09 Οκτωβρίου 2011

Αφού νομίζουν ότι πέτυχαν, τα σχόλια περιττεύουν

Όποιος βαρέθηκε τη μονοτονία (μέτρα μέτρα μέτρα, φόροι φόροι φόροι) και θέλει να γελάσει λίγο ας ρίξει μια ματιά εδώ

Ατλείωτες οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα... θα συνεχιστούν αύριο εννοείται

http://www.skai.gr/files/temp/629635422AADE850DDAA3058ACB3C605.jpgΤο πρωί της Δευτέρας πρόκειται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με το υπουργείο Οικονομικών.

Να θυμίσουμε ότι ο Βενιζέλος εξέδωσε την Πέμπτη το βράδυ ανακοίνωσε που έλεγε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις και κατέληξαν σε συμφωνία!!!!

ΑΑΑΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

   Ποιο ΜΕΓΚΑ ,ποιο ΣΚΑΙ ,ποια ΝΕΤ και ποιος ΑΝΤΕΝΑ.    ΑΛΦΑ κυρίες και κύριοι. Η κορωνίς της ενημερώσεως.
   Έχετε κάτσει να παρακολουθήσετε δελτίο ειδήσεων στον ΑΛΦΑ ?Όχι ?  Δυστυχώς χάνετε. Μιλάμε δεν υπάρχει χειρότερο και πιο εμετικό δελτίο,από αυτό.
    Λες και κάνουν ενημέρωση σε διανοητικά ανάπηρους ( ζητώ συγγνώμη από τους πραγματικά πάσχοντας) αλλά δεν έχω άλλη έκφραση. Ίσως μακάκες .
    Στον ΑΛΦΑ λοιπόν μαθαίνεις ότι τώρα με την κρίση υπάρχουν μαγαζιά που πωλούν γυναικίες τουαλέτες των1000 ευρώ προς 500 ευρώ εκάστη.Τσάμπα πράγμα δηλαδή ,ευκαιρία.
    Στον ΑΛΦΑ μαθαίνεις ότι η νεολαία  ευτυχισμένη τρώει σουβλάκια στα παγκάκια και έτσι έρχονται πιο κοντά ο ένας με τον άλλο.
    Στον ΑΛΦΑ βλέπεις ευτυχισμένους ποδηλάτες να πηγαίνουν στη δουλειά τους με τα ποδήλατα  και να μακαρίζουν το ΔΝΤ ,για αυτή την αλλαγή στη ζωή τους.
   Στον ΑΛΦΑ συνειδητοποιείς ότι η μείωση του μισθού σου μπορεί να σου βγει σε καλό γιατί βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι.
   Στον ΑΛΦΑ ενημερώνεσαι ότι οι σουίτες των πεντάστερων ξενοδοχείων έχουν μέχρι και 30% έκπτωση τώρα το τριήμερο της 28 Οκτωβρίου.
   Όλα αυτά τα συντονίζει ο φοβερός και τρομερός ΣΡΟΙΤΕΡ  με την συμπαράσταση του Βερύκιου και που και που του Βλάχου.
    Ξέρω ότι θα με ρωτήσετε αν αναφέρουν τίποτα για το ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ.
    Αυτό κάνει ΤΖΙΖ τώρα,χώρια που καραδοκεί και ο Ρουσόπουλος με καμιά αγωγή.
    Για αυτό λοιπόν σας συμβουλεύω,αν κάποιο βράδυ έχετε βαρεμάρα, η ,κάποια στεναχώρια ,βάλτε ΑΛΦΑ.
     Είναι το μόνο δελτίο ειδήσεων που θα σας φτιάξει το κέφι. ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ.

Στο σκοτάδι πολλές περιοχές στα βόρεια προάστια


Σε ζημιές από την κακοκαιρία που έπληξε την Αττική οφείλεται η διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων και ιδιαίτερα στην Δροσιά.

Αίγυπτος: 19 νεκροί από συμπλοκές σε πορεία διαμαρτυρίας Κοπτών Χριστιανών

http://hosted.ap.org/photos/4/45c7abd3-b9d5-431e-9621-7e955caf85fb-big.jpg19 είναι οι νεκροί και όχι 1 όπως μεταδίδουν για προφανής λόγους τα ελληνικά ΜΜΕ, μιας και στη συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για Κόπτες Χριστιανούς που έπεσαν θύμα της βίας παρακρατικών που εμφανίστηκαν ξαφνικά και επιτέθηκαν σε καθιστική διαμαρτυρία 1000 χριστιανών στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης της Αιγύπτου στις ακτές του Νείλου στο Κάιρο.

Αντί για Δανία του Νότου γίναμε Βολιβία του Βορά (φώτο)

Λίγο ακόμα και θα μας φτάσει ο ΓΑΠ εκεί που θέλει:

Πόσο μαλάκ@@ είναι οι Έλληνες που αγχώνονται για το αποτέλεσμα της συνάντησης Σαρκοζί-Μέρκελ

... τη στιγμή που σήμερα λύθηκαν όλα τους τα προβλήματα!!

Κυρίες και κύριοι ο Γερουλάνος, ο οποίος βρίσκεται στην Κορέα εν μέσω της παγκόσμιας περιοδείας του, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τουρισμό με τον Λευκορώσο ομόλογο του!!!

Λύση στο τέλος Οκτωβρίου υπόσχονται Μέρκελ - Σαρκοζί

Τάχθηκαν υπέρ τροποποιήσεων των ευρωπαϊκών συνθηκών

Χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Βερολίνο, ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν βρει συνολική λύση σε όλες τις πτυχές της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη.

Ρε τη σκρόφα τη Μέρκελ!!! Πόσο χρονών είναι; 150;;;;

Δείτε τι μας έκανε το 1910 η σκρόφα!!!

Ω τον πούστ@ τον Πέκοβιτς!! Ξέρασε πάνω στο τραπέζι της γραμματείας!!! (βίντεο)

Βαρύ φαίνεται πως έπεσε το μεσημεριανό στον πρώην άσο του Παναθηναϊκού και νυν της Παρτιζάν, Νίκολα Πέκοβιτς ο οποίος... έβγαλε ότι είχε μπροστά στην γραμματεία. Όπως έγινε γνωστό μετά το ματς ο Μαυροβούνιος σέντερ είχε φάει κάτι που τον πείραξε. Δείτε το βίντεο

Νέο ραντεβού Βενιζέλου-τρόικας !! Καλά τι συζητάν οι κερατάδες τόσες μέρες;

Νέο ραντεβού Βενιζέλου-τρόικας Ακόμη μία συνάντηση θα έχει στις 6 σήμερα το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας και στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014.

Η χθεσινή διαβούλευση στο υπουργείο Οικονομικών κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και όπως αναφερόταν από την πλευρά της Αθήνας, οι εκκρεμότητες του 2011 και του 2012 οριστικοποιήθηκαν "πλην ελαχίστων λεπτομερειών".

Στα παπάρια μας! Αφού δεν είναι γερμανός μπορεί να λέει ότι θέλει...



Ο δήμαρχος του Βίλνιους προτρέπει Λιθουανούς επιχειρηματίες να διαθέσουν έως 7 εκατ. ευρώ (9,3 εκατ δολάρια) για να αγοράσουν ελληνικό νησί
Στα παπάρια μας ο δήμαρχος του Βίλνιους... Αφού δεν είναι γερμανός μπορεί να λέει ότι θέλει. Μόνο άμα πει κανας ναζί καμιά παπαριά θα ανέβουμε στα κάγκελα...

Απλή η απάντηση στο αφιέρωμα των ΔΟΛιων να τα φορτώσουν όλα στον Καραμανλή

Description: http://news247.gr/newspapers/Afternoon/ta_nea/article111342.ece/BINARY/w600/64908_b.jpgΑπορίες θέλουν να μας λύσουν οι ΔΟΛιοι και αρχίζουν αφιέρωμα στην αρχή και το τέλος του οποίου ο Καραμανλής θα φταίει για όλα... Αν ήθελαν πραγματικά να μας πούνε ποιος φταίει για το σημερινό χάλι, εκτός του ΓΑΠ, δεν χρειαζόταν να κάνουν έξοδα και να γράφουν άρθρα... απλά να έβαζαν μερικά πρωτοσέλιδα απ' τις φυλλάδες τους την εποχή Καραμανλή και θα καταλάβαινε ο κόσμος ποιος φταίει...

Διαβάστε τον πρόλογο του αφιερώματός τους στην προσπάθεια να φορτωθεί ο Τιτανικός στον Καραμανλή και δείτε και μερικά πρωτοσέλιδα της τότε εποχής:

Ο,τι φάνε ό,τι πιούνε ... «Συνεργάτες Βενιζέλου και Οικονόμου πήραν λεφτά με κομπίνα και φέσωσαν το δημόσιο»

Description: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSLzJY7xnFcgXfD24vkdh3gPYsJPgq4U7L3tbcquP5S7bIEOtFDX1ElIEXbOzy44XlHIq_iD161sXMFwd95ss29rgoanCMqv6o4Ag_J57sMbTOT6wpmzwAQ7r4AM_2vV9Z0wZU47ew6WF_/s320/image003.jpgΑπίστευτοι τύποι τα Πασοκικά στελέχη. Ορισμένοι απ’ αυτούς φαίνεται ότι έχουν την λαμογιά στο DNA τους. Κάποιες φορές –όχι και τόσο συχνά- βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις στις οποίες τα πρεζόνια της εξουσίας εκμεταλλεύονται τις κυβερνητικές καρέκλες τους για να κάνουν την καβάντζα τους.  Κι αυτό γίνεται μόνο όταν «στραβώσει» η δουλειά κάτι που συνήθως οφείλεται σε αλληλοκάρφωμα, όπως συμβαίνει σε όλες τις συμμορίες.

Και ερχόμαστε στην συγκεκριμένη περίπτωση που μας έδωσε το ερέθισμα να κάνουμε αυτή την ανάρτηση.

Αντώνη Σαμαρά όταν κυβερνήσεις την Ελλάδα να μην συμβιβασθείς ποτέ με ξένα συμφέροντα

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2011/29/65758-samaras1.jpgΑπευθύνομαι σε σένα σήμερα Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και θέλω να σου πω ότι η κατοχική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επειδή βρίσκεται μέσα στον ωκεανό και έχει χάσει αυγά και καλάθια, αφού δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, προσπαθεί με κάθε τρόπο, με επιχειρηματίες, με καναλάρχες και με μεγαλοεκδότες να σε βάλει και σένα μέσα στον ωκεανό και να αναγκασθείς να συμφωνήσεις για συγκυβέρνηση για να μην μπορείς μετά να κρίνεις και να κατηγορείς το Γιώργο Παπανδρέου και τα υπόλοιπα συντρόφια του που μας κυβερνούν.

Βουλή των Ελλήνων. Ένα Εργαστήρι παραγωγής νόμων …που δεν εφαρμόζονται

http://www.otyposnews.gr/wp-content/uploads/2011/08/GOLTSIOS-BASILHS--588x250.jpgΒασίλης  Γκόλτσιος

Βουλή είναι ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας μέσω του οποίου αντιπροσωπεύεται ο λαός δια των βουλευτών . Η νομοθετική λειτουργία δηλαδή η ψήφιση των νομοσχεδίων και των προτάσεων νόμου καθώς και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος προς την Κυβέρνηση αποτελούν τον πυρήνα του κοινοβουλευτικού έργου.

Β. Κόκκινος: Η εξαπάτηση του λαού είναι τιμωρητέα

Άρθρο του Β. Κόκκινου όπου αναλύει ότι το Σύνταγμα προβέπει ποινικές ευθύνες για όποιον εξαπατά τον εκλογέα:

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΣ! ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ;;;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjK_SoF6N-IJq2tgh_D6QXjFwwaXT_2m8IHyXg1w6pf8L4F3Fq1rSF8rqQCQRGxLNBT2oXGMq7evCgUG5ARdcn75b3CyIwBeMYK4qYKnfP2D4PET-GJ7XbKNjZ5FzOyphVibCb2-9ifEF8G/s400/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B7.jpgΣοκ στην αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων. Όπως αποκαλύπτει το plannet-greece, η Ασφάλεια είχε εδώ και μέρες πληροφορίες ότι στις καταλήψεις κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως δεν μπορούσε να επέμβει.

Μέχρι που έγινε το αδιανόητο! Δύο κοπέλες, μόλις 15 χρονών, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μετά από υπερβολική χρήση κοκαΐνης.

Κύπρος: «Δεν υπάρχει παραβίαση χωρικών υδάτων από τουρκικά πλοία»

http://www.newsit.gr/files/Image/10-03/resized/TOYRKOI_539_355.jpgΟ Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου δήλωσε ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά πρόσθεσε ότι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά είναι καθημερινό φαινόμενο. "Παρακολουθούμε όλες αυτές τις κινήσεις», είπε ο κ. Φλουρέντζος.

Διαψεύδει η κυπριακή Αστυνομία «ευθύνες» σε δύο θύματα της έκρηξης στο Μαρί

Στα 14 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της αστυνομίας για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, «δεν συγκαταλέγονται τα θύματα της έκρηξης Ανδρέας Ιωαννίδης, Διοικητής Ναυτικού και Λάμπρος Λάμπρου, Διοικητής Ναυτικής Βάσης» διευκρίνισε ο αρχηγός κυπριακής αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Γιώργος

http://img.protothema.gr/21B3007279E3A03ACAAB4E9623DCD97E.jpgΜπάμπης Κούτρας

Τα νέα σκληρά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση υπό την πίεση της τρόικας, οι κοινωνικές αντιδράσεις, η αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων οδηγούν μοιραία σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Στο παρασκήνιο η πολιτική κατάσταση μοιάζει με καζάνι που βράζει και αυτή η κατάσταση είναι δύσκολο να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες χωρίς κάποιου είδους εκτόνωση.

Ημίγυμνες "άναψαν" φωτιές στα εγκαίνια του σταδίου του τελικού του Euro 2012 (βίντεο)

To Olympiskiy Stadium εγκαινιάστηκε, στο Κίεβο, ενόψει του τελικού του Euro2012 και δεν έλειψαν τα απρόοπτα. 2 ημίγυμνες κοπέλες της οργάνωσης FEMEN εμφανίστηκαν να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο διαμαρτυρόμενες για ένα Euro χωρίς πορνεία μια και η οργάνωση προβλέπει αύξηση της πορνείας ενόψει των τελικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Λίγο αργότερα σημείο της οροφής έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο θύρες του σταδίου που χωάει 60.000 θεατές. Δείτε το βίντεο

Δώστε απαντήσεις και στον Κετσπάγια...

"Τι έχει ο Κετσπάγια; Χολέρα;", έλεγε κάποτε ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν παρουσίαζε το Γεωργιανό και άπαντες αναρωτιόμασταν "βρε λες να έχει δίκιο ο πρόεδρος και είμαστε εμείς μυρωδιάδες"; Η ιστορία έγραψε άλλα οι Έλληνες πρέπει να έχουν τα μάτια τους 14...

Η συνέχεια στο milamegiampala.blogspot.com

Φήμες για πριμ των Κροατών στους Γεωργιανούς

http://www.skai.gr/files/temp/CC03E9E8B6ABC75C33671BBC873650AA.jpgEντονες είναι οι φήμες που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες για πριμ της Κροατίας προς την Γεωργία προκειμένου να δώσει τον… υπέρ πάντων αγώνα την Τρίτη (20.00) εναντίον της Εθνικής Ελλάδας.

Επίθεση με γιαούρτια στον Χ. Καστανίδη από φοιτητές ( video)

http://www.skai.gr/files/temp/0949DFD76183875DE8B8CE393183E07A.jpgΕπίθεση με γιαούρτια δέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης από φοιτητές σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης.

Έκρηξη σε υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Κερατσίνι - Επέκταση και σε άλλο υποσταθμό

Φωτιά εκδηλώθηκε πριν λίγο σε υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ στο Κερατσίνι η οποία έχει επεκταθεί και στα καλώδια ενώ σημειώνεται πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι. Σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Πειραιά, της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και της Δάφνης.

Όταν η «πράσινη ανάπτυξη» έφτασε στην Κρήτη

http://thenetwar.com/wp-content/uploads/2010/02/prasina_aloga.jpgΟ αέρας και ο ήλιος του νησιού στο στόχαστρο οικονομικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών. 

Της Βάννας Σφακιανάκη.

Πριν από πενήντα χρόνια οι «αγορές» ανακάλυψαν ότι μπορούν να έχουν μεγάλα κέρδη από τη μαζικοποίηση του τουρισμού, που μέχρι τότε ήταν προνόμιο λίγων. Η εποχή εκείνη για τη χώρα μας ήταν η εποχή της μαζικής μετανάστευσης, οικονομικοί πόροι δεν υπήρχαν και το μεγάλο ζητούμενο ήταν η ανάπτυξη. Έτσι, το σλόγκαν της εποχής: «O τουρισμός δίνει ψωμί σε πληθυσμούς περιοχών που στερούνται πλουτοπαραγωγικών πόρων», έπιανε τόπο.

Το διάστημα 1959-63 το ελληνικό κράτος διέθεσε πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Αυτό έγινε μετά από μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ντε Γκολ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο δάνεια για την κατασκευή έργων υποδομής και ανωδομής και ο Ντε Γκολ υπέδειξε τον τουρισμό λέγοντας: «Στη χώρα σας έχετε μια μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή… η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρόνο και με άμεση απόδοση και μάλιστα σε συνάλλαγμα, που χρειάζεται για να αναπτυχθούν άλλοι τομείς της οικονομίας σας».(1)

Μ’ αυτό το «σχεδιασμό» καθορίστηκε τότε το μοντέλο ανάπτυξης που άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής και παραγωγής στην Κρήτη, μετατρέποντας το νησί από έναν τόπο αυτάρκη σε αγροτικά προϊόντα σ’ έναν τόπο εξαρτημένο από τους tour operators, από ένα τόπο πλούσιο σε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους σ’ έναν τόπο λεηλατημένο, όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας πέφτει πάλι τώρα στο φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης.

Στα χρόνια της «πράσινης» κερδοφορίας

Σήμερα οι «αγορές» ανακάλυψαν ως νέα πηγή κέρδους την «πράσινη ανάπτυξη». Οι αναλογίες με όσα συνέβησαν με τον τουρισμό είναι μεγάλες. Με βάση τους διεθνείς σχεδιασμούς και αφορμή, αλλά και πρόσχημα, την κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η Κρήτη κινδυνεύει να μετατραπεί από κέντρο απομύζησης τουριστικών πόρων σε κέντρο απομύζησης ενεργειακών πόρων. Το όραμα για ένα πράσινο νησί, όπου θα παράγεται καθαρή ενέργεια πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το νησί, απομακρύνεται, τόσο όσο η «πράσινη ανάπτυξη» αναδεικνύεται σε ένα τεράστιο αντικείμενο κέρδους, όσο και επειδή οι σχεδιασμοί που γίνονται δεν έχουν ως κέντρο βάρους το όφελος της ίδιας της Κρήτης αλλά τις προτεραιότητες τρίτων.

Η εφιαλτική εικόνα επιτείνεται από το γεγονός ότι την ίδια ώρα που τα διεθνή κέντρα σχεδιάζουν το μέλλον μας, η δική μας χώρα το μόνο που σχεδιάζει είναι η εναρμόνιση με τους δικούς τους σχεδιασμούς. Το μέλλον που προδιαγράφεται από την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενέργεια είναι η ολοκλήρωση της καταστροφής της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος του νησιού, που πραγματοποιήθηκε με την άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού, με την ΚΑΠ και την απελευθέρωση του εμπορίου.

Τα σημερινά μεγέθη ανάπτυξης του τουρισμού στην Κρήτη αφέθηκαν να αποφασιστούν από την αγορά, παρά το γεγονός ότι η αρχική μελέτη έθετε σαφή όρια σε στόχους και μεγέθη. Όλα ξεκίνησαν το 1962 όταν το υπουργείο Συντονισμού ανέθεσε Μελέτη Σκοπιμότητας και Προγραμματισμού Τουριστικής Αξιοποίησης Κρήτης σε ένα διεθνές γραφείο Συμβούλων Μηχανικών, (Frank E Basil inc, Consulting Engineers) που τύχαινε διαχρονικά τόσης εμπιστοσύνης, ώστε να του έχουν ανατεθεί να μελετήσει και στρατιωτικά έργα στις αραβικές χώρες και στη Σούδα, αλλά και Ολυμπιακά έργα στην Αθήνα. Η μελέτη παραδόθηκε το 1964. Θα χρησίμευε και ως δικαιολογητικό για να συναφθούν μακροπρόθεσμα δάνεια «ανάπτυξης» για τη χρηματοδότηση του προγράμματος από διεθνείς οργανισμούς, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την υπηρεσία Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ κ.λπ.

Στη μελέτη Basil η Κρήτη περιγράφεται ως φτωχή, αγροτική περιοχή με μέσο κατά κεφαλή εισόδημα 217$, χαμηλότερο από το μέσο της χώρας, που ήταν το 1962 375$. Αναφέρεται ότι οι δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης είναι περιορισμένες και ότι η ανάπτυξη και η εκμηχάνιση της γεωργίας θα απαιτούσε μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως και την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων που η απόδοσή τους θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Η «διαπίστωση» αυτή, που δεν ήταν βέβαια αντίληψη μόνο της μελέτης, αποτέλεσε τη βάση της κρατικής πολιτικής για την καταστροφή τόσο του πρωτογενή όσο και του δευτερογενή τομέα στη χώρα μας.

Η συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία σήμερα θεωρείται αυτονόητη. Το ποιος όμως τελικά κερδίζει, είναι το καυτό ερώτημα για όλες τις διεθνοποιημένες οικονομικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με την Christine Richter, γεν. γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Συντακτών & Ανταποκριτών, «δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να γνωρίζει με ακρίβεια το καθαρό κέρδος από τον διεθνή τουρισμό στο έδαφος της». «Το μερίδιο της τοπικής οικονομίας από τα συνολικά έσοδα μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στο 10%, όταν για παράδειγμα οι τουρίστες μετακινούνται με πτήσεις τσάρτερ ξένων συμφερόντων, όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία ιδιοκτησίας διεθνών επιχειρηματικών αλυσίδων, όταν στον τόπο διακοπών επιλέγουν τις υπηρεσίες πρακτορείων που είναι εξαρτημένα από τους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες που τους πούλησαν το αρχικό πακέτο διακοπών».(2)

Ως αυτονόητη εμφανίζεται σήμερα και η συμβολή στην οικονομία από τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Όμως, για τους αντίστοιχους λόγους -υλικά εισαγόμενα, συγκέντρωση της δραστηριότητας σε πολύ μεγάλους ομίλους κ.λπ.- τα ωφελήματα στην τοπική ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά μικρότερα από αυτά που υπήρξαν με την ανάπτυξη του τουρισμού, εξαιτίας των σημερινών δεδομένων για την οικονομία και την ανάπτυξη, σε σχέση αλλά και ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση. Σε περίπτωση, μάλιστα, που δημιουργηθούν Ειδικές Επενδυτικές Ζώνες, όπως αυτές που ζητάει η Γερμανία για την εγκατάσταση των έργων του προγράμματος «Ήλιος», τα ωφελήματα για την τοπική κοινωνία θα περιοριστούν σε ελάχιστες και κακά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Διεθνές «καζίνο» ενέργειας

Το 2010 στην Κρήτη η μέγιστη ετήσια ζήτηση σε ηλεκτρική ισχύ ήταν 664,38 MW και η ελάχιστη 148,14 MW.
Η καθαρή ισχύς των συμβατικών εργοστασίων του νησιού είναι 742 MW.
Η ισχύς των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων είναι περίπου 170 MW, με το 59% να βρίσκεται στο Ν. Λασιθίου και κυρίως στη Σητεία.

Σε γενικές γραμμές στην Κρήτη καλύπτεται ήδη ο στόχος του 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και εξετάζονται τρόποι για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού.

Είναι γνωστό ότι τα όρια διείσδυσης των ΑΠΕ καθορίζονται από το γεγονός ότι η παραγόμενη ενέργεια από αέρα και ήλιο μεταβάλλεται διαρκώς και το ότι η ενέργεια δεν αποθηκεύεται, παρά μόνο αν κατασκευαστούν αντλησιοταμιευτήρες. Στην Κρήτη, ωστόσο, όπου τόσο το ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων όσο και το ζήτημα της διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών παραμένουν ζητούμενα, η κατασκευή αντλησιοταμιευτήρων αναδεικνύεται σε εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα.

Για την προώθηση των ΑΠΕ η χώρα μας εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για την ενέργεια, πολύ πριν από την εμφάνιση του «από μηχανής θεού» προγράμματος «Ήλιος», που εξαγγέλθηκε ως νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Οι σχεδιασμοί ευρωπαϊκών ενεργειακών και τραπεζικών κολοσσών για την ενέργεια που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Αφρική, όπως το πρόγραμμα Desertec, είχαν ήδη αποδώσει συγκεκριμένο ρόλο στην Κρήτη. Σήμερα αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για την εφαρμογή αυτών των σχεδιασμών.

Έτσι, πριν από τρεις μήνες, το ΥΠΕΚΑ με δελτίο Τύπου(3) ανακοίνωσε την οριστική απόφαση του για τη διασύνδεση της Κρήτης με το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα και τον λεγόμενο Μεσογειακό Δακτύλιο, κρίνοντας ως ασύμφορη την αυτοδύναμη ανάπτυξη της Κρήτης με τη χρήση φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει την εγκατάλειψη του σχεδίου δημιουργίας εργοστασίου στην Κορακιά και τη συνέχιση λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών σε Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο για πολλά χρόνια ακόμα.

Η Κορακιά καθορίστηκε ως θέση διασύνδεσης, έτσι ώστε οι τρεις μεγάλοι παίκτες στον τομέα της αιολικής ενέργειας -Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες- και άλλοι μικρότεροι που επιδιώκουν την εγκατάσταση αιολικών, ηλιοθερμικών σταθμών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος περίπου 4.000 MW, να μπορούν να προγραμματίσουν τη διάταξη των δικτύων τους. Στην ισχύ αυτή δεν περιλαμβάνονται ούτε τα διάσπαρτα φωτοβολταϊκά, ούτε βέβαια οι σταθμοί που θα προκύψουν από το πρόγραμμα «Ήλιος».

Τα τρία σενάρια που εξετάστηκαν από κοινού από τον ΔΕΣΜΗΕ, τη ΔΕΗ και τη ΡΑΕ αφορούν διασύνδεση με υποβρύχια καλώδια 1000, 1535 και 2135 MW. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, η τελική επιλογή για το μέγεθος και τον τρόπο της διασύνδεσης θα γίνει σε επόμενο στάδιο, ανάλογα με την ισχύ των ΑΠΕ που θα διαπιστωθεί ότι μπορεί να εγκατασταθούν στο νησί μετά από την περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών. Το κόστος και η ευθύνη υλοποίησης του έργου της διασύνδεσης περιλαμβάνεται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, αλλά και στις άδειες παραγωγής που έχουν ήδη δοθεί από τη ΡΑΕ, τόσο στην Κ. Σάρρας & Σία συμφερόντων Κοπελούζου, όσο και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για δίκτυα αιολικών σταθμών περίπου 1000 MW καθεμία.

Στα μεγέθη αυτά έρχεται να προστεθεί και το δίκτυο αιολικών σταθμών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για 1.300 MW στην Κρήτη και άλλα νησιά, που αναμένεται να πάρει άδεια παραγωγής.

«Πράσινη ανάπτυξη» σε βάρος της ποιότητας ζωής

Το ελληνικό κράτος φροντίζει να εξασφαλίσει και στον τομέα ανάπτυξης των ΑΠΕ τον ίδιο δρόμο που διασφάλισε και για τον τουρισμό, δηλαδή την απρόσκοπτη χωροθέτηση των έργων χωρίς περιορισμούς. Οι περιορισμοί του νόμου για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ που τροποποίησαν στο δυσμενέστερο τους όρους του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ είναι αστείοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εγκατάσταση αιολικών σταθμών αποκλείεται ρητά -εκτός από τις αστικές και τις τουριστικές περιοχές- μόνο σε κηρυγμένους χώρους διεθνούς σημασίας, που στην Κρήτη περιορίζονται στη Σαμαριά, το Βάι και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Αποτελεί σκάνδαλο ότι η ίδια η πολιτεία έχει αφήσει την Κρήτη απόλυτα απροστάτευτη, αφού δεν περιλαμβάνεται στις νέες προκηρύξεις μελετών ούτε για το Κτηματολόγιο, ούτε για τους δασικούς χάρτες. Παράλληλα, στο νησί που αποτελεί τον ορισμό της βιοποικιλότητας, δεν έχει εγκριθεί ούτε μία Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, έτσι ώστε να κατοχυρώνονται οριστικά ως περιοχές αποκλεισμού για εγκατάσταση ΑΠΕ -και όχι μόνο- τουλάχιστον οι οικότοποι προτεραιότητας!

Η προοπτική της πολιτικής της αέναης αύξησης των ΑΠΕ, τόσο όσο θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα σε εποχή απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, φαίνεται και μέσα από το ότι ο υπολογισμός για τα όρια ανάπτυξης των αιολικών σταθμών που καθορίζει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, 4-8% της έκτασης του κάθε Δήμου, υπολογισμός που γινόταν από τη ΡΑΕ, έχει παγώσει στην ιστοσελίδα της εδώ κι ένα χρόνο και δεν ανανεώνεται.(4)

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την ταχύτητα που προχωρούν οι εξελίξεις σήμερα και τη διαρκή μετατόπιση του ενδιαφέροντος των «αγορών», με αποκλειστικά κριτήρια τα οικονομικά και τα γεωπολιτικά. Η αβεβαιότητα αυτή μεταφέρεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό πάνω στη χώρα μας. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από την «παραγωγική ανασυγκρότηση» και την αλλαγή του «μοντέλου ανάπτυξης», από την ατζέντα της συζήτησης δεν μπορεί να λείπει και το ζήτημα της «επισιτιστικής ασφάλειας».

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η εκτεταμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ θα εκτοπίσει και θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα ως χρήση γης, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα και στον τουρισμό, ιδιαίτερα στο πρότυπο του ποιοτικού τουρισμού που συνδέεται με τον τόπο, το τοπίο και τα προϊόντα του. Έτσι, το μεγάλο ζητούμενο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι η στήριξη και ανασυγκρότηση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας, ιδιαίτερα του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού, εντέλει της τοπικής οικονομίας, έναντι άλλων επιλογών.

Αν αυτό δε συμβεί, θα αφήσουμε την παραγωγική διαδικασία εκτεθειμένη σε ένα κυκεώνα νέων συγκρούσεων χρήσεων γης με ανυπολόγιστες καταστροφές στους τοπικούς πόρους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση και συρρίκνωσή τους και μάλιστα με επιδοματική πολιτική.

Στο χειρότερο μάλιστα σενάριο, όπου δηλαδή η Κρήτη -όπως βέβαια και άλλες περιφέρειες της χώρας- μετατρέπεται σε πρώτο στάδιο σε ένα απέραντο ενεργειακό κόμβο και στη συνέχεια μετατοπίζεται το οικονομικό ενδιαφέρον σε άλλους πιο κερδοφόρους τομείς, σε λίγα μόνο χρόνια κινδυνεύουμε να φτάσουμε στο σημείο «το καλάθι του παραγωγού» να μπορεί να γεμίσει μόνο με παλιοσίδερα!

(1) Βλάμη Αιμ., 2008, Η χρηματοδότηση και γεωγραφική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού: Η περίπτωση της ελληνικής ξενοδοχίας 1950-2005, Τόμος Β, Κεφ. 5, σελ. 297.
(2) Αειφόρος ανάπτυξη και τουρισμός: μερικά θεμελιώδη ερωτήματα, 2005.
(3) http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni%5B524%5D=966&language=el-GR
(4) http://www.rae.gr/site/categories_new/renewable_power/licence/wind_capacity.csp

* Η Βάννα Σφακιανάκη είναι αρχιτέκτων.

http://www.edromos.gr/

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ

   "  Δεν ξέρω τι άλλο σκέφτονται να κάνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Αλλά πλέον είναι θέμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Ας προσέξουν λοιπόν ".
   Αυτό έγραψε στο  twitter  χθες βράδυ ο Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ. Για να το γράψει αυτό ένας από τους λίγους σοβαρούς δημοσιογράφους που έχουν απομείνει ,σημαίνει ότι τα πράγματα ΕΧΟΥΝ ΞΕΦΥΓΕΙ.
   Ας ασχοληθούν πλέον οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ ,πριν είναι πολύ αργά.

Kυριακάτικες Εφημερίδες

Δείτε τα πρωτοσέλιδα: