Πλέον, η Μαρία Καρυστιανού κρίνεται ως αυτό που ήταν από την αρχή: ως µια φιλόδοξη γυναίκα, που ονειρεύτηκε για τον εαυτό της να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, θέτοντας προηγουµένως υπό αµφισβήτηση ακόµα και την ίδια τη δοµή του πολιτεύµατος
Η Καρυστιανού άρχισε να κάνει δεύτερες σκέψεις
Πριν καλά-καλά προλάβει να ξεδιπλώσει τα σχέδιά της για τη δηµιουργία του νέου πολιτικού φορέα, άρχισε να κάνει δεύτερες (αν όχι και τρίτες) σκέψεις σε σχέση µε το κατά πόσον θα πρέπει να προχωρήσει στην επόµενη φάση. Ο λόγος για τη Μαρία Καρυστιανού, που, µόλις αποκαλύφθηκε (από τον Καραχάλιο) ο ρόλος της, άρχισε να τα βλέπει κάπως πιο σκούρα τα σχέδιά της. Βλέπετε, η περίοδος που το πολιτικοµιντιακό σύστηµα υποκλινόταν στη χαροκαµένη µάνα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, η συµπαθέστατη κυρία κρίνεται ως αυτό που ήταν από την αρχή: ως µια φιλόδοξη γυναίκα, που ονειρεύτηκε για τον εαυτό της να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, θέτοντας προηγουµένως υπό αµφισβήτηση ακόµα και την ίδια τη δοµή του πολιτεύµατος. Ο λόγος που πλέον κάνει δεύτερες σκέψεις η Καρυστιανού συνδέεται µε τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων, τα οποία την εµφανίζουν να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και να φανταστείτε ότι ακόµη δεν έχει δώσει τη δυνατότητα στον κόσµο να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
Ενδιαφέρει...
Κάτι µεγάλο σε επίπεδο παρέµβασης µαθαίνω ότι σχεδιάζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που ενδεχοµένως να είναι και ο πιο επικίνδυνος (µε την καλή έννοια του όρου) πολιτικός αντίπαλος του Μητσοτάκη.
Στο Επικρατείας (;) της Ν.∆. Παπασταύρου και Σχοινάς
Με δεδοµένο ότι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μαργαρίτης Σχοινάς, δεν δείχνει διάθεση να πολιτευτεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που, όταν άκουσαν ότι ο Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αξιοποιήσει σε επίπεδο κυβέρνησης, έσπευσαν να πουν ότι θα είναι ένα από τα πρόσωπα που θα µετέχουν στο «γαλάζιο» Επικρατείας. Εδώ που τα λέµε, από αυτά που είχε επιλέξει ο αρχηγός Κυριάκος στις προηγούµενες εκλογές ο Σχοινάς φαντάζει κάτι σαν Μέσι της πολιτικής. Μιας, όµως, που το ’φερε η κουβέντα (αν και πρόωρη οµολογουµένως), σπεύδω να σηµειώσω ότι, εκτός από την περίπτωση του νέου υπουργού, για το Επικρατείας άρχισε να παίζει δυνατά και το ονοµατεπώνυµο του επί της Ενέργειας κυβερνητικού αξιωµατούχου Σταύρου Παπασταύρου. Ολα αυτά, όπως και πολλά άλλα που κυκλοφορούν στην πιάτσα, εξαντλούνται σε επίπεδο σεναριολογίας, αφού το τελευταίο που απασχολεί αυτή την εποχή τον Μητσοτάκη είναι η στελέχωση του «γαλάζιου» Επικρατείας.
Αξίζει...
Μέσα στον Μάιο φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να δροµολογήσει αλλαγές στο υπάρχον κυβερνητικό σχήµα ο αρχηγός Κυριάκος, σε µια προσπάθεια να φρεσκάρει (µετά τα τελευταία) την κυβερνητική οµάδα.
∆ήµαρχος µεγάλου δήµου της Αττικής σκέφτεται σοβαρά να µην είναι εκ νέου υποψήφιος, φλερτάροντας πλέον µε την ιδέα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Οι καναλάρχες και η (νέα) σχέση µε το Μαξίµου
Πριν από κάµποσες ηµέρες σάς έγραφα για την προσπάθεια που σκοπεύει να καταβάλει ο Μητσοτάκης προκειµένου να ρίξει γέφυρες ανάµεσα στο Μαξίµου και τους ισχυρούς των media. Εκτός από τον ίδιο, που φέρεται να είδε δυο-τρεις, σειρά επαφών µε τους καναλάρχες (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, µε τους εκπροσώπους τους) είχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης. Ανάµεσα σε αυτούς µε τους οποίους συνοµίλησε το Μαξίµου ήταν και ο ισχυρός άνδρας της «Ναυτεµπορικής» και της «Εφηµερίδας των Συντακτών», ∆ηµήτρης Μελισσανίδης. Είναι προφανές ότι κανείς δεν µπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συζητήθηκε µεταξύ κυβέρνησης και µιντιαρχών πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίµου. Απεναντίας, οι πάντες «απολαµβάνουµε» το προνόµιο του αποτελέσµατος, το οποίο σε αυτές τις περιπτώσεις αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των sites, των εφηµερίδων και, φυσικά, στα δελτία και στις εκποµπές των καναλιών. Από τη θέαση και µόνο, κάτι µου λέει ότι οικοδοµείται µια νέα σχέση του Μαξίµου µε τους µιντιάρχες.
Καλημέρα
- Εκτός από την πρόσφατη εµφάνιση του Τσίπρα µε τον ισχυρό άνδρα του ΑΝΤ1 Στρατή Λιαρέλλη στη «Νησιώτισσα», από κάτι κοινούς φίλους µαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει κόσµο και κοσµάκη από τον θαυµαστό χώρο των media. Αλλωστε, όπως µου λένε, επιβάλλεται να το κάνει τώρα, που αποφάσισε να το παίξει (εκτός των άλλων) και θεσµικός.
- Από αίσθηση και τίποτα περισσότερο καταλαβαίνω ότι ο Μάκης Βορίδης δεν δείχνει και τόσο ένθερµος στην προοπτική να επιστρέψει στο τελευταίο κυβερνητικό σχήµα του Μητσοτάκη. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όταν γράφω «τελευταίο», εξυπακούεται ότι αναφέροµαι σε αυτό της τρέχουσας κυβερνητικής περιόδου.
- ∆εν θα βαρεθώ να σας γράφω πως ό,τι καλύτερο έχει αποµείνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης. Και δεν το λέω επειδή είναι Χανιώτης βουλευτής, αλλά επειδή έτσι είναι. Αυτήν τη στιγµή, ο µόνος που, κατά κοινή παραδοχή, εξακολουθεί ακόµα και στο 3% του ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλλει θέµατα στην πολιτική ατζέντα είναι µε διαφορά ο αψύς Σφακιανός.
- Αυτό σηµαίνει ότι αργά ή γρήγορα, όσο κι αν σε κάποιους δεν αρέσει η εξέλιξη να ζήσουν και να δουν τον Πολάκη αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, νοµοτελειακά και θα το ζήσουν και θα το στηρίξουν. Πάντως, από τούτη τη φτωχική γωνιά στηρίζουµε ανεπιφύλακτα για αρχηγό της αυθεντικής Αριστεράς τον Παυλή.
- Τη µια µετά την άλλη σοβαρή προσθήκη κάνει ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, δείχνοντας, έστω και µε καθυστέρηση, ότι έχει αποφασίσει να ενισχύσει σε όλα τα επίπεδα την οµάδα του. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αναδιοργάνωσης που επιχειρεί, ενέταξε στο επιτελείο του την πολύπειρη στην επικοινωνία Μαριάννα Πυργιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας "Παραπολιτικά"