13 Μαρτίου 2020

Και στα δύσκολα τα πάει καλά η κυβέρνηση

Σάκης Μουμτζής

Η κυβέρνηση έπεσε στα βαθιά, εφτά μήνες μετά την εκλογική της νίκη. Εδώ φάνηκαν οι ικανότητες της και τα αντανακλαστικά της. Μάλιστα, μέσα σε δέκα ημέρες κλήθηκε να διαχειριστεί μια εθνική κρίση με όσα συμβαίνουν στον Έβρο και μια υγειονομική κρίση, του κορονοϊού, με άγνωστες ακόμα προς το παρόν προεκτάσεις.

Είναι γνωστό, και έχει επισημανθεί σχεδόν απ΄όλους, πως ο πρωθυπουργός χειρίστηκε άψογα την τουρκική πρόκληση στον Εβρο και στα νησιά. Αντιμετώπισε μιαν ασύμμετρη απειλή με επιτυχία, οδηγώντας την στρατηγική του Ερντογάν σε αδιέξοδο. Παράλληλα έφερε και αποτέλεσμα. Σταμάτησαν οι ροές μεταναστών στα νησιά, ενώ η τουρκική πρόκληση ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας σε υλικό και σε συμβολικό επίπεδο.

Οι σημαίες των χωρών της ΕΕ θα κυματίζουν στον Εβρο.

Ενώ παρακολουθούσαμε τις συμπλοκές στα σύνορα, μας προέκυψε και ο κορονοϊός. Εκατοντάδες οι νεκροί στην Ιταλία, συναγερμός σε όλο τον πλανήτη.

Η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς ακραίες αντιδράσεις που θα φανέρωναν πανικό. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα κλιμακώνει τα προληπτικά μέτρα ανάλογα με την ένταση του φαινομένου. Και καλά θα κάνει.

Εδώ ανακύπτουν και οι ατομικές ευθύνες του κάθε πολίτη. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τους πολίτες να πειθαρχήσουν στα μέτρα που αυτή λαμβάνει, αν και οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν πειστικό και μετρημένο, χωρίς υπερβολές και δραματοποιήσεις. Ηταν, αναμφίβολα, μια πολύ καλή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ξαφνικά, εκατομμύρια Ελληνες άκουσαν έναν πρωτόγνωρο θόρυβο στα κινητά τους. Ηταν το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας που αποσκοπεί στην προειδοποίηση των πολιτών από επερχόμενες φυσικές ή άλλες καταστροφές. Είναι ο διάσημος αριθμός 112, που επί πολλά χρόνια μαθαίναμε για την ύπαρξη του, αλλά δεν ακούγαμε τον ήχο του.

Προχθές έγινε και αυτό. Φαίνεται πως η ομάδα Πιερρακάκη παράγει έργο, που το καταλαβαίνει ο πολίτης στην καθημερινότητα του. Να υπενθυμίσω, πως αν ο αριθμός 112 λειτουργούσε στην πυρκαγιά στο Μάτι θα σωζόταν δεκάδες ζωές.

Τα πολιτικά συμπεράσματα τα βγάζουν οι πολίτες.

Ολα αυτά τι σηματοδοτούν; Τι συμπέρασμα μπορούμε να εξάγουμε από τον τρόπο που αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δύο κρίσεις που τρέχουν ταυτόχρονα;

Νομίζω, πως διαμορφώνεται μπροστά μας μια νέα πραγματικότητα. Ισως είναι πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά θα ήταν άδικο να μην επισημάνουμε πως έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αποπνέουν μια σοβαρότητα και ένα αίσθημα ευθύνης. Κάτι που έλειπε από την πατρίδα μας για 54 μήνες.

Είναι γνωστό το: «για σκέψου τι θα γινόταν αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ!» Προσωπικά, δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ. Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν στα σύνορα, τι θα γινόταν στον χώρο της Υγείας.

Αγιο είχαμε, όπως λέμε.

Το βασικότερο συναίσθημα που θα πρέπει να εμπνέει μια κυβέρνηση στους πολίτες της είναι η σιγουριά. Να γνωρίζουν πως στις κρίσιμες στιγμές η τύχη τους βρίσκεται σε καλά χέρια.

Και έχω την εντύπωση πως σήμερα η κυβέρνηση δημιουργεί αυτό το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας στους πολίτες.

https://www.liberal.gr/apopsi/kai-sta-duskola-ta-paei-kala-i-kubernisi/291433