08 Οκτωβρίου 2018

Nέα πτώση στο Χρηματιστήριο - Απώλειες άνω του 3% για τις τράπεζες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια από τις πλέον δύσκολες εβδομάδες των τελευταίων μηνών είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα για τις αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών, καθώς ένας συνδυασμός αρνητικών καταλυτών προξενεί ρευστοποιήσεις και μείωση του ρίσκου απανταχού.

Η εκτίναξη των αμερικανικών ομολόγων σε υψηλό 7ετίας φέρνει τριγμούς σε όλο το επενδυτικό σύστημα, διαταράσσοντας περαιτέρω τις όποιες ισορροπίες, ενώ η κλιμάκωση της «πολεμικής» μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης, εκτοξεύει την ανησυχία στα ύψη, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις αγορές μετοχών, όσο και ομολόγων.

Οι αγορές της Ασίας σήμερα δέχτηκαν πιέσεις, ενώ πτωτικά κινούνται – για πολλοστή διαδοχικά συνεδρίαση – οι αγορές της Ευρώπης.

Η Ευρώπη φαίνεται να είναι ξανά μπροστά στο φάσμα μιας ακόμη μεγάλης κρίσης, δεδομένου ότι η Ιταλία, ως τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης, είναι εξαιρετικά μεγάλο μέγεθος και δύναται να επιφέρει πολύ μεγάλους τριγμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά ομολόγων και σήμερα καλπάζει, με το 10ετές της Ιταλίας στο 3,54%, κάτι που οδηγεί και το ελληνικό 10ετές στο 4,59% (!!), προξενώντας κλονισμό σε όλο το σύστημα.

Ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου IBEX 35 υποχωρεί περί τις 350 μονάδες με πτώση 1,71% απειλώντας εκ νέου το «κάστρο» των 20.000 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε νέα χαμηλά περίπου ενάμιση έτους, με τις τράπεζες να είναι ξανά στο στόχαστρο των πωλητών. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 648 μονάδες με απώλειες 1,55%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς υποχωρεί σε ποσοστό 7%, η Eurobank χάνει 4%, η Εθνική -1,25% και η Alpha Bank -0,81%. Ασφαλώς, μέσα σ’ ένα τόσο διαταραγμένο κλίμα υπάρχει αρκετή σπέκουλα, καθώς κάποιοι εκμεταλλεύονται το κλίμα σύγχυσης και διαμορφώνουν κατά το δοκούν κλίμα… καταστροφής. Ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 522 μονάδες με απώλειες άνω του 3%.

Στο χώρο των blue chips πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες μετοχών όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, Viohalco, ΟΛΠ, Jumbo και Fourlis. Προσπάθεια για ανάχωμα κάνουν οι Coca Cola HBC και Σαράντης που κινούνται οριακά θετικά.

https://www.liberal.gr/arthro/223143/agores/chrimatistirio-athinon/nea-ptosi-sto-cha-kato-apo-tis-650-monades-o-genikos-deiktis-.html