπό του και τα οικονομικά συμφέροντα που υπηρέτησε η στάση του. Ο ίδιος υπομένει στωικά όλο αυτό τον πόλεμο όπως θα πει, τον σταυρό του μαρτυρίου ελπίζοντας στην δικαιοσύνη και στον Θεό. Η επαφή του με δημοσιογράφους προσεγμένη έως και ανύπαρκτη έδωσε μετρημένες συνεντεύξεις δεχόμενος καταιγιστικές ερωτήσεις. Το νομικό του περιβάλλον επιμένει ότι η υπόθεση αυτή διογκώθηκε για πολιτικά οφέλη και μόνο. Μιλήσαμε με τον καθηγούμενο στα ελάχιστα λεπτά διαλείμματος της δίκης στην Κομοτηνή που ξεκίνησε χθες στην αίθουσα του εφετείου Θράκης σε μια αποφορτισμένη ατμόσφαιρα και μια διαδικασία χαμηλών τόνων σε σχέση με την προηγούμενη δικάσιμο.

Εκπέμπετε γέροντα ένα μήνυμα, ότι ακόμη και οι δοκιμασίες είναι για εμάς, για τους ανθρώπους;
-Εμείς οι μοναχοί ξέρουμε το νόημα του σταυρού. ξέρουμε το νόημα των δοκιμασιών γι’ αυτό και υπομένουμε. ελπίζουμε στο θεό πάντοτε γιατί εμείς δεχόμαστε τους ανθρώπους που έρχονται και μας λένε τις δοκιμασίες τους, τις θλίψεις τους, τις στεναχώριες τους, τα προβλήματα τους και οπωσδήποτε πρέπει να αποδείξουμε ότι όχι μόνο λέμε, αλλά ότι βιώνουμε το νόημα του σταυρού.

Αυτός είναι ένας Γολγοθάς που προέκυψε πάρα πολύ βίαια, βλέποντας ότι τελικά έχετε όλη την συμπαράσταση της μοναχικής κοινότητας δίπλα σας.
-Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, κάνουμε κατά συνείδηση, προσπαθούμε να προσφέρουμε στον λαό του Θεού. Εξάλλου και το μετόχι μας εδώ στην Κομοτηνή όπως ξέρετε κάνει ένα μεγάλο έργο και πνευματικό και κοινωνικό και φιλανθρωπικό, μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα βγάλαμε πέρα από 1000 φυλακισμένους από την φυλακή Κομοτηνής που είναι αδίκως φυλακισμένοι, γιατί είχαν κάποιο πρόστιμο που δεν μπορούσαν να πληρώσουν και ούτω καθεξής. Είναι αρκετοί φυλακισμένοι πατέρες πολύτεκνων οικογενειών και όλα αυτά τα κάνουμε διότι πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας, δεν περιμένουμε από κανέναν να μας πει ευχαριστώ, ούτε να μας χειροκροτήσει, ούτε να μας αναγνωρίσει, απλώς ένας μοναχός κάνει το καθήκον του και μόνο.

Εκδόθηκε ένα βιβλίο πρόσφατα, της μονής, που είναι το έργο της μονής και παρουσιάστηκε στην Αθήνα.
-Βγάλαμε το βιβλίο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής Βατοπαιδίου, που φαίνεται ότι η μονή δεν προχώρησε στην διεκδίκηση της λίμνης γιατί πέρασε κάποιος μοναχός από την λίμνη και την είδε και είπε «ξέρεις αυτό μου αρέσει θα το διεκδικήσω», αυτό έγινε γιατί είχαμε τόση παράδοση, τόσα ντοκουμέντα, τόσα στοιχεία και ακριβώς ήταν μια επιταγή των προκατόχων μας μοναχών να διεκδικήσουμε την λίμνη. Επίσης επαναλαμβάνω όχι γιατί την θέλουμε για ατομική μας περιουσία, είναι μια περιουσία της μονής που η μονή θα χρησιμοποιήσει την περιουσία της για την δική της αναστήλωση, έχει 400.000 κειμήλια, αλλά και για ένα διαρκές φιλανθρωπικό έργο προς τον πλησίον.

Όσον αφορά τα οικόπεδα, τις ιδιοκτησίες των αγροτών στην περιοχή Ξάνθης και Ροδόπης των παραλίμνιων εκτάσεων υπάρχει κάτι; Είναι τακτοποιημένα, θα κινδυνεύσει κάποιος;
-Κανείς απολύτως, εμείς έχουμε δηλώσει και μάλιστα και η ιερά κοινότητα με έγγραφο της και προς τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και προς τον νομάρχη Ξάνθης κ. Γιώργο Παυλίδη, ότι δεν θα πειραχτεί κανενός περιουσία που πήρε, έστω αυθαιρέτως πριν από χρόνια και τώρα είναι μια περιουσία της μονής εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια, η μονή δεν έχει την διάθεση, ούτε και την θέση για να βγάλει κάποιον έξω από το σπίτι του, διότι εμείς είμαστε για να αναπαύουμε τον λαό, τον άνθρωπο και όχι να τον πιέζουμε και να τον καταπατούμε.

Πρώτη φορά γέροντα είστε σε δικαστική αίθουσα και μάλιστα κατηγορούμενος; 
-Πρώτη φορά στην ζωή μου»...

www.xronos.gr

Πλήρης αθώωση Σανιδά, για 4η φορά, για τη θέση του ότι δεν εμπλέκονται πολιτικοί στο «σκάνδαλο» Βατοπαιδίου

http://news247.gr/incoming/article730849.ece/BINARY/original/sanidas.jpgΚατά το παρελθόν έχουν τεθεί στο αρχείο οι μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπαιδίου από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ ενώ το ίδιο έγινε και με την έρευνα που διεξήχθη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατόπιν παραγγελίας της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι.


Σε ουσιαστική απαλλαγή από κάθε ευθύνη ή έστω υπόνοια για ευθύνες, οδηγήθηκε ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς. Οι πληροφορίες φέρουν τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσο Παπαδάκη να έχει θέσει στο αρχείο το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη το οποίο και υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010. Με αυτό ο υπουργός ζητούσε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στο Γ. Σανιδά για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε διαβιβάσει έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, με το οποίο ζήτησε να ερευνηθεί εάν στην υπόθεση του Βατοπαιδίου ο τέως εισαγγελέας του ΑΠ έχει διαπράξει ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Με πιο απλά λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να ερευνηθεί εάν ο Γ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ο Χ. Καστανίδης απέστειλε σε ψηφιακή μορφή 500 σελίδες από τα πρακτικά της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Στις σελίδες αυτές περιλαμβάνονται οι καταθέσεις ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν στα πρώτα σταδία την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου, όπως αυτές των Κυρ. Καρούτσου, Ηλ. Κολιούση και της Ελένης Σωτηροπούλου.
http://www.antinews.gr/blogimages/minisipasok.jpgΣτο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι πριν δύο χρόνια ο Γ. Σανιδάς, αν και είχε ο ίδιος κινήσει τη διαδικασία έρευνας για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, είχε αρνηθεί να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή, προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ο Ρ. Παπαδάκης σήμερα πλέον επισημαίνει ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο σε βάρος του Γ. Σανιδά για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Πολύ περισσότερο διατυπώνει την άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έπρεπε να ζητήσει εκ νέου από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου να διερευνήσει (βάσει του άρθρου 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), εάν ο Γ. Σανιδάς έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.
http://news247.gr/ellada/politiki/o_areios_pagos_den_vrhke_kati_eis_varos_toy.730841.html

Που πάνε οι κύριοι καμαρωτοί καμαρωτοί;

Τους κυρίους φαντάζομαι ότι τους αναγνωρίζετε;

http://www.antinews.gr/blogimages/minisipasok.jpg

Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε και λέμε:
Νταϊλιάνας
(δικηγόρος Διευθυντής του Τμήματος Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ {για την βιομηχανική παραγωγή σκανδάλων της ΝΔ} το όνομα του οποίου αναφέρεται σε συνομιλία του εγκληματία Βλαστού με τη δικηγόρο του και η γυναίκα του οποίου διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της ΕΡΤ)
Ρόβλιας
Ξενογιαννακοπούλου
Ρέππας
Νιότης

Ποιος λείπει
Ο ΓΑΠ

Που πάνε;
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων να καταθέσουν μήνυση
(την οποία υπέγραφε και ο ίδιος ο ΓΑΠ)

Πότε;
Στις 17 Οκτωβρίου του 2008

Για ποιο θέμα;
Μα για το «σκάνδαλο Βατοπαιδίου»

Εναντίον ποιου;
Εναντίον του Σανιδά που δεν επέτρεψε να στείλουν οι δύο εισαγγελείς (τα θυμάστε τα νούμερα που αναστάτωσαν μια ολόκληρη χώρα και έδωσαν μια γερή ώθηση στο «σκάνδαλο» Βατοπαιδίου όταν παραιτήθηκαν από τις θέσεις του καταγγέλοντας παρέμβαση Σανιδά και επέστρεψαν μετά από ένα μήνα στο σώμα αφού είχαν δημιουργήσει τις εντυπώσεις;) την υπόθεση στη Βουλή γιατί έκρινε ότι δεν εμπλέκονταν υπουργοί

Τι του καταλόγιζαν;
Αντιγράφω από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 18.10.2008:

«Στη μηνυτήρια αναφορά τους ο Γ. Παπανδρέου και όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την υπογράφουν, αφού αναφέρονται στο περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης των δύο αντεισαγγελέων, περιγράφουν τις πράξεις των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών Σανιδά και Καρούτσου και υποστηρίζουν ότι:

1) «Υπονόμευσαν τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και των Θεσμών και διατάραξαν την ομαλή λειτουργία τους. Επεδίωξαν την απαλλαγή των Υπουργών παρακωλύοντας τη Βουλή των Ελλήνων να ασκήσει τις εξουσίες που της παρέχει το Σύνταγμα και με κατάχρηση της ιδιότητάς τους ως ανώτατων λειτουργών της Δικαιοσύνης, έχοντας γνώση του Συντάγματος και των νόμων, ανέλαβαν αυθαίρετα αντισυνταγματικά και παράνομα την αξιολόγηση των στοιχείων που αναφέρονταν σε πράξεις Υπουργών και αποστέρησαν από τη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, διαπράττοντας το αδίκημα του άρθρου 239 παρ. 3 του Π.Κ.».

2) «Παρενέβησαν, υπέδειξαν, παρότρυναν και πίεσαν δικαστικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από τις παραγγελίες τους, τις δηλώσεις τους και την αίτηση παραίτησης των Αντεισαγγελέων, κατωτέρου βαθμού, διαπράττοντας το αδίκημα του άρθρου 186 παρ. 2 Π.Κ.».

Ειδικότερα:

* Για τον κ. Σανιδά αναφέρουν: «Με την από 4-9-2008 παραγγελία του για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα θέματα της Μονής Βατοπεδίου αναφέρονται όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το ποινικό αδίκημα της απιστίας εις βάρος υπουργών και υφυπουργών κι ενώ όφειλε να διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή ως μόνο αρμόδιο όργανο κατά το άρθρο 86, παραγγέλλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με το αιτιολογικό ότι οι υπουργοί που συνέπραξαν στην τέλεση των αδικημάτων "παραπλανήθηκαν". Ομως, αναφέρουν στην αναφορά, μόνη αρμόδια να κρίνει αν παραπλανήθηκαν η όχι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί είναι η Βουλή. Δεν διαβίβασε τη δικογραφία με σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης, τον επηρεασμό των διενεργούντων την προκαταρκτική εξέταση, το όφελος της κυβέρνησης και των ενεχόμενων υπουργών, ενδεχομένως δε με την καθυστέρηση αυτή την παραγραφή των αδικημάτων σε υπουργούς σε περίπτωση εκλογών προς όφελος της κυβέρνησης».

* Για τον Κ. Καρούτσο υποστηρίζουν:

«Η παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών για τη διενέργεια νέων ανακριτικών πράξεων, όταν οι δύο αντεισαγγελείς τού ανέφεραν ότι υπάρχουν στοιχεία που αφορούσαν υφυπουργούς της κυβέρνησης, είχε ως στόχο την καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι ενέργειές του αυτές ήταν μη σύννομες, αφού κατά την προκαταρκτική εξέταση προέκυπταν στοιχεία κατά μελών της κυβέρνησης και υφυπουργών και κατά συνέπεια η μόνη αρμόδια πλέον για την αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας και την άσκηση ή μη δίωξης κατά υπουργών και υφυπουργών ήταν η Βουλή. Κατά συνέπεια, εν γνώσει του και με σκοπό την καθυστέρηση της προκαταρκτικής εξέτασης και τη μη διαβίβαση ως όφειλε της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων, παραβίασε το Σύνταγμα και τον νόμο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης και την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων της κυβέρνησης».»

Σε λίγο το αποτέλεσμα της μήνυσης και ποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για το «σκάνδαλο» Βατοπαιδίου

ΥΓ. Μήνυση είχε καταθέσει τότε και η ουρά του ΠΑΣΟΚ ο Καρατζαfuhrer αλλά δεν ασχολούμαστε με τελειωμένους...

Από Jeffrey σε Γιώργο κι από Gayle σε Σοφία Παπανδρέου

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα όνομα κανενός, αλλά όταν κάποιος «επώνυμος» ξαφνικά αποφασίζει να αλλάξει το όνομά του μπορεί κάτι να συμβαίνει. Για τον Jeffrey-Γιώργο δε θα γράψω τίποτα, έχουν γραφεί αρκετά. Το θέμα είναι πώς και η αδελφή του Gayle ενώ μέχρι τα 24 χρόνια της είχε επίσημα αυτό το όνομα ξαφνικά μετατρέπεται σε Σοφία.

Αν η κ. Παπανδρέου δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο δε θα ασχολιόμουν με το θέμα, δικαίωμά της να αλλάξει το όνομά της όσες φορές θέλει. Αλλά ΕΙΝΑΙ πολιτικό πρόσωπο. Είναι πρόεδρος... του Πνευματικού Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου που τα 3 τελευταία χρόνια επιδοτήθηκε με 725,000 ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων. Είναι αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου που έλαβε το ίδιο ποσό. Είναι ιδιοκτήτρια του Καστριού που από το 1999 έως το 2006 το θεωρούσε «Νέο Παρθενώνα» (επειδή γλίτωνε 50% από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας) και το 2007 ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να το αποχαρακτηρίσει από ιστορικό «επειδή είναι ένα σύνηθες κτίσμα της περιοχής και κανένα ιστορικό γεγονός δεν συνέβη εκεί» (ήδη είχε χτίσει το 80% από τα 5 στρέμματα και συνεπώς δε χρειαζόταν τη φοροαπαλλαγή, αλλά πώς θα απαλλαγεί η ίδια από την ιστορική κατοικία για να την κάνει κι αυτή μεζονέτα κατά το παράδειγμα της μητρυιάς της κ. Μιμής Παπανδρέου). Είναι, όπως πληροφορούμαι πρόεδρος της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Τορόντο, όπου διαμένει εδώ και πέντε χρόνια. Και φυσικά χρησιμοποιούσε πάντα την επιρροή της για να εκλέγεται βουλευτής ο τότε σύζυγός της κ. Θόδωρος Κατσανέβας.

Φαίνεται με την ίδια ευκολία που μετονομάζει το Καστρί από Παρθενώνα σε «αχούρι» αυτο-μετονομάζεται και η ίδια.

“Πρωτο”-βαφτίστηκε Gayle και κράτησε το όνομα αυτό μέχρι να έρθει στη Ελλάδα το 1978. Στο απολυτήριο Λυκείου από σχολείο του Τορόντο Καναδά (1972  King  City Secondary School) είναι σαφέστατα σκέτη Gayle Papandreou  (βλέπε ντοκουμέντο).


Gayle ήταν και στο Anglo-American High School (1968-1969) στη Σουηδία αλλά και στο York University στο Τορόντο (1973-1978). Μόλις μετά το 2000 πρόσθεσε και το όνομα Sophia δίπλα στο  Gayle στο Πανεπιστήμιο αυτό για να πάρει το Μάστερς.

Αλλά το 1978 αποφάσισε  να έρθει στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας  χτυπούσε πια εξουσία, ο σύζυγός  της ήταν έτοιμος για υποψήφιος  βουλευτής και το  Gayle  δε θα μετρούσε παρά αρνητικά. Βαφτίστηκε λοιπόν επειγόντως Σοφία, δεν γνωρίζουμε, πότε, πού και με ποιον παπά και κουμπάρο).

Τι μας νοιάζουν όλα αυτά; Αν τα ψάξετε βαθύτερα  -και με τις τελευταίες εμπειρίες  κατά νουν-  μπορεί να βρείτε ότι  μάς νοιάζουν.

citypress-gr.blogspot.com

Πειραγμένα στοιχεία για να φορτώσουν την αύξηση της βενζίνης στα διυλιστήρια

Εμφανίζουν την βενζίνη στο 1,47... τέτοια τιμή μόνο σε μερικά πρατήρια της Αθήνας υπάρχει... δεν συζητάμε για την επαρχία που είναι 20 λεπτά επάνω.

Σκοπός τους να τα φορτώσουν όλα στις εταιρίες και να αφήσουν ελεύθερους να αλωνίζουν τους πολλούς μικροαπατεώνες...:

CLOSE WINDOW

Μελαγχολία και γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ

http://img.protothema.gr/90DBC9697ABF3B5D79F8830625F23150.jpgΣε πρωτοφανές για κυβέρνηση βαρύ κλίμα ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο προϋπολογισμός για το 2011, καθώς υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πυροβολούν κατά βούληση την πολιτική και τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, αμφισβητώντας ακόμη και την ίδια την συνταγή, που εφαρμόζει, κατά απαίτηση της τρόικας.

Η σκληρή κριτική, που δέχθηκε ο προϋπολογισμός, προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση συνολικά έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που περιμένει με ανυπομονησία την αποψινή ψήφιση, ώστε να τελειώσει, προς το παρόν έστω, το μαρτύριο των τελευταίων ημερών.


Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά έγινε σοβαρή συζήτηση με διατύπωση αντιρρήσεων στο υπουργικό συμβούλιο και τελικά αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων σε δύο φάσεις και σε βάθος εξαμήνου.

Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μετά τις γιορτές και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.

Από μέλη του υπουργικού συμβουλίου διατυπώθηκε κριτική για την έλλειψη διαλόγου επί του θέματος – με πιο χαρακτηριστική αυτή του Χάρη Καστανίδη – ενώ πολλοί υπουργοί δεν έκρυψαν το φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις, που θα ξεσηκωθούν.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την τρόικα και κυρίως να δείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Προφανώς το διαφαινόμενο αυτό αδιέξοδο διείδαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έστειλαν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε ότι η συνταγή, που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο θα αποτύχει, ο Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πούλησε την ψυχή του», ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός προέβλεψε ότι θα έχουμε κάποια στιγμή οικουμενική κυβέρνηση.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Jukebox