08 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΟΛΟ ΣΤΟ ΧΡΕΟΣ! Ποιες οι αλλαγές που φέρνει η νέα συμφωνία για το Ελληνικό

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Στις 16 Απριλίου θα έπρεπε να είχε υπογραφεί το μνημόνιο καταννόησης (MoU) μεταξύ του Δημοσίου και της επενδυτικής κοινοπραξίας με επικεφαλής την Lamda Development, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που είχε επικυρωθεί πέρυσι το καλοκαίρι.
Τελικά, οι υπογραφές έπεσαν χθες, με καθυστέρηση δύο μηνών, γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση την επένδυση. Ωστόσο, ακόμη τα βήματα που απομένουν ωσότου μπουν μπουλντόζες στην έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων είναι πολλά.

Τον Νοέμβριο

Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να περάσει ακόμη μισός χρόνος ωσότου οριστικοποιηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το έργο της ανάπλασης του πρώην ανατολικού αεροδρομίου. Έτσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη,  έως τις 16 Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του Δημοσίου με τους επενδυτές με στόχο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για σειρά επιμέρους ζητημάτων τα οποία καθορίστηκαν, εν πολλοίς, με το χθεσινό MoU. Ταυτόχρονα, τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση η σύμβαση παραχώρησης και θα πρέπει να ακολουθήσει η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος. Στα προαπαιτούμενα για να "ξεκλειδώσει" η επένδυση ανήκει, μεταξύ άλλων, η έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών και η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Πάντως, η καθυστέρηση επέτρεψε στην κυβέρνηση να "ξεπλύνει" το έργο, που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει συνολικά κεφάλαια έως και 8 δισ. ευρώ, από τις...ενοχές που το συνόδευαν (βλ.: Χρ.Σπίρτζης, ως πρόεδρος ΤΕΕ: "Το Ελληνικό πουλήθηκε σε τιμή οικοπέδου στο Βραχάτι").

Τι (δεν) αλλάζει

Σύμφωνα με το χθεσινό non-paper της κυβέρνηση για το "τι κερδίζουν οι πολίτες της Αττικής και το ελληνικό Δημόσιο από τη νέα συμφωνία με τους επενδυτές":

- το τίμημα, ύψους 915 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί σε συντομότερο χρόνο, με το 51% αυτού να καταβάλλεται έως το 2018. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Lamda Development και του Δημοσίου τον Νοέμβριο του 2014 προέβλεπε την καταβολή του 51% του τιμήματος έως το 2022. Βέβαια, η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι το οικονομικό κλείσιμο, που θα οδηγήσει σε άμεση εκταμίευση από την κοινοπραξία ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιούνταν τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την ίδια συμφωνία, κάθε χρόνο, από το τρίτο έως και το πέμπτο έτος από το οικονομικό κλείσιμο, ο επενδυτής θα κατέβαλε δόσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ.  Πλέον το οικονομικό κλείσιμο τοποθετείται για το 2017, με τον επενδυτή να αναμένεται ότι θα πληρώσει τις τρεις δόσεις, συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ (45 εκατ. x3) συν τα 300 εκατ. ευρώ έως το 2018. Με άλλα λόγια, την μερίδα του λέοντος, δηλαδή περίπου 320 εκατ. από το ποσό που θα καταβληθεί νωρίτερα, βάσει της παλιάς συμφωνίας ο επενδυτής θα το πλήρωνε, ούτως ή άλλως, έως και το 2018.

-ο επενδυτής θα υλοποιήσει πρωτεύουσες συγκοινωνιακές υποδομές και εγκαταστάσεις, κύριες εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας, κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρο μεταφόρτωσης/ προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων στο Ακίνητο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποκλειστικά και μόνο του ακινήτου, απαιτούμενα λιμενικά έργα, έργα ανασύστασης/ διευθέτησης ρεμάτων, εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων εκτιμώμενου μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, ενίσχυση συνδεσιμότητας μέσων σταθερής τροχιάς. Όλα αυτά ως "αναγκαίες υποδομές και δίκτυα για την υλοποίηση της επένδυσης" τα αναλαμβάνει ο επενδυτής, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία.

-τα παραπάνω ανήκουν στα έργα υποδομής των οποίων το κόστος αναλαμβάνει ο επενδυτής. Η αξία των έργων αυτών, αυξάνεται κατά 1,5 δισ. Ωστόσο, το κυβερνητικό non-paper δεν διευκρινίζει σε σύγκριση με ποιο αρχικό μέγεθος αυξάνεται η αξία των έργων αυτών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί οτι ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδ.Αθανασίου είχε τοποθετήσει- τον Ιούνιο του 2014 - στα 1,2 δισ. ευρώ την αξία των απαιτούμενων έργων υποδομής  (πάρκο, δρόμοι, πλατείες, υπογειοποίηση παραλιακής, παιδικές χαρές, ηλεκτροδότηση, παροχές νερού).

- το συνολικό όφελος του δημοσίου από την παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκατ. (τίμημα) + 1,5 δισ. (δημόσια έργα) = 2,415 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε άλλο σημείο του non-paper, η κυβέρνηση αναφέρει ότι το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα. Ωστόσο, εν τέλει, το συμπεριλαμβάνει ως τμήμα του συνολικού οφέλους για το Δημόσιο.

- η συνολική επένδυση αυξάνεται από τα  5,4 δισ. περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τουλάχιστον από το 2014 είναι γνωστό ότι η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 7 δισ. Άλλωστε, η συμφωνία του 2014 υποχρεώνει τον επενδυτή να επενδύσει 5,9 δισ. ευρώ κατά την πρώτη 15ετία της περιόδου παραχώρησης, δηλαδή περίπου 2 δισ. ανά πενταετία.

- η οικοδομήσιμη γη μειώνεται από τα 3.600.000 τ.μ. στα 2.700.000 τ.μ. Η συμφωνία του 2014 όριζε ότι η συνολική δόμηση δεν θα ξεπεράσει τα 2,6 εκατ. τ.μ. έναντι 3 εκατ. τ.μ. επιτρεπόμενης δόμησης

- το μητροπολιτικό πάρκο πράσινου και αναψυχής ανέρχεται σε 2 χιλιάδες στρέμματα όσο δηλαδή προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Επιπλέον, υπάρχουν χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων 600 στρεμμάτων, όπως και 300 στρέμματα για κοινωφελή χρήση και κοινωνική ανταποδοτικότητα (π.χ μεταφορά στο ακίνητο εγκαταστάσεων κοινωφελών χρήσεων από όμορες περιοχές ώστε στη θέση τους να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου). Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι θα υπάρχουν συνολικά 4 χιλιάδες στρέμματα χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων.

-η ολοκλήρωση του μητροπολιτικού πάρκου θα αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα, με τον επενδυτή να αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλειά. Η κατασκευή και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου από τον επενδυτή προβλεπόταν από την αρχική συμφωνία.

- ο ανάδοχος θα αναλάβει την αναπαλαίωση, λειτουργία και ανάδειξη των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου. Κατά την αρχική συμφωνία, ο επενδυτής αναλάμβανε τη "σχεδίαση κτηρίων – τοπόσημων από παγκοσμίως διακεκριμένους αρχιτέκτονες".

-η κοινοπραξία θα υλοποιήσει τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο ανοικτής παραλίας προς όλους, διευκολύνοντας τις εξόδους του πάρκου προς τη θάλασσα. Για "την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μίας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους μεγαλύτερης του 1 χλμ." δεσμευόταν ο επενδυτής με την αρχική πρόταση.

- μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής τα οποία θα γίνουν την πρώτη πενταετία, "πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση". Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development δήλωσε τον Ιούνιο του 2014: "Θα επενδύσουμε 3 δισ. ευρώ, τα πρώτα 3-5 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι εισροές θα είναι μηδενικές"

-παραμένει το υφιστάμενο σήμερα Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά. Σε αντίθεση με τη προηγούμενη συμφωνία, τώρα το κέντρο παραμένει σε λειτουργία μαζί με τις ομοσπονδίες των αθλητών, μέχρι την μετεγκατάστασή τους σε αντίστοιχες νέες εγκαταστάσεις μέσα στο χώρο του Έργου

dimitris.delevegos@capital.gr
http://www.capital.gr/story/3131861