07 Οκτωβρίου 2018

ΗΠΑ: Nίκη Τραμπ - Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του Μπρετ Κάβανο

Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο, καθώς η πλειοψηφία της Γερουσίας επικύρωσε τον διορισμό του εκλεκτού του Μπρετ Κάβανο για το Ανώτατο Δικαστήριο, παρά τις καταγγελίες της ΠΟ@ΤΣΑΣ εναντίον του για σ@ξουαλική κακοποίηση. Η Γερουσία ψήφισε 50 - 48 υπέρ της τοποθέτησης του συντηρητικού δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Νωρίτερα, διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγη ώρα τις σκάλες του αμερικανικού Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, όπου οι γερουσιαστές ψηφίζουν για να επικυρώσουν τον διορισμό του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Περί τους 2.000 διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, κατήγγειλαν την επιλογή των γερουσιαστών υπέρ του Κάβανο, παρά τις κατηγορίες για σ@ξουαλική επίθεση κατά τα νεανικά του χρόνια, έπειτα από πολιτική αναταραχή τριών εβδομάδων που όξυνε την σύγκρουση ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς.

Activists are arrested by Capitol Hill Police officers after occupying the steps on the East Front of the U.S. Capitol as they protest the confirmation vote of Supreme Court nominee Brett Kavanaugh on Capitol Hill, Saturday, Oct. 6, 2018 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Η αστυνομία επενέβη και απομάκρυνε τους διαδηλωτές που είχαν περάσει τις μεταλλικές μπάρες.

Ορισμένες διαδηλώτριες φορούσαν μπλούζες που έγραφαν «Επέζησα και ψηφίζω». Μπροστά από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων, διαδηλωτές φώναζαν «Καταψηφίστες τους», ενώ άλλοι μπροστά από το Κονγκρέσο έλεγαν «Αυτές που επέζησαν ψηφίζουν. Ο Νοέμβριος έρχεται».

Με την τοποθέτηση του Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο η 9μελής έδρα γέρνει προς τα δεξιά για πολλά χρόνια, με δεδομένο πως οι θητείες στο σώμα είναι ισόβιες. Η σύνθεση του Δικαστηρίου είναι κρίσιμη, καθότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται αποφασίσει για κρίσιμα ζητήματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.