11 Ιουνίου 2024

📺Κύπρος: Μεγάλη φωτιά κοντά στην Πάφο-Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται χωριά


Συναγερμό έχει προκαλέσει στις πυροσβεστικές αρχές της Κύπρου η μεγάλη φωτιά που καίει από νωρίς το απόγευμα στην επαρχία της Πάφου.

Η φωτιά καίει ανατολικά της κοινότητας Γιόλου και κατευθύνεται επικίνδυνα προς το χωριό Άγιος Δημητριανός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΡΤ, οι αρχές του νησιού αποφάσισαν την προληπτική εκκένωση των χωριών Ψάθι, Πολέμι, Χούλο, Λεμώνα και Κούρδακα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από τις φλόγες έχουν προκληθεί ζημιές και σε ορισμένα σπίτια, τα οποία έχουν πάρει φωτιά.


Βοήθεια από την Ελλάδα, την Ιορδανία και το Ισραήλ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα αποστέλλει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα των Κυπριακών Αρχών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή της Πάφου.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του αιτήματος, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα έθεσε στη διάθεση του Μηχανισμού τα δύο αεροσκάφη. Επίσης, πτητικά μέσα στέλνει και η Ιορδανία μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντηση του με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.