27 Ιουνίου 2024

Σύνοδος Κορυφής: Η εκλογή των νέων ηγετών και ο θυμός της Μελόνι ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ😜😜


Τα ζητήματα που δεν έλυσαν στην προηγούμενη συνάντησή τους, θα πρέπει να λύσουν σήμερα οι Ευρωπαίποι ηγέτες, καθώς αρχίζει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το κεντρικό ζήτημα είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, ωστόσο στην ατζέντα παραμένουν και οι προτεραιότητες της πενταετίας που έρχεται, δηλαδή οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ευρώπη, με δεδομένη την γεωπολιτική ρευστότητα.

Τα τρία πρόσωπα που έχουν προαναγγελθεί η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιενς, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλλας δεν είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους, για τις τρεις κορυφαίες θέσεις, την προεδρία της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την διεύθυνση της Υπηρεσία Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντίστοιχα

Η Φον Ντερ Λάιεν

Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού (ECR) απειλείται με διάλυση, η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται αποφασισμένη να δείξει το πολιτικό βάρος της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ότι παραγκωνίστηκε από τα κόμματα του συνασπισμού στη συμφωνία για τις 3 κορυφαίες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: “Έχουμε καταλήξει σε πολιτική συνεννόηση σε αυτό το θέμα”.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι “αυτή είναι μόνο μία θέση. Θα το συζητήσουμε προσεκτικά και δίκαια. Και οι 27 θέσεις είναι εξίσου σημαντικές. Και αυτό είναι επίσης σημαντικό για μένα. “Αλλά διευκολύναμε την επίτευξη μιας απόφασης, διότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει επίσης να υποβάλει μια πρόταση που να μπορεί να υπολογίζει σε μια πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο”.

Τα αιτήματα των κεντρώων

Η Valérie Hayer, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe, δήλωσε ότι η εκλογή της Φον Ντερ Λάιενς, ως επόμενης επικεφαλής της Επιτροπής “δεν είναι δεδομένη”.
Η Hayer ζήτησε τακτικά δεσμεύσεις για την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα με αντάλλαγμα την υποστήριξη των βουλευτών της στην Φον Ντερ Λάιενς, την οποία είχαν ήδη υποστηρίξει πριν από 5 χρόνια. “Υπολογίζουμε ότι θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευσή της έναντι του κράτους δικαίου”, πρόσθεσε η Hayer, η οποία επισκέφτηκε χθες την πρόεδρο της Κομισιόν στο γραφείο της.

Ο θυμός της Μελόνι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι “κανείς δεν σέβεται περισσότερο από τον ίδιο την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την Ιταλία”, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ιταλία”.

Ο Τουσκ τόνισε ότι το γεγονός ότι οι τρεις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η δεξιά ομάδα ECR στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Μελόνι) κατέληξαν σε μια συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε ως στόχο απλώς “να διευκολύνει τη διαδικασία”. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, είπε.

Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, μετά την συμφωνία των έξι για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας, την Τρίτη, αλλά η Μελόνι αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε από τις κλήσεις, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, στο Politico.

Το γεγονός ότι αρνήθηκε να εμπλακεί στην σφυρηλάτηση μιας πρώτης συμφωνίας, αλλά να την συζητήσει εκ των υστέρων, αύξησε τον φόβο των ηγετών ότι η Μελόνι θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στη σημερινή συνάντηση.

Οι έξι διαπραγματευτές, εκπροσωπούν 22 κράτη – μέλη, δηλαδή το 80% του πληθυσμού και για να περάσουν τα ονόματα των υποψηφίων χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή 15 από τα 27 κράτη – μέλη που εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η απαραίτητη πλειοψηφία θεωρητικά υπάρχει υπάρχει και το ζήτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι, και τι θα είναι αυτό που θα ζητήσει.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μελόνι

Την προσδοκία του να υπάρξει σήμερα συμφωνία σχετικά με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ο οποίος όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα έχει διμερή συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Θέλω να επαναλάβω ότι είναι ευχή και προσδοκία μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, για να υπάρξει κατάληξη σήμερα. Πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε. Θα έχω και μια συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, συγκεκριμένα αποκλειστικά για αυτό το θέμα και ελπίζω να ολοκληρώσουμε σήμερα έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση σημαντικότατων θεμάτων που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, που είναι η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο αίτημα από την Τζόρτζια Μελόνι και είχε και άλλη επαφή μαζί της σημείωσε ότι εχθές το βράδυ είχε επικοινωνία μαζί της. «Μιλήσαμε και σήμερα και θα συναντηθούμε μόλις αφίχθη στις Βρυξέλλες, Βλέπω κάποιες από τις ανησυχίες της. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Πρέπει να βρούμε όμως μία λύση όλοι ενωμένοι» προσέθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι πολιτικές της πενταετίας

Ως προς την ατζέντα της επόμενης πενταετίας, σημείο αιχμής θα αποτελέσουν τα δύο εν εξελίξει πολεμικά μέτωπα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, αναμένεται να εστιάσει στην Ευρωπαϊκή ασπίδα άμυνας.

Ο Γερμανός Όλαφ Σολτς αναμένεται να ζητήσει περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων. Μαζί του αναμένεται να συνταχθούν ο Πολωνός πρωθυπουργός και ο Τσέχος ομόλογός του.

Η προώθηση της αμοιβαιότητας στις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ δεν θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τους ηγέτες των 27 χωρών, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της στρατηγικής ατζέντας που είδε το POLITICO.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε ότι απόψε θα είναι μια μεγάλη σε διάρκεια νύχτα.