01 Μαΐου 2024

Δια στόματος κυρίας Βούλας Κεχαγιά


Σάκης Μουμτζής

Είναι γνωστό πως τα στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς συνήθιζαν ό,τι συζητούσαν μεταξύ τους, στη συνέχεια να το κοινολογούν. Όχι λίγες φορές τα όσα αποκάλυπταν λειτουργούσαν αρνητικά για το κόμμα τους, καθώς έδιναν λαβή για σχόλια από τους αντιπάλους τους ή φανέρωναν τακτικές κινήσεις που δε θα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας προς μεγάλη τέρψη των σχολιαστών και του φιλοθεάμονος κοινού.

Η κυρία Βούλα Κεχαγιά - εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - μας φανέρωσε τη στρατηγική του κόμματος της για τις ευρωεκλογές και τα είπε τόσο καθαρά που θα πρέπει να την ευγνωμονεί ο Μητσοτάκης. Τι είπε λοιπόν η κυρία Β. Κεχαγιά;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει με το εκλογικό αποτέλεσμα «να προκληθούν τέτοια τραύματα στη Νέα Δημοκρατία ώστε να είναι αναπόφευκτη η προσφυγή στις εθνικές εκλογές». Και επικαλέστηκε τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, υποχρεώθηκε να προκηρύξει το ίδιο βράδυ εθνικές εκλογές.

Συνεπώς ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε τελική ανάλυση η πρόωρη προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές και οι ευρωεκλογές αποτελούν το εφαλτήριο για αυτόν τον στόχο. Βέβαια η κυρία Β. Κεχαγιά δεν προσδιορίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προσφύγει σε νέες εκλογές, αφήνοντας έτσι πολλά περιθώρια κινήσεων στο κόμμα της την επόμενη μέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί ένα καλό αποτέλεσμα σαν αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών - είναι απολύτως σαφής στη στοχοθεσία του - για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκοντας να προκαλέσει τραύματα στη Νέα Δημοκρατία, επιδιώκει την πολιτική αστάθεια, διότι είναι πολιτική αστάθεια να ζητάς εθνικές εκλογές μόλις ένα χρόνο από τις προηγούμενες.

Συνεπώς, με δεδομένη την ξεκάθαρη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι όσοι επικαλούμαστε την πολιτική σταθερότητα σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ούτε εκβιάζουμε πολιτικά, ούτε εκφοβίζουμε κανένα. Αυτά που υποστηρίζουμε τα λένε και τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η διακύβευση των ευρωεκλογών δια στόματος της κυρίας Κεχαγιά είναι: πολιτική σταθερότητα ή νέες εθνικές εκλογές. Όπερ έδει δείξαι.

Και δύο λόγια για την ιστορία, καθώς η κυρία Κεχαγιά δε μας τα είπε καλά για τον Α. Τσίπρα και το 2019. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ηττήθηκε πανηγυρικά με 10 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα το ζήτημα είναι με πόσες μονάδες διαφορά θα έρθει πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία. Υποθέτω πως δε θα θεωρηθεί ήττα της αν…κερδίσει με 12-15 μονάδες διαφορά.

Επιπροσθέτως, ο Α. Τσίπρας προκήρυξε εκλογές το ίδιο βράδυ, υπό το κράτος πανικού, για ένα αποτέλεσμα που όλοι το έβλεπαν να έρχεται εκτός από τους ανόητους συνεργάτες του που ξόρκιζαν τους δημοσκόπους. Ούτως ή άλλως εκλογές θα διεξαγόταν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2019. Απλώς τις επέσπευσε κατά τρεις μήνες. Η κυρία Κεχαγιά θα ζητήσει από τη Νέα Δημοκρατία να τις επισπεύσει κατά τρία χρόνια;

Ανακεφαλαιώνοντας: θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να κάνει σημαία της τη συγκεκριμένη δήλωση της κυρίας Β. Κεχαγιά, διότι αποκαλύπτει πως ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μπούμε σε φάση πολιτικής αστάθειας.

liberal.gr