02 Οκτωβρίου 2024

📺Έτσι έφτασε το Ισραήλ στην εξόντωση του Νασράλα -Χρόνια προετοιμασίας και διείσδυση στις δομές της Χεζμπολάχ


Η εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από το Ισραήλ με ειδικές βόμβες αμερικανικής κατασκευής ήταν αποτέλεσμα συλλογής πληροφοριών και διείσδυσης επί δεκαετίες στις ιρανικές και λιβανέζικες δομές στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Νασράλα πέθανε -πιθανόν από ασφυξία- μετά από επίθεση ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών F-15 με δεκάδες βόμβες στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

Η ταχεία διαδοχή χτυπημάτων, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Νέα Τάξη», εξόντωσε το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισε την ανώτατη στρατιωτική της διοίκηση, μεταδίδει η Daily Mail, επικαλούμενη πληροφορίες από ΜΜΕ και ειδικούς.

Ειδικοί αναλυτές δήλωσαν ότι τα F-15 έριξαν βόμβες τύπου JDAM τών 900 κιλών, που έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν βαθιά στους στόχους τους πριν εκραγούν, επιτρέποντας στην αεροπορία του Ισραήλ να εξοντώσει τον Νασράλα ακόμη και όταν αυτός κρυβόταν σε ένα υπόγειο καταφύγιο αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος, στο προάστιο Νταχίγια της Βηρυτού.


20 χρόνια προετοιμαζόταν για την επιχείρηση το Ισραήλ

Η επίθεση αυτή έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά τις φονικές εκρήξεις χιλιάδων παγιδευμένων με εκρηκτικά βομβητών της Χεζμπολάχ και εκατοντάδων ασυρμάτων, που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters λιγότερο από 24 ώρες πριν από το συγκεκριμένο χτύπημα ότι το Ισραήλ ξόδεψε 20 χρόνια εστιάζοντας τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών στη Χεζμπολάχ, ώστε να μπορεί να χτυπήσει τον Νασράλα όποτε θέλει, προσθέτοντας ότι η ποιότητα των πληροφοριών που είχαν λάβει οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αρχηγοί ήταν «λαμπρή».

Άλλη πηγή δήλωσε στον γαλλικό Τύπο ότι η άφιξη του Νασράλα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ διέρρευσε στις IDF από έναν Ιρανό, υποδηλώνοντας ότι ο αρχηγός των λιβανέζων μαχητών εκτέθηκε από τους ίδιους τους υποστηρικτές του.

Ο Νασράλα απέφευγε επί μακρόν τις δημόσιες εμφανίσεις από φόβο δολοφονίας, παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό κρυμμένος από τα μάτια του κόσμου από τότε που το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξήγαγαν έναν πολύμηνο πόλεμο, το 2006.

Οι μετακινήσεις του ήταν αυστηρά περιορισμένες και γνωστές μόνο σε λίγα επιλεγμένα μέλη των έμπιστων στρατιωτικών διοικητών του, ενώ ο κύκλος των ανθρώπων που έβλεπε προσωπικά ήταν πολύ μικρός, σύμφωνα με πηγή που γνώριζε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Νασράλα.

Μετά τις εκρήξεις βομβητών στις 17 Σεπτεμβρίου που τραυμάτισαν χιλιάδες μαχητές του, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε γίνει ακόμη πιο προσεκτικός.

Ο Νασράλα επέλεξε να μην παραβρεθεί στην κηδεία ενός από τους έμπιστους διοικητές του και άρχισε να δημοσιεύει προηχογραφημένες ομιλίες, αντί να βγαίνει ζωντανά στον αέρα. Αλλά κανένα μέτρο προφύλαξης δεν θα εμπόδιζε την αεροπορία του Ισραήλ να εξοντώσει τον ορκισμένο εχθρό ακόμα και στο ίδιο του το καταφύγιο, αφού οι επικεφαλής των IDF έλαβαν «πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ότι ο Νασράλα βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο μαζί με πολλούς ανώτερους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ναντάβ Σοσανί.

Η διείσδυση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ
Πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ σήμαινε ότι το Ισραήλ είχε διεισδύσει επιτυχώς στα ανώτερα κλιμάκια της δομής διοίκησης της οργάνωσης με μυστικούς πράκτορες και πληροφοριοδότες, οι οποίοι ήταν σε θέση να μεταφέρουν λεπτομέρειες για τις κινήσεις του στις IDF.


Ο στρατιωτικός ιστορικός και αναλυτής Michel Goya υποστήριξε ότι η επίθεση στους βομβητές και τους ασυρμάτους ήταν ένα σημαντικό βήμα στο κυνήγι του Νασράλα.

Παραλύοντας τα μέσα ασφαλούς επικοινωνίας της ομάδας, αρκετά μέλη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ «αναγκάστηκαν να συναντηθούν αυτοπροσώπως» στα κεντρικά γραφεία της ομάδας, κάτι που οι ανησυχίες για την ασφάλεια συνήθως δεν θα επέτρεπαν ποτέ.

Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία, κάποιος έπρεπε να ειδοποιήσει τον ισραηλινό στρατό, ώστε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκρίνει το χτύπημα.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα και μια αποτυχία σε επίπεδο πληροφοριών για τη Χεζμπολάχ» δήλωσε ο Magnus Ranstorp, βετεράνος ειδικός της Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «Ήξεραν για τη συνάντηση. Συναντήθηκε με άλλους διοικητές. Και, απλώς, του επιτέθηκαν».

Μια λιβανέζικη πηγή ασφαλείας ενημέρωσε την εφημερίδα «Le Parisien» ότι ένας Ιρανός χαφιές ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή των πληροφοριών στο Ισραήλ. Αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα αποτελούσε μια καταστροφική παραβίαση πληροφοριών για τη Χεζμπολάχ και τους υποστηρικτές της στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν αντιμετωπίζουν τώρα την τεράστια πρόκληση να αντιμετωπίσουν τη διείσδυση στις τάξεις τους που επέτρεψε στο Ισραήλ να καταστρέψει οπλικές εγκαταστάσεις, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να δολοφονήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ διείσδυσε στη Χεζμπολάχ σε πολύ ευαίσθητα επίπεδα, εξοντώνοντας ανώτερα διοικητικά στελέχη της με αεροπορικές επιδρομές, παραλύοντας την ικανότητα επικοινωνίας και συντονισμού της και ''αλέθοντας'' την οργάνωση, στερώντας της μέχρι στιγμής και το χρόνο να ανακάμψει και να ανασυνταχθεί» δήλωσε ο Δρ Burcu Ozcelik, ανώτερος ερευνητής του RUSI για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό ήταν το αποκορύφωμα ετών σύνθετης, συγχρονισμένης συλλογής πληροφοριών από το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας πριν από το 2006», ανέφερε ο ίδιος.

Η επιχείρηση εξόντωσης του Νασράλα -Το απόλυτο σχέδιο

Η φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κρατάει ένα τηλέφωνο στο αυτί του -πλαισιωμένος από δύο στρατιωτικούς αξιωματούχους- λέγεται ότι απεικονίζει τη στιγμή που ο Νετανιάχου έδωσε στη διοίκηση των IDF το «πράσινο φως» για να εξαπολύσουν το μοιραίο χτύπημα στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση εκτυλίχθηκε ενώ ο Νετανιάχου βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με δύο αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να επιβεβαιώνουν στο Reuters ότι ο πρωθυπουργός ενέκρινε την επίθεση στο περιθώριο της συνέλευσης.

Κατόπιν εντολής του Νετανιάχου, μια πτήση μαχητικών αεροσκαφών F-15I από την 69η Μοίρα της IAF απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Χατσερίμ στο νότιο Ισραήλ, έφτασε στα λιβανέζικα σύνορα και κατευθύνθηκε προς τη Βηρυτό.

Οι εικόνες και τα βίντεο από την απογείωσή τους, που δημοσιοποίησε η IAF, επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες της στρατιωτικής αεροπορίας να προσδιορίσουν τα είδη των πυρομαχικών που ήταν σε θέση να στοχεύσουν με επιτυχία τον Νασράλα στο υπόγειο αρχηγείο του.

Τα F-15 φάνηκε να αναπτύσσουν καταστροφικά πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής «bunker buster» -τα GBU-31(V)3/B JDAM-, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν βαθιά σε δυσπρόσιτους στόχους, πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά τους, για μέγιστο αποτέλεσμα. Οι βόμβες αυτές βρίσκουν το στόχο τους με απόλυτη ακρίβεια, ενώ το τεράστιο βάρος του όπλου, ενισχυμένο με παχύ ατσάλινο περίβλημα, το κάνει να διαπερνά στρώματα γης και σκυροδέματος.

Μόλις η βόμβα φθάσει στον στόχο της -πολλά μέτρα κάτω από τη γη- εκρήγνυται, αφήνοντας τους ανήμπορους στόχους χωρίς διαφυγή. Τα πυρομαχικά κατέστρεψαν τρία από τα τέσσερα κτίρια που βρίσκονταν πάνω από το αρχηγείο της Χεζμπολάχ.

Δεκάδες βόμβες χτύπησαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα με πολύ μεγάλη ακρίβεια και αυτό είναι μέρος αυτού που απαιτείται για να πληγούν υπόγειες τοποθεσίες σε αυτό το βάθος.

Το πτώμα του Νασράλα φέρεται να ανασύρθηκε άθικτο αυτό το Σαββατοκύριακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να πέθανε από ασφυξία, αφού παγιδεύτηκε κάτω από το έδαφος.

Ο Ισραηλινός αντισυνταγματάρχης που διοικεί την 69η Μοίρα, γνωστός μόνο ως «Mem», έδωσε λίγες λεπτομέρειες, δηλώνοντας ότι το χτύπημα κατά του Νασράλα έγινε «ομαλά».

«Πήγαμε να χτυπήσουμε στην καρδιά της Βηρυτού. Ξέραμε ποιον θέλαμε να στοχεύσουμε», είπε.

Όμως, ο επικεφαλής των IDF, Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε στην Jerusalem Post ότι το χτύπημα προετοιμαζόταν για πολύ καιρό, υποδηλώνοντας ότι η πολεμική αεροπορία περίμενε την τελική επιβεβαίωση για το πού βρισκόταν ο Νασράλα.

«Αυτό το χτύπημα είχε σχεδιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και εκτελέστηκε την κατάλληλη στιγμή, με ακρίβεια», δήλωσε ο Χαλεβί.


Αλλάζουν οι ισορροπίες

Εν τω μεταξύ, ο εκτελών χρέη ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, ορκίστηκε να συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ και δήλωσε ότι η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση είναι προετοιμασμένη για μια μακρά μάχη.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να επηρεάσει τις δυνατότητές μας», δήλωσε σήμερα.

Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, η ομάδα έχει αποδυναμωθεί υλικά και ψυχολογικά σε βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, αναφέρει η Daily Mail.

Συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει οκτώ από τους εννέα πιο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ φέτος, κυρίως την τελευταία εβδομάδα.

Ο αναπληρωτής διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσάν, σκοτώθηκε επίσης στα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Παρασκευή, ανέφεραν το Σάββατο ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν πλήξει περισσότερους από 1.000 στόχους της Χεζμπολάχ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως ισχυρίστηκαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ενώ περίπου 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ ακρωτηριάστηκαν από τους παγιδευμένους βομβητές και τα γουόκι τόκι στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Reuters αυτό το Σαββατοκύριακο ότι «ένα πολύ σεβαστό μέρος» των αποθεμάτων πυραύλων της Χεζμπολάχ έχει καταστραφεί, ενώ άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ ήταν σε θέση να εκτοξεύει μόνο μερικές εκατοντάδες πυραύλους την ημέρα την τελευταία εβδομάδα υποδηλώνει ότι οι δυνατότητές της έχουν μειωθεί σημαντικά.