17 Οκτωβρίου 2024

Δεν άρεσε το... φαγητό στον Τατάρ – «Μας τάισαν ψάρια του γλυκού νερού»


Ο Τατάρ, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε, δε δίστασε να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, Αναστασιάδη για «υπονόμευση» των συνομιλιών το 2017, αλλά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι «εκείνος τίναξε το τραπέζι στον αέρα»

Όταν η διπλωματία συγχέεται με το λάθος φαγητό, ακόμα και τα τραπέζια των πιο κρίσιμων συναντήσεων κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αντί να σχολιάσει την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, επικεντρώθηκε στο κακό φαγητό που τους πρόσφερε, όπως είπε, ο ΓΓ του ΟΗΕ στο δείπνο. Και το αποτέλεσμα; Μια ακόμα... γεύση απογοήτευσης από τις πολυαναμενόμενες συναντήσεις για τον Ερσίν Τατάρ.

Το φαγητό δεν ήταν καλό

Ο Ερσίν Τατάρ, μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για το μενού, επισημαίνοντας ότι τα ψάρια του γλυκού νερού που σερβιρίστηκαν δεν συγκρίνονται με τα κυπριακά ψάρια.

«Ήμασταν επικεντρωμένοι στην Κύπρο», δήλωσε, «αλλά το φαγητό δεν ήταν καλό. Ήρθαν ψάρια του γλυκού νερού. Δεν ήταν όπως τα κυπριακά ψάρια, φυσικά». 

Η θέα της Τουρκίας είναι καλύτερη

Πέρα από το φαγητό, ο Τατάρ βρήκε την ευκαιρία να αστειευτεί με τον Γκουτέρες, κι όταν ο τελευταίος σχολίασε ότι «η θέα είναι πανέμορφη, αν και το φαγητό δεν ήταν τόσο νόστιμο». Η απάντηση του Τατάρ ήταν μάλλον ειρωνική: «Αν θέλεις θέα, δες τη θέα της Τουρκίας», είπε.

Κατηγορίες κατά Χριστοδουλίδη, Αναστασιάδη

Ο Τατάρ, παρά το θετικό κλίμα που επικρατούσε, δε δίστασε να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου, Αναστασιάδη για «υπονόμευση» των συνομιλιών το 2017, αλλά και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι «εκείνος τίναξε το τραπέζι στον αέρα». Όταν ο Γκουτέρες είπε με νόημα ότι «Ξέρω ότι υπονόμευσε το τραπέζι το 2017» για τον Αναστασιάδη, τότε ο Τατάρ σχολίασε: «Εδώ είναι αυτός που τίναξε πραγματικά το τραπέζι στον αέρα», δείχνοντας τον Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν απάντησε τίποτα, σύμφωνα με τον Τατάρ.

Η σύλληψη Αϊκούτ και η «παγωμένη» αντίδραση Χριστοδουλίδη

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της σύλληψης του 74χρονου Σιμόν Αϊκούτ από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέμα στο οποίο ο Τατάρ έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη «απάνθρωπη».

«Η σύλληψη του Σιμόν Αϊκούτ είναι λάθος και απάνθρωπη. Κρατάτε έναν 74χρονο άνδρα, αυτό είναι απαράδεκτο», του είπα. «Δεν μπορώ να παρέμβω στη δικαιοσύνη», μου απάντησε. Είπε ότι είχε τηλεφωνήσει και ο Ισραηλινός πρόεδρος Χέρτζογκ και ότι του είχε δώσει την ίδια απάντηση. Ο Γκουτέρες είπε τότε «χρησιμοποιήστε τις εξουσίες σας για χάρη και απελευθερώστε τον Σιμόν Αϊκούτ». «Ο Χριστοδουλίδης πάγωσε», ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης.

Η χειραψία στο ασανσέρ

Ακόμα και η παρατήρηση ότι δεν υπήρξε επίσημη χειραψία των δύο ηγετών μετά το δείπνο, βρήκε την απάντησή της από τον Τατάρ.

«Σφίξαμε τα χέρια στο ασανσέρ με τον Χριστοδουλίδη. Εκεί κάναμε χειραψία ούτως ή άλλως», σχολίασε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο Γκουτέρες κουρασμένος

Ο Ερσίν Τατάρ δεν άφησε ασχολίαστη και την εικόνα του ίδιου του Γκουτέρες, τονίζοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι κουρασμένος από τις παγκόσμιες κρίσεις, όπως η Ουκρανία και η Γάζα.

«Ο άνθρωπος είναι κουρασμένος, φυσικά», δήλωσε ο Τατάρ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του Γκουτέρες στο δείπνο.

Μαρία Ζαχαράκη
ΕΘΝΟΣ