14 Ιουνίου 2016

Τουρκία γίναμε: Εισαγγελέας επιχείρησε να συλλάβει τον Θωμαΐδη... ενοχλεί τον Μαρινάκη!

Επιχείρηση προληπτικής λογοκρισίας για την εκπομπή του Κ. ΘωμαΐδηΕπέμβαση Εισαγγελέα τη νύχτα στον ΣΚΑΪ για να συλλάβει τον Κ. ΘωμαΐδηΕπέμβαση Εισαγγελέα τη νύχτα στον ΣΚΑΪ για να συλλάβει τον Κ. Θωμαΐδη

Ένα πρωτοφανές γεγονός για τον δημοσιογραφικό χώρο αλλά και την ελεύθερη ενημέρωση, συνέβη τα ξημερώματα  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η εισαγγελέας υπηρεσίας συνοδευόμενη από αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλε στις 2:00 τα ξημερώματα στον τηλεοπτικό σταθμό με σκοπό να συλλάβει το δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Είχε προηγηθεί σήμα για να μην προβληθεί η χθεσινοβραδινή εκπομπή του κ. Θωμαΐδη, ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ , ωστόσο δεν υπήρχε ένταλμα και η εκπομπή μεταδόθηκε κανονικά.

Για περίπου 40 λεπτά η εισαγγελέας έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλο το κτήριο, σε τρεις ορόφους, για να εντοπίσει τον δημοσιογράφο κάτι το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό και η εισαγγελέας αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του σταθμού στις 2:40.

Τα περιπολικά παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό και τελικά αποχώρησαν.

«Είναι πρωτοφανές το γεγονός», είναι η πρώτη φορά που εισβάλει ο εισαγγελέας σε τηλεοπτικό κανάλι και γενικά σε μέσο ενημέρωσης. Δεν έχει ξαναγινεί από το 1975, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΣΚΑΪ:

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες συνέβησαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ξημερώματα Τρίτης 14 Ιουνίου 2016. Κατόπιν εγκλήσεως του Βαγγέλη Μαρινάκη για δήθεν παραβίαση δικαστικής απόφασης (πλημμέλημα του μονομελούς) από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Θωμαΐδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής του η "ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑϊ" κινητοποιήθηκε η αστυνομία και η εισαγγελία Πειραιά και εισήλθαν στο κτίριο των εγκαταστάσεων του ΣΚΑΙ προσπαθώντας να εντοπίσουν και να συλλάβουν το δημοσιογράφο.

Η εντυπωσιακή κινητοποίηση της αστυνομίας, η έρευνα σε χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΚΑΪ, Ο υπερβάλλων ζήλος για τη σύλληψη του δημοσιογράφου με αφορμή μία αβάσιμη καταγγελία του Μαρινάκη, προσβάλλουν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία και προκαλούν απορία στους πολίτες γιατί στα σοβαρά κακουργήματα δεν βλέπουν αντίστοιχη ετοιμότητα της αστυνομίας!

Δείτε το βίντεο εδώ: http://www.skai.gr/news/greece/article/317547/protofanis-fimosi-tou-dimosiografikou-logou-o-eisaggeleas-epiheirise-na-sullavei-ton-dimosiografo-thomaidi/

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πεντακόσιες ογδόντα δύο (582) λέξεις έχει το Σύνταγμα για την την «ελευθερία του Τύπου», και οι 570 από αυτές είναι απαγορεύσεις επί παντός. Μόνο δώδεκα επιβάλλουν στις αρχές την ελευθερία στο δημοσιογραφικό έργο: «O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται».
Κι όμως! Εισαγγελέας του Πειραιά καταστρατήγησε ακόμη κι αυτές τις 12 λέξεις.

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός της εισβολής με περιπολικά, σειρήνες κι εξονυχιστικούς ελέγχους σε ένα δημοσιογραφικό οργανισμό. Ελπίζουμε ότι αυτό οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο μιας δικαστικής λειτουργού και δεν θα ζήσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα καταστολής σαν αυτά που ζουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι υπό το καθεστώς Ερντογάν.

Αυτό που πρωτίστως πρέπει να μας προβληματίσει είναι η προληπτική λογοκρισία μιας δημοσιογραφικής εκπομπής. Κατ' αρχάς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι σημαίνει το «σήμα για να μην προβληθεί η εκπομπή». Με ραβασάκια λειτουργεί πλέον η δικαστική εξουσία; Αλλά ακόμη και το «σήμα» είναι παράνομο διότι αποτελεί προληπτική λογοκρισία, αλλά και παράλογο, διότι πως ήξερε η εισαγγελέας τι θα προβληθεί στην εκπομπή για να την απαγορεύσει πριν την μετάδοσή της; Υπάρχει κάτι σαν το Minority Report για τα «αδικήματα Τύπου»; Για όσους δεν θυμούνται, στην δυστοπία επιστημονικής φαντασίας του Philip K. Dick -που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο- κάποιοι μεταλλαγμένοι προβλέπουν το μέλλον και οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τους εγκληματίες πριν διαπράξουν οτιδήποτε.

Κάθε δημοκράτης πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά για την εισβολή στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Αν η εκπομπή εμπεριείχε συκοφαντίες ή άλλες άδικες πράξεις, υπάρχουν πολλά ένδικα μέσα για να λογοδοτήσει ο δημοσιογράφος. Δεν υπήρχε καμία ανάγκη μεταμεσονύκτιας σύλληψής του, ούτε φυσικά προληπτικής λογοκρισίας του καναλιού. Γι' αυτό πριν καταντήσουμε Τουρκία -με τα ΜΑΤ να εισβάλλουν σε «ενοχλητικούς» τηλεοπτικούς σταθμούς κι εφημερίδες- πρέπει όλοι να πάρουν θέση γι' αυτό το πρωτοφανές για τα δημοκρατικά χρονικά γεγονός. Κατ' αρχάς πρέπει η ηγεσία της Δικαιοσύνης να ελέγξει την νομιμότητα της εισβολής. Πρέπει να μιλήσουν δημοσιογραφικές ενώσεις διότι τέτοια φαινόμενα είναι απειλή για όλους και πρωτίστως για την Δημοκρατία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ