23 Οκτωβρίου 2024

Ρομά ΔΗΛ. ΓΥΦΤΟΙ: Έγκλημα χωρίς τιμωρία!


Του Θάνου Τζήμερου

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο άνθρωποι, ένας 52χρονος και μία 38χρονη μητέρα δύο παιδιών, έχασαν τη ζωή τους στον δρόμο, θύματα εγκληματικά ασυνείδητων οδηγών. Για τον οδηγό που σκότωσε τον 52χρονο, μάθαμε αμέσως, από τους τίτλους της είδησης ότι ήταν "γκαλερίστας του Κολωνακίου". Για τον δεύτερο, που άφησε 2 παιδάκια ορφανά, έπρεπε να περάσουν μέρες, να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της περιοχής που έγινε το έγκλημα, για να γραφτεί, από ελάχιστα ΜΜΕ, ότι ήταν Ρομά, που ο Παλαμάς θα τον ονόμαζε γύφτο, αλλά η πολιτική ορθότητα πλέον απαγορεύει αυτή τη λέξη, και άρθρο που την περιέχει μπορεί να μπλοκαριστεί από τους αλγόριθμους της Ιερής Εξέτασης του διαδικτύου. Έτρεχε σαν τρελός, σε έναν στενό επαρχιακό δρόμο, και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε. Οι κάτοικοι της περιοχής, που υποφέρουν παντοιοτρόπως από τη γειτνίαση με τον καταυλισμό, είχαν κάνει καταγγελίες, αλλά κανενός αρμόδιου το αυτί δεν ίδρωσε. Τα περισσότερα ΜΜΕ συνεχίζουν να μην αναφέρουν τη φυλετική του ταυτότητα, προτιμώντας το επίθετο "ημεδαπός". Και οι μηχανισμοί προστασίας των Ρομά καταγγέλλουν όσους αναφέρονται στη φυλετική ταυτότητα του ραλίστα δολοφόνου ως ρατσιστές. Δεν είναι όλοι έτσι, λένε. Αλλά δεν ενοχλούνται όταν αναφέρεται η επαγγελματική ταυτότητα του πρώτου οδηγού. Γιατί; Όλοι οι γκαλερίστες οδηγούν επικίνδυνα;

Όντως, δεν είναι όλοι έτσι. Όμως, είναι πάρα πολλοί οι Ρομά που έχουν την παραβατικότητα ως κανονικότητα και το έγκλημα ως επάγγελμα. Τόσοι πολλοί, που έχουν εξελιχθεί σε καρκίνο της κοινωνίας. Καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ξηλώνουν ράγες και καλώδια, ρημάζουν μετασχηματιστές, ληστεύουν, εξαπατούν, εκβιάζουν, δέρνουν, πυροβολούν, απειλούν, βανδαλίζουν, πετάν πέτρες σε αυτοκίνητα και συρμούς, ρυπαίνουν, καταπατούν, επιτίθενται σε αστυνομικούς, σε πυροσβέστες, σε γιατρούς, σπάζουν νοσοκομεία, μαχαιρώνουν, σιδερώνουν ηλικιωμένους, λεηλατούν ακόμα κι όσους έχουν πληγεί από θεομηνίες, χωρίς ούτε καν ο ΚΟΚ να εφαρμόζεται στην περίπτωσή τους, είτε όταν σανιδώνουν το γκάζι, είτε όταν φορτώνουν ένα παλιατζίδικο μαζί με την οικογένεια στην καρότσα. Πρόσφατη Έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας κατέδειξε ότι το 71% των "ημεδαπών" εγκληματικών συμμοριών της χώρας αποτελούνται από Ρομά. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο (84%) στις συμμορίες που εξειδικεύονται σε κλοπές και διαρρήξεις. Όμως, η φυλή τους απολαύει ενός ιδιότυπου καθεστώτος ατιμωρησίας σε όλα τα επίπεδα. Ως πού θα πάει αυτό; Γιατί η Πολιτεία είναι τόσο προκλητικά απρόθυμη να εφαρμόσει τον νόμο;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η απάντηση βρίσκεται στο περίφημο τετράδιο του Άκη, στο οποίο σημείωνε τις βρόμικες δοσοληψίες του. Εκεί, υπάρχει στα έξοδα η εγγραφή "100.000 ευρώ στον γύφτο Μπάκα". Ο Μπάκας ήταν ο κομματάρχης του Τσοχατζόπουλου στην περιοχή Δενδροποτάμου και φρόντιζε τα μέλη της φυλής του να ψηφίζουν μονοκούκι τον παρ’ ολίγο πρωθυπουργό. (Μετά, κάπως πρέπει να γίνει η απόσβεση, ε; Αν όχι με μίζες, πώς αλλιώς;) Πιστεύει κανένας ότι αυτή η πρακτική ήταν αποκλειστικότητα του Άκη; Πιστεύει ότι την επινόησε πρώτος ο Άκης; Πιστεύει ότι σταμάτησε μετά τον Άκη; Η πολιτική πιάτσα ξέρει ότι, σε πολλές περιοχές της χώρας, η ψήφος των Ρομά είναι αυτή που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του υποψηφίου που έκανε deal μαζί τους. Γι’ αυτό, η τιμή της ψήφου, από 20 ευρώ που ήταν κάποτε, έχει πάει στα 50 στις δημοτικές και στα 100 στις εθνικές. Ξέρει επίσης ότι οι Ρομά είναι συνεπείς στις συμφωνίες τους: όσες ψήφους αγόρασες, θα τις βρεις στην κάλπη. Η τεχνική είναι η εξής: ο Ρομά project leader κανονίζει την τιμή με τον εκπρόσωπο του πολιτικού. Γυρνάει στον καταυλισμό και από όσους συμφωνούν με το deal παίρνει τις ταυτότητες. Τις δείχνει στον εκπρόσωπο του υποψήφιου, βουλευτή ή δημάρχου, παίρνει τα λεφτά, και τη μέρα των εκλογών τα δίνει στους δικαιούχους, συνοδεύοντάς τους με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στο εκλογικό τμήμα, ή πηγαίνει ο ίδιος με τις ταυτότητές τους και ψηφίζει για λογαριασμό τους. Φυσικά, η δική του αμοιβή είναι εξτρά. Κι επειδή αυτό το παράνομο και ανήθικο αλισβερίσι το κάνουν όλα τα κόμματα, οι Ρομά τους "κρατάνε" όλους. Με τι μούτρα θα μιλήσει ο πολιτικός για νομιμότητα και, ακόμα περισσότερο, με τι κότσια θα την επιβάλει σ΄ αυτούς που πριν από λίγο παζάρευε την ψήφο τους; Στους καταυλισμούς τους θα δεις πανάκριβα αυτοκίνητα παρκαρισμένα έξω από το τσαντίρι. Στα βίντεο που ανεβάζουν από αρραβώνες και γάμους (10χρονων και 12χρονων, ε;) επιδεικνύουν προκλητική χλιδή με τα πενηντάευρα να γίνονται χαρτοπόλεμος και να καταλήγουν παχύ χαλί στο πάτωμα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα από κάποιον της ΑΑΔΕ για να ψάξει τα ΑΦΜ των μελαμψών κροίσων και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Τι θα κάνει όμως μετά; Είναι πολύ πιθανόν η Καγιέν και τα χρυσά γλέντια να χρηματοδοτήθηκαν με πολιτικό "μαύρο" χρήμα, παρόμοιο με αυτό του Άκη στον "γύφτο Μπάκα".  

Θυμάστε κάποιες ειδήσεις του 2023, που πέρασαν στα ψιλά; Το βράδυ του Σαββάτου 20 Μαΐου, παραμονή των εκλογών, συνελήφθησαν στον καταυλισμό Ρομά των Σοφάδων της Καρδίτσας, δύο Ρομά και τρεις συνεργάτες ενός υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, για αγοραπωλησία ψήφων. Προφανώς έπεσε "κάρφωμα". Στο αυτοκίνητο του ενός βρέθηκαν όλα τα αποδεικτικά: 197 Δελτία Ταυτότητας, τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια και τα λεφτά της εξαγοράς: 6.060 ευρώ. Ο ενεχόμενος υποψήφιος δήλωσε άσχετος με το συμβάν και ότι στην υπόθεση τον ενέπλεξαν εσωκομματικοί του αντίπαλοι! Θα περίμενε κανένας ότι η ΝΔ θα έκανε την υπόθεση βούκινο: "ηθικό πλεονέκτημα" που εξαγοράζει ψήφους! Περιέργως, όμως, δεν έβγαλε ούτε "κιχ". Δεν υπήρξε καμμία ανακοίνωση κι από κανένα άλλο κόμμα. Γιατί άραγε;

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, "μετά από καταγγελίες", η Αστυνομία ξαναπήγε στον καταυλισμό των Σοφάδων, συνέλαβε τρεις και ψάχνει ακόμη τέσσερεις. Η πληροφορία ήταν πως είχαν εξαγορασθεί 500 ψήφοι με 50 ευρώ η καθεμία. Βρέθηκαν ο κατάλογος με τους "πελάτες" και 25.950 ευρώ. Το ίδιο έγινε και στο Μεσολόγγι. Οι μεσολαβητές ήταν σε ένα αυτοκίνητο στο εκλογικό κέντρο με ένα πάκο λεφτά και έδιναν το 50ευρω μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στους "μιλημένους". Και στις εκλογές του 2019 υπήρξαν παρόμοιες καταγγελίες και η Αστυνομία έψαχνε λεφτά και ψηφοδέλτια στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης. Υπήρξαν και περιπτώσεις που οι "ψηφοφόροι" δεν κατάλαβαν ότι έπρεπε να βγάλουν τα λεφτά από τον φάκελο και τα έριξαν στην κάλπη, μαζί με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο. Τα βρήκε η εφορευτική επιτροπή και τα ΜΜΕ αναρωτιούνται: "Πώς και έγινε αυτό; Μυστήριο!" 

Το "μυστήριο" αποπειράθηκαν να φωτίσουν δύο αυτοδιοικητικοί. Ο Σπύρος Μυλωνάς, πρώην δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, σε δήλωση τον Αύγουστο του 2023, ενώ ήταν δήμαρχος, καταγγέλλει ότι: "Τα τελευταία τριάντα χρόνια, ομάδα πολιτικάντηδων και εκλογομαγείρων δημιούργησε μια παράδοση, πληγή και ντροπή για την Δυτική Αχαΐα και τον λαό της. Την πληγή του χρηματισμού, της εκμετάλλευσης και της εξαγοράς υποψηφίων και σωρηδόν ψήφων από αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και από ανθρώπους με οικονομικά προβλήματα". Μιλάει γι’ αυτούς που "μοιράζουν αφειδώς εικοσάρικα και πενηντάρικα για να νοθεύσουν τη λαϊκή εντολή". "Όσο καιρό ακόμα ανεχόμαστε το φαινόμενο της εξαγοράς των ψήφων από τους Ρομά συνδημότες μας, η πληγή για τη Δημοκρατία βαθαίνει, οι εν λόγω συνδημότες παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται κανόνας. Αυτόν τον κανόνα πρέπει εμείς να τον σπάσουμε." Δεν τον έσπασε, έχασε τις εκλογές και αποσύρθηκε από τα κοινά. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης η διακήρυξη της παράταξης "Καθαρά Χέρια" στον Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας (έλαβε 31,95%) με πρόσθετο στοιχείο κύρους το ότι ο επικεφαλής της, Αλέκος Σάββας, είναι τ. πρόεδρος εφετών: "Θα συμβάλλουμε, κατά καθοριστικό τρόπο, στην εξαφάνιση του αισχρού φαινομένου του χρηματισμού και της εξαγοράς ψηφοφόρων και υποψηφίων, γεγονός που ταλανίζει το Ξηρόμερο τα τελευταία χρόνια και μας έχει πανελληνίως δυσφημίσει." 

Πόσες από αυτές τις ιστορίες, τις ελάχιστες φορές που έφτασαν στο ακροατήριο, οδήγησαν κάποιον του πολιτικορομαϊκού κυκλώματος σε καταδίκη; Καμμία! Ποτέ! Και ούτε πρόκειται. Στο κόλπο είναι όλα τα κόμματα εξουσίας (τουλάχιστον), άρα όλα έχουν συμφέρον αυτές οι ιστορίες να θάβονται, ακόμα κι όταν αφορούν πολιτικούς αντιπάλους. Κάθε κυβέρνηση δίνει γραμμή στην Αστυνομία (και στη Δικαιοσύνη) να είναι πολύ επιεικής με την εγκληματικότητα των Ρομά, διότι αν αποφασίσει να σφίξει τα λουριά, ακόμα και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, θα αντιμετωπίσει την επίθεση και τον εκβιασμό όλης της φυλής: "κάτω τα χέρια από τον δικό μας, γιατί θα σας βγάλουμε τα άπλυτα στη φόρα". 

Έτσι, όλες οι κυβερνήσεις μηρυκάζουν τον μύθο των "ευπαθών και ευάλωτων" και προσπαθούν δήθεν να τους ενσωματώσουν, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια, που φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Χορτάσαμε Εθνικές Στρατηγικές και Ειδικές Επιτροπές και Γενικές Γραμματείες, που κάνουν μια τρύπα στο νερό. Τις πταίει; Ο νυν Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Σταμάτης, αξιολογεί τους προηγούμενους: "Βασικό έλλειμμα της εφαρμογής των παρεμβάσεων της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2011-2020 αποτελούσε ο αποσπασματικός σχεδιασμός δράσεων (έλα, δεν το πιστεύω!), ο χαμηλός βαθμός συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πέφτω από τα σύννεφα!), οι περιορισμένες διαδικασίες διαβούλευσης με εκπροσώπους Ρομά και η ελλιπής παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής της Στρατηγικής, εξαιτίας της απουσίας ενός συστήματος δεικτών και συλλογής δεδομένων για τη συστηματική αποτίμηση των αποτελεσμάτων και του αντίκτυπου των υλοποιούμενων δράσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (ξαναπέφτω από τα σύννεφα!)".

Γιατί υπήρχαν όλες αυτές οι ελλείψεις; Δεν ήξεραν οι συναρμόδιοι φορείς τι έπρεπε να κάνουν; Βεβαίως ήξεραν και το έκαναν πολύ σωστά! Δείτε πώς.

Όταν το κράτος δίνει λεφτά των φορολογουμένων επιδιώκοντας να λύσει ένα πρόβλημα, δημιουργεί ένα γραφειοκρατικό οικοσύστημα, το οποίο, εάν το πρόβλημα λυθεί, δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Κρατικοί λειτουργοί, καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ιδιώτες μελετητές, εταιρείες, ΜΚΟ, δικηγόροι, ειδικοί των ανθρωπιστικών επιστημών κ.λπ. επιδιώκουν να διαιωνίζουν, ακόμα και να διογκώνουν, πραγματικά ή πλασματικά, το πρόβλημα, ώστε να ισχυροποιούν τη θέση τους, να αυξάνονται τα κονδύλια τα οποία διαχειρίζονται και να ενθυλακώνουν ένα αξιοσέβαστο ποσοστό από αυτά, νομιμοφανώς ή και εντελώς παράνομα. Στην κομπίνα συμμετέχουν και οι δύο πλευρές, και οι πάροχοι και οι αποδέκτες της βοήθειας. Η πιο συνηθισμένη νομιμοφανής πατέντα είναι οι μελέτες. Κι ας υπάρχουν δεκάδες μελέτες από προηγούμενες κρατικές "παρεμβάσεις" που ροκάνισαν παλαιότερες πιστώσεις. "Χρειάζονται επικαιροποίηση" αντιτείνει η παρέα των "μελετητών". Βρίσκουν και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και αρχίζει το γλέντι. 

Κανένας δεν ενοχλείται από το απαράδεκτο ηθικό υπόβαθρο αυτών των παροχών, το οποίο δημιουργεί δύο πλαίσια δικαίου: αυτά που είναι υποχρεωτικά για τους μη Ρομά, είναι επιδοτούμενα για τους Ρομά! Πρόκειται για τον ορισμό του ρατσισμού, από την ανάποδη! Εσύ είσαι υποχρεωμένος να στείλεις το παιδί σου στο σχολείο. Ο Ρομά παίρνει επίδομα για να το κάνει. Γιατί; Με ποια λογική, άνθρωποι νεότατοι και υγιέστατοι, που σκαρφαλώνουν σε φράχτες και πηδούν από ταράτσες ληστεύοντας, ονομάζονται "ευπαθείς και ευάλωτοι"; Ευπαθείς, ευάλωτοι και απελπισμένοι είναι τα θύματά τους. Και επιπλέον, εξοργισμένοι από την αντιμετώπιση του κράτους. Όλα τα δεκάδες "ολοκληρωμένα" προγράμματα ενσωμάτωσης των Ρομά της μεταπολίτευσης απέτυχαν, αφού έκαναν πλούσιους όσους ασχολήθηκαν μ’ αυτά. Όσοι Ρομά ήθελαν να ενσωματωθούν, να έχουν μια κανονική δουλειά, ένα κανονικό σπίτι και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, το έχουν κάνει ήδη, δεν περίμεναν τα προγράμματα. Αυτοί που δεν έχουν ενσωματωθεί δεν θέλουν να ενσωματωθούν. Θέλουν να τρυγήσουν τα επιδόματα και τις παροχές, ξέροντας ότι πρόκειται για μόνιμη πηγή χρηματοδότησης και μάλιστα πλουσιοπάροχη.

Ας δούμε δύο παραδείγματα. 

Στις 10.7.2020 υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το "πιλοτικό" Πρόγραμμα "Κοινωνική Ένταξη και Ενσωμάτωση των Ρομά" https://egroma.gov.gr/e-o-x/ με αντικείμενο την μετεγκατάσταση 56 οικογενειών Ρομά του οικισμού Πέλεκα κοντά στην Κατερίνη, σε προκατασκευασμένα σπίτια. Κόστος 7 εκατομμύρια, δηλαδή €125.000 ανά οικογένεια! Από πού κι ως πού το κράτος, δηλαδή ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώνει για τη στέγαση κάποιου; Πλήρωσε το κράτος τη δική σου στέγαση; Έδωσε ποτέ το κράτος 125.000 ευρώ σε μια πολύτεκνη οικογένεια "μπαλαμών"; Και τι σημαίνει "πιλοτικό"; Θα εφαρμοστεί στο σύνολο των Ρομά, που υπολογίζονται σε 150.000 τουλάχιστον άτομα; Θα απαιτηθούν πάνω από 4 δισ.! Υπάρχουν αυτά τα λεφτά; Άρα, δεν είναι άδικο, ακόμα και στο πλαίσιο των συνολικών παροχών στους Ρομά, κάποιες προνομιούχες οικογένειες να πριμοδοτούνται με 125.000 ευρώ; Βέβαια, όλα τα παρόμοια προγράμματα στέγασης στο παρελθόν είχαν την ίδια κατάληξη. Αφού λεηλατήθηκαν στη διαδικασία εφαρμογής τους από τους "αρμόδιους" με υπερτιμολογήσεις και θηριώδεις μίζες, λεηλατήθηκαν και από τους Ρομά οι οποίοι πλιατσικολόγησαν τα σπίτια που τους προσέφερε η Πολιτεία και πούλησαν τα υλικά.

Παρακολουθήστε την ιστορία του συγκεκριμένου project, που το διαχειρίστηκε η "κυβέρνηση των αρίστων":

5/7/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση 5 Υπουργείων (επί ΣΥΡΙΖΑ, 2 μέρες πριν τις εκλογές) εγκρίνει τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης, στο συγκεκριμένο σημείο χωροθέτησης.

10/7/2020 Υπογραφή του Προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. 

5/4/2021 Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης έρχεται κατεπείγουσα πρόταση έγκρισης ποσού 540.000 ευρώ για μελέτη! Στη σχετική συζήτηση επισημαίνεται ότι το ποσό είναι υπέρογκο κι ότι πολλές από τις μελέτες που προβλέπονται έχουν ήδη γίνει. https://diontv.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%84-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

16/9/2021 Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στη ΔΕΘ με ταρατατζούμ. Περίπτερο, επίσημοι καλεσμένοι, 9 ομιλητές, χλιδή. https://katerini.gr/?p=19190

1/2/2022 Ο Δήμος Κατερίνης εγκρίνει μελέτη 126.488,50 ευρώ. https://katerini.gr/?p=22322

26/2/2022 Η ΠτΔ επισκέπτεται τον οικισμό και ενημερώνεται για το πρόγραμμα. Στη δήλωσή της, αντιστρέφοντας τη σχέση αιτίου - αποτελέσματος, αποδίδει το πρόβλημα των Ρομά στα "φαινόμενα ρατσισμού και τα στερεότυπα, που οδηγούν στην περιθωριοποίηση"! (Ας της εξηγήσει κάποιος την έννοια του ρήματος "ποιώ".)

https://www.presidency.gr/episkepsi-se-kataylismo-roma-stin-katerini/

23/6/2022 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για την καθυστέρηση του έργου και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή. https://www.anagnostis.org/2022/06/23/erotimata-gia-tin-entaxi-ton-roma-i-task-force-oi-metegkatastaseis-kai-i-gketopoiisi/

25/4/2023 Μέχρι εδώ ήταν! Το έργο ναυαγεί! Η περιοχή που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Κατερίνης για τη μετεγκατάσταση ήταν παλιά χωματερή, σαθρή από γεωτεχνικής πλευράς και επικίνδυνη από υγιεινής. Όλοι το ήξεραν, αλλά έκαναν το κορόιδο. Ο "Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος", βασικός χρηματοδότης του έργου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), μας σιχτίρισε, πήρε τα λεφτά του και έφυγε! Απολαύστε στην ανακοίνωση του Δήμου Κατερίνης την αθάνατη ελληνική ανευθυνότητα με τους "αρμόδιους φορείς" να κατηγορεί ο ένας τον άλλον για την αποτυχία! https://katerini.gr/?p=33668

Καταπληκτικό, ε; Ο ορισμός του πιλοτικού προγράμματος, α λα γκρέκα! 

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Στο απομονωμένο ψαροχώρι του Νοτίου Πηλίου, που περνάω τα καλοκαίρια μου, δεν έχει μαγαζιά για προμήθειες. Έτσι, τον ανεφοδιασμό των παραθεριστών τον κάνουν πλανόδιοι. Ο αγαπημένος μου μανάβης είναι ο Βαγγέλης. Δεν έχει κλείσει τα 50, άλλα έχει ήδη εγγόνια, από τα 5 παιδιά του. Η δουλειά που κάνει είναι από τις πιο δύσκολες. Ξυπνάει μεσ΄ τη μαύρη νύχτα, πηγαίνει στη λαχαναγορά και τιγκάρει την καρότσα του με φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Και ύστερα, όλη μέρα, μέχρι να νυχτώσει, τριγυρνάει στα χωριά, διαλαλώντας από το μεγάφωνο του "Ντάτσουν" την πραμάτεια του. Πάνω από 10 ώρες στο τιμόνι, τις περισσότερες μέρες με καύσωνα. Συχνά παίρνει μαζί και την κυρά του ή κάποιο από τα παιδιά. Κούραση, πολλή κούραση, ίσα – ίσα για ένα μεροκάματο. Αλλά το κάνει με χαμόγελο, και είναι πάντα φρεσκοπλυμένος και φρεσκοξυρισμένος, γιατί: "Θέλω να μάθω στα παιδιά μου να ζουν με αξιοπρέπεια. Εγώ δεν πήγα σχολείο, αλλά αυτά τα έστειλα όλα. Για να ζήσουν καλύτερα, να μην ταλαιπωρηθούν όσο εγώ." Και το χειμώνα τι κάνεις; "Πουλάω άλλα πράγματα, λουλούδια, γλάστρες, χαλιά, σεντόνια, πετσέτες."

Ο Βαγγέλης δεν χρειάστηκε κανένα "πρόγραμμα ενσωμάτωσης" με τα λεφτά των άλλων. Βιοπορίζεται εργαζόμενος. Το σπίτι του, στα περίχωρα του Βόλου, το έχτισε ο ίδιος, δεν του το προσέφερε το κράτος. Σίγουρα θα παίρνει κάποιο επίδομα ως πολύτεκνος, αλλά δεν στηρίζεται σ΄ αυτό. Στηρίζεται στη δουλειά του. Καλύπτει ανάγκες της αγοράς και έχει έσοδα. Αυτό συνέβαινε επί αιώνες με τους τσιγγάνους και τους γύφτους που τώρα η πολιτική ορθότητα τους αποκαλεί συλλήβδην Ρομά. Δεν είχαν την καλύτερη σχέση με την ευταξία, όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους κάλυπταν ανάγκες της Οικονομίας. Μετά ήρθε το κράτος, τα επιδόματα και το πολιτικό αλισβερίσι. Και το παιχνίδι χάθηκε. 

Τις επόμενες παραγράφους μπορείτε και να μην τις διαβάσετε. Δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ποτέ. Διότι προϋποθέτουν κυβέρνηση που δεν θα εκλεγεί με αγορασμένες ψήφους. Και δεν εννοώ μόνο τις ψήφους των Ρομά, αλλά και τις άλλες που θα πάνε σε όποιον τάξει τα περισσότερα, σε προσωπικό, οικογενειακό ή συντεχνιακό επίπεδο. Σε μια χώρα που θεωρεί κανονικότητα την πολιτική εκπόρνευση, πώς θα εκλεγεί κάποιος που δεν βλέπει τους πολίτες ως πελάτες, για να εφαρμόσει αυτά που προτείνω; 

Αν λοιπόν, με κάποιον μαγικό τρόπο, μια σοβαρή κυβέρνηση αναλάμβανε τις τύχες της χώρας, για να λύσει το πρόβλημα των Ρομά, θα αρκούσε απλώς να κόψει όλα τα επιδόματα και να εφαρμόσει τον νόμο, χωρίς σκόντο. Τι προβλέπει ο νόμος για σένα, αν δεν στείλεις το παιδί σου στο σχολείο; Πρόστιμο και μέχρι 2 χρόνια φυλακή. Αυτό να εφαρμοστεί και στους Ρομά. Τι προβλέπει ο νόμος για σένα αν άφηνες το παιδί σου να τριγυρνάει ξυπόλητο ανάμεσα σε σκουπίδια και περιττώματα; Αφαίρεση γονικής μέριμνας. Αυτό να εφαρμοστεί και στους Ρομά. Θες να αναθρέψεις το παιδί σου εσύ, τσιγγάνε μου; Θα του προσφέρεις ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Δεν μπορείς; Το έχασες. Μα, αν το κάνουμε αυτό, ελάχιστοι Ρομά θα μείνουν με παιδιά. Θα πρέπει μόλις γεννάν, να έρχεται η Πολιτεία να τους τα παίρνει από το τσαντίρι! Αυτό ακριβώς σημαίνει! Μόνο αν μία τουλάχιστον γενιά Ρομά αποκοπεί από την "κουλτούρα" της παραβατικότητας και του παρασιτισμού υπάρχει περίπτωση να αλλάξει συμπεριφορά. (Το έκανε η Μαρία – Θηρεσία στην Ουγγαρία τον 18ο αιώνα και πέτυχε απόλυτα. Τα παιδιά των εξαθλιωμένων τσιγγάνων, δόθηκαν σε οικογένειες Ούγγρων, ανατράφηκαν πολιτισμένα και όταν μεγάλωσαν, έβλεπαν από τι γλύτωσαν κι έφτυναν στον κόρφο τους.) Αλλιώς το πρόβλημα θα ανακυκλώνεται στο διηνεκές και μάλιστα επιδεινούμενο, καθώς οι Ρομά πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Ποια θα είναι η κατάληξη; Η ένοπλη σύγκρουση Ρομά - μπαλαμών; Παιδιά θα μεγαλώνουν οι Βαγγέληδες. Μόνο. 

Στο άρθρο μου "Την τρίτη φορά την έβαψες" είχα αναφερθεί στους three strikes laws των ΗΠΑ και στο πώς η εφαρμογή τους θα άλλαζε τον χάρτη της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Επιμένω ότι αυτή είναι η λύση για το σύνολο των εγκληματιών, όχι μόνο των Ρομά. Σωφρονιστικό χαρακτήρα θα έχει το σύστημά μας για όσους θέλουν να σωφρονιστούν. Για όσους επιλέγουν συνειδητά 

https://www.capital.gr/arthra/3880046/roma-egklima-xoris-timoria/#m2kcdmgchgvdydz79vp