21 Απριλίου 2017

Εκπληκτικές φωτογραφίες: Η Γη και η Σελήνη όπως φαίνονται από τον Κρόνο

Η αποστολή του διαστημοπλοίου Cassini θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου - Στις 26 Απριλίου θα καταγραφούν εικόνες μέσα από τους δακτυλίους

Μία μοναδική, ιστορικής σημασίας, όσο και εκπληκτική φωτογραφία έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, δείχνοντας πώς φαίνεται πραγματικά η Γη και η Σελήνη από τον Κρόνο!

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο εξερευνά τις συνθήκες του μεγάλου πλανήτη και των φεγγαριών του, ένα εκ των οποίων είναι ο Εγκέλαδος, που, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Διαστημικής Υπηρεσίας, είναι πολύ πιθανό να διαθέτει περιοχές με συνθήκες κατάλληλες για τη δημιουργία ζωής.

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 12 Απριλίου, διακρίνονται οι δακτύλιοι του Κρόνου, ενώ η Γη και η Σελήνη μοιάζουν με... μικρά άστρα στο κενό του διαστήματος.

Η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Κρόνο είναι 870 εκατ. μίλια ή 1,4 εκατ. χιλιόμετρα.


Σύμφωνα με τη NASA, η πλευρά της Γης που φαίνεται εκείνη τη στιγμή από τον Κρόνο, είναι ο νότιος Ατλαντικός Ωκεανός.

Το εκπληκτικό όμως, είναι η ξεκάθαρη οπτική των δύο δακτύλων του Κρόνου, τους οποίους συνθέτουν κομμάτια πάγου. Ο ένας, ο εξωτερικός, είναι σαφώς λεπτότερος, ενώ ο δεύτερος είναι σαφώς μεγαλύτερος, καθώς διακρίνονται πολλά στρώματα που συνδέονται μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές περιόδους.

Η αποστολή του Cassini στον Κρόνο ξεκίνησε το 2004 και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι πραγματικά εκπληκτική και δόθηκε στη δημοσιότητα με σκοπό να αναδείξει τη σημασία των ευρημάτων που έχει στείλει στη Γη το διαστημόπλοιο, κατά τη διάρκεια της 13χρονης εξερεύνησής του.


Στις 26 Απριλίου, την Τετάρτη, το Cassini θα πραγματοποιήσει μία βουτιά 1.500 μιλίων ανάμεσα στους δύο μεγάλους δακτύλιους του Κρόνου, καταγράφοντας εικόνες που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις της ανθρωπότητας για το ηλικακό σύστημα που μας φιλοξενεί.

Το μεγάλο φινάλε για την ιστορική αυτή αποστολή, είναι προγραμματισμένο για τις 15 Σεπτεμβρίου. Τότε, το Cassini θα «βουτήξει» στην ατμόσφαιρα του μεγάλου πλανήτη, όπου θα συντριβεί και θα εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο και υλικό για πολλά χρόνια έρευνας.




Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ