08 Μαΐου 2014

Ακριβά πληρώνουμε τους σεισμούς – Μας στοίχισαν 10 δισ. ευρώ τα τελευταία 35 χρόνια

Η χώρα μας είναι σεισμογενής. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και το βιώνουμε άλλωστε. Οι καταστροφές και τα ορισμένες φορές τα θύματα, είναι τα αποτελέσματα των χτυπημάτων του Εγκέλαδου με τελευταίο παράδειγμα οι σεισμοί της Κεφαλλονιάς. Αυτό που δεν γνωρίζαμε όμως είναι το κόστος των σεισμών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το ετήσιο κόστος των σεισμών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ, την ώρα που το συνολικό για τα τελευταία 35 χρόνια αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε με τη μορφή έκτακτων αποζημιώσεων από την Πολιτεία, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευών στη χώρα μας είναι ανασφάλιστη.

Όπως αναφέρει η Ευγενία Τζώρτζη στο ρεπορτάζ της, μιλώντας σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με θέμα «Η διαχείριση ζημιών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών», ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παραδέχθηκε ότι η συζήτηση που είχε ξεκινήσει με στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου, που θα αναλάμβανε την καταβολή των αποζημιώσεων σε περίπτωση ενός σεισμού, έχει παγώσει, υπό το βάρος της «ανώριμης προσέγγισης» της οποίας έτυχε -όπως είπε- το θέμα.

Τα στοιχεία για το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης των κτιρίων στην Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκαν και στον πρόσφατο σεισμό της Κεφαλλονιάς, όπου κάλυψη είχε μόλις ένα στα δέκα κτίρια, επιβεβαιώνουν ότι η συμμετοχή της ασφαλιστικής αγοράς στις αποζημιώσεις είναι περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι η ικανότητα επιμερισμού του κινδύνου μέσω αντασφάλισης είναι ισχυρή. Η μελέτη που έχει γίνει για το θέμα από τον καθηγητή Ασφαλιστικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιλτιάδη Νεκτάριο, δείχνει ότι το ποσοστό διείσδυσης της ασφάλισης στις καλύψεις σεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Αγγλία, που το σχετικό ποσοστό φθάνει το 90%. Ακολουθούν η Τσεχία, η Γερμανία και η Σλοβενία με ποσοστά από 25% ώς 75%, ενώ η Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά διείσδυσης -κάτω του 10%- μαζί με τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες ζημιές από σεισμούς ως ποσοστό του ΑΕΠ την περίοδο 1990-2010, που σύμφωνα με τη σχετική μελέτη ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ, έναντι 0,5% στην Ιταλία. Ο βαθμός διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης καθορίζει με τη σειρά του και τον βαθμό εμπλοκής του κράτους ή την υποχρέωση συμμετοχής των πολιτών σε σχήματα προχρηματοδότησης των πιθανών ζημιών από σεισμό. Με βάση τα στοιχεία, οκτώ ευρωπαϊκά κράτη (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία και Ρουμανία) έχουν συστήσει ταμεία προχρηματοδότησης, αλλά η συμμετοχή, λόγω της μεγάλης διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης, είναι εθελοντική και μόνο στη Ρουμανία είναι υποχρεωτική.

http://www.koolnews.gr/