05 Οκτωβρίου 2018

Κλειστά τα χαρτιά της κρατά η Exxon Mobil για το οικόπεδο 7 της Κύπρου

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil όσον αφορά το ενδεχόμενο να αναζητήσει υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, στον απόηχο την προειδοποίησης της Τουρκίας πως δεν θα επιτρέψει οιαδήποτε έρευνα στην περιοχή.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon Mobil, Νιλ Τσάπμαν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης στο τεμάχιο 7, λέγοντας πως η εταιρεία εξετάζει κάθε ευκαιρία ανά τον κόσμο με βάση την αξία της.

Υπογράμμισε όμως πως «έως τώρα» δεν έχει εξετάσει το εν λόγω οικόπεδο κι ότι η Exxon Mobil επικεντρώνει την προσοχή της στο τεμάχιο 10, όπου σχεδιάζει να αρχίσει γεωτρήσεις το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ερωτηθείς εάν ο αμερικανικός κολοσσός προβληματίζεται από την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ο κ. Τσάπμαν απάντησε πως η Exxon Mobil ότι η διευθέτηση πολιτικών διαφορών, όπως οι συνοριογραμμές και οι θαλάσσιες ζώνες, είναι ευθύνη των κυβερνήσεων.

«Εμείς είμαστε εμπορική οντότητα», συμπλήρωσε.

Ειδικά για το τεμάχιο 10, ο κ. Τσάπμαν εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αποφεύγοντας να προβεί σε εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων. Διευκρίνισε πως στην παγκόσμια αγορά ενέργειας το ζητούμενο είναι εάν ένα κοίτασμα έχει επαρκείς ποσότητες υδρογονανθράκων και εάν είναι εμπορικά βιώσιμο.

Σημείωσε ότι η ανάπτυξη και η αξιοποίηση πηγών απαιτεί χρόνο, έως και επτά χρόνια.

Η επίσκεψη Τσάπμαν στην Λευκωσία ήλθε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα ώστε να εμποδίσει τυχόν έρευνες στο τεμάχιο 7, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την περιοχή τμήμα της εξώτερης τουρκικής υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/385431/kleista-ta-hartia-tis-krata-i-exxon-mobil-gia-to-oikopedo-7-tis-kuprou/