14 Ιουνίου 2016

ΝΔ: Κυβέρνηση σε πανικό, Μαξίμου σε αδιέξοδο

του Δημήτρη Γκάτσιου

Καταιγιστικές διαστάσεις λαμβάνουν εδώ και λίγες ώρες τα απανωτά χτυπήματα της Νέας Δημοκρατίας, που θέτουν στο στόχαστρό τους τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το Κίνημα "Παραιτηθείτε" και την αυριανή συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος.
Παρά το γεγονός πως άπαντες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύουν πως η λεωφόρος Συγγρού δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή ή ανάμειξη στη συγκεκριμένη κίνηση, των πολιτών, στη γαλάζια παράταξη οι εμπρηστικές, όπως χαρακτηρίζονται, παρεμβάσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, αποτελούν εκ των πραγμάτων κόκκινο πανί.

Στις δώδεκα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Τσιάρα και του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Κουμουτσάκου, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται πως θα εξαπολύσουν ευθεία και ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην "υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα" της κυβέρνησης, τη στιγμή που κοινή εκτίμηση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας είναι πως το αυριανό συλλαλητήριο, που μπορεί να δράσει καταλυτικά ως προς τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, έχει ήδη θέσει σε μέγγενη ασφυκτική τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή της κοινής συνέντευξης των κυρίων Τσιάρα και Κουμουτσάκου, οι δηλώσεις κορυφαίων γαλάζιων που έβαλαν κατά του μαξιμινού οικοδομήματος κράτησαν ψηλά τον τόνο της αντιπαράθεσης με την…Κουμουνδούρια οπτική περί του "Παραιτηθείτε". Οι αναφορές Φίλη περί "σχεδίου Β΄ της Νέας Δημοκρατίας" στάθηκαν αφορμή για να ανοίξει ένας νέος κύκλος αποδόμησης της συγκυβέρνησης, με τη λεωφόρο Συγγρού να σηκώνει ξεκάθαρα το…γάντι και να επισημαίνει πως το οικοδόμημα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνει σύμβουλό του τον πανικό, κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των μεγάλων προβλημάτων που το ίδιο δημιούργησε στη χώρα και τους πολίτες.

"Η αγωνία και ο πανικός προκαλούν υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα. Ποιοι μιλούν για οριακή συνταγματικότητα; Αυτοί που πρωταγωνιστούσαν στις καταλήψεις; Αυτοί που διακήρυσσαν ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση θα την έριχναν στους δρόμους; Και τι λένε: Ότι η διαδήλωση που οργανώνεται από πολίτες είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας", επεσήμανε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Κουμουτσάκος και σημείωσε πως οι τοποθετήσεις του υπουργού Παιδείας συγκρούονται εις διπλούν με τη συνταγματική νομιμότητα. Ειδικότερα, κατά τη λεωφόρο Συγγρού:

-Συγκρούεται με το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι "καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή”.

- Συγκρούεται με το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι". Το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας.

"Στην κίνηση αυτή των πολιτών η Νέα Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή. Είναι συνειδητή απόφασή μας που διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή. Καθένας, ως πολίτης, κάνει αυτό που αισθάνεται και πιστεύει. Και οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μύδρους κατά της τακτικής Φίλη και έτερων κομματικών τε και κυβερνητικών στελεχών εξαπέλυσε, με τη σειρά της, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και δήλωσε πως δε θα δώσει το "παρών" στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος (δε θα πάω, γιατί δεν θέλω να δώσω στον εκάστοτε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, την ευχαρίστηση, να λέει, "ορίστε, πήγε η Ντόρα, άρα είναι η Ν.Δ. από πίσω) η πρώην υπουργός Εξωτερικών στιγμάτισε το αυταρχικό, όπως το χαρακτήρισε, πρόσωπο της Κουμουνδούρου και της κυβέρνησης.

"Δεν είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να βγει και να διαδηλώσει; Είναι δυνατόν, να θεωρείται, αν διαδηλώνει εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι εξ ορισμού, παμπλουτίδης, γραφικός, τρελός, ή οτιδήποτε; Αυτό που βγάζει έναν αυταρχισμό, ο οποίος, δεν βγαίνει μόνο σε αυτό, βγαίνει στον τρόπο με τον οποίο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, παρουσίασε την έρευνα του Βήματος, βγαίνει στη Βουλή όπου οι υπουργοί, δεν έρχονται να απαντήσουν, βγαίνει στον τρόπο, με τον οποίον, αν παρακολουθήσετε τα δελτία ειδήσεων στην ΕΡΤ, νομίζετε ότι ζείτε σε μία χώρα, στην οποία τα πάντα, τα πάντα, είναι τέλεια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα", επεσήμανε.

capital.gr