27 Ιουνίου 2018

Τα έργα στη Μάνδρα έχουν κολλήσει, λέει η δήμαρχος -Ολα προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ απαντά η Δούρου-ΒΙΝΤΕΟ

Τα έργα έχουν βαλτώσει στη γραφειοκρατία δηλώνει η δήμαρχος Μάνδρας, καθώς από τον Νοέμβριο, όταν στην περιοχή χάθηκαν 24 άνθρωποι, κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει. «Τηλεφωνώ κάθε εβδομάδα», λέει στο iefimerida, «αλλά απάντηση δεν παίρνω».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ρένας Δούρου και της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωρούν με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα», αν και παραδέχεται ότι κανένα έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους»... Μάλιστα, η περιφερειάρχης αποδίδει την ένταση των φαινομένων στην κλιματική αλλαγή.

Η δήμαρχος Μάνδρας στο iefimerida:

Κάθε εβδομάδα ρωτούσα τι γίνεται με τα έργα, αλλά απάντηση δεν έπαιρνα, λέει στο iefimerida η Δήμαρχος Μάνδρας Γιάννα Κριεκούκη:

«Χθες το βράδυ ως αργά, έγιναν αρκετοί απεγκλωβισμοί και περίπου 25 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια» ωστόσο όπως τονίζει η δήμαρχος Μάνδρας, παρότι υπήρξε ενημέρωση για κακοκαιρία, ο Δήμος δεν ήταν σε επιφυλακή, γιατί «δεν μπορείς να κανείς κάτι σε αυτό το φαινόμενο. Ενώ ξαφνικά έβρεχε στην πόλη, ήρθε αυτό το τσουνάμι πάλι με ορμητικότητα όπως το είδατε και στις εικόνες. Είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση. Πάλι «κατέβηκε» το βουνό». Αναφερόμενη στα έργα που επρόκειτο να κάνει η περιφέρεια για την αποφύγει παρόμοιων φαινομένων τόσο στήν Μανδρα όσο και στις γύρω περιοχές που πλήττονται από τους χείμαρρους που κατεβαίνουν σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση, τόνισε πως «περιμένουμε να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα της περιφέρειας, τα οποία προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα -δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο όταν η Μάνδρα θρήνησε 24 άτομα- τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει λόγω διαδικασιών. Κάθε εβδομάδα ρωτούσα για την πρόοδο των έργων. Τα δυο μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν είναι η παλαιά εθνική οδός και το άλλο είναι η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης. Είναι τα δυο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θα προστατεύσουν την πόλη».«Ζήτησα από χθες και θα έρθουν σήμερα, συνεργεία μηχανικών από το υπουργείο, δηλαδή κινούνται οι ίδιες διαδικασίες αυτοψιών για να γίνει καταγραφή των ζημιών» από τη χθεσινή καταστροφή..



Η απάντηση της Ρένας Δούρου:

«Τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς - ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξη τους».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι από την έναρξη της νεροποντής οι υπηρεσίες της ήταν σε πλήρη ετοιμότητα -συνδράμοντας και την Πυροσβεστική- για την αποτροπή του κινδύνου από τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα.

Φαινόμενα, προσθέτει η ανακοίνωση, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική κ.α. χωρίς κανείς όμως να αναζητήσει ευθύνες από τους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως «συμβαίνει μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου», διαπιστώνει η Περιφέρεια χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή ως «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών».

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις αναφέρει ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας ήταν σε πλήρη ετοιμότητα η Περιφέρεια και σε άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο, ενώ απέστειλε και δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής.

Αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών για την έναρξη των έργων υπογραμμίζει ότι σε επτά μόνο μήνες έγινε η νέα χάραξη, η μελέτη και ο σχεδιασμός του δρόμου, ο οποίος στο καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Γεγονός που απαιτούσε ουσιαστική επαναχάραξη με ταυτόχρονη προώθηση όλων των διαδικασιών και «ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας».

Η Περιφέρεια υπενθυμίζει ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Στο μεταξύ, σημειώνει, το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες και από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένοντας την έγκριση για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο και να ξεκινήσουν οι εργασίες καθώς «έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία της επίταξης».

Ειδικότερα, για το αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης - Σούρες η Περιφέρεια ενημερώνει λεπτομερώς για τις εσπευσμένες διαδικασίες που ακολούθησε: Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, δόθηκε από το Δασαρχείο, Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017. Στα τέλη Δεκεμβρίου ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.